Home Azië I Dagopvang voor ouderen in Thimphu: bijkletsen bij de Chorten

Dagopvang voor ouderen in Thimphu: bijkletsen bij de Chorten

Door Karlijn

Soms kom je op reis plekken tegen waar je alleen maar wilt gaan zitten en genieten van wat zich voor je neus afspeelt. De National Memorial Chorten in de Bhutanese hoofdstad Thimphu is zo’n plaats. Elke ochtend brengen mensen hun oude ouders naar deze tempel, waar ze de hele dag doorbrengen met bidden, de kora lopen en vooral: bijkletsen.

Voor ons glinstert de helderwitte tempel in de zon. Naast ons draaien reusachtige gebedsmolens onafgebroken rond, steeds opnieuw in beweging gezwiept door bejaarde Bhutanezen. Rond de Chorten lopen tientallen Bhutanezen van elke leeftijd de kora, een soort bedevaartstocht. Ze zijn prachtig gekleed in traditionele kleding en vooral de ouderen zwaaien geconcentreerd met hun gebedsmolentjes. Ze schuifelen rustig voort, af en toe ingehaald door een groepje schoolkinderen. Het is een prachtig gezicht.

Bijkletsen

“We hebben geen bejaardenhuizen in Bhutan, dus brengen we onze ouders hier naartoe voordat we naar ons werk gaan”, legt onze gids Chunjur uit. “De ouderen kennen elkaar allemaal en zoeken elkaar elke dag op om bij te kletsen. Hier zijn ze veilig en kunnen de tempelbezoekers een beetje op hen letten.” In het parkje rond de Chorten zitten groepjes oude mensen tevreden rond te kijken, steunend op hun wandelstokken. Het ene gerimpelde gezichtje is nog mooier dan het andere. Een van de oude mannetjes lacht me vrolijk toe. Zijn jonge gesprekspartner zegt: “He is ninety years old and he loves coming here.” Het mannetje knikt en pakt zijn rozenkrans stevig vast. Hij vermaakt zich vandaag weer prima. 

Eerbetoon

De National Memorial Chorten is in 1974 gebouwd als eerbetoon aan de derde koning van Bhutan. In de ochtend is de tempel op zijn best: veel inwoners van Thimphu brengen dan even een bezoekje aan deze tempel om te bidden voordat hun werkdag begint. En natuurlijk om vader of moeder af te leveren!

BewarenBewaren

Ook leuk om te lezen

7 Reacties

Marcella 21 mei 2014 - 22:44

Wat een bijzondere plek! Wel slim om ouderen zo een fijne plek te geven. Zo te lezen vermaken zij zich daar prima! Top!

Antwoord
Karlijn 22 mei 2014 - 18:55

Het was inderdaad een bijzondere plek Marcella! Had er zelf ook best een dagje kunnen blijven ;)

Antwoord
Bhutan vakantie - Better Places - Unieke reiservaringen 3 juni 2014 - 11:25

[…] Memorial Chorten in Thimphu is zo’n gebouw; het is een tempel en een dagopvang in één. Lees hier het verhaal van Karlijn Meulman, die in Bhutan was en genoot van het uitzicht op dit […]

Antwoord
Claudia Weterings 6 augustus 2014 - 21:16

Hallo Karlijn,

Ik zit nu al een heel tijdje op jouw site te neuzen (en kom steeds weer nieuwe dingen tegen:)) en tegelijk enorm te genieten.
Enerzijds van jouw verhalen en mooie foto’s en anderzijds omdat bij mij de herinneringen weer meteen boven komen. Alhoewel herinneringen aan mijn reizen nooit weg gaan!
Zelf reis en fotografeer ik ook heeeeeel graag. Ook al heb ik wel kinderen, ik probeer toch twee mooie reizen per jaar te maken. Waarvan 1 alleen omdat mijn man niet alle werelddelen even leuk vindt en ik vind alles een belevenis.
Ook leuk om te zien dat we veel dezelfde landen gezien hebben!
Helaas kan ik per keer maar maximaal 2,5 week weg maar hopelijk heb ik nog heel wat reisjaren voor de boeg.
Volgens mij heb ik de mevrouw op bovenstaande foto bij de gebeldsmolen ook gefotografeerd, dat ga ik opzoeken. Zou wel heel toevallig zijn.
Zelf heb ik ook een website, wwww.reisfotografen.nl
Wij hebben hem net veranderd van alle foto’s gecategoriseerd per land naar gewoon een stuk of 200 mooie foto’s.

Heel veel reisplezier nog en ik ga je volgen hier.

Groetjes Claudia Weterings

Antwoord
Karlijn 6 augustus 2014 - 21:27

Hallo Claudia, bedankt voor je leuke bericht! Ik ben meteen even op jouw site gaan kijken en WAUW: dat zijn pas echt fantastische foto’s. Die portretten! Ik las ook dat je professioneel fotograaf bent en dat is wel duidelijk. Geef je ook workshops? Dan schrijf ik me meteen in!

Leuk om te zien dat we inderdaad veel dezelfde landen hebben bezocht! Ik zag Bhutan, Myanmar en Cuba in elk geval al langskomen. Alledrie zulke bijzondere, fotogenieke bestemmingen. Mooi ook dat je twee reizen per jaar kunt maken en bijzonder dat je eens per jaar alleen op pad gaat. Ik ben wat dat betreft net als jij: ik vind ook elk werelddeel een belevenis, al gaat mijn voorkeur stiekem wel een beetje uit naar Azië. Heb je nu een reis op de planning staan?

Ik ben benieuwd of je dezelfde vrouw hebt gefotografeerd als ik, dat zou grappig zijn! Ik houd je site in de gaten, om van je foto’s te genieten en ervan te leren!

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Claudia Weterings 6 augustus 2014 - 22:20

Haha, dankjewel. Ik vind jouw foto’s anders ook heel mooi hoor.
Ik ben jaloers Chefchaouen, wij zijn in juni in Marokko geweest maar helaas niet daar:(
Gelukkig kan ik vaker dan twee x per jaar weg maar dan vaak met de kinderen erbij en dat is toch anders. Die worden er niet goed van als we constant fotograferen. En mijn man gaat ook alleen weg, hij is ook gek van Azië. Vaak wordt het ook weer Azië omdat dat toch aanzienlijk goedkoper is.
Ik was ervan overtuigd dat het dezelfde vrouw was in Bhutan en zelfs mijn man zei, ‘ja inderdaad dat is ze’. Nou, nergens te vinden dus.
Zal wel in mijn dromen zijn geweest.

Ik ga over 3 weken naar split en in oktober naar Madrid en volgend jaar mei naar Mexico ( met de kinderen) maar ik wil graag begin volgend jaar een mooie reis maken. Bestemming weet ik nog niet. De beste gebieden in die periode zijn midden- Amerika, Patagonië, Zuid-Oost Azië, Ethiopië en India.
Midden-Amerika trekt me niet heel erg, Azië ben ik al zo vaak geweest.
Patagonië lijkt me heel gaaf maar wel duur, Ethiopië lijkt me ook mooi ( vooral die stammen) maar is dat wel veilig momenteel? En India wil ik ook nog steeds heel graag ondanks dat iedereen ziek wordt en mijn man bang is om mij alleen te laten gaan met die verhalen de laatste tijd.
Heb jij nog tips voor jan/feb/maart?

Antwoord
Karlijn 6 augustus 2014 - 22:37

Hoi Claudia, dank je! Chefchaouen was inderdaad super! Maar ook zonder blauw stadje was er nog genoeg moois te zien in Marokko. Ik heb me behoorlijk uitgeleefd in die medina’s. Jullie vast ook! Ik moest wel lachen toen ik las dat je kinderen ‘er niet goed van worden als jullie constant fotograferen’. Daarom heb ik mijn vriend maar een videocamera gegeven: van gezellig contact is weinig sprake meer op reis ;), maar hij hoeft in elk geval niet meer op mij te wachten als ik weer een mooi deurtje ofzo sta te fotograferen. Ik kan me voorstellen dat jullie af en toe ook graag alleen op pad gaan!

Mooie reisbestemmingen heb je op de planning staan! Wij zijn vorig jaar naar Midden-Amerika geweest (Panama en Nicaragua) en ik vond vooral Nicaragua echt geweldig. Guatemala is in die regio ook mooi, maar een stuk onveiliger. In Nicaragua is het reizen makkelijk, veilig en er is enorm veel te zien en te doen. Van gave steden tot schitterende vulkanen en regenwoud, het is er allemaal! En erg goedkoop bovendien. Wij zijn ook in Patagonie geweest en dat is spectaculair. Maar wel veel wandelen e.d. en ik weet niet of je dat prettig vindt in je eentje. Zelf zou ik dat niet zo snel doen, maar het kan waarschijnlijk best. Patagonie is trouwens inderdaad duur! Ethiopië lijkt me ook prachtig en is volgens mij redelijk veilig. Qua fotogeniek is het ook super, maar ik weet niet hoe het reizen daar werkt. Het land staat ook op mijn verlanglijst!

En dan India: geweldig natuurlijk! Ik weet ook niet of ik met al die verhalen nog in mijn eentje zou durven. Zelf ben ik met mijn vriend een maand naar Zuid-India geweest en zijn we van Chennai naar Mumbai gereisd. Met auto + chauffeur, en dat was geweldig. We zijn niet ziek geweest en hebben ook helemaal niets vervelends meegemaakt. Ik ben alleen maar vriendelijk behandeld, zonder rare incidenten. Het kan dus best! Qua portretfotografie kun je het niet beter treffen dan daar: ze staan letterlijk in rijen van tien opgesteld om op de foto te mogen.

Spreekt Zuid-Afrika je aan? Vond ik ook prachtig! Verder zijn de Filippijnen een aanrader, maar je geeft al aan dat je al zo vaak in Azië bent geweest. Sri Lanka valt dan ook af? Dat is een soort India-light, lijkt me geweldig! De beste tip die ik kan geven is eigenlijk Nicaragua. Mocht je meer willen weten, dan hoor ik het wel! Succes met kiezen,

Groetjes, Karlijn

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.