Home Persoonlijke blogs Persoonlijke terugblik op 2020: wat ik wél en niet heb gedaan

Persoonlijke terugblik op 2020: wat ik wél en niet heb gedaan

Door Karlijn

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven, maar een terugblik op het afgelopen jaar hoort er traditiegetrouw toch bij. In deze blog kijk ik terug op wat ik in 2020 wél heb gedaan, maar ook op wat ik niet heb gedaan. Dat past bij 2020, het jaar van dingen die niet door konden gaan.

Wat ik wél deed: reizen plannen

Januari begon nog enigszins optimistisch, al moet ik eerlijk zeggen dat ik dit jaar vanaf het begin al niet echt voelde. We waren net terug van een reis van een half jaar (goddank dat we die reis in 2019 maakten) en de eerste maanden thuis moeten we altijd onze draai een beetje vinden. Maar zoals altijd maakte ik deze maand veel reisplannen en ging ik een geweldige samenwerking aan met Matoke Tours, voor een droomreis naar Oeganda en Rwanda. Samen met Better Places zette ik mijn eerste blogreis naar Jordanië op, waar ik al snel vijf inschrijvingen voor binnen had. Ik kwam er net weer een beetje in toen de eerste berichten uit China binnensijpelden. Maar zoals veel mensen stak ik mijn kop in het zand en probeerde ik het knagende gevoel te negeren dat China heus geen 50 miljoen mensen van de wereld af zou snijden voor een onschuldig griepje.

straat Lille

Wat ik wél deed: trips naar Trier en Lille

In februari maakten we ons eerste tripje: een weekendje naar de Duitse stad Trier met SRPRS.me. Een superleuke stad en een fijn weekend weg. Op 10 maart werd ik veertig en we besloten dat te vieren met een weekend Lille. Dat was het weekend van 4-6 maart en toen had corona al zijn intrede gedaan in Nederland. Lille bleek een geweldige stad, maar op zaterdagavond zaten we in een bomvol restaurant pal naast een Italiaans stel. Ik denk dat ik me toen voor het eerst niet op mijn gemak voelde in de buurt van andere mensen. En vanaf mijn verjaardag ging het definitief bergafwaarts met de hele corona-ellende.

Wat ik niet deed: het nieuws ontwijken

Maart herinner ik me als een maand waarin het letterlijk en figuurlijk donker was. Ik weet dat het prachtig weer was, maar ik zat alleen maar vol afgrijzen voor de televisie en op mijn telefoon. Ward was anderhalve week ziek (corona of niet, geen idee) en lag in bed en ik volgde het nieuws. Continu. Mijn werk viel grotendeels stil, mijn blog stortte in en ik maakte me verschrikkelijke zorgen. Niet om mezelf, maar om de ziekenhuizen en de zieken, de ondernemers, de reisbedrijven, de mensen in landen waar het leven sowieso al zwaar is. Ik raakte langzaam in een lichte depressie. Social media hielpen ook niet: ik werd nog somberder van alle bloggers die hun blog succesvol omgooiden, van mensen die zes talen gingen leren en van hun zaak een online onderneming maakten. Supergoed van iedereen, maar mijn motivatie was tot het nulpunt gedaald.

Treasury Petra

Wat ik wél deed: reizen afzeggen

In maart zou ik eigenlijk naar Jordanië gaan om extra research voor mijn blogreis te doen. Die reis moest ik natuurlijk cancellen. De blogreis zelf was ook al snel van de baan. Onze Oeganda-reis verzetten we naar eind december (en die is inmiddels definitief gecanceld). Stockholm in de zomer moest ik annuleren. Ik had geen enkele moeite met het afzeggen van al die reizen. Ja, het was jammer, maar in het grote geheel der dingen stelde het natuurlijk niks voor.

Puglia Italië

Wat ik wel deed: in de zomer tripjes maken

We maakten in juni trips naar Friesland en Volendam en verder deden we niets bijzonders. Er staat me in elk geval niet veel meer van bij: alle dagen sinds maart waren hetzelfde. We bleven ons aan de regels houden en zochten geen drukte op. Al onze hoop was op Italië gericht, een reis die ik in januari al plande. En wonder boven wonder ging deze reis door. In aangepaste vorm, want we wilden niet vliegen, maar een autovakantie was ook een prima idee. Konden we meteen Oostenrijk en Zwitserland meepikken. Die reis was geweldig en precies goed getimed. Want tegen de tijd dat we de Nederlandse grens weer overstaken, steeg het aantal gevallen al snel. Twee weken later zaten we weer in lockdown-light. Deze keer raak ik er niet van in een depressie. Ik word er verre van vrolijk van en ik kijk nog steeds veel te veel nieuws, maar ik heb het enorm druk met werk en gewoon minder tijd om er steeds mee bezig te zijn.

Wat ik niet deed: ontspannen

Echt ontspannen is sowieso al niet mijn sterkste kant, maar dit jaar lukte het al helemaal niet. Ik voelde continu de coronawolk hangen boven alles wat ik deed. Altijd afwegen: is het handig om nu naar de stad te gaan? Is het niet te druk? Kunnen we wel op bezoek bij die en die? Kunnen mijn opdrachten wel doorgaan met de nieuwe maatregelen? Ik vind het nog steeds lastig. Elke keer als ik goed nieuws lees (yes, een vaccin), volgt er meteen deprimerend nieuws (een zeer besmettelijk gemuteerd virus in Engeland). Alle dingen die ik normaal doe om te ontspannen, zoals reizen, uit eten gaan en een terrasje pakken kunnen niet. Ward werkt fulltime thuis, dus mijn zo gewenste alleen-tijd is ook zeer beperkt. Allemaal luxeproblemen, ik weet het, maar toch.

Val Fiscalina

Wat ik niet deed: bloggen

Als er één ding is wat ik dit jaar niet heb gedaan, was het bloggen. Ik had grootse plannen: in januari liet ik mijn site opnieuw ontwerpen en ik plande een dag in de week vrij om aan mijn blog te besteden. Maar toen mijn bezoekerscijfers instortten en reizen totaal onbelangrijk werd, kon ik het niet meer opbrengen om er iets aan te doen. Ik probeerde het nog wel, met het updaten van oude posts, het maken van Pinterest-pins en af en toe een nieuw blogje, maar het zette niet door. Misschien komt de motivatie terug als we weer mogen reizen. Ik hoop het, want ik mis het gek genoeg wel.

Wat ik wél deed: leren over fotografie

Het was één van mijn doelen van 2020: mijn fotografie verbeteren. Begin dit jaar volgde ik nog een gave masterclass bij fotograaf Pie Aerts in Amsterdam en ik boekte een workshop foodfotografie die, verrassing, niet doorging. In plaats daarvan ging ik voor de online cursus van Jord Hammond, waarbij ik vooral veel bijleerde over foto’s bewerken. Daar ben ik nog veel mee aan het experimenteren, zo leuk om te doen.

Matera Italië

Lessen van 2020: toch nog iets geleerd

Ik houd van mijn werk

Ik ben altijd al een werkpaard geweest en de afgelopen jaren heb ik veel geklaagd over hoe druk ik het had. Maar toen ik in het voorjaar en de zomer minder opdrachten had dan normaal, ontdekte ik pas hoe hard ik mijn werk nodig heb. Ik ben enorm blij dat het sinds september weer druk is. Ik hou van tekstschrijven, van samenwerken met klanten en van deadlines. Werken zorgt ervoor dat ik me nuttig voel en de maanden dat het veel te rustig was voelde ik me echt ongelukkig.

Geen vertrouwen in de mensheid

Mijn vertrouwen in de mensheid heeft een enorme deuk opgelopen. Ik had nooit verwacht dat er tijdens een pandemie zoveel mensen met afwijkende meningen zouden zijn, niet gehinderd door enige medische kennis. Ik raak bijvoorbeeld helemaal in de stress van mensen die geen vaccin willen. Een vaccin is de enige manier om hier uit te komen, het wordt sneller dan verwacht ontwikkeld en dan willen we het niet? Ik kan er écht niet bij. Alleen als er genoeg mensen zijn ingeënt kunnen we weer normaal gaan leven. En mensen die denken: ‘er zijn genoeg anderen die ‘m nemen, dus dan lift ik daar wel op mee’, daar heb ik al helemaal geen woorden voor.

Dolomieten Fanes

Blij met familie en vrienden

Ik ben blij met mijn vrienden en familie. Godzijdank bleken we geen coronawappies in onze omgeving te hebben en zit iedereen ongeveer op dezelfde, in mijn ogen verstandige lijn.

Niets te klagen

Ik wist het al, maar ook tijdens deze pandemie blijkt maar weer dat ik niets te klagen heb. Ja, mijn werk zakte even in, maar dat herstelde zich weer. Ja, mijn blog heeft geen bezoekers meer, maar daar hoefde ik niet van te leven. Niemand in onze omgeving werd tot nu toe erg ziek en wij zijn zelf ook gezond. We hebben een prima huis, we kunnen allebei thuis werken en we hebben geen kinderen die we thuis les moeten geven. Kortom: écht niets te klagen.

Wat verwacht ik van 2021?

Nu staat 2021 voor de deur en dankzij de vaccins heb ik er vertrouwen in dat de tweede helft van het jaar beter zal worden dan 2020 was. Over de eerste helft maak ik me geen illusies: dat wordt niks. Ik heb voor het eerst van mijn leven geen reisplannen, ik reken het komende jaar nergens op. Ik wens je het beste voor het komende jaar, blijf vooral gezond en als je mijn blog bent blijven lezen: enorm bedankt!

Ook leuk om te lezen

20 Reacties

Charlotte 30 december 2020 - 15:04

Mooi, eerlijk en persoonlijk bericht Karlijn! Ik vond het contact dat we het afgelopen jaar hadden heel fijn! En blijf je blogs gewoon lekker lezen! Op naar een lichter en vrolijker en vooral gezonder 2021! Liefs, Charlotte

Antwoord
Marijke 30 december 2020 - 15:16

Hi Karlijn, mooie blog weer! Tuurlijk blijf ik ze lezen. Die van IJsland had ik stuk gelezen voordat we deze zomer gingen (ja toen kon het nog net). Succes komend jaar, Marijke

Antwoord
Saskia Van Hamersveld 30 december 2020 - 19:19

Hey Karlijn,
Leuk een mail in mijn inbox: nieuw artikel op je site. Lang geleden alweer. Maar ik klikte meteen om even te lezen! Had toevallig laatst al een keer je insta gecheckt.
Jammer dat er niet gereisd kan worden, maar inderdaad zoals je zegt zijn ergere dingen.
We wachten geduldig af… op het vaccin of op andere dingen 😉
Fijne jaarwisseling, proost!
Groet Saskia

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:37

Hoi Saskia, dank voor je bericht! Wat leuk dat je me nog steeds volgt 🙂 Hopelijk is alles goed met je en ik wens je een goed 2021!

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:26

Dank je Marijke! Goed om te horen dat je mijn blogs over IJsland kon gebruiken. En wat fijn dat jullie reis gewoon door kon gaan!

Antwoord
Geralda de Graaf 22 januari 2021 - 17:27

Hi Karlijn wat een mooi eerlijk bericht. Ik kijk nog altijd met plezier op je website. Ik geloof dat het weer goed komt en dromen helpt daarbij. Als het beter gaat kunnen we hoop ik weer op reis al is het dichtbij. En blijf vooral mooie foto’s maken, warme groet Geralda

Antwoord
Karlijn 23 januari 2021 - 14:10

Hoi Geralda, bedankt voor je bericht, wat leuk om te horen! Jullie zullen het reizen ook wel missen. Laten we hopen dat het vanaf de lente echt beter wordt en dat we snel weer ergens naartoe kunnen. Waar dan ook!

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:25

Dankjewel Charlotte! Ik vind het ook altijd gezellig om je te ‘spreken’ 🙂 Ik wens jullie een mooi 2021, met nieuw huis en prachtige bruiloft!

Antwoord
Wanda 30 december 2020 - 15:52

Hoi Karlijn,
Wat heb je dit goed verwoord,
Fijn dat Italie een succes was en een lichtpuntje!
Bij ons zijn ook reizen niet doorgegaan,
Maar wel 8 weken naar Griekenland geweest had alles van tevoren gepland heb toen alles los gelaten en zijn sept. en okt. met alleen een vliegticket en een negatieve test gegaan en oh wat was dat heerlijk de rustige eilanden in de cycladen bezocht en wat hielden de Grieken zich keurig aan de regels en doordat zei dat deden letten dat handje vol toeristen ook goed op.
Blij dat we dat gedaan hebben.
Nu op naar de vaccinatie, was anders nu in SriLanka geweest maar ben bang dat dat nog wel een tijdje gaat duren en de lieve mensen hebben de toeristen juist zo hard nodig!!
Ook deze storm komen we door, op naar het volgend jaar en we blijven je volgen, happy newyear🥂
En blijf gezond!!

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:30

Hoi Wanda, wat heerlijk dat je acht weken naar Griekenland bent geweest! Kan me voorstellen dat het daar enorm fijn was. Griekenland is ook één van mijn favorieten in Europa 🙂 Jammer van Sri Lanka, ik hoop echt dat de vaccinaties snel van start gaan. Want inderdaad: de mensen in landen buiten Europa hebben toeristen keihard nodig. Ik kan niet wachten om weer een verre reis te plannen! Jullie ook een goed 2021 gewenst en bedankt voor het volgen!

Antwoord
Robert 30 december 2020 - 15:59

Zoals je weet sta ik er net zo in, al ga ik er waarschijnlijk wat meer relaxt mee om 😉 Je hebt toch nog redelijk mazzel gehad wat reizen betreft. Ik weet dat wij de avond voor vertrek naar Oostenrijk een app kregen dat Tirol op de no go lijst was geplaatst. Niet in Nederland waar ik woon, maar in Duitsland waar ik werk.. Ik schuif mijn plannen ook voor me uit tot ik er weer zin in heb. Heb nog wat taken (klusjes) hier waar ik wel blij van word 😉 Laten we hopen op een beter 2021!

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:32

Haha, ik weet wel zeker dat jij er relaxter mee omgaat! Kan ik nog een voorbeeld aan nemen 😉 Gelukkig is Ward ook een soort zenmaster die zich door niets van zijn stuk laat brengen, dus is er tenminste nog één stabiele factor in huis. Ik heb inderdaad geluk gehad met onze reizen, ik had nooit verwacht dat Italië door zou gaan. Zo balen van Tirol voor jullie. Ik wens jullie een goed 2021, met hopelijk wat meer leuke trips!

Antwoord
Cisca de Boer 30 december 2020 - 16:49

Hoi, ook onze droomreis naar Hawaï ging niet door, balen. En ik had nog wel zoveel tips en voorpret uit jouw verslag gehaald. Gelukkig heb je de foto’s nog 😀 Hopelijk kunnen we binnenkort weer de wijde wereld in na de vaccinatie, doen!!

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:33

Ah, zo balen van Hawaii 🙁 Zodra we weer mogen, ben ik er ook vandoor. Een tweede trip naar Hawaii staat hier hoog op de lijst! Ik hoop voor je dat je de gemiste reis snel kunt inhalen. Laat die vaccinaties maar komen!

Antwoord
Susan 30 december 2020 - 19:02

Ik blijf je volgen en met plezier lezen! De allerbeste wensen voor 2021, het is fijn om te lezen dat je ondanks alles weer druk bent. Ik kan ook niet wachten op dat vaccin, ook al leef ik relatief in vrijheid hier in Nieuw Zeeland. Mijn Australische man en ik hopen enorm om volgend jaar weer met familie te mogen knuffelen.

Antwoord
Karlijn 31 december 2020 - 11:36

Hoi Susan, dat is goed om te horen! Ik ben wel een beetje jaloers dat je in Nieuw-Zeeland woont hoor, dat is volgens mij de beste plek ter wereld nu (en normaal is het ook niet slecht ;). Maar feit blijft dat we allemaal vastzitten in ons eigen land. Kan me voorstellen dat jullie graag naar jullie familie toe willen. Laten we hopen dat het snel gaat met de vaccinaties en ik wens je een goed 2021!

Antwoord
Angela 1 januari 2021 - 15:27

Normaal gesproken ben ik altijd vol reisplannen, maar wat dat betreft loop ik een beetje met z’n ziel onder m’n arm. Ik vind het ook niet echt leuk om plannen te maken als ik er geen termijn / datum aan kan hangen. Ik hoop dat we dat stomme virus snel in de houdgreep hebben, dan kunnen we weer reizen! *fingers crossed* Ik wens jou en Ward een gezond (en hopelijk) reislustig 2021!

Antwoord
Karlijn 2 januari 2021 - 12:22

Jij ook een goed 2021 gewenst Angela! Ik ben het helemaal met je eens: reisplannen maken is nu helemaal niet leuk. Maar als het straks weer kan, gaan we los!

Antwoord
Tea 4 januari 2021 - 22:14

“Toch wel netjes gedaan qua tripjes hoor.

En ik kan mezelf helemaal vinden met niet kunnen ontspannen, vooral wanneer ik zag hoe laks sommige mensen zijn in restaurants of openbaar vervoer.

Ik hoop dat je toch wat blog inspiratie vindt – misschien over foto’s bewerken? “

Antwoord
Karlijn 5 januari 2021 - 10:19

Ah, in die situaties kan ik me zéker niet ontspannen. Die laksheid is niet te geloven. Ik heb inderdaad geluk gehad met tripjes maken, we hadden Italië precies goed getimed. Ik heb daar eigenlijk genoeg inspiratie uitgehaald, nu nog zin krijgen om het op te schrijven 😉 Schrijven over fotografie is ook altijd een goed idee, wie weet!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.