drie zebra's in Etosha
Namibië

Etosha National Park: tips voor de ideale safari in Namibië

Etosha National Park is het bekendste wildpark van Namibië en één van de grootste parken van zuidelijk Afrika. Het park is beroemd om haar waterpoelen, waar kuddes zebra’s, giraffen, antilopen en olifanten graag komen drinken. Wij brachten twee prachtige dagen door in het park en combineerden safari’s met een gids met een hele dag zelf door Etosha rijden. Zeker één van de hoogtepunten van onze reis! Dit zijn mijn tips voor een succesvol bezoek aan Etosha National Park.

Etosha National Park is enorm uitgestrekt en is meer dan 22.000 vierkante kilometer groot. De natuur is hier anders dan in veel andere safariparken, dankzij de Etosha Pan. Deze eindeloze zoutvlakte beslaat een groot deel van het park en zorgt voor een kaal, desolaat, vlak landschap. Maar wel een landschap waar het barst van het leven, want in Etosha leven 114 soorten zoogdieren, zo’n 350 vogelsoorten en ruim honderd soorten reptielen. In Etosha kun je vier van de Big Five-dieren zien. De buffel ontbreekt, maar olifanten, leeuwen, luipaarden en neushoorns zitten er wel.

rij giraffen in Etosha NP

Dieren Etosha NP spotten

De meeste kans om dieren te spotten heb je bij één van de vele waterpoelen, waterholes. Vanwege de droge omgeving zijn de dieren aangewezen op deze waterbronnen en ze zijn er vaak in grote kuddes tegelijk te vinden. Ik vond de waterpoelen één van de hoogtepunten van onze roadtrip Namibië, omdat je er zoveel verschillende diersoorten tegelijk kunt zien. We zagen enorme kuddes springbokken, gnoes, zebra’s en oryxen en kwamen meerdere olifanten tegen. Onze highlight: de dertien giraffen die tegelijk kwamen drinken, samen met een kudde zebra’s en wildebeesten. Prachtig om te zien!

Wat is de beste reistijd?

De beste tijd voor Etosha is de droge tijd, van mei tot en met oktober. In de regentijd blijven de dieren weg van de waterpoelen, omdat ze verderop in het park genoeg water hebben. In de droge tijd is het dan ook een stuk makkelijker om dieren te spotten. 

Hoe bezoek je Etosha National Park?

Ethosa National Park heeft vier ingangen:

  • Anderson’s Gate aan de zuidkant van het park, bereikbaar via de C38.
  • Von Lindequist Gate aan de oostkant, bereikbaar via de B1.
  • Galton Gate aan de zuidwestelijke kant van het park.
  • King Nehale Lya Mpingana Gate in het noorden van het park.

Welke ingang neem je?

Welke ingang logisch is, hangt af van je verdere reisroute. Het is hoe dan ook aan te raden om op twee verschillende plekken te overnachten, zodat je zoveel mogelijk van het park kunt zien. Je neemt dus niet dezelfde ingang en uitgang, maar doorkruist het park op weg naar je volgende slaapplek.

Wat zijn de openingstijden?

Etosha gaat open bij zonsopkomst en dicht bij zonsondergang, dus zorg dat je op tijd weer buiten bent. In het donker rijden in het park is niet toegestaan. De precieze tijden veranderen elke week, dus check dat bij aankomst.

Let op: entree betalen doe je bij de kampen

Bij de gates word je kenteken genoteerd en moet je je paspoort laten zien. De rangers stellen je ook vragen over de spullen die je bij je hebt. Plastic tasjes zijn bijvoorbeeld verboden in het park. Dat duurt allemaal erg lang, dus geduld is hier een schone zaak. Vervolgens moet je bij het dichtstbijzijnde kamp pas de entree betalen. Dat is met een beetje pech weer in de rij staan.

Waar overnacht je in Etosha?

Er zijn verschillende kampen in het park waar je kunt overnachten, in een huisje of op een campingplek. Dat zijn:

  • Okaukuejo Camp (vlakbij Anderson’s Gate).
  • Halali Camp (midden in het park).
  • Namutoni Camp (naast Van Lindequist Gate).
  • Dolomite Camp.
  • Olifantsrus Camp.
  • Onkoshi Camp.

Wij sliepen twee nachten een paar kilometer buiten het park, in hele fijne lodges. Ik vond het prima om niet in het park zelf te slapen, maar wel heel dichtbij de ingang. Het voordeel van slapen in Etosha is wel dat de kampen hun eigen waterholes hebben. Je kunt dus al voor zonsopkomst en na zonsondergang bij het water gaan zitten kijken of er dieren op afkomen. Ook zonder overnachting in het park kun je de waterholes overigens bezoeken. Wij bezochten tijdens zonsondergang de waterpoel bij Okaukuejo Camp en zagen daar drie olifanten drinken. Tijdens onze lunchstop in Halali Camp zagen we rode hartenbeesten en zebra’s.

Selfdrive of georganiseerde gamedrive doen in Etosha?

In Etosha kun je kiezen of je zelf wilt rijden of georganiseerde gamedrives wilt doen. Wij deden het allebei. Op onze eerste middag gingen we met een gids op pad in het park. Safari met gids heeft verschillende voordelen. Je zit in een fijne open jeep, van waaruit je perfect zicht hebt op de omgeving. Je hoeft niet zelf te rijden, dus ook niet op de weg te letten. Verder vertelt de gids allerlei interessante feiten over de dieren. 

Selfdrive is net zo goed

Vaak vind ik een georganiseerde safari beter werken dan een selfdrive, omdat de gidsen in het park onderling met elkaar communiceren over gespotte dieren en op plekken komen die je zelf minder makkelijk kunt bereiken. In Etosha is dat net wat anders. Hier draait het om de waterpoelen en daar rijd je zelf net zo makkelijk naartoe als een gids. Bovendien hadden de gidsen weinig contact met elkaar, zodat we geen insider tips kregen over waar de dieren zaten. Tijdens onze selfdrive zagen we net zoveel als tijdens onze georganiseerde gamedrive. Een combinatie van beiden is leuk, maar alles zelf doen is ook prima. Wil je een auto huren in Namibië? Hier lees je er alles over.

twee zebra's kijken door autoraam

Onze planning voor Etosha National Park

Wij boekten onze reis bij Afrika-specialist Matoke Tours en zij zorgden voor de ideale planning voor onze dagen in Etosha:

Dag 1: aankomst bij Etosha Safari Camp en ’s middags een gamedrive met gids. Etosha Safari Camp is een mooie lodge op een paar kilometer van Anderson’s Gate. Het is wel wat grootschaliger, maar dat is logisch aan deze populaire kant van het park. Ik vond ons huisje één van de gezelligste van onze hele reis, met een sfeervolle inrichting en een leuk balkon. Etosha Safari Camp heeft een eigen restaurant, zwembaden en een waterhole dat je vanaf het hooggelegen terras kunt bekijken. Hoewel je net buiten het park zit, kom je hier ook veel dieren tegen. Na onze safari zagen we op het terrein giraffen, zebra’s en een porcupine!

Etosha Safari Camp

Dag 2: de hele dag zelf op safari. We stonden bij zonsopkomst bij de ingang en reden de hele dag door het park. Net voor zonsondergang reden we via Van Lindequist Gate weer naar buiten. Direct aan Etosha grenst het Onguma Private Game Reserve, alleen gescheiden door een hek. Wij sliepen midden in het reservaat, in het fantastische Onguma Bush Camp. Hier had ik best nog een nachtje extra willen blijven. Het kamp is niet alleen superluxe, maar heeft ook een eigen waterhole waar ’s avonds maar liefst zeven giraffen en tientallen impala’s kwamen drinken. Die bleven de hele nacht rond het kamp lopen: toen we de volgende ochtend de deur opendeden, stond er een giraf van een afstandje naar ons te kijken.

Dag 3: we begonnen de dag met een game drive in Onguma Private Game Reserve. Dit is qua landschap een heel ander park dan Etosha en veel dichter begroeid. Onze gids was fantastisch en we zagen deze ochtend onder andere twee mannetjesleeuwen. Erg gaaf! In Onguma kun je dezelfde dieren zien als in Etosha, maar dan zonder andere auto’s in de buurt. Een gids heeft hier wel veel meerwaarde, want dieren spotten is er lastiger. Halverwege de ochtend reden we door naar onze volgende bestemming in Namibië.

Onguma Bush Camp

Tips voor een self drive in Etosha National Park

  1. Zelf rijden in Etosha is prima te doen. Er leidt één hoofdweg (gravel) door het park en verder zijn er veel zijwegen richting de waterholes. De wegen zijn onverhard, maar op een paar na vrij goed. Rijd wel rustig, want zeker de wegen naar de waterpoelen kunnen diepe kuilen hebben. 60 kilometer per uur is de maximale snelheid en dat is prima, want er kunnen overal dieren tevoorschijn schieten. Dat gebeurt dan ook regelmatig.
  2. Maak van tevoren een planning. Er zijn veel waterpoelen in Etosha en je kunt ze niet allemaal af. Je weet natuurlijk ook niet waar op dat moment de dieren zitten. Wij lazen in onze reisgids over de mooiste waterpoelen en maakten daar op goed geluk een selectie uit. Voor ons waren de Gemsbokvlakte, Goas en Chudop het meest succesvol, maar vraag vooral ook aan andere mensen onderweg waar zij geluk hadden. Koop een kaart van het park bij een kamp of kijk op Maps.me voor de route. Wat je ook doet: neem volop zijwegen. Rijd je alleen over de hoofdweg, dan zie je stukken minder.
  3. Ga in elk geval meteen na zonskomst en net voor de zonsondergang op pad, want dan zijn de dieren het meest actief. Wij waren in juni in Namibië, in de winter. We zagen duidelijk dat de dieren in de middag pas echt wakker werden. In de ochtend vonden ze het nog veel te koud en zagen we ze stukken minder.
  4. Je kunt onderweg lunchen in één van de kampen of een lunchpakketje bestellen bij je lodge. Dat laatste deden wij, zodat we maximale flexibiliteit hadden.
  5. Stap nooit uit je auto! Dat is streng verboden in Etosha National Park. Je mag er alleen uit bij het Etosha Pan Lookout, midden op de zoutvlakte. Verder kun je naar de wc bij de kampen of bij één van de omheinde toiletgebouwen. Daar staan ook picknicktafels.
  6. Neem een verrekijker mee. Zo spot je makkelijker dieren en kun je hen veel beter bekijken.
  7. Vind je fotografie belangrijk, neem dan een telelens mee. Je kunt die ook huren bij een fotozaak. Ik had de 100-400mm van Sigma op mijn Sony A7III zitten en daar was ik enorm blij mee. Een olifant fotograferen lukt best met je telefoon, maar kleinere dieren kunnen een stuk lastiger zijn. In dit artikel lees je alles over mijn camera-uitrusting.
  8. Zet je motor uit als je stilstaat. Of je nu een olifant langs de weg ziet of wacht bij een waterpoel. Dat is fijner voor de dieren en ook lekker rustig voor jezelf.
  9. Geef de dieren de ruimte. Dat is goed voor de dieren en voor jezelf. Wij zijn in Zuid-Afrika ooit boos weggejaagd door een olifant die ons toch echt te dichtbij vond staan en ik was blij dat we de ruimte hadden om snel achteruit te rijden.
  10. Neem de tijd! Bij de waterpoelen is niet altijd meteen leven te zien, maar soms loont het om te wachten. Zo spotten wij niet ver van waterhole Goas een groep giraffen, waarvan we vermoedden dat die naar het water zouden trekken. We reden meteen door naar Goas en wachtten rustig af. Het resultaat: een hele groep giraffen, tientallen zebra’s die onze auto omsingelden en volop springbokken en wildebeesten bij de poel. Geduld hebben loont tijdens een safari.

Meer lezen over Namibië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven