Home Weekverslagen Wereldreisweek #11 in foto’s

Wereldreisweek #11 in foto’s

Door Karlijn

Ruim een week zijn we uit de lucht geweest en reisden we over de Pamir Highway, grotendeels op de grens van Tajikistan en Afghanistan. Tajikistan is hoog binnengekomen in onze top 5 van mooiste landen ooit. Van besneeuwde bergtoppen tot ruige rotsformaties en van wilde rivieren tot hete hotsprings, het land heeft het allemaal. Inmiddels zijn we in Kirgizië, maar natuurlijk laat ik in dit verslag eerst zien wat we afgelopen week beleefden.

Maandag: ziek naar Khorog

De dag begint slecht, want Ward is ziek. Iets verkeerds gegeten waarschijnlijk. Normaal is dat al geen pretje, maar we zitten in de afgelegen Bartang Vallei en we moeten eerst 7 kilometer teruglopen naar de weg, waar onze auto op ons wacht. Ondanks dat Ward zich slecht voelt, lopen we toch terug. We rijden vandaag namelijk naar het stadje Khorog, in vergelijking met de rest van de plaatsen hier het New York van de Pamirs. Het lijkt ons beter dat Ward daar uitziekt in een normaal hotel, in plaats van in een basic homestay met een stinkend gat in de grond als wc. Het is wel mooi om te zien hoe de eigenaar van de homestay voor Ward zorgt. Hij krijgt speciale kruidenthee, er worden kussens onder zijn hoofd gelegd en hij moet koppen thee met vier scheppen suiker drinken. Ondanks al die goede zorgen zijn we blij als we eenmaal in Khorog zijn. Een fijn hotel, een goede douche: even bijkomen.

Weekverslag 11_1

Dinsdag: uitzieken in Khorog

Eigenlijk hadden we vandaag onze tocht door de Pamirs moeten starten, maar we besluiten een dag extra in de bewoonde wereld te blijven. Ward is wel veel beter, maar nog niet top en ons reisschema kan prima een dagje worden ingekort. Onze gids krijgt namelijk al de kriebels dat we –zoals gepland – twee nachten in het dorpje Bulunkul moeten slapen, dus dat verblijf korten we in.

Weekverslag 11_2

Woensdag: de prachtige Wakhan Valley

We zijn er helemaal klaar voor: we gaan een week over de Pamir Highway reizen. We beginnen met een omweg, want we gaan eerst naar de Wakhan Valley. We rijden dicht langs de grens met Afghanistan, zien de hoge besneeuwde pieken van de Hindu Kush en genieten van het geweldige landschap. De Wakhan Valley is groen, maar wordt omringd door ruige bergen. Kinderen zwaaien ons enthousiast toe en oude vrouwen lachen breed naar ons. Wat een fijne plek! ’s Avonds slapen we in een goede homestay en wisselen reisverhalen uit met drie motorrijders, die ongeveer dezelfde route afleggen als wij. Andere reizigers, eindelijk!

Weekverslag 11_3

Donderdag: hotsprings en forten 

We blijven nog een dag in de Wakhan Valley, want er is hier genoeg te zien. De vallei was belangrijk tijdens de Zijderoute en je kunt er dan ook verschillende oude forten bezoeken. Het Yamchun Fort is misschien wel het mooiste, hooggelegen op een klif. We gaan ook de hotsprings in en maken een wandeling naar eeuwenoude petroglyfen en een Boeddhistische stupa ergens in de bergen. De Wakhan Valley is een magische plek.

Weekverslag 11_4

Vrijdag: één van de mooiste routes ter wereld

De Wakhan Valley verlaten gaat niet zomaar: daarvoor rijd je uren door de bergen, over onverharde slingerweggetjes en met de meest spectaculaire uitzichten. Het groene van de Wakhan Valley verdwijnt al snel, om plaats te maken voor ruige rotsen, ijzige meren en bergen in alle kleuren van de regenboog. Het is helder en we kunnen zelfs Pakistaanse bergen zien liggen. We lunchen in de middle of nowhere en genieten van de verlatenheid. Wat een plek! ’s Middags rijden we door naar de meren rondom het kleine, deprimerende dorp Bulunkul. Eigenlijk zouden we hier ook overnachten, maar de homestay is volgens onze gids en chauffeur zo slecht, dat we doorrijden naar het plaatsje Alichur. Ook een rampzalige plaats, maar de homestay is fijn en de eigenaren zijn hartelijk. Een prima oplossing. 

Weekverslag 11_5

Zaterdag: helemaal van de gebaande paden

De eerste uren hobbelen we nog over de Pamir Highway (highway, ha!), maar dan gaan we opeens van de weg af. We rijden off road door een spectaculaire vallei, met prachtige rotsformaties, tientallen kleuren, witte toppen en weidse uitzichten. We zijn op weg naar Jarty-Gumbaz, een gebied waar vrijwel geen toeristen komen. Hoewel de omgeving schitterend is, krijg ik het benauwd van de verlatenheid en afgelegenheid van dit deel van Tajikistan. Geen weg, alleen een spoor. Geen dorpen en geen mobiele ontvangst. Geen ander verkeer, maar uren rijden zonder iemand tegen te komen. Brrr. Gelukkig maken de landschappen veel goed. We slapen die nacht in een jagerskamp. In dit gebied komen Marco Polo-schapen voor (witte herten met enorme hoorns), waar in bepaalde maanden van het jaar op gejaagd mag worden. Gelukkig niet als wij er zijn, wij proberen ze alleen te spotten. Dat lukt, hoewel op grote afstand. We bezoeken ook een nomadenfamilie, die in de zomermaanden in een prachtige yurt in de vallei woont. Heel bijzonder!

Weekverslag 11_6

Zondag: weer terug in de ‘bewoonde’ wereld

We nemen een andere, wederom spectaculaire off road-route terug richting de bewoonde wereld. Ons einddoel vandaag is het plaatsje Murgab. Nog steeds afgelegen, er is niets te beleven en het hele dorp is één grote bende, maar we zijn weer enigszins onder de mensen. We blijven hier twee nachten. Daarna start de laatste etappe van deze briljante roadtrip, richting Kirgizië!

Weekverslag 11_7

Ook leuk om te lezen

40 Reacties

Yvon 8 juli 2015 - 15:49

Wow!
Hoe spectaculairder jouw verhalen en foto’s, hoe eentoniger mijn reacties. Mijn mond valt elke keer weer open van de schoonheid van de natuur. Zó mooi!

En de rust en leegte overal, dat zal straks in de bewoonde wereld wel omschakelen zijn…

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:48

Hoi Yvon, qua natuur wordt het niet veel mooier dan Tajikistan! We waren echt overweldigd door zoveel moois. Na bijna twee weken in de woestenij is de bewoonde wereld gelukkig ook wel weer fijn. Al gaan we morgen opnieuw de natuur in, dus we genieten vandaag even van gevulde supermarkten en goede wifi ;)

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 8 juli 2015 - 15:59

Wat is dit weer prachtig zeg, dit is echt reizen op zijn puurst volgens mij! :-) En de foto’s, wat zijn het weer plaatjes.

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:47

Hoi Sieds, mooi gezegd! Een beetje afzien hoort erbij, maar dit was de gaafste rondtrip die we ooit hebben gemaakt. Zo mooi, daar kun je geen slechte foto’s van maken!

Antwoord
Ellen kluijtmans 8 juli 2015 - 16:04

Echt heel mooi!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:46

Dank je Ellen!

Antwoord
Laura 8 juli 2015 - 16:09

Hahaha, ik voel me heel stom. Ik zit hier bijna te huilen namelijk en ik weet niet waarom :’). Ik vind het gewoon zo onwijs mooi dat je deze reis maakt en ik geniet zo mee. Het lijken me stuk voor stuk van die innemende, bizarre, prachtige plekken. Reizen op z’n puurst. Misschien is het dat ik dat mis, ondanks dat ik zo ontzettend veel reis. Ik wil ook zo ontzettend graag langer weg, op wereldreis. Echt puur reizen, zoals ik dat altijd heb gedaan. Het reizen voor m’n werk is fantastisch, maar dit mis ik dan. Het gevoel dat dit stuk bij me opwekt. M’n free spirit komt weer terug :) Dank. En geniet!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:53

Ahhh, dank je voor je mooie reactie! Ik kan me best voorstellen dat je het pure reizen soms mist. Natuurljk maak je hele mooie reizen, maar het blijft allemaal werk. Behalve dan jullie eigen backpacktrips, waarbij je wel precies kunt doen waar je zin in hebt, op het moment dat je er zin in hebt. Ik hoop dat jullie de kans krijgen om ook een wereldreis te maken. Als dat is wat je echt wilt, ga er dan voor! Je werk kun je eventueel meenemen. Ik hoop dat het je lukt! En als je gaat, dan kan ik Centraal-Azie aanraden. Het eten is niet te doen, je moet af en toe flink afzien, maar wat een bijzondere wereld is dit. Nog niet toeristisch, nog zoveel onontdekte plekken…een droom voor elke fanatieke reiziger!

Antwoord
Robert | Traveljunks 8 juli 2015 - 16:44

Dank je weer voor de mooie plaatjes en dito verhaal. Bah, ziek onderweg is niet fijn, maar goed dat Ward weer opgeknapt is. Ik kan me bij die benauwdheid door verlatenheid een beetje voorstellen. Dat zijn achteraf vaak de gaafste herinneringen ;-)

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:45

Hoi Robert, fijn dat je die benauwdheid niet zo gek vindt! Ik vond het zelf behoorlijk stom, gelukkig ging het na een uurtje weer beter en vond ik de verlatenheid juist gaaf. Al was ik stiekem wel blij toen we de volgende dag de hoofdweg weer terugvonden ;)

Antwoord
Klasine 8 juli 2015 - 16:47

Prachtig!!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:44

Thanks!

Antwoord
Saskia | KidsErOpUit 8 juli 2015 - 16:50

Wat prachtig Karlijn! De foto’s zijn al indrukwekkend, laat staan als je daar echt staat…..

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:44

Dank je Saskia! De natuur van Tajikistan heeft ons echt weggeblazen. Zo mooi, zo kleurrijk en zo afwisselend…geweldig!

Antwoord
Daphne | LiveTheLifeYouLove 8 juli 2015 - 16:53

Wat maken jullie toch een ontzettend mooie reis! En jouw foto’s zijn zo ontzettend gaaf, maar ja die ontzettend gave landschappen maken het je ook moeilijk om geen mooie foto’s te maken. Zooo, al 3x ontzettend getypt. Goed bezig Daf. Iets met speechless denk ik ;) Enjoy lady!!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:44

Dank je Daphne ;) En het klopt helemaal: mooie foto’s maken is geen kunst met zulke landschappen. Tajikistan was fantastisch!

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 8 juli 2015 - 16:55

Het ziet er weer prachtig uit! Oh, wat krijg ik zo ook de kriebels om lang weg te gaan…:-)

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:43

Hoi Linda, hopelijk komt het er nog eens van, van zo’n lange reis!

Antwoord
Alexandra 8 juli 2015 - 17:20

WOW wat indrukwekkend, na elke post over Centraal Azië droom ik de rest van de dag weer weg naar de door jou bezochte plekken.. :)

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:42

Dank je Alexandra, dat is super om te horen! Centraal-Azië is echt een bijzonder gebied. Zoveel prachtige natuur en cultuur, echt een aanrader!

Antwoord
Hester 8 juli 2015 - 17:34

Knetter, wat gaaf!!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:41

Tajikistan is echt spectaculair :) !

Antwoord
Eva - eighty7 8 juli 2015 - 18:29

Wat een prachtige route; ongelooflijk mooi. Hoe mooi moet het wel niet zijn om het in het echt te aanschouwen.. vervelend dat Ward ziek werd, maar gelukkig is hij weer opgeknapt! :)

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:40

Hoi Eva, Tajikistan was inderdaad spectaculair! De natuur was overweldigend. Gelukkig was Ward er inderdaad weer snel bovenop en hebben we de rest van de trip geen problemen meer gehad :)

Antwoord
Sabine 8 juli 2015 - 19:38

Wauw, wat spectaculair! Ziet er echt prachtig uit! Die kleuren en dat groen en die yurt. Ik wil ook! Ik was ooit eens ziek in Macedonië, toen de hoteleigenaar aanbood soep te maken. Bleek die soep echt knijterzout hahaha

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:39

Haha! Het was goed bedoeld, zullen we maar zeggen ;) De kruidenthee van Ward viel ook niet geweldig :)

Antwoord
Esther 8 juli 2015 - 20:04

Wat een prachtig landschap en bijzonder land! Ik hoop dat Ward snel weer aansterkt:) Veel plezier verder!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:39

Dank je Esther! Ward is gelukkig weer helemaal beter, hij heeft mooi kunnen uitzieken voordat we echt de Pamir Highway opgingen!

Antwoord
Diana Putters 8 juli 2015 - 21:14

Leuk om met jullie mee te genieten! Zeker omdat ik zelf net terug ben van Tajikistan en helemaal weg ben van dit land! Herken jullie verhalen helemaal. Veel plezier nog!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:38

Hoi Diana, wat gaaf dat je ook in Tajikistan was! Wij zijn inderdaad ook fan, zelden zo’n schitterend land bezocht!

Antwoord
Natasja 9 juli 2015 - 12:13

Wat een prachtige foto’s! Heel leuk om zo met jullie mee te kijken!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 13:50

Dank je Natasja, zo leuk dat je meeleest!

Antwoord
Jessica 10 juli 2015 - 00:03

Het begint een beetje eentonig te worden denk ik, maar wat een heerlijke verhalen en foto’s weer! Minder leuk natuurlijk dat je vriend ziek was, maar daarna hadden jullie wel een prachtige trip voor de boeg. :) En dat gezicht van dat kindje met die oma op een van de laatste foto’s: priceless!

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:41

Dat kindje was inderdaad geweldig, ze had nog nooit zo’n raar mens gezien, denk ik ;) Dat Ward ziek was, was inderdaad even vervelend, maar gelukkig was hij er weer bovenop toen we echt aan de Pamir begonnen. Toch goede timing ;)

Antwoord
Simone 11 juli 2015 - 07:45

Wat een avontuur! Ik kan me goed voorstellen dat je even benauwd werd n dat hele verlaten stuk. Ik had dat al in Death Valley! En in verhouding kun je dat waarschijnlijk amper verlaten noemen. Visioenen van autopech krijg ik dan… Reizen jullie nu met een gids of heb ik dat verkeerd begrepen? (Moet even bijlezen ook want heb wat posts gemist)

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:34

Oe, in Death Valley had ik dat ook al! Zeker met al die enge verhalen over mensen die doodgingen van de hitte nadat ze autopech kregen…brrr! Een beetje afgelegen is leuk, maar je kunt ook overdrijven ;) In Tajikistan reisden we inderdaad met gids en chauffeur. Wel een luxe optie, maar erg relaxed in een land waar het reizen echt behoorlijk pittig is!

Antwoord
Reggy | Project R. 12 juli 2015 - 15:26

Wauw Karlijn, de foto’s en verhalen blijven zo mooi en prachtig. En zoals de anderen ook zeggen; het lijkt me echt reizen op z’n puurst. De rauwe natuur in al z’n pracht en praal, met al die prachtige kleuren. Dit zorgt er alleen maar meer voor dat er in de toekomst meer mensen die kant op zullen vertrekken, denk ik. Heel gaaf!

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:31

Dank je Reggy :) ! Ik hoop echt dat er meer mensen naar Centraal-Azie komen. Het is hier zo mooi en inderdaad, puur…echt geweldige bestemmingen voor fanatieke reizigers!

Antwoord
Nanda 8 september 2015 - 17:09

Ohohoh, wat bijzonder allemaal. En wat lief dat je er voor ons zulke prachtige pics bij maakt. Hoe maak je ooit een selectie als er zoveel moois te zien is? Tot bij week #12 :-)

Antwoord
Karlijn 9 september 2015 - 15:11

Selecteren is mijn zwakke kant, ik ben nog niet eens klaar met de fotoboeken van onze eerste wereldreis van vijf jaar geleden! Het wordt een eindeloze klus, ben ik bang ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.