Home Australië Weekverslag 9: roadtrip door het rode hart van Australië

Weekverslag 9: roadtrip door het rode hart van Australië

Door Karlijn

Als je ons vraagt wat we de afgelopen week gedaan hebben, komen we uit op drie dingen: veel gereden in onze Toyota Landcruiser, veel rode rotsen bewonderd en veel gewandeld. We reden van Alice Springs naar de West MacDonnell Ranges, Kings Canyon, Uluru en Kata Tjuta en het was fantastisch. In dit weekverslag blik ik terug op een geweldige week.

Alice Springs

Zondag: mooie vlucht van Cairns naar Alice Springs

De wekker gaat om drie uur ’s nachts, voor onze vlucht van Cairns naar Alice Springs. We vliegen via Ayers Rock naar Alice en dat betekent dat we een scenic flight cadeau krijgen, met prachtige uitzichten op Uluru en Kata Tjuta. Erg gaaf! We moeten overstappen op het vliegveldje van Ayers Rock en daarvoor moeten we weer door de security. Daar ontdekt de traagste securityman ter wereld een ‘verdachte vorm’ in de rugzak van Ward. Hij haalt één voor één, tergend langzaam, elk dingetje uit de tas en bekijkt dat uitvoerig. Als hij ons kleine rolletje duct tape tegenkomt, is het feest. Want dat mag je écht niet meenemen in het vliegtuig. Levensgevaarlijk, want we kunnen er zomaar allemaal mensen mee vastbinden. Mijn god zeg. De tape moeten we inleveren en de ‘verdachte vorm’ in de tas wordt nooit gevonden. Grrr. De middag brengen we door in Alice Springs, waar we onder andere een gave street art-route door het centrum lopen en inkopen doen voor onze roadtrip.

West MacDonnell Ranges

Dinsdag: een spectaculaire dag in de West MacDonnell Ranges

Onze eerste stop vandaag is het autoverhuurbedrijf, want we halen onze Toyota Landcruiser op. Dit is de absolute droomauto van Ward en hij is fantastisch. Wat een enorme bak! Ons doel van vandaag is Glen Helen, midden in de Outback, en we hebben onderweg heel wat stops gepland in de West MacDonnell Ranges. Ik heb gelezen dat dit een mooi gebied moet zijn, maar zó mooi had ik het niet verwacht. Alle stops zijn spectaculair, met oranje-roze kloven, rotsformaties, waterpoelen en volop mooie korte wandelingen. Dit is echt genieten en ik zal er nog een uitgebreide blog aan wijden. 

Kings Canyon Australië

Woensdag: over een onverharde weg naar Kings Canyon

Ward heeft zich er al dagen op verheugd: de rit over de Mereenie Loop, een onverharde weg van 140 kilometer. Maar eerst mogen we een ander stukje off road rijden naar Gosses Bluff, het resultaat van de inslag van een meteoriet. Dit is een  bijzonder kleurrijk landschap, waarbij je midden in de krater staat en een 360 graden-uitzicht over de kraterranden hebt. Weer terug op de weg start de Mereenie Loop en die is geweldig. Onverhard, met eindeloze uitzichten over de Outback en zelfs met wilde paarden langs de weg. Aanrader! Als we weer terug zijn op de verharde weg, is het nog maar een klein stukje naar Kings Canyon. Dit is een schitterende kloof waar je mooie wandelingen kunt maken. Vandaag wandelen we een stuk de kloof in en we lopen naar de waterpoel van Kathleen Springs. Net voor zonsondergang rijden we terug naar Kings Canyon, waar het warme zonlicht de rode rotsen in brand zet. Prachtig!

Kings Canyon Australië

Donderdag: de Rim Walk en een tour bij Aboriginals

We staan al vroeg op, om op tijd aan de Rim Walk in Kings Canyon te kunnen beginnen. De Rim Walk is een wandeling van ruim zes kilometer over de randen van de supersteile kloof en het is één van de mooiste wandelingen die we ooit gemaakt hebben. De uitzichten zijn prachtig, de rotsformaties zijn steeds weer anders en het vroege ochtendlicht maakt het allemaal nog mooier. We doen ruim drie uur over de wandeling. Na de lunch rijden we naar Karrke, een Aboriginal-nederzetting net buiten het nationale park. Hier hebben Peter en Christine een Aboriginal Cultural Tour opgezet en die blijkt erg interessant. Eindelijk krijgen we eens wat inzicht in de cultuur van de Aboriginals en de manier waarop zij leven met en van de natuur.

Uluru

Vrijdag: naar Uluru!

Na het Opera House in Sydney is het zo’n beetje het bekendste symbool van Australië: Uluru. De eerste aanblik (na uren rijden) is prachtig, er gaat iets ondefinieerbaars uit van de monoliet. We eten snel een broodje met uitzicht op Uluru en dan starten we de Base Walk, een wandeling van elf kilometer rond de steen. Dat is een aanrader, want je ziet Uluru steeds van kleur en vorm veranderen en je kunt onderweg ook een aantal heilige plekken van de Aboriginals bekijken. We doen langer over de wandeling dan we hadden verwacht (dankzij honderden fotostops) en tegen de tijd dat we weer bij het startpunt aankomen, is het al tijd om een plek te zoeken voor de zonsondergang. Dat is bij Uluru allemaal prima geregeld en we vinden al snel een goede plaats. De zonsondergang is ook weer prachtig, met een rots die steeds van kleur verandert en de maan die er fotogeniek achter opkomt.

Kata Tjuta Australië

Zaterdag: in het teken van Kata Tjuta

Niet ver van Uluru ligt nog een indrukwekkende verzameling stenen: Kata Tjuta, vroeger de Olga’s genoemd. We rijden hier al vroeg naartoe om de zonsopkomst te kunnen zien en een lange wandeling te maken. De zonsopkomst is mooi, maar de wandeling door de Valley of the Winds is nóg mooier. Je zou denken dat je wel eens genoeg krijgt van al die rode rotsen, maar ik blijf maar fotograferen. Na de wandeling bezoeken we nog het Cultural Center bij Uluru en dan vinden we het wel even mooi geweest. Na een rustige middag bij het hotel stappen we wederom in onze geliefde Landcruiser om de zonsondergang bij Kata Tjuta te zien. Het is alleen erg bewolkt opeens en na een paar minuten prachtig licht laat de zon het afweten. Jammer, maar mooi voor zolang het duurde.

Rainbow Valley

Zondag: via Rainbow Valley naar Alice Springs

Vandaag zijn we teruggereden naar Alice Springs, een tocht van zo’n 500 kilometer over kaarsrechte wegen. We hadden maar één stop onderweg, en dat was Rainbow Valley op een uurtje rijden van Alice. Rainbow Valley ligt aan het eind van een slechte, onverharde weg van 22 kilometer. De vallei is erg gaaf, met mooie kleuren en een leuke korte wandeling. Vanmiddag zijn we weer aangekomen in Alice en zit de roadtrip door het rode hart van Australië erop. En echt: als je naar Australië gaat, probeer dan dit spectaculaire gebied mee te pikken. Daar krijg je geen spijt van!

Morgen vliegen we naar Broome aan de westkust en over een paar dagen gaat ons kampeeravontuur daar van start. Ik weet niet wat ik van het internet moet verwachten de komende weken, dus ik kan niet beloven dat ik op tijd ben met de weekverslagen. Maar ik doe mijn best!

Ook leuk om te lezen

14 Reacties

Robert 18 augustus 2019 - 11:16

Mooi zeg. Ik weet nog steeds niet welk deel ik het mooist vond. Ik denk dat de Rim Walk en de Valley of the Winds hike de mooiste waren, maar ik kan niet zeggen welke op #1 bij me staat.. Als de Landcruiser Ward zijn droomauto is, dan wacht maar tot jullie over een paar dagen in zo’n Troop Carrier versie rijden. Minder luxe, maar o zo gaaf! Kan niet wachten tot wij starten met onze trip :-)

Antwoord
Karlijn 19 augustus 2019 - 10:12

Ik denk zelf ook dat ik de Rim Walk het mooiste vond, maar inderdaad: het is lastig kiezen. Ward gaat de Troopie helemaal fantastisch vinden, dat weet ik zeker! En ik ben nu al benieuwd naar jullie reis, gaat ook prachtig worden :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 18 augustus 2019 - 14:40

Wat gaaf dat jullie de rit helemaal zelf gemaakt hebben, zo hebben jullie veel tussenstops in kunnen plannen. Ik was jaren geleden mee met een tour. Ik vond het gebied zelf heel mooi, maar Uluru eigenlijk niet. Ik vond het jammer dat alle verhalen over Uluru niet gedeeld konden worden. Iets te mysterieus vond ik het :-) King’s Canyon vond ik wel heel gaaf. Wat kan je daar mooi overheen wandelen zeg! Zo’n mooi natuurgebied!

Antwoord
Karlijn 19 augustus 2019 - 10:26

Ik snap wat je zegt! Er waren nu wel een paar informatieborden met verhalen over Uluru, maar bij de Olga’s stond bijvoorbeeld specifiek dat alles daar omheen geheim is. Dat irriteerde mij ook beetje, hoewel het natuurlijk het goed recht is van de Aboriginals om vrij te geven wat ze willen. De Rim Walk in Kings Canyon was inderdaad fantastisch, puur genieten!

Antwoord
Monique 18 augustus 2019 - 15:00

Heel Gaaf Karlijn! Dit ben ik ook aan het voorbereiden dus leuk om te lezen en als je nog praktische tips hebt, zijn die ook heel welkom :-)

Wij lezen veel over georganiseerde tours van een paar dagen en dan slaap je in een swag. Dit raadde onze contactpersoon in Australie ook aan. Maar wij zouden toch graag net als jullie zelf een auto huren en op ons gemak een week rondrijden en in een hotel (of mag iets minder luxe) overnachten. Aan je verslag te lezen, is een week ook geen overbodige luxe ;-) Waar hebben jullie de auto gehuurd? Was het goed te doen om zelf te rijden? Kwam je ook regelmatig andere mensen tegen? En in welk hotel hebben jullie overnacht? Geen idee ook aan welk budget we moeten denken voor een week? Dus hoop dat jij ons wat meer info kunt geven :-) Oja en ik lees ook veel over last van vliegen, herkenbaar? Heel veel plezier nog en ik volg jullie avonturen vanuit het regenachtige Nederland ;-)

Antwoord
Karlijn 19 augustus 2019 - 10:43

Hallo Monique, wat leuk dat je ook naar Australië gaat! Er komt nog een uitgebreide post over het hoe en wat van onze trip door The Red Center, maar ik zal proberen om je vragen alvast te beantwoorden:
– 17 jaar geleden was ik als backpacker in dit gebied en toen sliepen we een week lang in swags. Best leuk voor toen, maar ik zou dat nu niet meer doen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor type je bent, maar op de grond slapen in het stof (wat slapen in een swag eigenlijk is), was voor mij nu geen optie. Maar dat is persoonlijk!
– Wij hebben de reis met auto en hotels geboekt via Askja Reizen. Dat bleek uiteindelijk ongeveer even duur als alles zelf los boeken en ik vond het wel gemakkelijk om dit deel van de reis te laten organiseren. Op hun website zie je de complete reis staan, inclusief de vier hotels waar we zaten. Ik heb alleen een extra nacht in Kings Canyon bijgeboekt, want anders heb je daar te weinig tijd.
– Zelf rijden was prima te doen, de wegen zijn perfect. Als je wilt hoef je niet eens over de onverharde weg, al is de Mereenie Loop echt fantastisch. Je komt meer dan genoeg andere mensen tegen. Dit deel van Australië is namelijk erg toeristisch, dus als je ergens strandt word je zo gered ;)
– De tour kostte 2500 euro voor een week, voor twee personen.
– Aan de vliegen valt niet te ontsnappen. Het viel me deze keer erg mee, 17 jaar terug was het veel erger, maar irritant kunnen ze zeker zijn!

Veel succes met de voorbereidingen!

Antwoord
Malou 18 augustus 2019 - 15:12

Genoten weer van je werkverslag!

Antwoord
Karlijn 19 augustus 2019 - 10:10

Haha, thanks!

Antwoord
Malou 18 augustus 2019 - 15:12

Haha je weekverslag bedoel ik natuurlijk!

Antwoord
Angela 23 augustus 2019 - 21:50

Wauw wat een gave week was dit! Australië staat eigenlijk totaal niet op mijn radar, althans niet voor op de korte (10 jaren) radar. Maar als ik ga, ga ik zeker hier naartoe want dit vind ik enorm gaaf klinken! Ben benieuwd naar de uitgebreide post tzt! ?

Antwoord
Karlijn 24 augustus 2019 - 07:10

Ah, het was zo’n fantastische week! Australië is toch wel echt een briljant reisland :)

Antwoord
Marcella Molenaar 25 augustus 2019 - 13:34

Jeej, wat gaaf! Wij hebben een tijd zitten puzzelen, maar uiteindelijk toch besloten om nu voor de route van Adelaide naar Sydney te gaan. Zo hebben we daar gewoon de tijd voor en dan komen we vást nog eens terug voor de oostkust, red center en de westkust :-) Veel plezier met jullie kampeertrip!

Antwoord
Karlijn 25 augustus 2019 - 15:08

Je moet nu eenmaal keuzes maken in zo’n groot land en Adelaide-Sydney is ook een fantastische route. Het hangt allemaal ook af van de tijd van het jaar dat je er bent. Jullie route is ideaal in jullie reisperiode. Dan moet je juist weer niet in het noorden zijn bijvoorbeeld :)

Antwoord
Weekverslag 10: start kampeeravontuur in West-Australië - Karlijn Travels 25 augustus 2019 - 15:05

[…] een geweldige week in The Red Center van Australië vlogen we naar de westkust, naar het kustplaatsje Broome. Daar pikten we onze gave […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.