Home Weekverslagen Behind the scenes: twee maanden op wereldreis

Behind the scenes: twee maanden op wereldreis

Door Karlijn

Vandaag is het twee maanden geleden dat we naar Istanbul vertrokken, het startpunt van onze wereldreis. Inmiddels zijn we halverwege onze Zijderoute (en op een kwart van de reis) en zitten we in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent. Tijd om de balans op te maken en terug te blikken op twee maanden reizen!

 • Aantal uren in de bus: ongeveer 50.
 • Aantal uren in de trein: ruim 30.
 • Langste busrit: de nachtbus van Fethiye naar Cappadocië, zo’n dertien uur.
 • Aantal uren in de auto: al niet meer bij te houden.
 • Aantal landen bezocht: 4.
 • Indrukwekkendste land: Iran
 • Vriendelijkste mensen: Iraniërs! Al zijn de Oezbeken ook ontzettend aardig.

Terugblik 1_1

 • Mooiste natuurgebied: Cappadocië. Dat hoort zelfs thuis in mijn wereldwijde top 5.
 • Gaafste activiteit: ballonvaart in Cappadocië. Zo mooi!
 • Mooiste stad: Esfahan in Iran en Buchara in Oezbekistan strijden om de eerste plaats. Allebei vol historie en indrukwekkende gebouwen.
 • Meest bizarre plek: we kunnen niet kiezen tussen Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan en de Darvaza-krater in Turkmenistan. Turkmenistan barst van de bizarre plaatsen.
 • Meest magische moment: tientallen luchtballonnen op zien stijgen in Cappadocië, net voor zonsopgang. Prachtig!
 • Meest indrukwekkende ruïne(stad): Persepolis in Iran en Ani en Mount Nemrut in Turkije waren geweldig, maar Efeze in Turkije wint nog steeds. Daar krijg je echt gevoel voor de stad die het ooit geweest moet zijn.
 • Gaafste bazaar: de bazaar van Shiraz in Iran is briljant. Zo levendig en traditioneel, veruit mijn favoriet.

Terugblik 1_3

 • Lekkerste eten: *stilte*. We kunnen rustig stellen dat er op culinair gebied weinig hoogtepunten zijn te vermelden. Het eten in Turkije en Iran was natuurlijk helemaal niet slecht (in West-Turkije gewoon heel goed en gevarieerd), maar vanaf Oost-Turkije wel vaak hetzelfde. Steeds kebab of soep met rijst en brood, twee keer per dag. Het eten in Turkmenistan en Oezbekistan is sowieso niet veel soeps. En waarom, waarom zit er op elk gerecht dille?! Ik denk dat het beste eten de hamburger was die we in Teheran aten, met champignons en walnoot. De op één na beste burger die ik ooit at, na de Fergburger in Queenstown, Nieuw-Zeeland.
 • Aantal kilo’s kwijt: ik tussen de 4 en 5, Ward tussen de 3 en 4. Dat komt door bovenstaande (we eten niet veel en het valt niet altijd goed) en door de moordende hitte (we hebben niet veel honger). Maar hé, mijn bikini past weer, dus ik ben klaar voor Indonesië! Alleen jammer dat ik daar straks alsnog voor gek loop met donkerbruine armen en gezicht en spierwit lijf ;)
 • Aantal verloren sokken en ondergoed: vier stuks zijn er al verloren gegaan in de was! En allemaal van mij. Sowieso gaat het met mijn uitrusting niet top. Er zitten onverklaarbare vlekken en een gat in mijn lievelingsbroek, een shirtje is ook al compleet versleten en de zool van mijn een van mijn AllStars is los, zodat ik na elke dag met een bestofte sok weer de hotelkamer binnentreed. Lekker backpackerig, maar in Beijing ga ik shoppen. Ik verwacht daar de eerste fatsoenlijke winkels sinds Istanbul aan te treffen ;)

Terugblik 1_2

 • Aantal keer ruzie: niets noemenswaardigs. Na achttien jaar samen reizen komen we niet meer voor verrassingen te staan. Ik vind Ward vaak te traag (ontbijten duurt úren) en hij vindt dat ik teveel stress over allerlei kleine dingen (is ook zo). Tja. We hebben ermee leren leven ;) .
 • Nieuwste verworven vaardigheid: geld tellen! Sinds Oost-Turkijke hebben we al niet meer kunnen pinnen en we moeten steeds dollars wisselen. In Oezbekistan moet dat op de zwarte markt, omdat die koers bijna twee keer zo goed is als de officiële. Het probleem is alleen dat 5000 Oezbeekse som 1,25 dollar is. Wissel je 100 dollar, dan sta je dus een kwartier briefjes van 1000 en 5000 te tellen. Die je vervolgens moet opbergen in je rugzak, want zo’n stapel past in geen enkele portemonnee.
 • Stand van zaken qua budget: in Turkije gingen we meteen alweer over ons budget heen, maar in Iran, Turkmenistan en Oezbekistan gaven we minder uit dan verwacht. Hoera! Natuurlijk geen prestatie, want al het vervoer en de hotels zijn van tevoren geregeld en betaald. Je kunt hier ook weinig gekke dingen doen (in Nieuw-Zeeland bleven we maar uit vliegtuigen springen en met zeehonden zwemmen) en qua eten zijn er ook geen uitspattingen mogelijk. Nu hopen dat we ons nette gedrag na China voortzetten, al vrezen we het ergste.

Terugblik 1_4

Alles gaat goed

Kortom: alles gaat goed! De Zijderoute is prachtig, vol historie, prachtige steden en lieve mensen. We hebben nu twee maanden met volop cultuur gehad en maandag gaan we de bergen in, voor 5,5 week in Tajikstan en Kirgizië. Daar kijken we erg naar uit, al zal het af en toe best pittig worden. Maar dat vinden we eerlijk gezegd al de hele reis. De reisdagen zijn vaak lang, het is bijna elke dag 40 graden, het eten houdt niet over en je kunt weinig ‘luxe’ inbouwen. Een hotel met zwembad zou bijvoorbeeld af en toe welkom zijn. Af en toe een goede supermarkt tegenkomen is ook fijn, maar die hebben we pas gisteren voor het eerst eentje ontdekt (bruin brood! Blikjes tonijn! Chips van een merk!). Alles is ‘local’ en er zijn maar weinig toeristen. We hebben al weken geen andere reiziger meer gesproken. Op zich heerlijk, maar in Iran en Turkmenistan waren we soms de enige gasten in hotels en restaurants. Dat gaat ook weer wat ver. Tja! We wilden een avontuur en dat hebben we ook gekregen. Al hebben we stiekem al zin in de McDonald’s in Xian (het toppunt van slecht reizigersschap ;) ) , we kunnen ook niet wachten om nog meer moois te ontdekken in Centraal-Azië. Ik hoop dat jullie blijven meelezen, ik ben zo blij met elke view en elke reactie!

Terugblik 1_5

 

Ook leuk om te lezen

52 Reacties

Marjolein 20 juni 2015 - 16:13

Wat hebben jullie al veel beleefd zeg in twee maanden tijd. Ik vind het geweldig om je verhalen en foto’s verslinden, prachtig gewoon! Gek eigenlijk maar ik kan me amper voorstellen zo lang geen reizigers tegen te komen. Het klinkt heerlijk maar er kleven ook weer zo zijn nadelen aan…

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:37

Zo leuk dat je ons volgt Marjolein! Het is inderdaad heel raar om vrijwel geen andere reizigers tegen te komen. Af en toe zien we wel een verdwaalde tourgroep, maar backpackers zijn er bijna niet. We zitten ook wel laat in het seizoen, omdat onze volgende bestemmingen alleen in de zomermaanden toegankelijk zijn. Ik hoop maar dat we daAR af en toe wat andere mensen zien. Toch wel leuk, af en toe eens een praatje met iemand anders maken!

Antwoord
Yvon 20 juni 2015 - 16:42

Wat een leuk overzicht zeg! Zoveel gezien en gedaan al, heel bijzonder.
Wat is er met jullie broodje tonijn gebeurd? Die mis ik in het overzicht ;) En de mac, daar mag je best naar uitkijken, niks mis mee.

Shoppen kan hier goed! Je vindt hier H&M, Zara en heel veel andere westerse winkels. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Keuzes zullen wel beperkt zijn want tja onze Hollandse lijven verschillen nogal van de Chinese … ;)

Geniet zo door!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:40

Haha! De tonijn heeft het toch verloren van de Iraanse hamburger. Maar het was een close call ;) Ik kijk stiekem al best uit naar Beijing! Ik was er in 2007 voor het eerst en het laatst en ik vond het toen een geweldige stad. Nu er Westerse winkels lonken, kan ik al helemaal niet wachten ;) En ik hoop er fantastische sushi te vinden. Alle tips zijn welkom :) !

Antwoord
Jenny - ikreis.net 20 juni 2015 - 16:43

Heerlijke samenvatting. Je mening over eten deel ik, al vind ik mono’s in Oezbekistan errug lekker!

Aan de Mironod Ko’chasi bij het militair hospital in Tashkent is een soort nachtmarkt met gevarieerd eten.

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:34

Dank voor de tip Jenny! Gelukkig ben je het met ons eens wat eten betreft, we voelden ons al enorme zeikerds ;) Tja, voor culinaire hoogstandjes moet je niet in Centraal-Azië zijn. Het is maar goed dat de cultuur en natuur dat ruimschoots compenseren!

Antwoord
Jessica 20 juni 2015 - 16:56

Wat een heerlijke samenvatting! Bij mij viel China wat duurder uit dan verwacht, maar dat kwam ook omdat we regelmatig dingen buiten de steden gingen doen. Als je in Xi`an bent moet je Hua Shan bezoeken als je van een bergavontuur houdt ;) Enjoy en hopelijk komen jullie snel wat lekkere gerechten tegen!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:32

Dank voor de tip Jessica, Hua Shan schrijf ik op! Ik hoop dat ik eraan toekom, tussen alle McDonald’s-bezoekjes in ;) . Ik houd er ook maar alvast rekening mee dat China duurder gaat uitvallen dan we hadden gedacht. Zo gaat het meestal bij ons, ik ben bang dat het nu niet veel anders zal zijn!

Antwoord
Jessica 23 juni 2015 - 01:14

Haha, als ik een budgetplan voor een reis maak zegt mijn vriend vaak dat ik er maar beter vijf euro per dag bij op kan tellen, dan zit je altijd goed!

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:30

Herkenbaar :) ! Al gelooft mijn vriend überhaupt niet meer in mijn budgetten, en terecht!

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 20 juni 2015 - 17:07

Jaaaa wat een leuk overzicht! Ik word er helemaal blij van!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:30

Goed zo Lisette, dat is de bedoeling :) !

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 20 juni 2015 - 17:59

Aaaah heerlijk, ik hou van overzichtposts :-) Klinkt goed allemaal! Dat je af en toe heimelijk snakt naar een McDonalds-hamburger snap ik helemaal… Vreemd genoeg is eten altijd het eerste dat ik ga missen van thuis. Zo vreselijk cliché, ik weet het, maar kan echt een uur langs allerlei eetkraampjes slenteren zonder eetlust, omdat ik m’n zinnen heb gezet op iets met kaas… haha. Succes, dat eten zal de komende tijd nog niet echt verbeteren vrees ik. Geniet geniet!!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:30

Zo herkenbaar :) ! Ik kan dat ook hebben: nergens zin in, behalve in sushi, of echte pizza, of Tony Chocolonely met caramel en zeezout…Gek eigenlijk dat je je bekende eten zo kunt missen. Maar ik moet het er maar mee doen, het eten zal in China pas verbeteren ben ik bang ;)

Antwoord
Edith | travel.create.repeat 21 juni 2015 - 23:48

Hihi, ik heb hier in Bolivia net een chocoladereep gevonden die smaakt naar een soort kruising tussen een Bounty en chocoladekikkers tijdens Sinterklaas… Yessss zo hou ik het wel drie maanden uit! Ach en lokale varianten uitproberen is stiekem ook best leuk. Als ik er zin in heb… ;-)

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:37

Kijk, dat geeft de reiziger weer moed ;) Met zulke redmiddelen moet het helemaal goed komen in Bolivia!

Antwoord
Daphne | It's Travel O'Clock 20 juni 2015 - 18:45

Leuk om alles zo kort en bondig opgesomd te zien, dat geeft meteen een goede indruk van hoe jullie de reis ervaren. Blijf vooral lekker schrijven en posten, maar natuurlijk ook genieten.

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:28

Dank je Daphne, dat is leuk om te horen! Ik ga mijn best doen om veel te blijven bloggen, al zal er de komende weken wel een schrijnend internettekort ontstaan ;) Maar dan is er daarna weer extra veel te vertellen, dat scheelt!

Antwoord
Robert | Traveljunks 20 juni 2015 - 20:27

Te gek zo’n overzicht, dat noem ik nog eens een duidelijke samenvatting ;-) Oei oei, lijkt me soms toch lastig als het eten niet helemaal naar wens is. Maar goed dat je er nog de goede kanten van kunt zien :-)

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:26

Hoi Robert, ik houd me inderdaad maar vast aan die bikini! Het eten is echt behoorlijk slecht en al best lang. Dat is soms heel vervelend, maar we wisten het van tevoren. Dus mogen we eigenlijk niet zeuren! Eigenlijk, want we klagen er dagelijks over ;)

Antwoord
Alfons 20 juni 2015 - 21:12

Al een hoop mooie dingen meegemaakt en gezien in die twee maanden! Leuk om jullie ervaringen in deze minder bezochte landen te lezen, ik ben al benieuwd wat er allemaal nog gaat volgen :)

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:24

Hoi Alfons, we hebben inderdaad al enorm veel gezien en gedaan! De komende weken worden misschien nog wel het meest avontuurlijk, met een tocht over de Pamir Highway, trekkings en heel veel homestays. We zijn benieuwd!

Antwoord
Tea 20 juni 2015 - 23:45

Tof overzicht! Mogen de komende twee maanden vol lekker eten zitten

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:23

Dank je! Ik vrees alleen het ergste: Tajikistan en Kirgizië staan niet helemaal bekend om hun culinaire talenten ;)

Antwoord
Chantal 21 juni 2015 - 16:18

Leuk overzicht zeg!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 18:23

Dank je Chantal!

Antwoord
... 21 juni 2015 - 20:02

Jammer dat jullie niks bijzonders hebben gegeten in Turkije. Misschien was het handiger om het te googlen want er is echt wel veel meer dan brood, rijst en kebab! Als je zelf niet goed kan zoeken of informatie hebt vind ik het raar dat je het bestempeld met alleen maar.. Verder super mooie foto’s, ziet er fantastisch uit!!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2015 - 20:36

We hebben zeker wel lekker gegeten in Turkije. Alleen voor de mezzes zou ik al teruggaan. Maar dat was echt in het westelijke deel van het land, in het oosten was het kebab wat de boventoon voerde. Misschien hebben wij niet goed genoeg gezocht, dat weet ik niet. Maar dit was mijn ervaring. En hoewel de kwaliteit van het eten altijd super was, was wat meer afwisseling soms wel fijn geweest…

Antwoord
Wereldreisweek #9 in foto’s - Karlijn Travels 21 juni 2015 - 20:31

[…] postte ik al een terugblik op twee maanden op wereldreis, maar ik wilde mijn traditionele terugblik op de afgelopen week niet […]

Antwoord
henriette 22 juni 2015 - 00:05

Heel gaaf om te lezen Karlijn! Ik heb na 1 week Tunesie en 1 week Slovenie al zin in Mac, maar ja ben ook geen alles eter. Lijkt me bizar dat je totaal geen andere reizigers tegenkomt…ohh en Cappadocie zo gaaf!

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:36

Hoi Henriette, wat ben je toch weer mooie reizen aan het maken! Al is het eten dan niet altijd top ;) Cappadocië is inderdaad enorm gaaf, ik heb er zelfs de Mac niet gemist ;)

Antwoord
Sabine 22 juni 2015 - 00:29

Wat een fijne samenvatting van jullie reis tot nu toe! Ik reis met heel veel plezier met jullie mee door al dat prachtigs!

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:35

Ik ben heel blij dat je meereist Sabine, echt superleuk :) !

Antwoord
Malou 22 juni 2015 - 19:59

Leuk zo’n overzicht! En fijn uiteraard dat het nog allemaal goed met jullie gaat. Sprak zaterdag toevallig iemand die een rondreis Cappadocië had gedaan en die was ook behoorlijk enthousiast. :-)

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:32

Dank je Malou! Ah, Cappadocie! Ik heb daar echt zo van genoten, ik vond het echt een sprookjeswereld. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat tegen vindt vallen!

Antwoord
Pascal 22 juni 2015 - 21:32

Heerlijk, die feitjes! Kom maar door.

Beste woordgrap tot nu toe: … Het eten van kebab en soep is niet veel soeps….

Mooie 3/4 reis nog!

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:30

Dank je Pascal! De woordgrap had ik zelf nog even gemist ;)

Antwoord
Tikva 23 juni 2015 - 07:40

Alles gaat goed, mooi zo klinkt het ook. Fijn al die weetjes en te lezen wat je zelf nou het bijzonderst vond.

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:28

Thanks! We gaan zo door :)

Antwoord
Sandra 24 juni 2015 - 07:25

Wat leuk om zo’n samenvatting te lezen en wat gaat de tijd snel zeg… Ik kan mij voorstellen dat het soms zwaar is… balen van je kleding en van het minder veelzijdige eten, maar het wordt straks vast beter!

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 15:27

Hoi Sandra, gelukkig gaat de tijd voor ons niet zo snel ;) En de kleding en het eten hebben gelukkig allebei een groot voordeel: ik heb straks een excuus om te shoppen én ik val lekker af. Elk nadeel…;)

Antwoord
Ester 26 juni 2015 - 14:42

Wat een origineel overzicht, heel leuk om te lezen!

Het eenzijdige eten is wel een puntje, ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment uitkijkt naar de Mac, ook al kom je daar normaal nooit :-) En grappig dat jullie dezelfde kleinigheden hebben als wij: mijn vriend is met bepaalde dingen erg langzaam en ik kan me druk maken over kleine dingen (wat helemaal niet nodig is). Ach, als dat het enige is zijn jullie fijne reispartners!

Antwoord
Karlijn 29 juni 2015 - 12:01

Dank je Ester! Wat grappig dat we die overeenkomsten hebben. Irritant he, als mensen soms zo traag zijn ;) Maar inderdaad: als dat het enige is! Het eten begint inmiddels wel een beetje een probleem te worden, Tajikistan is ook geen culinair hoogtepunt. Maar goed, nog een week of zes tot Xian, vanaf dat punt moet alles weer normaal zijn!

Antwoord
Nienke 30 juni 2015 - 14:04

Heerlijk om te lezen! Ik wil ook gelijk weer lang op reis hierdoor -de foto’s zijn weer schitterend. Echt leuk zo’n lijstje met feitjes en herkenbaar ook (verloren sokken, hahaha). En nu maar hopen dat jullie ooit nog Dille lusten :) Fijne reis verder!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 15:47

Ah, thanks! Wat grappig dat je die verloren sokken herkent, ik ben er nog nooit zoveel kwijt geraakt als tijdens deze reis. En wat betreft de dille: van mij hoeft het niet meer ;) Zelfs de pizza’s (of wat ervoor moet doorgaan) waren in Oezbekistan rijkelijk bestrooid met dit fantastische ingrediënt!

Antwoord
Klasine 8 juli 2015 - 16:56

Heel leuk overzicht zo. Ik herken de verloren sokken ook, wat is dat toch altijd met die sokken, haha!

Antwoord
Karlijn 9 juli 2015 - 05:42

Haha! Ik had het nog nooit zo meegemaakt, maar blijkbaar zijn verloren sokken heel normaal ;)

Antwoord
Marcella 18 juli 2015 - 17:11

Geinig, zo’n tussenstand. Benieuwd hoe erg hij nog verandert. Of dat er andere rubrieken bij komen. Het is sowieso een prachtig lijstje, met supermooie foto’s! De gebieden waar jullie doorheen reizen ken ik tot nu toe alleen van naam, dus zo leuk om te leren hoe onwijs mooi het er is! Wel balen dat het eten zo tegenvalt, dat maakt het ook wel extra zwaar. En ik kan me voorstellen dat jullie naar China (Mac!) verlangen. Volgens mij komt dat nu ook dichterbij! (Ik lees weer verder bij ;-))

Antwoord
Karlijn 20 juli 2015 - 13:38

Haha! De rubrieken zullen nog wel een beetje veranderen, afhankelijk van wat we meemaken :) Het eten is inderdaad vrij rampzalig, daar zijn we echt wel een beetje klaar mee. Alhoewel we in de hoofdstad van Kirgizië wel een serieus goede hamburger hebben gegeten. Daar knapten we van op! Als alles volgens plan verloopt, zijn we over een week in China. Dan kunnen we gaan aftellen naar de Mac ;)

Antwoord
Marcella 29 juli 2015 - 17:06

En, die heerlijke hamburger al gehad? ;-)

Antwoord
Karlijn 29 juli 2015 - 17:50

In Bishkek vonden we een hamburgertent met hele goede burgers! Maar de echte Big Mac…daar moeten we nog anderhalve week op wachten, haha!

Antwoord
Behind the scenes #2: vier maanden op wereldreis - Karlijn Travels 11 maart 2016 - 14:32

[…] ps Wil je de terugblik op de eerste twee maanden van onze reis lezen? Die vind je hier! […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.