Home Terugblikken Terugblik: dit was mijn (reisjaar) 2017

Terugblik: dit was mijn (reisjaar) 2017

Door Karlijn

Natuurlijk zijn terugblikposts erg cliché, want elke blogger kijkt in december terug op het afgelopen jaar. Maar dat doe ik zelf nu eenmaal ook graag: even het jaar afsluiten en dan in januari weer met een schone lei van start gaan. Kortom, hier is ‘ie dan: mijn terugblik op 2017!

Aantal bezochte landen: 6

Ik was dit jaar in Engeland, Griekenland, Indonesië, Sri Lanka, Taiwan en Slovenië. Mijn tripje naar Slovenië was mijn eerste buitenlandse persreis en dat was meteen een hele mooie. Zo’n prachtig land! Daarnaast ging ik drie dagen op perstrip naar Laag Holland, het gebied boven Amsterdam. Nu ben ik vooral van de verre reizen, maar tijdens dat weekend ontdekte ik dat Nederland ook veel mooie plekken heeft. Ik was echt verrast door mijn eigen land.

Laag Holland

Mooiste bezienswaardigheid

Het is lastig kiezen, maar ik was enorm onder de indruk van Meteora in Griekenland. Zo gaaf, die enorme rotsen waar eeuwenoude kloosters op balanceren. Zeker één van de mooiste plekken waar ik dit jaar ben geweest.

Meteora Griekenland

Mooiste strand

De stranden van Sri Lanka zijn natuurlijk erg mooi. De baai van Mirissa is prachtig, maar het is daar naar mijn smaak wel iets te druk. De mooiste verlaten stranden van Sri Lanka vonden wij aan de zuidwestkust. Geen idee of het strand op de foto een naam heeft, maar prachtig was het zeker.

strand Sri Lanka

Leukste stad

Lastig, want ik was dit jaar in Londen. En Londen is nu eenmaal één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik was er deze keer een kleine week, onder andere om een reisbloggerscconferentie bij te wonen. Het was weer geweldig, ik krijg nooit genoeg van die stad. Maar Taipei, de Taiwanese hoofdstad, kan de concurrentie met Londen aan. Gave gebouwen, hippe koffietentjes, nachtmarkten, overal lekker eten, tempels en veel groen: Taipei is geweldig.

Taiwan Taipei view

Mooiste natuur

Als het puur om de natuur gaat, is de keuze niet moeilijk: dan wint de Taroko-gorge in Taiwan. Deze kloof heeft knalblauwe riviertjes, steile rotswanden en schitterende uitzichten over woeste landschappen. Eén van de mooiste stukjes Azië, waar we twee dagen enorm van hebben genoten.

Lekkerste eten

Ik droom nog steeds regelmatig over het eten dat onze gastvrouw in onze homestay in Kandy voor ons kookte. De curries, de boontjes met verse kokos…zo ontzettend lekker. Het was heel leuk om zelf te leren om een aantal van deze gerechten te maken en we hebben ons hier helemaal ongans gegeten.

Kandy kookworkshop

Raarste eten

Tja, dan wint Taiwan. De nachtmarkten van Taiwan zijn fantastisch om overheen te lopen. Je wandelt langs de lekkerste hapjes die je allemaal wilt proeven, maar ook langs kraampjes met eten dat je niet eens herkent. Tijdens onze foodtour in Taipei proefden we ook de nationale specialiteit stinky tofu, en ik voel mijn gezicht betrekken terwijl ik dit schrijf. Serieus, iets smerigers heb ik nooit geproefd.

Meest relaxte bestemming

Ah, Bali natuurlijk! Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik alleen naar Bali zou gaan, had ik je uitgelachen. Toch stapte ik in augustus in mijn eentje op het vliegtuig, om 2,5 week op Bali door te brengen. Dit eiland heeft een speciaal plekje in mijn hart. Natuurlijk, het is er druk en toeristisch en je moet je bestemmingen zorgvuldig kiezen. Maar ik vond het heerlijk om te wandelen in Sidemen, te fietsen rond Ubud, te eten in de leukste restaurantjes en te relaxen in Canggu. Mag ik volgend jaar weer?

Sidemen Bali

Toch wel trots op…

Het feit dat ik dit jaar twee keer alleen op reis ben geweest. Eerst een weekje Londen, daarna 2,5 week op Bali. Natuurlijk, ik ga liever met Ward, maar alleen reizen is af en toe ook erg fijn. 

De liefste locals

Wat vriendelijkheid op reis betreft zaten we dit jaar 100% goed. Griekenland, Taiwan, Bali en Sri Lanka zijn allemaal perfecte bestemmingen als je vriendelijke mensen belangrijk vindt op reis. Ik denk dat ik Sri Lanka uiteindelijk toch als de winnaar uit moet roepen, want de gastvrijheid kende hier geen grenzen. Een voorbeeldje: in een restaurant zag ik ‘soursop’ op de menukaart staan. Dat is een vers fruitsapje, dus ik vroeg of ze de vruchten wel hadden. “Yes, no problem”, antwoordde de jongen enthousiast. Prima! Na drie kwartier besloot ik toch maar eens te vragen of het nog ging lukken met het sap. Bleek een collega speciaal naar de markt te zijn gegaan om vruchten te kopen, vandaar dat het zo lang duurde. Heel lief, maar dat had natuurlijk niet gehoeven!

De mooiste wildlife-ontmoeting

De baby-olifantjes in de natuurparken van Sri Lanka waren geweldig, maar onze ontmoeting met een luipaard in Yala National Park was één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka. Het dier kwam behoorlijk dichtbij, prachtig belicht door de ondergaande zon. Zo blij dat we hem zo goed konden bewonderen!

Yala Sri Lanka

De grootste tegenvaller op reis

Je zult wel denken: komt zij weer aan met haar gezeur over regen, maar inderdaad: het weer zat dit jaar niet enorm mee. Een vaak bewolkt Santorini, vier dagen regen aan het strand in Sri Lanka, tien dagen regen in Taiwan…ik werd er niet altijd vrolijk van. Meestal niet, als je het Ward zou vragen 😉 Het zijn natuurlijk niet de grootste problemen, maar slecht weer op reis vind ik echt irritant.

Het mooiste hotel

Hier vechten er een paar toppers om de winst! CitizenM London Shoreditch was heerlijk, net als The Spice House in Mirissa, Sri Lanka. Ook Mango House in Galle was geweldig en op Bali had ik alleen maar fijne accommodaties (The Chill House in Canggu!). Heel blij werd ik in elk geval van mijn upgrade in PinkCoco in Uluwatu. Zat ik dan, in mijn enorme roze appartement met groot balkon. Luxe!

Pink Coco Uluwatu

Even over bloggen

Ik heb dit jaar 64 nieuwe blogposts gepubliceerd en mijn blog groeide flink ten opzichte van 2016. Ik heb met veel plezier een enquête gepubliceerd waar ik volop leuke reacties op kreeg en gezellig: ik heb dit jaar regelmatig afgesproken met leuke collega-bloggers. Dat blijft voor mij één van de leukste dingen van het bloggen: de mensen die je erdoor leert kennen. Over bloggen en reizen raak je letterlijk nooit uitgepraat.

Iets anders dan reizen: verbouwing

Je zou het niet zeggen, maar ik heb ook nog iets anders gedaan dan reizen. In januari verbouwden we ons huis. Dat duurde maar een maand, maar het leek soms alsof er geen einde aan zou komen. In twintig jaar hebben Ward en ik niet zoveel ruzie gemaakt als tijdens die weken. Hij is een pietlut die elke dag mijn schilderwerk minutieus inspecteerde en ik ben ‘veel te makkelijk en kan nooit eens iets tot in de puntjes afmaken’. Dus. Toch weer iets nieuws geleerd na twintig jaar samen 😉 . Maar het resultaat is prachtig en de vrede was gelukkig ook snel weer hersteld. 

Worlds End Sri Lanka

Nieuwe aanpak freelance werk

Qua werk heb ik het dit jaar anders aangepakt. Ik ben al zeven jaar freelancer, maar combineerde klussen als interim-communicatieadviseur met losse tekstopdrachten. Dit jaar besloot ik niet te interimmen en te kijken of ik het als fulltime freelance tekstschrijver kon redden. Ik vond het spannend, maar het is een hele goede stap geweest. Ik had het afgelopen jaar volop mooie opdrachten en het freelance leven bevalt me heel goed. Er zijn ook nadelen, zoals onzekerheid over inkomen en het feit dat het werk nu echt nooit meer klaar is, maar de voordelen zijn veel groter. Ik hoop dat Meer dan een goed verhaal het komende jaar ook goed blijft lopen.

Fijne feestdagen!

Kortom: ik kan terugkijken op een prima jaar en ik hoop jullie ook. Ik ga vanaf vrijdag anderhalve week vakantie houden. Normaal gesproken zijn we altijd weg als we vrij zijn, dus die week thuis vind ik elk jaar heerlijk. In januari ben ik weer terug, met twee posts per week. Ik wil iedereen bedanken voor het lezen dit jaar en ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een geweldig, reislustig 2018 toe!

Ook leuk om te lezen

34 Reacties

Esther 20 december 2017 - 08:16

Mooi jaar heb je achter de rug! Dat gevoel over alleen reizen is heel herkenbaar. Ik was dit jaar alleen in Rusland. Ik vond het aan de ene kant heerlijk: lekker doen wat ik wil! Aan de andere kant vond ik het vervelend dat mijn vriend er niet bij was. Samen is toch altijd leuker, want dan doe je samen die herinneringen op 🙂

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:32

Helemaal mee eens! Ik merk dat nu ook als ik iets over Bali vertel tegen Ward. Het zijn echt alleen mijn herinneringen, je kunt er niet leuk samen op terugkijken. Maar alleen in Rusland lijkt me wel een extra uitdaging, knap dat je dat gedaan hebt!

Antwoord
Rowan 20 december 2017 - 11:27

Wat een prachtige reizen heb je gemaakt dit jaar zeg! Meteora in Griekenland blijft mij verbazen, zo ontzettend mooi! Grappig van dat ruziën tijdens de verbouwing, komt me wel bekend voor. Wij leerden elkaar, dankzij het verbouwen dit jaar, ook op een hele andere manier kennen.

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:30

Het was inderdaad een heel mooi reisjaar! De verbouwing bleek inderdaad niet zo goed te werken voor ons. We zijn toch al twee keer verhuisd samen, maar dat was blijkbaar een minder grote uitdaging. Twee wereldreizen waren ook geen enkel probleem, maar die verbouwing haalde het slechtste in ons naar boven 😉 Grappig dat het bij jullie ook zo werkte!

Antwoord
Tikva 20 december 2017 - 12:10

Cliché misschien maar leuk wel de terugblik posts! Zien we elkaar binnenkort ook weer eens ergens?

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:28

Zou leuk zijn! Ik denk dat ik de Vakantiebeurs dit jaar oversla, maar misschien kunnen we een andere afspraak maken? Ik ben benieuwd hoe het met je gaat als fulltime reisblogger!

Antwoord
Anne - Ditisanne.nl 20 december 2017 - 13:45

Leuk! Taiwan staat niet zo op mijn netvlies als bestemming maar ziet er zeker erg mooi uit!!

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:28

Is het ook echt! Het is ook leuk dat Taiwan nog niet zo bekend is als reisbestemming: we waren op veel plekken de enige Westerse toeristen. Dat was lang geleden!

Antwoord
Marie-Antoinette 20 december 2017 - 14:09

Leuk om te lezen. We gaan van 3 t/m 19 mei 2018 Sri Lanka verkennen. Mede door je verhaal de knoop door gehakt

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:27

Wat leuk om te horen! Sri Lanka is geweldig, geniet van jullie reis!

Antwoord
Ellen 20 december 2017 - 17:15

Ik blik zelf eigenlijk nooit terug. Heb overigens wel hele goede herinneringen aan de twee reizen die ik in 2017 heb gemaakt. Ik kijk liever vooruit en ben dan ook aan het aftellen voor mijn reis naar Tibet in januari a.s. Maar jij hebt een mooi jaar achter de rug en ik wens je een heel goed 2018 met weer prachtige reizen.

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:33

Wat heerlijk dat Tibet alweer voor de deur staat! Ik wens jou ook een prachtig en heel reislustig 2018. Bedankt voor al je leuke reacties dit jaar!

Antwoord
Robert | Traveljunks 20 december 2017 - 19:40

Da’s een mooi reisjaar zeg. Vooral Taiwan vond ik verrassend, maar vooral ook erg leuk om te lezen. Ja ja, dat klussen in huis en kibbelen, da’s best herkenbaar.

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:34

Het was inderdaad een prima reisjaar! Reizen werkt voor ons toch een stuk beter dan samen klussen. Normaal gesproken vullen we elkaar juist aan, maar bij het klussen leveren onze verschillende karakters opeens heel veel irritaties op 😉

Antwoord
Nan 20 december 2017 - 20:16

Met veel plezier lees ik je reisverhalen. Wij zijn net terug van een 3-daagse reis naar Valencia en hebben voornamelijk jouw reisverslag gevolgd: heerlijk geslenderd door de oude binnenstad en een hele dag gefietst met heerlijk zonnig weer. Het Turiapark en de hele boulevard hebben we gezien hoor. Prachtig allemaal. Bedankt!

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:35

Hoi Nan, graag gedaan en wat leuk dat je iets aan mijn verslag hebt gehad! Valencia is ook zo’n leuke stad, ik zou er zelf ook wel weer naartoe willen 🙂

Antwoord
Sabine 21 december 2017 - 02:31

Wat een mooie terugblik! Prachtige reizen heb je gemaakt. Mijn terugblik komt op 1 januari online, maar moet er eigenlijk eens mee gaan beginnen haha. Wordt echt even graven in mijn agenda ook. Dat Meteora tot de favoriet behoort snap ik meteen trouwens: zo bijzonder!

Antwoord
Karlijn 21 december 2017 - 11:36

Er was inderdaad niets te klagen qua reizen dit jaar! Ik ben benieuwd naar jouw terugblik, er is voor jullie zoveel veranderd de afgelopen tijd 🙂 Alvast een heel mooi 2018 gewenst!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 21 december 2017 - 17:35

Wat een gave terugblik! Je bent weer in zoveel leuke landen geweest 🙂 Ik vind het ook altijd leuk om even terug te kijken, voordat ik weer verder ga met plannen!

Antwoord
Karlijn 22 december 2017 - 12:02

Dank je wel! Ik kijk ook altijd graag terug, al begint het plannen voor 2018 nu toch echt de overhand te nemen 🙂

Antwoord
CentaineCreations 22 december 2017 - 09:21

Wat een heerlijk blog om te lezen! Je foto’s zijn ook echt prachtig. 🙂

Antwoord
Karlijn 22 december 2017 - 12:01

Dank je wel, leuk om te horen!

Antwoord
Lotte 23 december 2017 - 10:53

Wat een heerlijk (reis) jaar was het weer! Ik vond vooral jouw verhalen over Taiwan heel verrassend, ik had niet echt een goed beeld bij het land. Het lijkt me echt een fijne bestemming en voordat je het weet, is die wishlist weer langer geworden. 😉 Heel stoer dat je alleen naar Bali bent geweest, dus Portugal moet zeker ook lukken. 🙂 In 2018 doen we sowieso nog eens een bloggersdate!

Antwoord
Karlijn 24 december 2017 - 12:22

Hoi Lotte, Taiwan is inderdaad superleuk! Echt een aanrader 🙂 En heel leuk om volgend jaar weer een bloggersdate te doen, ik vond het echt gezellig in Leuven. Ik zal er in mijn terugblik in januari nog over bloggen 🙂

Antwoord
Janet | thatonetime 27 december 2017 - 21:02

Misschien cliché maar ik houd ervan 😉 Die foto van Griekenland is echt fantastisch! Fijne jaarwisseling

Antwoord
Karlijn 28 december 2017 - 11:02

Dank je wel Janet! Jij ook een hele fijne jaarwisseling en een heel mooi 2018 gewenst!

Antwoord
Saskia 30 december 2017 - 14:18

Mooie terugblik heb je gemaakt. Leuk om te lezen & zien.
Een fijn 2018 gewenst!

Antwoord
Karlijn 31 december 2017 - 12:12

Dank je wel Saskia, jij ook!

Antwoord
Nynke 30 december 2017 - 17:34

Wat een gave dingen allemaal in 2017! Ik hoop dat 2018 je ook erg veel fijne reiservaringen zal brengen (waar wij als lezers dan weer van kunnen meegenieten natuurlijk ?)

Antwoord
Karlijn 31 december 2017 - 12:13

Dank je wel! Jij ook een heel mooi en reislustig 2018 gewenst!

Antwoord
Milou 1 januari 2018 - 17:17

Wat blijft het toch leuk om jouw reizen te volgen Karlijn! gelukkig 2018!

Antwoord
Karlijn 2 januari 2018 - 12:30

Jij ook een heel mooi 2018 gewenst Milou! Ik blijf jou ook volgen, ben heel benieuwd waar je dit jaar allemaal naartoe gaat!

Antwoord
Marcella 11 januari 2018 - 09:34

Leuk om nog even over je reizen in 2017 te lezen. Heerlijk reisjaar had je! Ik wil in 2018 écht terug naar Londen, ik was er in 2000 voor ’t eerst en laatst… Bali en Slovenië staan hoooog op mijn wishlist!

Antwoord
Karlijn 11 januari 2018 - 11:52

Snap ik! Ik denk dat jullie Slovenië echt geweldig zouden vinden 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.