zonsopkomst Deadvlei en rode duinen
Namibië

Tips voor Sossusvlei: zo haal je alles uit je bezoek

De beroemde Sossusvlei in Namibië is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park in de Namib, de oudste woestijn ter wereld. Hier vind je rode zandduinen van honderden meters hoog, dode bomen van negenhonderd jaar oud en eindeloze uitzichten over onvoorstelbare leegte. Niet voor niets één van de hoogtepunten van onze roadtrip Namibië! Met deze praktische tips voor Sossusvlei haal je alles uit je bezoek.

Hoe ontstond Sossusvlei?

Sossusvlei stond negenhonderd jaar geleden nog geheel onder water, dankzij de rivier Tsauchab. Dat veranderde toen de droogte kwam. Door de wind ontstonden er hoge zandduinen, die voorkwamen dat het rivierwater Sossusvlei bereikte. De bomen in de vallei stierven, maar rotten niet weg dankzij de intense droogte. Het fotogenieke resultaat kun je het beste zien in Deadvlei, waar negenhonderd jaar oude zwartgeblakerde boomskeletten op een witte kleibodem staan. Sossusvlei heeft een unieke, desolate schoonheid en ik heb er enorm van genoten.

Uitzicht over Sossusvlei

Hoe bezoek je Sossusvlei?

De uitvalsbasis voor een bezoek aan Sossusvlei is Sesriem. Dit is een verzameling accommodaties, een tankstation en een winkel, bereikbaar via een stoffige gravelweg. De laatste kilometers tot Sesriem zijn wel geasfalteerd, net als de weg Sossusvlei in. Sossusvlei gaat open bij zonsopkomst en dicht bij zonsondergang, dus de precieze openingstijden verschillen per week. Van de toegangspoort tot de hoogste duinen en Deadvlei is het 65 kilometer rijden. Je bent daarmee een klein uur onderweg van de poort naar belangrijkste bezienswaardigheden in Sossusvlei. Tip: begin zo vroeg mogelijk, om de ergste hitte voor te zijn.

Tip! Rijd je vanuit Aus naar Sossusvlei? Neem dan de D707. Deze weg staat bekend als één van de mooiste van Namibië en levert je gegarandeerd een prachtige rit op.

Het laatste stuk naar Big Daddy/Deadvlei: shuttle of zelf rijden?

De geasfalteerde weg door Sossusvlei eindigt bij de parking voor Big Daddy/Deadvlei. Vanaf daar is het nog een paar kilometer naar de duin en de vallei, via heel los, diep zand. Je kunt voor dat laatste stukje een shuttle nemen voor zo’n tien euro per persoon, of zelf rijden met je 4WD. Dan moet je wel je bandenspanning verlagen naar 1,5 bar, anders red je het niet. Wij kozen voor de shuttle, omdat we geen tijd wilden verliezen met banden laten leeglopen en weer oppompen. Vind jij dat geen probleem en heb je genoeg ervaring en zelfvertrouwen, dan is zelf rijden vrij goed te doen. Kom je toch vast te zitten, dan kost het vijftig euro om losgetrokken te worden.

Binnen of buiten het park slapen?

Ga je naar Sossusvlei, dan moet je kiezen: wil je in het park slapen of net erbuiten? Het voordeel van in het park slapen is dat je een uur eerder naar binnen mag dan de rest van de bezoekers, en ook een uur langer mag blijven. Zo kun je voor zonsopkomst bij de mooiste plekken zijn, zonder veel andere mensen. Het nadeel is dat er in het park alleen dure hotels (Sossus Dune Lodge en Dead Valley Lodge) en campings zitten, die je moet boeken via niet-gebruiksvriendelijke staatswebsites. Bovendien zitten ze lang van tevoren vol. Wij kozen daarom voor een accommodatie net buiten het park (Desert Quiver Camp), zes minuten rijden van de toegangspoort. Hadden we deze reis gekampeerd, dan waren we wel voor een plek in het park gegaan.

Tips Sossusvlei: verblijf bij Desert Quiver Camp

Desert Quiver Camp was voor ons een perfecte keuze. We hadden een fijn huisje en een zwembad bij de lodge. Eten deden we bij de Sossusvlei Lodge vier minuten verderop, maar we hadden in het huisje ook zelf kunnen koken.

Bezienswaardigheden in Sossusvlei: zeker zien

Het hele landschap van Sossusvlei is fantastisch, maar er zijn vier bezienswaardigheden die je niet mag missen:

  • Deadvlei, de kleivlakte met de dode bomen.
  • Big Daddy, met 325 meter één van de hoogste duinen ter wereld. De beklimming is prachtig, maar erg pittig. Het kost je anderhalf uur om boven te komen.
  • Dune 45, een fotogenieke duin halverwege Sesriem en Deadvlei. Deze duin is 170 meter hoog en relatief makkelijk te beklimmen.
  • Sesriem Canyon, een grillige kloof vlakbij de toegangspoort.

Dan zijn er nog enkele kleinere bezienswaardigheden, die optioneel zijn, zoals:

  • Elim Dune, een duin niet ver van de toegangspoort.
  • Hidden Vlei, een kleinere en minder indrukwekkende variant van Deadvlei, op twee kilometer lopen van de parking voor Deadvlei.
  • Big Mama Dune, 250 meter hoog.

Hoe lang heb je nodig voor Sossusvlei?

Wij bezochten Deadvlei, beklommen Big Daddy en een stukje van Dune 45 en wandelden door Sesriem Canyon. Daar hadden we een dag voor nodig en we startten bij zonsopkomst. Rond een uur of vier reden we het park uit.

Onze planning voor Sossusvlei

Ik vond het best lastig om onze planning te bepalen, omdat ik fotografie zo belangrijk vind. Ik wilde zo vroeg mogelijk bij Deadvlei zijn voor het laatste restje van het goede licht, maar ik wilde ook Big Daddy zo vroeg mogelijk beklimmen vanwege de warmte. Uiteindelijk deden we het volgende:

  1. We stonden als elfde auto bij de gate, dus we waren zo vroeg mogelijk in het park. Het was vervolgens een gekkenhuis met elkaar inhalende auto’s, want iedereen reed als een malle richting Big Daddy. Vooral niet aan meedoen, maar gewoon genieten van de zon die het landschap in vuur en vlam zet.
  2. We maakten een korte tussenstop bij een viewpoint en reden verder non-stop door naar de parking van Deadvlei en Big Daddy. Daar namen we een shuttle naar Deadvlei. Vanaf dat punt is het nog een stuk lopen naar Deadvlei, terwijl je omringd bent door hoge zandduinen.
  3. Bij Deadvlei was het al best druk toen we aankwamen, maar we konden toch prima fotograferen. Het is soms gewoon even wachten tot iedereen klaar is met zijn eindeloze selfie-sessies.
  4. Vervolgens beklommen we Big Daddy vanuit Deadvlei. Er zijn verschillende routes naar boven en wij kozen op advies van andere bloggers voor de steilste, maar kortste route. Leuk als je heel fit bent, maar ik vond het geen succes. Bij elke stap zak je weer een halve meter terug en steil is hier echt steil. Achteraf had ik veel liever de langere, wat makkelijkere route genomen.
  5. Eenmaal terug bij onze auto aten we ons lunchpakketje op en reden we richting Dune 45. Die beklommen we ook nog deels. Onderweg kwamen we ook nog een grote groep oryxen tegen, erg gaaf!
  6. We sloten af met een wandeling door de mooie Sesriem Canyon.

Tips Sossusvlei: planning als je fotografie niet zo belangrijk vindt

Ik was uiteindelijk tevreden met onze planning, omdat ik Deadvlei nog in redelijk mooi licht kon zien (al is zonsopkomst altijd beter). Vind je fotografie niet zo belangrijk, dan kun je beter eerst Big Daddy beklimmen en vervolgens afdalen via Deadvlei. Dan is het daar alweer rustig en heb je de duinbeklimming op het koelste moment van de dag gedaan. Een derde optie is eerst Dune 45 beklimmen. Dan heb je supermooi licht, is het nog koel en kun je daarna doorrijden naar Deadvlei. Of je dan nog zin hebt in Big Daddy is de vraag, ik vond één duin per dag wel genoeg 😉

Wat is de beste reistijd voor Sossusvlei?

Dat is de periode mei-oktober. Wij waren er in juni en dat was perfect: ’s ochtends was het fris en overdag zo’n 26 graden. Het kan heel heet worden in Sossusvlei en dan is het beklimmen van duinen geen pretje. Zeker in de warme maanden moet je echt zo vroeg mogelijk starten.

Heb je een permit nodig voor Sossusvlei?

Voorheen moest je een permit kopen voordat je de vallei binnenreed, maar dat is niet meer zo (juni 2025). Je gaat ’s ochtends in de rij staan voor de gate, je kenteken wordt genoteerd en zodra het hek opengaat, rijd je het park in. Als je het park na je bezoek weer uitrijdt, betaal je alsnog de entree. Een ideale oplossing, want zo loop je ’s ochtends geen vertraging op en kun je meteen naar binnen.

Kun je eten en drinken kopen in het park?

Nee, dat kan niet. Je moet genoeg te drinken en eten meenemen voor de dag. Wij bestelden een lunchpakket bij de Sossusvlei Lodge, maar je kunt ook inkopen doen bij de winkel bij het tankstation in Sesriem.

Een rondreis Namibië boeken

Ik boekte onze roadtrip Namibië bij Matoke Tours en dat is heel goed bevallen. Ik stelde onze reis helemaal op maat samen, Matoke koos prachtige accommodaties uit en al onze excursies waren heel goed geregeld. Ben je op zoek naar een absolute droomreis in Afrika, dan kan ik Matoke van harte aanraden.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven