Home Azië I Rustpunt in de Chinese hectiek: de Lama Tempel in Beijing

Rustpunt in de Chinese hectiek: de Lama Tempel in Beijing

Door Karlijn

Na drie weken in China hadden we beter moeten weten. Op een zondagmorgen in augustus naar de Verboden Stad in Beijing willen, dat is natuurlijk gekkenwerk. Onafzienbare rijen Chinese toeristen stonden te wachten voor de kaartverkoop, terwijl zich bij de ingang van het complex drommen mensen hadden verzameld die allemaal tegelijk probeerden om door de toegangspoortjes te komen. Dit was geen goed idee. Maar wat dan wel? We besloten naar de Lama Tempel te gaan, in de hoop dat we daar wat rust zouden vinden.

Lama Tempel Beijing 1

De Lama Tempel is één van de bekendste tempels van Beijing en hij staat dan ook op het programma van zo’n beetje elke bezoeker. Maar toch is deze Tibetaanse Boeddhistische tempel een oase van rust in vergelijking met de andere toeristentrekkers van de stad. Ik slaakte een zucht van verlichting toen ik de tempelgronden opstapte. De Lama Tempel is een enorm complex, vol losse tempels met versierde daken, indrukwekkende Boeddhabeelden, gedetailleerde schilderingen en Tibetaanse gebedsmolens. De sfeer is sereen en zelfs de drukke Chinese toeristen lijken hier even tot rust te komen. Ze nemen de tijd om hun wierookstokjes aan te steken en kalm hun rituelen uit te voeren. De omvang van het complex is indrukwekkend, met vijf grote zalen die met elkaar verbonden zijn door binnenplaatsen. De zalen zelf zijn rijk versierd en bevatten grote Boeddhabeelden.

Lama Tempel Beijing 2

Mooiste tempel Beijing

De Lama Tempel heeft zowel Han Chinese- als Tibetaanse elementen en dat maakt de tempel extra speciaal. Rond de 17e eeuw kreeg de tempel de functie van keizerlijke woning, maar in 1744 werd de helft omgebouwd tot een lamaklooster, waar Tibetaanse en Mongoolse monniken woonden. De andere helft van het gebouw bleef fungeren als het paleis van de keizer. Tegenwoordig is de tempel nog steeds een pelgrimsplaats en is het een belangrijkste toeristenattractie in Beijing. Waar een aantal bezienswaardigheden in China niet meer authentiek voelt door de drukte, heeft de Lama Tempel haar bijzondere sfeer vastgehouden. En dat maakte het tot mijn favoriete plek in Beijing.

Lama Tempel Beijing 4

Sfeervolle hutong

Je kunt zo een paar uur doorbrengen in de tempel en dat deden we dan ook. Na ons bezoek liepen we richting de tempel van Confucius, die vlakbij ligt. We wandelden door een sfeervolle brede straat omzoomd door hoge groene bomen. Aan weerszijden zaten verschillende kleine Tibetaanse winkeltjes, vol gekleurde gebedsvlaggen, Boeddhabeelden en gebedskralen. Heel leuk om even rond te kijken. De hutong rond de tempels is ook bezaaid met leuke eettentjes en café. Wij gingen lunchen bij Café Confucius aan No. 25 Imperial College Street en dat was een aanrader: gezellig en de koffie is er erg goed.

Lama Tempel Beijing 5

Confucius Tempel Beijing

De Confucius Tempel is een oase van rust. Je vindt hier mooie tempelgebouwen en een prachtige omgeving, met oude cipressen die de tempels omzomen. De tempel dateert uit 1302 en is de op één na grootste Confucius-tempel van China. Op dezelfde gronden ligt het Imperial College, waar studenten les kregen in de leer van Confucius. De Biyong Hall is zeker een bezoek waard, vooral vanwege de fotogenieke gracht die rondom het complex ligt.

Lama Tempel Beijing 6

Ik vond beide complexen erg de moeite waard, al blijft de Lama Tempel mijn favoriet. Ben jij een tempelfan, of heb je het na een paar tempelbezoeken meestal wel gezien? Ik ben benieuwd!

 

Ook leuk om te lezen

20 Reacties

Kelly | Dutchie on the Road 7 augustus 2016 - 13:56

Ik ben ook een tempelfan maar heb er na Thailand wel even genoeg gezien ;) . Lama Tempel vond ik zeer de moeite waard en leuk qua afwisseling in Beijing.

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:52

De tempelmoeheid heeft dus een beetje toegeslagen ;) ? Leuk dat jij de Lama Tempel ook een aanrader vond. Inderdaad een mooie afwisseling qua bezienswaardigheden!

Antwoord
Ellen 7 augustus 2016 - 13:57

Ik heb beide tempels twee keer gezien. In 1997 en 2007. Beide keren genoten. Rustplekken in een drukke stad, die vast sinds mijn laatste bezoek daar nog veel drukker is geworden. En tempel moe wordt ik echt nooit! Ik kom de laatste jaren twee keer per jaar in Chengdu – want die stad is het begin en het eindpunt van mijn (rond)reis – en ga daar altijd naar de Wuhou tempel toe. En zit daar dan ook lekker tussen de Chinezen uren aan de thee.

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:54

Leuk dat je in Chengdu ook zo je favoriete plek hebt! Ik heb inmiddels wel wat van China gezien, maar Chengdu heb ik nog steeds niet bezocht. Het lijkt me een prettige stad. Tempelmoe word ik trouwens ook nooit, ik blijf het geweldig vinden. Al was het alleen maar om te fotograferen, ik raak nooit uitgekeken!

Antwoord
Yvon 7 augustus 2016 - 16:16

Hij is mooi he? Ik moet er nodig weer eens naar toe.
En wat je zegt klopt helemaal; het is een fijn rustpunt. De hutongs rondom de Lama Tempel zijn inderdaad ook echt heel leuk om doorheen te lopen.

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:50

Ja hè! Ik vond dit zo’n mooie wijk, met die hoge bomen en leuke pandjes. En inderdaad: fijn om even een beetje rust te vinden :)

Antwoord
Sabine 7 augustus 2016 - 18:28

Wat prachtig! Zou ik zeker bezoeken als ik daar ben. Ook omdat het er dus zoveel rustiger is. Ik houd enorm van tempels!

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:47

Ik ook! Zelfs na talloze bezoeken aan Aziatische landen kan ik er nog steeds geen genoeg van krijgen :)

Antwoord
Dominique 7 augustus 2016 - 19:36

Haha mijn excuus dat ik deze twee tempels niet heb bezocht, maar de extreem drukke Verboden Stad wel is omdat ik minder dan een week in Beijing doorgebracht heb. Deze tempels zien er wel echt uit als de moeite waard, en tijdens een volgend bezoek sla ik graag de Verboden Stad over :)

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:46

Je moet keuzes maken in zo’n megastad als Beijing! Er is ook zo ontzettend veel te zien :) De Lama Tempel is een aanrader, maar de Verboden Stad mag je natuurlijk echt niet missen. Ook al is het er dan superdruk :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 7 augustus 2016 - 20:38

Prachtig zeg! Ik vind ze allebei mooi, maar ben dan ook een echte tempelfan. Ik zal maar niet over de vele dagen in Angkor of 3 bezoeken aan Chichén Itzá beginnen.. Voor mij staat China gewoon voor druk. Ik ben er nog niet geweest, maar verwacht er heel veel mensen. Dan kan het alleen maar meevallen ;-)

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:44

Als ik aan China denk, dan denk ik ook vooral ‘heel veel mensen’. Of eigenlijk ‘veel te veel mensen’ ;) Dus dan kan het inderdaad alleen maar meevallen. De tempels in China maken wel veel goed, ik ben net zo’n tempelfan als jij :)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 8 augustus 2016 - 09:21

Mooie foto’s en inderdaad: een sereen stukje in hectisch Beijing. Ik was er in de herfst, toen alle bladeren geel waren. Een geweldig spektakel met die prachtig gekleurde tempels tegen de achtergrond!

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2016 - 13:42

Oe, dat zag er vast geweldig uit! Een beetje zoals Japan in de herfst, ook zo’n explosie van kleuren :)

Antwoord
Angela 10 augustus 2016 - 18:15

ik heb nog nooit een tempel in het echt gezien, ik ben erg nieuwsgierig want op de foto’s ziet het er allemaal erg mooi uit! Nog geen tempel-moeheid hier dus ;-)

Antwoord
Karlijn 10 augustus 2016 - 19:12

Dan duurt het vast nog wel even voor je tempelmoe raakt ;)

Antwoord
Nynke 12 augustus 2016 - 21:36

Wat fijn hè, zo’n plek in een drukke stad waar je even tot rust kan komen. Ik vond het ook zo’n mooie tempel, vooral ook omdat het echt leeft maar nooit hectisch voelt. Prachtige foto’s ook, super kleurrijk ?

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 16:41

Dank je Nynke! Helemaal mee eens: de tempel is wel druk, maar helemaal niet hectisch of chaotisch. Uniek voor China, geloof ik ;)

Antwoord
Jessica 19 augustus 2016 - 04:21

Ik was ook helemaal verrast, want er was bijna niemand toen ik hier was! Heel fijn om even aan de hectiek van de stad te ontsnappen (hoe leuk Beijing ook is, dat heb je soms echt even nodig haha)!

Antwoord
Karlijn 19 augustus 2016 - 09:26

Helemaal mee eens :) !

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.