Home Weekverslagen Wereldreisweek #12 in foto’s

Wereldreisweek #12 in foto’s

Door Karlijn

We zijn inmiddels twaalf weken onderweg en we zijn op een derde van onze reis. Wat?! Opeens gaat de tijd snel! De afgelopen week staken we de grens tussen Tajikistan en Kirgizië over en begonnen we aan onze reis door het zesde land van deze trip. In een wat lager tempo dan normaal, want Tajikistan heeft ons enigszins uitgeput.

Maandag: naar het meer van Rangkul

We zitten nog steeds in Murgab, een afgelegen stadje niet ver van de grens tussen Tajikistan en China. De plaats zelf is een vreemde, armoedige verzameling vervallen huisjes en ijzeren containers waarin winkeltjes huizen. Vandaag maken we een korte trip naar Rangkul, een prachtig, kleurrijk meer waarin de bergen weerspiegelen. Als ik een foto sta te maken, word ik aangevallen door honderden pissige muggen, die we met moeite van me afslaan. De rest van de trip fotografeer ik vanuit de auto. ’s Middags bezoeken we de container-markt en geeft onze gids me een lokale simkaart cadeau, zodat ik – na een week – weer kan internetten. Hoera! Reizen door Tajikistan is niet gemakkelijk voor een internetverslaafde als ik ;)

Wereldreisweek 12_1

Dinsdag: naar het meer van Karakul

We stappen weer in de auto en hobbelen over een slechte weg naar Karakul, een uur rijden van de grens met Kirgizië. Om onduidelijke redenen hadden we niet zoveel van deze rit verwacht, maar de landschappen zijn weer oogverblindend mooi. Zeker als we op een pas van ruim 4600 meter belanden, vallen we bijna de auto uit om zo snel mogelijk foto’s te kunnen maken. Zoveel bergtoppen, zoveel kleuren, zoveel schoonheid! We slapen die nacht in een heel simpele homestay in Karakul, met wederom een gat in de grond als toilet. Vanuit het toilethokje (ergens op een heuvel) hebben we een prachtig zicht op de vervallen legerbasis van Karakul, inclusief wachttoren. Soms lijkt het wel alsof we in oorlogsgebied zijn beland…

Wereldreisweek 12_2

Woensdag: de grens met Kirgizië

Het is zover: we hebben de Pamir Highway overleefd en vandaag gaan we Kirgizië in. Natuurlijk gaat dat allemaal niet zo makkelijk, want de Kirgizische grenswachten vervelen zich duidelijk een ongeluk en proberen zoveel mogelijk geld uit de formaliteiten te slepen. Hoe meer je betaalt, hoe sneller ze je doorlaten. Welkom in corrupt Centraal-Azië! Het duurt uren, maar dan rijden we Kirgizië in. We worden opgewacht door een lokale chauffeur, we nemen afscheid van onze Tajiekse gids en chauffeur en rijden naar Osh, de tweede stad van Kirgizië. Hoewel het een mooie rit is, langs bergen, yurts en vele paarden, voelen we ons opeens –totaal onverwacht- alsof er een ballon is leeggelopen. We hebben enorm genoten van Tajikistan, maar opeens zijn we helemaal kapot. Doodmoe komen we in Osh aan, waar eindelijk weer een douche, een normaal toilet en goede wifi wachten.

Wereldreisweek 12_3

Donderdag: een dag in Osh

We slapen uit en genieten van een heerlijk omeletje als ontbijt. We hebben vandaag weinig plannen. In Osh is niet veel te doen, alleen de bazaar is een aanrader. Verder moeten we pinnen en haargel en pleisters kopen. Dat lijken makkelijke klusjes, maar dit is Centraal-Azië. We sjokken uren door een snikhete stad, op zoek naar een pinautomaat die iets anders dan Visa accepteert en naar pleisters die niet per stuk zijn verpakt. Het eerste lukt uiteindelijk, de rest niet. We lopen nog wat over de bazaar en gaan daarna terug naar ons hotel. Ons energieniveau is nog lang niet op peil.

Wereldreisweek 12_4

Vrijdag: naar Arslanbob

Als de wekker gaat, lijkt het alsof we bijna niet hebben geslapen. We werden om vier uur ’s nachts gewekt door het brandalarm en daar neem ik geen risico’s mee. We stonden dus aangekleed in de lobby, tot we zeker wisten dat er niets aan de hand was. Maar slaperig of niet, vandaag beginnen we aan onze trip door Kirgizië. Eerste eindstop: Arslanbob, gelegen in een prachtige vallei. Onderweg bezoeken we een oud mausoleum en ’s middags maken we een wandeling door de omgeving van Arslanbob. Inclusief bezoek aan een waterval, waar de locals helemaal losgaan in het frisse water. We slapen weer in een simpele homestay met gat in de grond als toilet. Zucht!

Wereldreisweek 12_5

Zaterdag: het meer van Sary Chelek

Een uurtje of vier hobbelen we over een deels slechte weg naar het westen van Kirgizië, naar het bergmeer van Sary Chelek. Een mooie route langs bergen en kleurrijke bloemen, en het meer is ook prachtig. Onze homestay is bovendien geweldig, met een fijne douche en een echte wc. Sorry voor al deze wc-praatjes, maar sinds een paar weken is het voor ons een vrij belangrijk onderwerp ;) Na ons bezoek aan het meer slaap ik de rest van de middag. We zijn blijkbaar nog steeds niet bijgekomen van Tajikistan.

Wereldreisweek 12_6

Zondag: een tussenstop onderweg naar Bishkek

Het is te ver om in één keer van Sary Chelek naar de hoofdstad Bishkek te rijden, dus overnachten we vandaag na een mooie rit in een hotel langs de weg. Dat ligt aan een rivier en het weer is fantastisch, dus zitten we ’s middags lekker in de zon met een boek. En Ward slaapt zo’n beetje de halve middag. Spanning en sensatie op deze wereldreis!

Wereldreisweek 12_7

Opladen

Het is misschien wel duidelijk dat we ons nog een beetje moeten opladen voor Kirgizië. Tajikistan was zo spectaculair (en blijkbaar ook zo vermoeiend), dat het bijna onmogelijk lijkt om die landschappen te evenaren. Maar na Bishkek wacht een vierdaagse trekking, we gaan slapen in yurts, kennismaken met de nomaden van Kirgizië en schitterende bergmeren bekijken. Kortom: er is genoeg moois te zien en over twee weken wacht China. Er tegenaan dus!

Ook leuk om te lezen

39 Reacties

Sieds | Sieds My Travels 13 juli 2015 - 16:30

Een zo onbekende wereld, maar wederom prachtig mooi, super!! :-)

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 11:03

Hoi Sieds, het is hier inderdaad zo mooi! Centraal-Azië verdient eigenlijk wel wat meer bekendheid als avontuurlijke reisbestemming :)

Antwoord
Sabine 13 juli 2015 - 17:30

Wat prachtig mooi die landschappen! Ik kan me best voorstellen dat je tijdens een wereldreis met zoveel indrukken, hitte, gaten in de grond, het vele reizen en de actieve dagen best ook tijd nodig hebt om gewoon uit te rusten. Is ook beter om daarna weer volop van alles te kunnen genieten. Veel plezier alvast!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 11:03

Dank je Sabine! We hadden inderdaad even onze rust nodig, maar we voelen ons alweer veel beter. Gelukkig maar, want ik zag behoorlijk tegen onze vierdaagse trekking op ;) Nu hebben we er weer echt zin in!

Antwoord
eva - eighty7 13 juli 2015 - 17:44

Ik kan me heel goed voorstellen dat je na gaten in de grond zo blij bent met een “echte” wc, haha! Ik ben heel benieuwd hoe jullie Kirgizië gaan vinden, zeker na al dat moois waar jullie al mee verwend zijn.

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 11:01

Hoi Eva, fijn dat je begrip hebt voor mijn dankbaarheid voor gewone toiletten. Ik raak er blijkbaar niet over uitgepraat ;) Zelf zijn we ook benieuwd naar de rest van Kirgizië, zeker naar het leven van de nomaden hier. En naar de trekking natuurlijk, want er moet wel gewerkt worden!

Antwoord
Lot* 13 juli 2015 - 18:26

Hey Karlijn,
Keer op keer denk ik dat jullie in Nieuw-Zeeland zitten! Wat een natuurpracht ginder…Staat nu al op onze bucket-list. ;)
Bedankt dat we keer op keer mogen meegenieten.
Relax en geniet van jullie komende avonturen x

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 11:00

Super dat je meeleest, bedankt :) ! Tajikistan is inderdaad fantastisch qua natuur, al kan Nieuw-Zeeland er zeker mee concurreren. Daar zou ik heel graag nog eens naar terug willen, zo’n fijn land!

Antwoord
Sandra 13 juli 2015 - 18:43

Het is goed om af en toe ook pas op de plaats te doen, jullie zijn tenslotte acht maanden (!) van huis. Dan zijn een paar rustdagen helemaal niet verkeerd. Wederom genoten van je foto’s en je verhalen, heel leuk! Geweldig mooi stukje aarde, om bij weg te dromen…

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:58

Hoi Sandra, een beetje rust is af en toe inderdaad nodig. Stom, maar soms is een vakantie in een reis best fijn ;) . Nog een paar weken, dan wacht Bali! Dan kan het echte relaxen beginnen :)

Antwoord
Vetexbart 13 juli 2015 - 18:47

Acht maanden! Ongelooflijk avontuur, dat kan niet anders.
Je hebt zo’n mooie foto’s op je blog staan, word ik op slag jaloers van :) Veel plezier nog!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:57

Dank je Bart :) ! Het is inderdaad een enorm avontuur, Centraal-Azië is geweldig!

Antwoord
Linda 13 juli 2015 - 19:03

Wat een prachtige foto’s en verhalen weer. Ik reageer niet altijd (eigenlijk bijna nooit), maar ik lees wel alles en ik verbaas me steeds weer over de mooie plekken waar jullie langs reizen!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:56

Hoi Linda, dank voor je reactie! Super dat je alle posts leest, daar ben ik heel blij mee :) !

Antwoord
Martijn 13 juli 2015 - 21:56

ik heb net even mijn achterstand in gehaald door 7 laatste blogs te lezen.
in 1 woord geweldig!! geniet ervan!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:56

Hoi Martijn, super dat je helemaal bij bent gelezen :) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 13 juli 2015 - 23:38

Het is alweer smullen. Wat een prachtige landschappen zeg. Dat meer is prachtig . Af en toe is het best goed om effe van het gas te gaan en op te laden. Ik kijk al uit naar de volgende post :-)

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:55

Qua landschappen wordt het niet veel mooier dan dit! Helemaal de moeite waard, al heb je daarna een week nodig om bij te komen ;) Gelukkig zijn we inmiddels weer aardig bijgetankt!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 13 juli 2015 - 23:57

Wow, supermooie beelden weer! En ik vroeg me al af hoe jullie het volhouden, elke dag of elke andere dag weer naar een nieuwe plek… Het reistempo ligt behoorlijk hoog volgens mij! Wij hebben hier een soort van omgekeerde situatie, we reizen zo langzaam dat ik soms snak naar wat meer spanning en sensatie. Then again, ik vind het stiekem wel heerlijk dat ik kan uitslapen en luieren als ik wil… Totdat het werk weer roept ;-) Geniet!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:54

We hebben inderdaad een heel hoog reistempo! Altijd al gehad, ook tijdens onze vorige wereldreis. Maar we merken nu wel het verschil met andere reizen. Vorige keer zaten onder andere de Galapagos Eilanden, Paaseiland en Sydney in onze wereldreisplanning tijdens de eerste drie maanden. Allemaal relaxte bestemmingen. Maar in Centraal-Azië heb je nu eenmaal geen stranden of andere relaxplekken en we hebben het op elke plaats na een dag (of een paar dagen) wel weer gezien. Ik kan prima nietsdoen, maar dan wel op een tropisch strand of in een superfijn hotel met zwembad ;) Ik kan me voorstellen dat jullie reistempo juist laag ligt, omdat jullie ook zoveel mogelijk werken. Dan kun je snel reizen gewoon niet volhouden!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 14 juli 2015 - 14:30

Hmmm ja, drie dagen niksen in een simpel hutje met gat in de grond is nauwelijks ontspannend… Dan zou ik ook liever doorreizen ;-)

Antwoord
Reggy | Project R. 14 juli 2015 - 03:53

Wederom een mooie post met weer eens prachtige foto’s. Hoe kan het ook anders? En inderdaad, ik kan me goed voorstellen dat je soms ook even een dagje niets wil. Je moet ook genoeg rust creëren op reis anders kan je al het moois veel minder waarderen. Dus goed dat je het in verhouding even rustig aan hebt gedaan! Geniet ervan Karlijn! Ben benieuwd naar je volgende verhalen!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:51

Hoi Reggy, het klopt dat je af en toe wat rust nodig hebt op reis. Normaal gesproken hebben we daar wat minder behoefte aan en ligt ons reistempo vrij hoog. Nu zijn we af en toe blij als we even ergens bij kunnen komen. Gelukkig gaat het inmiddels weer veel beter en hebben we echt weer zin in de rest van onze trip!

Antwoord
De Wandelgek 14 juli 2015 - 07:00

Weer supermooi.Ik meen ook Ozgen te hekennen aan de losstaande minaret Kirgizstan is prachtig zeker als je van paarden houdt en zo te zien hebben jullie mooi zonnig weer. Dat doet ook veel. Ik heb 1,5 dag regen en zelfs sneeuw gehad bovenop een hoge pas. Dan ziet alles er net wat anders uit ;-) Probeer ook de kumiz eens …

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:49

Klopt helemaal, dat is Ozgen! Wat betreft het weer: het is inderdaad supermooi. Nu maar hopen dat het zo blijft, want we hebben nog heel wat dagen te gaan in Kirgizië! Waaronder een trekking van vier dagen, dus mooi weer blijft welkom ;)

Antwoord
Kimber - Reisgenie 14 juli 2015 - 09:29

Volgens mij vallen we allemaal in herhaling, maar wat geweldig mooi in Centraal-Azië toch! Echt prachtig!! Ik kan me goed voorstellen dat jullie hoog nodig even op moesten laden na al die indrukken en inspanningen.

Antwoord
Karlijn 14 juli 2015 - 10:48

Hoi Kimber, het blijft leuk om te horen hoor! Centraal-Azië is inderdaad schitterend. Het is een beetje een uitputtend deel van de wereld, in allerlei opzichten, maar qua reisbestemming is het meer dan fantastisch!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 14 juli 2015 - 16:41

Erg mooie landschappen maar weer! Voor mij een verbinding tussen twee stukje Azië die ik een beetje ken, terwijl ik deze ‘stans’ totaal niet ken.

Antwoord
Karlijn 15 juli 2015 - 10:35

Hoi Jenny, qua landschappen wordt het niet veel mooier dan dit! Echt een schitterend gebied, dat Centraal-Azië :)

Antwoord
Leonie ~ Troikatripper 15 juli 2015 - 11:24

Supermooi die foto’s, het ziet er fantastisch uit. Wil zelf ook heel graag naar Centraal-Azië dus ik ben jaloers! Rust lekker uit en veel plezier verder in Kirgizië!

Antwoord
Karlijn 15 juli 2015 - 11:53

Dank je wel Leonie! Centraal-Azië is een aanrader, en gelukkig zijn we inmiddels ook weer redelijk uitgerust voor de rest van Kirgizië!

Antwoord
Diana 15 juli 2015 - 16:59

Herkenbaar die wc en homestay in Karakul. Wij zaten in dezelfde homestay (bijna geen andere keus daar), maar het uitzicht van de wc is toch wel spectaculair en dat heb je niet op een normale wc haha. Ik was na drie weken ook helemaal k.o. hoor, dus ik snap het helemaal dat het energie gekost heeft: zowel het afzien als de hoogte….Nu het mooie Kirgizie, ik blijf volgen:) veel plezier!

Antwoord
Karlijn 15 juli 2015 - 17:09

Hoi Diana, wat toevallig dat jij ook in Karakul bent geweest! Het uitzicht vanaf de wc was inderdaad fantastisch en daar hebben we ook echt lol om gehad. Aan de ene kant prachtige bergen, aan de andere kant het meer. En achter je een spookachtige legerbasis met wachttoren. Dat maak je niet vaak mee ;). Fijn om te lezen dat we niet de enigen zijn die kapot waren na Tajikistan. We voelen ons een beetje zeikerds, want we zijn op reis en dat mag je eigenlijk geen afzien noemen. Maar Tajikistan heeft er toch best ingehakt. Gelukkig voelen we ons weer wat beter, want overmorgen starten we een vierdaagse trek in Kirgizië…daarna kun je ons helemaal opvegen ;)

Antwoord
Jessica 16 juli 2015 - 01:47

Je doet inderdaad zo veel gave indrukken op dat het slim is om even wat rustiger aan te doen ;-) Reizigers komen vaak nog vermoeider terug dan dat ze zijn vertrokken, maar een paar vakantiedagen ertussendoor plannen is helemaal niet erg ;-) Doe lekker rustig aan en in de tussentijd genieten wij volop van de foto’s! :)

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:29

Hoi Jessica, soms moet je inderdaad even rustig aan doen. We kijken al een beetje uit naar een vakantie in de vakantie ;) Maar vanaf morgen eerst vier dagen trekken en kamperen in de bergen van Kirgizië. Arrrggghhh!

Antwoord
Charlotte 16 juli 2015 - 11:01

Super mooie foto’s! Vooral het meer van Sary Chelek ziet er prachtig uit! Geniet ervan!

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:26

Dank je Charlotte! Het is hier echt supermooi :)

Antwoord
Isabel 26 juli 2015 - 12:22

Hi Karlijn,

Ik zit alle je posts en foto’s te kijken/lezen van de afgelopen tijd. Wat een bijzonder mooie reis! Als ik dit zie, wil ik weer op reis en komt de zijderoute alleen maar hoger op mijn bucket list te staan! Geniet.

Gr. Isabel

Antwoord
Karlijn 27 juli 2015 - 16:42

Hoi Isabel, wat leuk dat je alles hebt gelezen! Kun je zelf alweer een beetje wennen in Nederland, of denk je vooral aan volgende reizen? Ik kan de Zijderoute in elk geval van harte aanbevelen ;) Succes met wennen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.