Home Reisinspiratie INSPIRATIE: Before they pass away – de verhalen achter de foto’s

INSPIRATIE: Before they pass away – de verhalen achter de foto’s

Door Karlijn

Het is veruit het mooiste fotoboek in mijn boekenkast: ‘Before they pass away’ van Jimmy Nelson. Hij fotografeerde in de verste uithoeken van de wereld authentieke volkeren die nog steeds op hun traditionele manier leven. Elke foto is een kunstwerk, van de indringende portretten tot de onwerkelijke landschappen. Toen ik hoorde dat Jimmy’s foto-assistent Hannelore Vandenbussche een boek had geschreven over het realiseren van dit project, wist ik meteen dat ik dat moest lezen.

Before they pass_1

Als ik een beroep mocht kiezen, zonder rekening te hoeven houden met realiteitszin of talent, dan zou ik National Geographic-fotograaf willen worden. Wat lijkt me het fantastisch om weken achter elkaar aan een fotoproject te werken, het liefst in een ver land, en die foto’s vervolgens terug te zien in een tijdschrift dat gelezen wordt door talloze mensen. Ik kan me dus iets voorstellen bij de blijdschap die Hannelore Vandenbussche voelde toen ze een telefoontje kreeg met de vraag of ze zin had in een droombaan waarvoor ze veel moest reizen. Het ging om een project met topfotograaf Jimmy Nelson, die stammen wilde fotograferen die nu nog op traditionele wijze leven, onaangetast door de moderne tijd.

DSC05942

Loodzware omstandigheden

Hannelore greep haar kans met beide handen aan en reisde met Jimmy en cameraman Bram de hele wereld over. Ze reisden naar de meest afgelegen gebieden, van de binnenlanden van Ethiopië tot de woestijnen van Mongolië, van de ijsvlaktes van Siberië tot de verste eilanden van Papoea Nieuw Guinea. De omstandigheden waren vaak loodzwaar, ze kreeg last van hevige hoogteziekte en vocht tegen bittere kou. Maar ze genoot, en de foto’s voor ‘Before they pass away’ werden schitterend.

DSC05944

Prachtige vormgeving

In ‘De verhalen achter de foto’s’ vertelt Hannelore haar verhaal. Het boek is prachtig vormgegeven, met vele foto’s, tekeningen en kaarten. Hannelore beschrijft haar avonturen levendig en toegankelijk, alsof ze je het zelf staat te vertellen. Het is enorm boeiend om te lezen hoe de teamleden in elk land te werk gingen om de meest traditionele stammen te vinden en te fotograferen en om de beste locaties te scouten. Daarnaast lees je over de primitieve leefomstandigheden, de bijzondere mensen die ze ontmoetten en de vele uitdagingen waar ze voor kwamen te staan. Hannelore’s verhaal boeit van de eerste tot de laatste pagina. Al ben ik niet jaloers op ál hun avonturen: drie dagen vastzitten in een tank in een sneeuwstorm in Siberië, zonder eten of telefoonbereik, gaat me net iets te ver.

DSC05946

Aanrader

Mijn enige kritiekpunt is dat het boek vrij veel tekstuele foutjes bevat, naast een paar inhoudelijke: Ethiopië ligt bijvoorbeeld niet in West-Afrika. Maar het is vooral een boeiend, prachtig vormgegeven boek en een must read voor iedereen die van reizen en fotografie houdt. Aanrader! Wil het boek bestellen? Dat kan via Bol.com.

Ik kreeg dit boek toegestuurd om te reviewen, maar natuurlijk geef ik puur mijn persoonlijke mening!

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

9 Reacties

Eva - eighty7 11 januari 2016 - 21:22

Dit boek lijkt me zo mooi! Jammer van de schoonheidsfoutjes maar dat wordt ze vergeven 😉

Antwoord
Karlijn 12 januari 2016 - 20:10

Dat vind ik ook hoor! Het verhaal en de vormgeving maken alles goed 😉

Antwoord
Hennie 11 januari 2016 - 21:50

Heb even gegoogeld, prachtige foto’s zijn dat. Het boek komt op mijn verlanglijstje. Bedankt voor de tip.

Antwoord
Karlijn 12 januari 2016 - 20:10

Graag gedaan Hennie! Het is ook echt een boek voor jou 🙂

Antwoord
Yvon 12 januari 2016 - 03:38

Met recht een aanrader inderdaad!

Antwoord
Karlijn 12 januari 2016 - 20:09

Gaaf he 🙂 !

Antwoord
Monique Derwig 12 januari 2016 - 20:48

Ha Karlijn bedankt voor de tip! Heb het boek besteld. Lijkt me prachtig! eind januari ga ik met Rolf naar de Speciale reizen beurs in Maastricht. Lekker smullen van allemaal mooie bestemmingen. Hebben jullie ook al weer plannen?????

Antwoord
Karlijn 13 januari 2016 - 20:49

Hoi Monique, wat leuk dat je het boek meteen hebt besteld! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Wij hebben inmiddels ook alweer plannen: Gent, Lissabon en IJsland. Ik kon er toch niet zo goed tegen om nog helemaal niets geboekt te hebben 😉 Veel plezier op de beurs, ik ben benieuwd welke bestemmingen er op jullie lijstje komen!

Antwoord
Cadeautips: inspirerende boeken over reizen - Karlijn Travels 22 november 2016 - 07:02

[…] Vandenbussche, Before they pass away – de verhalen achter de foto’s. Ik schreef daar eerder deze blog […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.