Home Europa Street art in Athene

Street art in Athene

Door Karlijn

Eén van de leukste dingen van Athene vond ik de street art. Op de meest onverwachte plekken kom je de mooiste muurschilderingen tegen. Soms met politiek statement, soms als herinnering aan een belangrijke gebeurtenis en soms gewoon erg mooi. Om de meest bijzondere street art te ontdekken, nam ik deel aan de Street Art Tour van Alternative_Athens

Onze Street Art Tour-gids, Achilles, is zelf straatkunstenaar. Zijn prachtige werken zijn overal in de stad te vinden en dat maakte de tour extra interessant. Achilles weet erg veel van street art, hij kan veel vertellen over de verschillende stijlen en technieken én over de kunstenaars en hun onderlinge ruzies. Niet alle kunstenaars zijn even populair en het werk van één van hen wordt zelfs meteen overgeschilderd zodra het door een collega wordt gespot. Achilles nam ons mee op een wandeltocht van zo’n drie uur, die begon in de wijk Thissio en eindigde in Plaka. Onderweg liepen we langs zo’n zestig kunstwerken, allemaal anders en allemaal verrassend. Echt een aanrader!

De eerste schildering is mede gemaakt door onze gids Achilles.

Achilles maakte ook de ‘Loser’-schildering.

Allemaal street art die je in Plaka tegenkomt.

De schildering van de hond linksboven is een van mijn favorieten. Dit is Loukanikos, een zwerfhond die in de frontlinies mee demonstreerde tijdens de rellen in Athene in 2011. Loukanikos is vorige maand overleden.

Deze zwart-witte schilderingen van vrouwen met gesloten ogen zie je op talloze plekken in Athene oppoppen. Deze kunst is gemaakt door Sonke. Hij schildert alleen verdrietige vrouwen en hij werd geïnspireerd door zijn ex-vriendin, die hem onverwacht dumpte.

De kunst rechtsboven werd gemaakt door onze gids Achilles. Veel van de werken die ik het mooiste vond, bleken door hem gemaakt te zijn.

 

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Ester 6 november 2014 - 22:16

Wat een kunstwerken, heel mooi!

In Belgrado vindt je ook erg veel graffiti en muurschilderingen. Als het mooi is gedaan kan het de stad erg opfleuren.

Antwoord
Karlijn 7 november 2014 - 11:20

Hoi Ester, ik wist niet dat Belgrado ook veel street art had! In Athene fleurt het de stad inderdaad erg op. Gewone graffiti doet het tegenovergestelde, maar street art kan echt fantastisch zijn!

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 7 november 2014 - 07:20

Super mooi zeg! Dit soort dingen maken een stad inderdaad nog net iets indrukwekkender hea.. Geweldig!

Antwoord
Karlijn 7 november 2014 - 11:19

Dank voor je reactie Kirsten! Athene werd inderdaad net iets specialer door al die gave street art!

Antwoord
Miriam of Adventurous Miriam 7 november 2014 - 11:53

Amazing street art! I totally missed that when I was in Athens, but now I know what to look for the next time :)

Antwoord
Karlijn 7 november 2014 - 12:14

Hi Miriam, thanks for your comment! The street art was really cool, but I would have missed most of it too, if I hadn’t booked a Street Art walking tour ;)

Antwoord
Street art in Athene - part 2 - Karlijn Travels 7 november 2014 - 12:31

[…] Athene is zoveel gave street art te vinden, dat ik niet alles in 1 post kreeg. Daarom in deze blog nog zes collages van de mooiste, origineelste en meest bijzondere […]

Antwoord
Let's travel and see 12 november 2014 - 15:34

Wauw wat zitten er mooie tussen zeg! Vind vooral die zwartwit tekening (2e collage eerste foto) en de verdrietige vrouwen van Sonke erg gaaf!

Antwoord
Karlijn 12 november 2014 - 15:58

Dank voor je reactie! Ik ben ook fan van Sonke. Maar de schildering van de hond is mijn favoriet :). Ik vond de street art 1 van de leukste dingen van Athene!

Antwoord
Op ontdekking langs de street art van Shoreditch - Karlijn Travels 21 januari 2015 - 20:53

[…] mijn bezoek aan Athene ben ik fan van street art. Ik vind het zo gaaf dat je zomaar op straat de meest prachtige […]

Antwoord
De mooiste ruïnes van Athene - Karlijn Travels 31 maart 2015 - 15:31

[…] de Griekse hoofdstad, die bekend staat als chaotisch, vies en druk. Maar Athene bleek geweldig. De street art op elke straathoek, verborgen wijkjes als Anafiotika, gezellige terrassen en het heerlijke […]

Antwoord
Het mooiste en het beste van reisjaar 2014 - Karlijn Travels 5 oktober 2016 - 16:21

[…] We speurden de straten van Georgetown in Maleisië af naar de mooiste kunstwerken. Ik deed een street art-tour in Athene. En in Shoreditch, Londen, ging ik helemaal los met het fotograferen van de prachtigste […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.