Home Reisinspiratie Waar moet je écht naartoe in 2016?

Waar moet je écht naartoe in 2016?

Door Karlijn

Kijk, je moet natuurlijk niets. Maar als je nog aan het nadenken bent over je reisbestemmingen voor komend jaar, dan kan ik je onderstaande landen van harte aanraden. Het zijn bestemmingen die razendsnel veranderen, die steeds drukker worden of die juist nu het toerisme hard nodig hebben. Dit zijn vijf landen waar je eigenlijk in 2016 nog naartoe moet!

1. Cuba: in verandering

Het is echt niet zo dat volgend jaar alles anders is in Cuba. Maar feit is dat het land in verandering is. De diplomatieke betrekkingen met Amerika zijn hersteld en de economische boycot wordt stap voor stap opgeheven. Dat betekent dat het aantal Amerikaanse toeristen stevig toeneemt en dat Cuba langzaam zal moderniseren. Goed nieuws voor de Cubanen, maar als je het land nog in haar authentieke staat wilt zien, is het aan te raden om het snel te bezoeken. Cuba-kenner en reisblogger Edith merkte afgelopen november ook dat het overal steeds drukker wordt en schreef er deze blog over.

Reizen 2016_1

2. Iran: nu nog authentiek

Iran was misschien wel het meest bijzondere land van onze wereldreis. De Iraniërs zijn de vriendelijkste mensen ter wereld en zijn dolblij met elke toerist die hun land komt bezoeken. Ze weten heel goed hoe slecht hun land bekend staat in het westen en doen er alles aan om te bewijzen dat dat beeld niet klopt. Nu de atoomdeal met het westen een feit is, groeit het toerisme in Iran hard. Je bent er nu nog één van de weinige reizigers, maar dat verandert snel. Wil je de Iraniërs echt leren kennen, dan moet je snel gaan.

Reizen 2016_3

3. Tadzjikstan: het ultieme avontuur

Ben je op zoek naar het ultieme avontuur? Naar een land dat nog niet ontdekt is door het toerisme? Waar de natuur nog ongerept is en waar je van dichtbij kennis maakt met de locals? Ga dan naar Tadzjikistan. Heb je het budget, huur dan een auto met chauffeur en rijd over de schitterende Pamir Highway richting Kirgizië. Slaap bij mensen thuis, wandel langs kraakheldere bergmeren, geniet van de ruige natuur en van het gevoel dat je de enige reiziger bent in het hele land. Niet de makkelijkste bestemming, maar wel 100% de moeite waard.

Reizen 2016_4

4. Nepal: reizigers zijn hard nodig

Het bestaat niet dat je naar Nepal gaat en dat je het tegen vindt vallen. Nepal heeft alles: overweldigende natuur, een eeuwenoude cultuur, vriendelijke, zachtaardige mensen, lage prijzen en alle mogelijkheden voor het avontuur van je leven. Na de zware aardbeving van vorig jaar hebben de Nepalezen het toerisme nu harder nodig dan ooit. Laat je niet afschrikken: je kunt weer prima reizen door Nepal en je helpt de bevolking er enorm mee. Antonette en Martijn van we12travel.nl waren in november in Nepal en schreven deze blog over hun ervaringen.

Reizen 2016_5

5. Myanmar: hoe lang blijft het nog magisch?

Het is alweer zes jaar geleden dat we door Myanmar reisden en compleet overweldigd werden door het land en haar inwoners. Myanmar bleek magisch. Weinig andere reizigers, gouden tempels, traditionele markten, lieve mensen…Veel reizigers lieten zich toen nog tegenhouden door de militaire junta, uit angst om met hun komst de dictatuur te steunen. Myanmar is echter een nieuwe weg ingeslagen en in november waren de eerste vrije verkiezingen een feit. En dat betekent dat het toerisme nu zo’n beetje ontploft. Staat Myanmar op je bucketlist, boek dan zo snel mogelijk een ticket. Voordat het land helemaal verandert!

Reizen 2016_2

Staat één van deze landen op jouw bucketlist? Ik ben benieuwd! Enne…waar je ook naartoe gaat, of je nu in Nederland blijft of een wereldreis gaat maken: ik wens je een fantastisch reisjaar toe!

Ook leuk om te lezen

46 Reacties

Tikva 7 januari 2016 - 12:04

Adventurous kate noemde cuba ook maar daar kreeg ze al reacties op van mensen die in december zijn geweest die zeggen dat het al te laat is. Een vriendin van mij die in Canada woont is daar ook pas geweest en volgens haar is Cuba wat Turkije is voor ons Nederlanders. Gewoon de goedkoopste zonbestemming om naar toe te gaan. Ik ben zelf nog nooit in Cuba geweest maar het zet me wel aan het denken.

Nu nog een kleine maand tot Myanmar, ik ben benieuw. Iran staat ook nog hoog op de bucketlist

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:17

Hoi Tikva, ik geloof meteen dat Cuba voor Canadezen een soort Turkije is. Wij hebben twee dagen aan het strand gezeten (niet Varadero) en we waren echt verbijsterd door de hoeveelheid Canadezen en hun gedrag 😉 Ik denk dat de meeste van hen alleen het resort hebben gezien en verder niets. Ik vond Cuba drie jaar geleden nog heel mooi en niet te toeristisch, ik ben benieuwd hoe ik het nu zou vinden. Ik zou nu in elk geval extra goed kijken naar mijn bestemmingen en misschien ook meer richting het oosten trekken. Edith zegt hierboven ook dat het daar nog rustig is…Geniet van Myanmar, ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!

Antwoord
Linda 7 januari 2016 - 12:19

Ik wil heel graag naar Cuba, maar ben inderdaad bang dat het al best veel veranderd is. Misschien als je het binnenland meer in gaat en misschien wat van de begaande paden afgaat dat het wat authentieker is. Nepal en Tajikistan klinken ook geweldig! Ik ben echt dol op natuur, dat komt daar zeker goed.

Wij hebben onze reis al geboekt en het wordt Maleisië, voor het eerst richting Azië en aangezien wij aan het hoogseizoen vast zitten viel qua seizoen alles al af zo ongeveer. En Maleisië lijkt ons geweldig!

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:13

Hoi Linda, Maleisië is heerlijk! Een prima eerste Azië-bestemming, met heerlijk eten en geweldige stranden. Wordt een topreis! Wat betreft Cuba: drie jaar geleden vond ik het nog behoorlijk authentiek, en je kunt er vrij makkelijk van de gebaande paden af. Maar ik heb geen idee of het nu alweer anders is ten opzichte van drie jaar terug…

Antwoord
Hennie 7 januari 2016 - 12:25

Wij zijn momenteel een reis aan het plannen naar Flores en Sunda. Cuba zagen we 6 jaar geleden en was toen geweldig. Maar Nepal en Myanmar staan ook nog op ons lijstje.

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:11

Hoi Hennie, wat leuk dat jullie weer teruggaan naar Indonesië! Daar is ook zo enorm veel te zien, dat land blijft ons ook trekken. Nepal en Myanmar komen dan gewoon later 😉 Mocht je tips nodig hebben voor Flores, dan hoor ik het wel!

Antwoord
Yvonne 7 januari 2016 - 13:06

O ja, ik voel echt de nood om ze alle 5 zo gauw mogelijk te bezoeken, maar… hoe vind ik de tijd en het budget om dat te realiseren!!! O ja en ik heb ook al een verre reis geboekt (ook naar een gave bestemming trouwens) en o ja, ook al een minder verre… Neemt niet weg dat ik onwijs graag naar Nepal en Myanmar terug zou willen, er is nog zoveel meer moois te zien en die andere 3 staan ook hoog op de verlanglijst… hadden we maar onbeperkt tijd en budget he?!

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:10

Echt he! Dat zou het leven zoveel makkelijker maken 😉 Maar helaas moeten we toch kiezen, en er zijn zoveel prachtige bestemmingen! Waar ga jij dit jaar naartoe?

Antwoord
Sabine 7 januari 2016 - 13:34

Nepal en Iran lijken me zeer interessant. Gaat er voorlopig niet van komen, maar wie weet wel ooi!

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:08

Wie weet, ik hoop het voor je! Ik hoop dat ik volgend jaar jouw nieuwe thuisland kan bezoeken. Colombia lijkt me zo super!

Antwoord
Sabine 7 januari 2016 - 16:11

Je bent welkom! 😀

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:18

Thanks! Ik weet je te vinden als ik tips nodig heb 🙂

Antwoord
Deborah - blijvanreizen.nl 7 januari 2016 - 13:35

Mooie lijst! Die foto´s van Iran..wow!
Cuba is echt mijn all time favorite. In 2010 geweest en het was zo´n bijzondere ervaring. Maar ik geloof wel dat je dit land alleen beleeft zoals het is als je niet georganiseerd reist, een auto huurt (of met openbaar vervoer) en slaapt, eet en praat bij locals. Kennis van een woordje Spaans is dan wel een pré. Anders zie en hoor je namelijk alleen wat is goed gekeurd door de overheid. En ja, Varadero en andere soortgelijke resortwalhalla’s zijn prima te vermijden (en zo ook de hordes Russen, Canadezen en Amerikanen) 🙂

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:05

Dank je Deborah! Helemaal mee eens dat je de standaard resortplekken moet vermijden, daarvoor hoef je echt niet naar Cuba. Het is juist de cultuur die het land zo apart maakt. Wij vonden het zelf rijden en slapen bij mensen thuis ook ontzettend leuk. Dan krijg je toch een redelijk goed beeld van hoe het land ‘werkt’ en dat maakt Cuba zo bijzonder!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 7 januari 2016 - 14:12

Leuk dat je mijn artikel over Cuba noemt! En voor iedereen die wel wil gaan maar bang is dat het al te laat is: probeer vooral plekken te bezoeken die een beetje van de radar liggen. Bijvoorbeeld vooral het oosten, of plekken zoals Sancti Spiritus en Remedios. Daar voel je zeker nog de authentieke vibe en zijn veel minder toeristen. Iran staat bij mij nog hoog op de lijst! Al jaren eigenlijk… haha. Jesús mag er visumvrij heen, dus misschien toch eens werk van maken!

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:02

Graag gedaan en dank voor de tip! Als Jesús visumvrij naar Iran mag, lijkt me dat een prima volgende bestemming voor jullie 😉 . Weer een compleet andere wereld, zeker voor Jesús!

Antwoord
Silke 7 januari 2016 - 14:50

Cuba is super! Na een jaar rondtrekken door 13 landen van Centraal -en Zuid-Amerika blijft het nog steeds een van mijn favorieten! Ik heb het in mijn blog ook al gehad over het feit dat je best nu gaat. Wij waren er nog voor het embargo werd opgeheven, in september 2014. Als je de toeristische badplaatsen zoals Varadero mijdt, blijft het een prachtig land hoor. De natuur is niet veranderd en de mensen zullen nog steeds even hartelijk blijven.

Doe mij dit jaar maar Nepal of Myanmar 🙂

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:01

Hoi Silke, mooie reis heb je gemaakt! Leuk dat je Cuba ook zo gaaf vond, ik vind het zo’n speciale plek! En wat betreft Nepal en Myanmar: allebei prima keuzes 😉

Antwoord
Kimber - Reisgenie 7 januari 2016 - 14:50

EIgenlijk staan ze allemaal op mijn lijstje, behalve Cuba. Ik ben bang dat het lastig wordt om elk land in 2016 te bezoeken, maar Iran… ja, dat lijkt me wel wat :).

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:00

Allemaal wordt een beetje lastig, kan ik me voorstellen 😉 Maar Iran is een heel goed begin, ik vond het daar geweldig!

Antwoord
Robert | Traveljunks 7 januari 2016 - 16:16

Myanmar moet mijn eerste worden van deze lijst, al trek ik me van de moderniserende ontwikkelingen niet zoveel aan. Het land stond altijd al op mijn wensenlijst.

Cuba is voor ons al heel lang zo’n eeuwige reserve, maar die gaat er wel een keer van komen.

Antwoord
Karlijn 7 januari 2016 - 16:20

Myanmar is een prima eerste keus! Dat is een van die landen waar ik niet over uitgepraat raak. De recente ontwikkelingen zijn zo fijn voor de Myanmarezen, die verdienen echt het allerbeste 🙂

Antwoord
Susan 7 januari 2016 - 17:16

Vorig jaar wilden wij al naar Myanmar. Alleen was onze vakantie in november gepland en vonden wij het geen fijn idee om hier rond verkiezingstijd rond te reizen. Nu zijn we bezig met een reis naar Mexico (isla holbox moet hier zeker in terugkomen nadat ik je blog hierover heb gelezen. Ik ben dol op flamingo ‘s!). Maar misschien kunnen we later dit jaar alsnog naar Myanmar… wat zou een geschikte reisduur zijn? Hoeveel van de hoogtepunten kunnen we in drie weken bereizen?

Antwoord
Karlijn 8 januari 2016 - 10:40

Hoi Susan, tijdens verkiezingstijd zou ik ook niet gegaan zijn. Je weet maar nooit hoe dat loopt. Maar het zou gaaf zijn als je dit jaar alsnog zou gaan! Drie weken is een prima reisduur voor Myanmar, wij hebben in die tijd alles kunnen zien wat we wilden. De bekende hoogtepunten zaten daar allemaal bij. Dit was onze route: https://karlijntravels.com/route-myanmar/ , misschien heb je daar iets aan! Alvast heel veel plezier gewenst in Mexico, wij vonden het daar heerlijk (met Isla Holbox als relax-hoogtepuntje 😉 ) !

Antwoord
Emiel 8 januari 2016 - 17:10

Hopelijk vindt Karlijn het niet erg dat ik hier ook ons schema post: http://www.actoftraveling.com/2014/08/myanmar-itinerary/
Wij waren namelijk in juli/augustus in Myanmar (2014) en dan is het weer te slecht om naar het strand te gaan (en ook rondom Yangon kan het dan aardig spoken). Dus wij hadden een iets andere route: ter inspiratie!

Antwoord
Karlijn 9 januari 2016 - 16:02

Hoi Emiel, juist fijn dat je de link hier deelt! Alle inspiratie is van harte welkom 🙂

Antwoord
antonette 7 januari 2016 - 22:02

Ik ging vandaag even in mijn stats kijken en zag ineens een heleboel bezoekers van jou site, wat lief dat je naar ons hebt gelinkt. Nepal is overweldigend en ik ben stiekem aan het kijken of ik dit jaar weer terug kan gaan! x

Antwoord
Karlijn 8 januari 2016 - 10:36

Graag gedaan! Nepal is inderdaad geweldig, leuk dat je alweer aan het kijken bent voor een tweede trip 🙂 . Zou je weer een lange trekking willen doen?

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 8 januari 2016 - 08:14

Leuke en originele lijst. Nu ben ik bijna een beetje onrustig omdat ik al die plekken wil gaan bezoeken, maar niet weet waar te beginnen ;)!

Antwoord
Karlijn 8 januari 2016 - 10:34

Dat ken ik, haha! Zoveel te zien, zoveel wensen, maar ja…tijd en geld he 😉

Antwoord
Malou 8 januari 2016 - 20:58

Jep, Cuba en Myanmar staan hoog op m’n lijstje en ook Iran zou ik ooit wel graag willen bezoeken.

Antwoord
Karlijn 9 januari 2016 - 16:01

Alledrie supergave bestemmingen Malou 🙂 !

Antwoord
Jessica 9 januari 2016 - 01:22

Jaaaa ik hoop mijn reis over een paar maanden te starten op Cuba! 🙂 Ik word een beetje onrustig van jouw lijstje, ik wil overal naartoe! Al zal ik de komende tijd waarschijnlijk in Latijns-Amerika te vinden zijn 😉 (tenzij iemand een ticket tussendoor sponsort naar Myanmar haha ;p)

Antwoord
Karlijn 9 januari 2016 - 16:00

Die onrust herken ik! Sinds we thuis zijn denk ik aan niets anders dan aan nieuwe reizen (en aan nieuw werk 😉 ) en speur ik het hele internet af naar tickets. Heel stom! Cuba lijkt me een prachtig begin van jouw nieuwe avontuur, zo’n topbestemming!

Antwoord
Yvon 9 januari 2016 - 03:38

En daarom sla ik dit soort artikelen vaak over, haha. Omdat ze me inspireren en onrustig maken. Ik geloof wat je schrijft en zou deze landen graag bezoeken, maar dat gaat dit jaar écht niet allemaal lukken.
Misschien Myanmar of Nepal, is nog redelijk dichtbij 😉

Antwoord
Karlijn 9 januari 2016 - 15:59

Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen! En deze landen zijn over een aantal jaren natuurlijk ook nog heel mooi, dit soort lijstjes moet je een beetje met een korreltje zout nemen 😉

Antwoord
Marjolein 15 januari 2016 - 09:33

Ahhh, Karlijn, dit is precies waarom ik jouw blog zo tof vind! Jij heb al zoveel van de wereld gezien en ik ben dol op jouw persoonlijke verhalen en foto’s. Nadeel: ik vertrek het liefst naar alle vijf landen tegelijk, haha! Maar Cuba staat al heel lang op mijn lijstje en daar zou ik heel graag volgend jaar gaan rondreizen. Momenteel staan gepland voor 2016 een rondreis door Andalusie (al geboekt) en door Hawaii (ook een heel klein beetje door jou, hihi). En nu twijfel ik weer! Iran stijgt ook steeds hoger op mijn lijstje. Het lijkt me zo’n rijke cultuur! Verder hoop ik IJsland en Israel in de nabije toekomst nog eens te bezoeken en eigenlijk wil ik ook meer van Duitsland zien…

Antwoord
Karlijn 15 januari 2016 - 10:56

Wat leuk om te horen, dank je 🙂 ! Wat een gave trips staan er op je planning dit jaar! Ik voel nu wel de druk om heel veel over Hawaii te gaan schrijven, ik heb zoveel leuke tips 😉 Geweldige bestemming! Iran is ook fantastisch, maar compleet iets anders. Als je wilt relaxen, maar ook lekker actief wilt zijn en veel natuur wilt zien, dan is Hawaii ideaal. Ga je voor cultuur en mensen, dan is Iran een betere keus. Israel lijkt me trouwens ook heel bijzonder. Ik begrijp je dilemma’s, want ik kan ook nooit kiezen, haha! Al hebben we nu wel een reis naar IJsland geboekt, dat land stond overduidelijk op nummer 1. Nu maar weer eens nadenken over de rest van het jaar 😉 Heb je vragen over Hawaii, dan kun je me trouwens altijd mailen!

Antwoord
Angela 16 januari 2016 - 15:54

Tajikstan, Nepal en Cuba staan (nog) niet op mijn lijst maar mijn interesse ligt er wel. Ik kan ze wel erbij zetten, maar dan wordt de lijst zo onwijs lang en raak ik teveel gefrustreerd dat het te lang duurt voordat ik alles van de lijst kan afstrepen haha 😉 Dus eerst mijn huidige lijst afstrepen voordat er weer nieuwe bijkomen!
Dit jaar ga ik naar Venetië en Noorwegen, twee bestemmingen die al heel lang op mijn lijst stonden. Eindelijk ga ik er dit jaar heen! 😀

Ik wens jou ook een fantastisch reisjaar!

Antwoord
Karlijn 17 januari 2016 - 10:15

Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk, haha! Ik herken het wel, want mijn verlanglijst is ook meters lang 😉 Gaaf dat je naar Noorwegen en Venetië gaat! Noorwegen ben ik nog niet geweest, maar lijkt me prachtig. In Venetië was ik vorig jaar met carnaval, is erg mooi! Ook de eilanden er net buiten, Murano en Burano, zijn aanraders. Alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Angela 17 januari 2016 - 17:38

oohh wat gaaf, met carnaval! Ik ga daar volgend jaar heen met een vriendin (ja ik weet het, een beetje kort op elkaar.. maar ach 😉 ) ook voor het carnaval. Bij 3opreis Geraldine gezien die daar een jurk regelde en naar een gemaskerd feestje ging. Dat willen wij ook 😀
Hoe was jouw ervaring met carnaval? Druk zeker 😉

Antwoord
Karlijn 17 januari 2016 - 20:22

Zo’n feest lijkt me heel gaaf, wat leuk dat jullie dat gaan doen! Wij hebben dat zelf niet gedaan, eigenlijk een gemiste kans. Maar het was ook al geweldig om al die prachtig verklede mensen te zien. Het was wel ontzettend druk, dat is inderdaad het nadeel. Je weet het van tevoren natuurlijk, maar op en rond het San Marco-plein stond alles stampvol. Sommige smalle straatjes stonden muurvast met mensen. Ga je iets verder van het plein af, dan is het meteen een stuk rustiger. Wel prettig voor de afwisseling 🙂

Antwoord
Peter 19 januari 2016 - 16:25

Hoi Karlijn,
Ten eerste: wat een fan-tas-tisch mooie blog! Foto’s, verhalen, vormgeving….alles..
Wij, mijn vriendin en ik, gaan op 1 maart (weer) voor een half jaar weg naar Azië, en Birma gaan we ook bezoeken! Héééél veel zin in!!! Ik doe veel inspiratie op door jouw blog te lezen. En ik krijg er veel zin door!
Ook gaan we naar Zuid-China, Noord-India, Filipijnen, Indonesië en Thailand.

Ik las dat jullie ook (weer) in China waren en vraag me af: hebben jullie voor de hele periode hotelreserveringen moeten tonen? En vroegen jullie een visum aan in Nederland?

Ik ga me snel nog ‘ns verdiepen in andere verhalen en vooral foto’s op je blog.

Sterkte met het acclimatiseren….

Antwoord
Karlijn 19 januari 2016 - 17:32

Dank je Peter 🙂 ! Wat heerlijk dat jullie een half jaar op reis gaan, ik ben alweer jaloers. En ik ben net vier weken thuis 😉 Hele gave bestemmingen staan er op jullie lijst, dat wordt een briljante reis! Wat betreft China: wij hebben vorig jaar ons visum in Iran aangevraagd. Je moet namelijk 90 dagen na afgifte van het visum China binnen zijn, en dat gingen wij niet redden als we het in Nederland aan zouden vragen. Iran bleek het makkelijkste land ter wereld om een Chinees visum te regelen. Ik had alle hotelboekingen gemaakt, een heel reisplan gemaakt en vliegtickets geprint die bewezen dat we China ook weer zouden verlaten. Maar het enige wat ze wilden zien, was een brief van de Nederlandse ambassade in Teheran die bevestigde dat wij Nederlands staatsburger zijn. Die hadden we geregeld, dus binnen twee dagen hadden we het visum in ons paspoort staan. De regels voor het Chinese visum veranderen nogal eens, maar volgens mij moet je in Nederland wel echt een reisplan plus hotelreserveringen hebben. Irritant, maar je kunt natuurlijk boekingen maken en die gewoon weer cancellen…Heel veel succes en geniet enorm van jullie reis!

Antwoord
Marcella 22 januari 2016 - 22:18

Wij gaan naar Cuba volgende maand, echt heel benieuwd naar! Naar Iran en Tajikstan heb je mij een stuk nieuwsgieriger gemaakt. Vooral van de natuur ben ik weg, wat een geweldig landschap. Naar Alaska ben ik trouwens ook benieuwd geworden door de foto’s en blogs van Anto & Martijn.

Antwoord
Karlijn 24 januari 2016 - 12:04

Zo’n heerlijk vooruitzicht Marcella! Cuba is geweldig, ik ben benieuwd naar jullie belevenissen. En wat betreft Alaska: dat lijkt me ook geweldig, inderdaad mede dankzij we12travel.nl!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.