Home Europa Lapland-ervaringen: 10 redenen waarom je écht een Lapland-reis moet maken

Lapland-ervaringen: 10 redenen waarom je écht een Lapland-reis moet maken

Door Karlijn

Ik heb al veel van de wereld mogen zien en dat heeft eigenlijk maar één nadeel: ik word niet meer zo snel verrast door een bestemming.  En dat maakte onze reis door Zweeds Lapland zo bijzonder. Deze keer was alles nieuw voor mij: de witte landschappen, de activiteiten, de kou, het Noorderlicht. En ik vond alle Lapland-ervaringen even geweldig. Twijfel je nog ? Dit zijn tien redenen waarom je echt een Lapland-reis moet gaan maken.

Noorderlicht Lapland

Mooiste ervaringen Lapland

1. Het Noorderlicht in Zweden zien dansen

Wij hadden niet een beetje geluk, maar een enorme berg geluk met het Noorderlicht in Zweden. Volgens onze gidsen was het in jaren niet zo goed zichtbaar geweest als in de week dat wij in Lapland waren. Het groen-roze licht danste langs de hemel en op een gegeven moment was de lucht overal waar we keken felgekleurd. Onvergetelijk!

Huskytocht Lapland

2. Lapland reis: je kunt er knuffelen met husky’s

Onze huskysledetocht was het hoogtepunt van onze Lapland-reis. Het enthousiasme van de honden, het prachtige landschap, de rust: het was geweldig. Bovendien bleken de husky’s bijzonder knuffelbare honden te zijn, die niets liever wilden dan aangehaald te worden. Behalve als we  op het punt stonden te vertrekken met de slee: dan blaften en jankten ze uit puur enthousiasme de hele boel bij elkaar.

Zonsopgang Lapland

3. De zonsopkomsten in Lapland zijn magisch

De roze lucht, de witte bomen, de sneeuw en het warme zonlicht: de zonsopgangen in Lapland bleken magisch. Wel koud, maar de moeite waard.

Rendieren Lapland

4. Je leert er veel over de Sami en over rendieren

We zagen verschillende keren rendieren in het wild, maar ons bezoek aan een lokale Sami-dame mét rendieren was de leukste kennismaking met deze dieren. Yana Mangis is een heel leuke vrouw, die ons van alles vertelde over de manier waarop de Sami vroeger leefden. We proefden koffiekaas (één keer was genoeg), voerden de rendieren en leerden over de Sami. Een heel leuk uitstapje in Lannavaara.

Landschap Lapland

Ervaringen Lapland: mooie bezienswaardigheden

5. De besneeuwde dennenbomen zijn fantastisch

Ik kreeg er maar geen genoeg van: de lange rijen dennenbomen, vol witte sneeuwbollen en lage takken met een dikke laag sneeuw erop. Geweldig om doorheen te rijden met de husky’s of de sneeuwscooter en anders dan alle andere landschappen die ik ooit heb gezien. Echt een winterwonderland.

IJsvissen Lapland

6. Je ontdekt onverwachte kanten van jezelf

IJsvissen lijkt niet echt een spectaculaire bezigheid, maar is ontzettend leuk. Je boort met een grote boor een gaatje in het dikke ijs van een meer, slaat je hengeltje uit en gaat op je rendiervel zitten wachten tot de vissen bijten. En dat deden ze: ik haalde een mooie baars binnen, die ons ’s avonds prima smaakte. Voor iemand zonder geduld een prima prestatie!

kleding Lapland

7. Je hoeft je niet druk te maken over hoe je eruit ziet

Bij een reis naar Lapland is maar één ding belangrijk: zorgen dat je warm blijft. Ik pakte alleen maar dikke fleecevesten in en kreeg voor buitenactiviteiten ook nog eens een dik pak compleet met bontmuts aan. Lekker makkelijk, en ik heb het eigenlijk niet koud gehad.

Lapland actief

8. Actief zijn in de kou is heerlijk

Ik ben nooit op wintersport geweest en dat hoeft van mij ook niet. Voor mezelf en iedereen om me heen is het beter als ik zo ver mogelijk van de pistes vandaan blijf. Toch ontdekte ik in Lapland dat ik het heel leuk vind om lekker actief te zijn in de sneeuw. Wandelen op sneeuwrackets, langlaufen, sleeën met de kickslee: ik heb het allemaal gedaan. Alleen die ellendige kickslee raak ik niet meer aan. Uitgeput was ik na een half uurtje sleeën! En het fijne van een sneeuwvakantie: als je weer je  lodge binnenkomt, wacht er altijd een warme chocolademelk met slagroom op je bij het haardvuur. Heerlijk.

IJshotel Lapland

9. Lapland ervaringen: slapen in het Icehotel

Een bar gemaakt van ijs. Cocktails in glazen gemaakt van ijs. IJskamers in verschillende thema’s. IJskunstwerken. Het Icehotel in Zweden is pure kunst. We sliepen zelf niet in een ijskamer (gelukkig), maar het was wel geweldig om al die prachtige kunstkamers te bewonderen.

gyrocopter Lapland

Ervaringen Lapland: reis vol avonturen

10. Voor je het weet vlieg je over het Lapse landschap

Vanaf de sneeuwscooter zagen we ‘m al vliegen: een rood tweepersoons helikoptertje zonder deuren. Het bleek een gyrocopter te zijn, een soort kruising tussen een helikopter en een vliegtuig. Daar wilde ik in! Dus toen de piloot voor onze lodge landde, rende ik meteen naar buiten om te vragen of hij ook tours deed. Ik kon vrijwel meteen instappen en voor ik het wist bekeek ik de witte Lapse wereld vanuit de lucht. Zo gaaf om mee te maken!

Wil je ook een reis naar Lapland maken?

Er zijn volop aanbieders van georganiseerde Lapland-reizen. Voigt Reizen is bijvoorbeeld gespecialiseerd in Lapland en ook Riksja Travel biedt mooie Lapland-reizen aan.  Wil je je reis liever zelf regelen en los de vlucht en hotels boeken? Dat kan natuurlijk ook. Kies dan een hotel dat huskytochten en andere activiteiten aanbiedt.

Meer lezen over mijn ervaringen in Lapland?

Ook leuk om te lezen

40 Reacties

Lotte 22 maart 2018 - 07:53

Prachtige foto’s! En het was een bijzondere ervaring als ik het zo zie, en hallo het noorderlicht! :o

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:20

Dank je wel Lotte! Het was inderdaad bijzonder. En dat Noorderlicht…zo ontzettend gaaf!

Antwoord
Gaby 22 maart 2018 - 08:15

Ik was in diezelfde magische noorderlicht week daar. We kruisten elkaar in accommodaties. Geweldig avontuur. Ik hou niet van kou, ben niet sportief en ben bang voor honden. Maar alles kwam samen en was perfect. Buiten mijn comfortzone maar daardoor wellicht ook extra intens. Enorm genoten. Net als jij. Helemaal eens met jouw lijstje dus!!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:20

Ik zag op Twitter dat we elkaar inderdaad kruisten! Al denk ik wel dat we dezelfde nacht in het ICEhotel zaten, maar ik heb je niet gezien :) Grappig dat jij ook niet van kou en sportief zijn houdt, maar Lapland toch geweldig vond. Had ik precies zo :)

Antwoord
Iris 22 maart 2018 - 08:34

Wat een super leuk artikel! En een prachtige ervaring!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:19

Dank je wel! Het was inderdaad een geweldige reis :)

Antwoord
De Wandelgek 22 maart 2018 - 10:20

Ja dat is dus ook wat ik heb met die witte sprookjeswereld. Die verrast echt nog. Ook mij. En noorderlicht zal dat ook wel hebben dat weet ik eigenlijk al wel zeker. Is in het echt toch nog weer heel anders dan op foto’s hoe moou ook. Zelfde gold overigens ook voor de middernachtzon die op de ijsbergen weerkaatst. Ook dat is gewoon niet te bevatten zo mooi.

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:18

Prachtig lijkt me dat! Het Noorderlicht is live inderdaad schitterend. Op de foto’s is het wel veel feller, maar daar vang je het ‘dansen’ van het licht niet mee. Dat is zo’n uniek schouwspel, dan sta je echt met open mond te kijken :)

Antwoord
Jessica 22 maart 2018 - 18:57

Wat een prachtige foto’s Karlijn, zo te zien heb je het goed naar je zin gehad! :) En het is inderdaad ideaal dat je je op zo’n winterse plek niet druk hoeft te maken om hoe je eruit ziet, iedereen draagt 10 (oncharmante) lagen om warm te blijven ;p

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:17

En een bontmuts ;) Ik heb nog nooit zo weinig kleren ingepakt, mijn koffer zat na drie kledingstukken vol, haha! Lekker makkelijk, en ik heb echt van het winterwonderland genoten.

Antwoord
Melanie | travelwithmel 22 maart 2018 - 19:00

Lapland staat al jaren zo hoog op mijn lijstje, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Je foto’s zijn echt prachtig! Die van het Noorderlicht zijn zo indrukwekkend. Zo’n vakantie lijkt mij heerlijk. Jullie hebben echt een mooie reis gehad!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:16

Dank je wel! Het was inderdaad een prachtige reis, Lapland is heel bijzonder :)

Antwoord
Robert 22 maart 2018 - 20:02

Mooie foto’s! Ik begrijp steeds meer waarom Ingrid hier graag naartoe wil. Heb haar natuurlijk even de mooie foto’s laten zien. Ze is gek op rendieren :-)

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:16

Nou, dan zit ze in Lapland goed ;) Lapland heeft echt mijn verwachtingen overtroffen, ik denk dat jij het ook gaaf zou vinden!

Antwoord
Nynke 22 maart 2018 - 20:51

Oh, smacht! Wat gaaf allemaal zeg! Het noorderlicht lijkt mij zo bijzonder om te zien en die prachtige witte wereld maakt me heel blij. Ik ben gek op winterse landschappen (en winters weer ook, als het er zo uit ziet) en deze bestemming staat heel hoog op mijn lijstje. Helaas is mijn vriend een enorme koukleum, maar hopelijk helpen deze foto’s hem ‘warm te maken’ voor deze bestemming ☺️ Ik hoop dat je fijn na kan genieten van je trip!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:15

Ik ben ook geen fan van kou, ik heb echt een voorkeur voor warme, tropische bestemmingen. Maar Lapland was echt bijzonder, nog veel gaver dan ik dacht! Hopelijk kun je je vriend overtuigen ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 22 maart 2018 - 22:48

Heel herkenbaar allemaal, hoewel ik een aantal kilometer noordelijker zat dit jaar, heb ik het ook zo ervaren. De husky’s en rendieren alleen al zijn een goede reden om Lapland te bezoeken. Alleen dat noorderlicht… dat was in Noorwegen een beetje jammer… ;-)

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:13

Ah, zo jammer dat je dat niet hebt gezien! Maar ik ben blij dat je toch een prachtige reis hebt gehad. Ik vond het magisch, zo’n witte wereld!

Antwoord
Marcella 23 maart 2018 - 09:26

Wat lijkt me dit een koude, maar onwijs gave trip! Ooit wil ik ook genieten van dat pak sneeuw, de honden en natuur het magische Noorderlicht. Wat heb je er veel leuks gedaan lady!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:12

Echt he! Elke dag zat propvol gave activiteiten. Echt een geweldige reis!

Antwoord
Sabine 24 maart 2018 - 22:13

Zó mooi! IK ben er ooit in de zomer geweest, ook super mooi. In de winter staat nog op mijn lijst, lijkt me echt magisch!

Antwoord
Karlijn 25 maart 2018 - 12:26

Was het ook echt! Ik kan me totaal niet voorstellen hoe het in de zomer moet zijn, zo’n andere wereld dan dat winterlandschap. Net alsof je op een totaal nieuwe bestemming bent :)

Antwoord
tea 25 maart 2018 - 12:47

Ziet er heel gaaf uit. Heeft dit je ook geinspireerd om meer winterbestemmingen te bezoeken?

Antwoord
tea 25 maart 2018 - 12:48

Oh en … koffiekaas? Wat?

Antwoord
Karlijn 26 maart 2018 - 15:26

Tja…zoals onze gastvrouw zelf zei: ‘het is niet heel vies, maar heel lekker is het ook niet’. Het is letterlijk een bolletje jonge kaas dat je in je koffie gooit, even laat ‘opwarmen’ en dan opeet. Een echte Sami-traktatie ;)

Antwoord
Karlijn 26 maart 2018 - 15:25

Op zich wel, maar ik zie mezelf nog steeds niet wintersporten. Skiën en ik gaan totaal niet samen ;) Maar winterse landschappen vind ik prachtig!

Antwoord
Een dag eerder vakantie bij Hilton Amsterdam Airport Schiphol - Karlijn Travels 26 maart 2018 - 07:01

[…] over bussen en treinen, maar binnen vijf minuten inchecken voor de vlucht. Heerlijk! Onze vlucht naar Lapland vertrok al om half zeven ’s ochtends, dus dat was een mooie kans om het Hilton Amsterdam Airport […]

Antwoord
Flash-backpack #17: Terugblik op maart - Backpack vol verhalen 29 maart 2018 - 19:31

[…] daar droom ik al jaren van. Karlijn maakte deze maand een prachtige reis en gaf 10 redenen waarom je echt naar Lapland moet. Als ik nog niet overtuigd was om ooit naar Lapland af te reizen, dan was ik dat zeker na het zien […]

Antwoord
Shamira | Wander Rebel 3 april 2018 - 09:54

Heel gaaf! Twee jaar geleden is mijn man samen met zijn vader geweest en toen kwamen er ook al van die mooie foto’s voorbij. Misschien moet ik toch ook maar een keertje gaan :-)

Antwoord
Karlijn 3 april 2018 - 11:39

Het is een aanrader hoor! Veel mooier dan ik verwacht had eigenlijk :)

Antwoord
Voor op de bucketlist: maak een huskytocht in Lapland - Karlijn Travels 16 mei 2018 - 07:00

[…] er helemaal klaar voor: onze huskytocht in Lapland. We hebben heel wat gave dingen gedaan tijdens onze Lapland-reis, maar de huskytocht was zonder twijfel het hoogtepunt van onze […]

Antwoord
Angela 15 augustus 2018 - 22:37

Lapland lijkt me zo gaaf! En wel precies ook om deze redenen. Mag ik vragen waar je de reis geboekt hebt?

Antwoord
Karlijn 16 augustus 2018 - 05:52

Bij XploreTheNorth, een Belgische organisatie. Is heel goed bevallen!

Antwoord
Angela 26 augustus 2018 - 20:52

Bedankt, ik ga er een kijkje nemen!

Antwoord
Sharon 26 mei 2019 - 14:04

Hoi Karlijn
We zijn van plan om ook richting Lapland te trekken in 2020. Ons oog viel eveneens op de Xplore The North organisatie. We vroegen ons wel af of dit een groepsreis is, of ook individueel kan geboekt worden? Of zijn bv. enkel de activiteiten gemeenschappelijk? :-) Bedankt!

Antwoord
Karlijn 26 mei 2019 - 16:49

Hoi Sharon, het groepsgedeelte betekent inderdaad dat je de activiteiten samen doet. Maar die gaan sowieso in groepsverband voor zover ik weet, dus het maakt eigenlijk niets uit. Ik heb geen moment het gevoel dat ik een groepsreis maakte in elk geval :)

Antwoord
Sharon 10 juni 2019 - 16:35

Dag Karlijn,

Oh, super, bedankt! Welke formule hebben jullie genomen, waarbij jullie in staat waren om in drie verschillende hotels te overnachten? :)

Antwoord
Zeker doen! De vijf gaafste activiteiten in Lapland - Karlijn Travels 4 juni 2019 - 14:59

[…] eerste reis van dit jaar ging naar Zweeds Lapland en dat was in één woord geweldig. Ik houd helemaal niet van winter en kou, maar ik werd helemaal […]

Antwoord
Geraldine Izaks 14 februari 2021 - 14:44

Hallo Karlijn,
Welke laplandreis ( organisatie, duur, overnachting) heb jij gedaan. Wij willen volgend jaar graag met 8 personen maar het liefst wel een beetje kleinschalig.
Hartelijke groet,
Geraldine

Antwoord
Karlijn 14 februari 2021 - 15:10

Hoi Geraldine, wij zijn met een Belgische organisatie gegaan. Was destijds XPloreTheNorth, nu heet het Nordic.be. We zijn acht dagen in Lapland geweest, in de Aurora Mountain Lodge (heel kleinschalig), Abisko Hotel (niet zo kleinschalig) en het ICE Hotel (een gave ervaring). Is heel goed bevallen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.