Namibië is gemaakt voor roadtrips. De lege, vaak onverharde wegen, leiden je dwars door schitterende landschappen. En met je eigen auto heb je alle vrijheid om te stoppen waar je wilt. Ga je een auto huren in Namibië, dan is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Met deze praktische tips wordt zelf rijden in Namibië een geweldig avontuur.
Is het nodig om een auto te huren in Namibië?
Je hebt in Namibië echt eigen vervoer nodig, want openbaar vervoer is er niet. Je keuzes zijn dan ook zelf een auto huren of een tour boeken. In Namibië huren toeristen vrijwel allemaal dezelfde soort auto’s: een grote witte Toyota Fortuner of een Toyota Hillux. Je ziet enorm veel auto’s met daktent rondrijden, maar wij kozen voor slapen in lodges. Wij huurden daarom een Toyota Fortuner, die na drie weken en bijna 5000 kilometer rijden in de verste verte niet wit meer was.
Hoe zijn de wegen in Namibië?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, want de kwaliteit van de wegen verschilt enorm! Op één dag reden we soms over uitstekende asfaltwegen, goede gravelwegen, wegen met veel stenen en los zand. Over het algemeen kun je stellen dat je heel wat kilometers over onverharde gravelwegen zult rijden, want in Namibië is maar een relatief klein deel van de wegen geasfalteerd. Het land heeft zo’n 5200 kilometer asfalt en 41.000 kilometer gravel,- zand- en zoutwegen. Logisch, in een land waar zo weinig verkeer is. Gelukkig zijn de gravelwegen meestal in prima staat en worden ze goed onderhouden. Het enige wat soms vervelend is, zijn stukken ‘wasbord’ in de weg, waardoor je auto alle kanten op springt. Ook het opstuivende stof kan lastig zijn, als er iemand voor je rijdt of je passeert.
Heb je een 4WD nodig in Namibië?
Een four wheel drive-auto (4WD) is in Namibië zeker aan te raden. Met deze auto’s kun je op elk terrein rijden, ook als je onverwachts over stukken los zand, door een rivier (in het regenseizoen) of een steile rotsige weg moet rijden. Wij hadden de 4WD bijvoorbeeld nodig om bij de Grootberg Lodge in Damaraland te komen. Hoewel de 4WD zelf niet eens vaak ingeschakeld hebben, is een auto als de Toyota Fortuner erg fijn vanwege de high clearance. De bodem van de auto ligt hoger boven de grond, zodat hij ook slechte wegen prima aankan.
Wat kost een auto huren in Namibië?
De kosten hangen af van je reisseizoen, het soort auto dat je wilt huren en hoe lang van tevoren je boekt. Het hangt ook af van je manier van reizen: een auto met daktent en kampeerspullen is duurder dan een auto zonder kampeeruitrusting.
Waar kun je het beste een auto huren in Namibië?
Wij huren normaal gesproken altijd onze auto’s via Sunnycars.nl. Bij hen ben je volledig verzekerd en zijn alle benodigde extra’s inbegrepen in de huurprijs. Bovendien zijn de huurvoorwaarden heel flexibel. In Namibië boekten we onze reis bij Matoke Tours en zij regelden ook de huurauto voor ons. We kregen een gloednieuwe Toyota Fortuner mee. Ook fijn: we hoefden slechts 75 euro borg te betalen, voor het geval we de tank niet vol afleverden. Verder was alle eventuele schade afgekocht. De auto werd bovendien keurig afgeleverd bij ons hotel in Windhoek en weer opgehaald bij ons hotel in Botswana. Daar hadden we zelf geen omkijken meer naar.
Heb je een internationaal rijbewijs nodig?
Officieel heb je een internationaal rijbewijs nodig als je een auto wilt huren in Namibië, maar onze autoverhuurder hoefde het niet te zien. Tijdens een controle onderweg was ons gewone rijbewijs ook voldoende. Toch wil je hier niet mee in de problemen komen, dus ga even langs bij de ANWB om dat document te regelen.
Heb je een creditcard nodig om een auto te huren in Namibië?
Ja, je hebt een creditcard nodig die op naam staat van de hoofdbestuurder. Anders krijg je de auto niet mee.
Zijn er bijzondere verkeersregels in Namibië?
In Namibië rijden ze links en dat is altijd even wennen. Toch is het in de praktijk nooit een probleem, alleen zet je waarschijnlijk af en toe je ruitenwisser aan, in plaats van je richtaanwijzer 😉 . Verder moet je in Namibië altijd met je lichten aanrijden. Qua maximale snelheid geldt op de snelwegen 120 kilometer per uur en op onverharde wegen 100 kilometer per uur, maar in de praktijk is het beter om wat rustiger te rijden. Maximaal 80 kilometer per uur op gravelwegen is hard genoeg. Rijd ook weer niet te langzaam, want dan worden deze wegen een stuk oncomfortabeler.
Is autorijden in Namibië veilig?
Ja, autorijden in Namibië is veilig. Er is maar weinig verkeer en daardoor gebeuren er weinig ongelukken. Het is natuurlijk wel belangrijk om rustig te rijden op de gravelwegen. Dit vanwege slipgevaar en vanwege het risico op dieren die opeens de weg oversteken. Dat geldt in het hele land, niet alleen in de wildparken. Rijd dan ook niet in het donker. Let bovendien goed op bij inhaalacties op gravelwegen. Door het stof ziet je voorganger je niet altijd vanzelf aankomen als je wilt inhalen. Word je ingehaald, houd dan een beetje in en ga zoveel mogelijk naar links. Ook belangrijk: als je in het regenseizoen reist, kunnen kuilen in de weg vollopen met water. Je ziet dan niet hoe diep ze zijn en dat kan ongelukken veroorzaken. Wees voorzichtig en rijd niet zomaar door plassen of rivierbeddingen waar het water hoog staat.
Wat als je autopech krijgt?
De verlaten wegen in Namibië zijn prachtig, maar minder leuk als je autopech krijgt. Het kan even duren voordat er hulp voorbijkomt. Zorg daarom dat je altijd minimaal vijf liter water en iets te eten in je auto hebt liggen. In de supermarkt kun je flessen water van vijf liter kopen. Wij hadden ook een lokale SIM-kaart, maar in het zuiden van het land vond ik die niet erg nuttig. We hadden maar zelden genoeg bereik, dus om hulp bellen was niet overal gemakkelijk geweest. Mocht je pech krijgen en heb je bereik, bel dan je autoverhuurder. Zij zorgen voor een oplossing. Wil je onderweg zekerheid over je bereik, dan kun je een satelliettelefoon huren. Dat vonden wij niet nodig. We reden over de gangbare wegen en bij pech hadden we hoogstens een paar uur op een andere auto hoeven te wachten.
Hoe kun je een lekke band voorkomen?
Het grootste risico qua autopech is een lekke band rijden. Zeker op de onverharde wegen in Namibië is die kans best aanwezig. Zorg dus dat je weet hoe je een band moet verwisselen en check voordat je gaat rijden of je een reserveband in je auto hebt. Om een lekke band te voorkomen is het belangrijk om rustig te rijden, scherpe stenen te ontwijken en om je bandenspanning aan te passen. Op gravelwegen is 1,8 bar goed en op zandwegen (bijvoorbeeld op weg naar Deadvlei) kies je voor 1,5 bar. Heb je een lekke band vervangen, overleg dan daarna altijd met je autoverhuurbedrijf hoe je de kapotte band moet laten maken.
Hoe zit het met tanken in Namibië?
Over het algemeen geldt: tank als je een benzinestation ziet. Soms zitten er honderden kilometers tussen de tankstations. Bovendien kan het gebeuren dat een tankstation onverwachts dicht is of geen brandstof meer heeft, zoals wij in het noorden meemaakten. Tanken wordt altijd voor je gedaan door een medewerker. Geef hem of haar 20 Namibische dollar fooi, en wat extra’s bij uitzonderlijke vriendelijkheid of service.
Kun je makkelijk navigeren in Namibië?
Navigeren in Namibië kan het beste met Google Maps. Download vooraf de kaart van Namibië, zodat je die offline kunt gebruiken. Aanwijzingen opvolgen is niet moeilijk: soms hoef je tijdens een rijdag maar één afslag te nemen. In sommige gebieden kan Maps.me ook handig zijn. De kleine weggetjes in Spitzkoppe en Etosha National Park stonden daar allemaal in.
Zijn er onderweg veel plekken om te stoppen?
Je kunt natuurlijk overal even stoppen voor een foto. Langs veel wegen zijn bovendien picknickplekken ingericht, waar je prima even kunt pauzeren. In het zuiden zat er soms zelfs een wc’tje bij! In het noorden zie je deze plekjes wat minder, maar stoppen is vanwege de rust op de weg meestal geen probleem. Onderweg iets te eten krijgen is dat vaak wel, dus kijk op tijd of je van tevoren iets te snacken moet inslaan.
Is zelf rijden in Namibië een aanrader?
Jazeker! Onze ervaringen met zelf rijden in Namibië zijn alleen maar positief. We vonden het geweldig om op eigen houtje door al die mooie landschappen te rijden, en zelf op safari te gaan in Etosha National Park. Veruit de beste manier om Namibië te ontdekken!
Meer lezen over Namibië?
- Tips: de leukste dingen om te doen in Swakopmund
- Tips voor Sossusvlei: zo haal je alles uit je bezoek
- 10x de hoogtepunten en mooiste plekken van Namibië
- Etosha National Park: tips voor de ideale safari
- Reizen in Namibië: 12x praktische tips voor de ultieme reis
*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.