Home India Weekverslag #21: bomvolle week in India én de Taj Mahal

Weekverslag #21: bomvolle week in India én de Taj Mahal

Door Karlijn

Ik moest even terugkijken wat we de afgelopen week ook alweer allemaal gedaan hebben, want het waren bomvolle dagen in India. Tegelijk was het één van de leukste weken van onze wereldreis én zagen we eindelijk de Taj Mahal. Gelukkig zonder veel smog, want daar hadden we van tevoren een hard hoofd in. Dit is ons –op één na laatste- weekverslag.

Udaipur India

Zondag: kookworkshop in Udaipur

We zijn op tijd op vandaag, want we willen het City Palace van Udaipur bezoeken zonder al teveel drukte. De Indiërs reizen massaal hun eigen land door, waardoor het op veel plekken erg druk kan zijn. Gelukkig houden ze niet zo van vroeg beginnen, dus als je bij openingstijd bij een bezienswaardigheid verschijnt, is het prima te doen. Het paleis van Udaipur is erg mooi, vooral van binnen. Na het bezoek maken we ook nog een boottochtje over het meer van de stad, maar vanwege de smog is dat geen enorm succes. De bergen rond het meer zijn amper te zien. We wandelen ’s middags verder door de stad en aan het eind van de dag begint onze workshop Indiaas koken. In ruim drie uur maken we verschillende curries, rijst, chapati’s en andere gerechten. Zoals altijd is zo’n kookcursus erg leuk om te doen.

Chittaurgarh India

Maandag: een vermoeiende India-dag

Ik weet niet of het voor elke reiziger in India geldt, maar ik heb af en toe momenten dat ik heel moe word van alle India-heid. Vandaag is zo’n dag. We rijden eerst bijna honderd kilometer langs wegwerkzaamheden en dat is een onvoorstelbare bende, die de Indiase chauffeurs inspireert tot allerlei krankzinnige acties. Tegen de tijd dat we bij het indrukwekkende fort van Chittaurgarh aankomen heb ik het eigenlijk wel gehad. Daar blijkt dat de Indiase scholen een dag dicht zijn en dat half India heeft besloten om het fort te bezoeken. Overal waar we lopen worden we aangestaard, gevraagd om selfies of blijven mensen om ons heen draaien zonder dat ze om een foto durven te vragen. Ik heb er alle begrip voor, maar na tientallen fotosessies ben ik er wel klaar mee. In India krijg je echt terug wat je erin stopt: ben je zelf kribbig, dan werken het land en de mensen enorm op je zenuwen. Ben je zelf open en vriendelijk, dan word je er juist extra vrolijk van.

Dinsdag: het plattelandsleven van Barli

Alle irritaties zijn allang weer verdwenen en er staat een nieuwe bestemming op de planning: het dorpje Barli, waar we in een schitterend fort slapen dat al 350 jaar in handen van dezelfde familie is. Dit is zo’n mooie plek! ’s Middags maken we een tourtje door het dorp in een ossenkar en ook dat is geweldig. Kinderen rennen enthousiast achter de kar aan, iedereen zwaait en we mogen overal rondkijken. In de dorpstempel, bij de lokale pottenbakker: erg leuk. Barli is een mooie afwisseling met alle steden in het noorden van India.

Amber Fort Jaipur

Woensdag: Bollywood-dansen in Jaipur

Volgende bestemming: Jaipur! Jaipur is groot en chaotisch, maar vooral ook kleurrijk, bruisend en propvol markten, winkels, tempels en paleizen. ’s Middags rijden we eerst naar het Amber Fort buiten de stad. Het fort heeft een indrukwekkende ligging, maar het is enorm smoggy, waardoor we er helaas slecht zicht op hebben. Die slechte luchtkwaliteit is toch wel balen in deze tijd van het jaar, zeker als je fotografie zo belangrijk vind als ik. Vaak is de lucht recht omhoog nog wel blauwig, maar zelfs op korte afstand is het zicht bizar slecht. Maar goed! Aan het eind van de middag wacht ons een nieuwe ervaring: een workshop Bollywood-dansen. Ward en ik zijn allebei belabberde dansers, maar het is erg leuk om de workshop te doen. En om te kijken hoe goed onze dansleraressen zijn!

Jaipur fietsen

Jaipur India

Donderdag: fietsen door de chaos van Jaipur

Al om half zeven staan we klaar, want we gaan een fietstocht door Jaipur maken. Dat moet voordat de stad wakker wordt, anders is er geen doorkomen meer aan. Dit tourtje is één van de hoogtepunten van onze hele reis en er komt snel een aparte blog over. We fietsen door smalle steegjes, gaan ontbijten in een lokaal huis, bezoeken loeidrukke groenten- en bloemenmarkten en ontwijken ondertussen koeien, geiten en andere weggebruikers. Geweldig om te doen en een mooie manier om Jaipur te leren kennen. Als de fietstocht erop zit, gaan we zelf op pad om de bekende bezienswaardigheden van Jaipur te bekijken. Het City Palace, het Paleis der Winden, de talloze markten: we raken niet uitgekeken.

Agra Fahtepur Sikri

Vrijdag: naar Agra via Fatehpur Sikri

Op naar Agra vandaag, met twee leuke stops. Eerst bezoeken we de prachtige step well van Abhaneri, daarna de oude Mughal-stad Fatehpur Sikri. De oude rode gebouwen zijn prachtig, maar we beginnen ons een beetje zorgen te maken om ons zicht op de Taj Mahal morgen. De luchtkwaliteit in Agra en omgeving is bedroevend slecht en als het morgen weer zo is, hangt de hele Taj in de smog. We slapen die nacht in een supergezellige homestay in Agra en de eigenaar adviseert ons om niet bij zonsopkomst al naar de Taj te gaan, wat we wel van plan waren. Hij zegt dat er dan toch niets te zien is en dat je sinds kort maximaal drie uur binnen mag blijven. Het is beter om wat later te gaan, in de hoop dat het in de loop van de ochtend opklaart. We besluiten de wekker om zes uur te zetten in plaats van om vijf uur en de zonsopkomst te laten zitten.

Taj Mahal India

Zaterdag: een Taj Mahal met blauwe lucht!

Zodra we naar buiten stappen zien we het al: het is een prima keus geweest om de zonsopkomst over te slaan. Maar het is lang niet zo mistig als we verwacht hadden en we zien zelfs blauwe lucht. Wat een opluchting! Net voor zevenen staan we voor de Taj Mahal en dat is enorm indrukwekkend. Dit is echt het mooiste gebouw ter wereld. De drukte valt ons ook 100% mee en we kunnen in relatieve rust van al het moois genieten. Wat een geluk dat we net vandaag in Agra zijn, want het is de eerste mooie dag in twee weken. ’s Middags bezoeken we de andere bezienswaardigheden van Agra: het Rode Fort, de Baby Taj Mahal en een park met mooi uitzicht op de Taj. Ook allemaal enorm de moeite waard, en eindelijk met een knalblauwe lucht erbij. Hopelijk blijft het nu zo!

Agra bezienswaardigheden

De laatste reisweek gaat in

Komende week reizen we via Ochhra, Khajuraho en Varanasi naar Goa, waar we nog drie dagen kunnen relaxen. En dan gaan we naar huis en zit deze geweldige reis er weer op. Volgende week volgt dan ook het laatste weekverslag en de grote ‘5,5 maand op reis’-terugblik. Tot dan!

Ons vorige weekverslag lezen? Dat kan hier

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 19 november 2019 - 17:13

Wat bizar dat jullie reis en nu alweer bijna op zit! Je hebt super mooie foto’s van de Taj Mahal gemaakt. Ik ben al drie keer in India geweest, en heb dit indrukwekkende gebouw nog niet zelf mogen bewonderen maar hopelijk komt het er in de toekomst wel van!

Antwoord
Karlijn 20 november 2019 - 12:31

Dank je wel! De laatste maanden zijn inderdaad supersnel gegaan, raar is dat. Ik hoop voor je dat je de Taj gaat zien. Vier keer is scheepsrecht ;)

Antwoord
Verslag van de Mount Everest Base Camp Trek in Nepal - Karlijn Travels 3 december 2019 - 21:18

[…] Het weer is de laatste dagen van onze trekking niet zo goed en ik maak me zorgen over onze vlucht vanuit Lukla. Je kunt hier alleen vliegen als het weer meewerkt. Soms zitten mensen dagen vast in Lukla voordat er weer gevlogen kan worden en dat wil ik echt niet meemaken. Gelukkig zit alles mee en zijn we gisteren keurig volgens planning aangekomen in Kathmandu. Tijd om fatsoenlijk te douchen, de was te laten doen en te eten wat we willen. En even bij te komen, want dinsdag vliegen we naar het laatste land van onze reis: India! […]

Antwoord
Angela 10 december 2019 - 21:23

Wauw, wat hebben jullie een geluk gehad met de smog! De foto’s van de Taj Mahal zien er super goed uit! ? Heb je de route zelf zo uitgestippeld incl alles geboekt, of zit hier een reisorganisatie achter? Ook ivm het reizen van a naar b?

Antwoord
Karlijn 11 december 2019 - 08:54

Thanks! Ik was zo blij om blauwe lucht te zien! Ik heb de reis zelf samengesteld, samen met de lokale reisspecialist van Better Places. Zij hebben de hele reis vervolgens geregeld, inclusief al het vervoer. Daar was ik heel blij mee, ik had helemaal geen zin om in India alles nog ter plekke uit te moeten zoeken :)

Antwoord
Angela 21 december 2019 - 10:22

Better Places ga ik zeker onthouden. Op deze manier had ik Bali ook geregeld en dat is me goed bevallen: zelf je route bepalen en dan samen de reis verder invullen. Jouw wensen, hun expertise. Klinkt top!

Antwoord
Karlijn 21 december 2019 - 12:25

Ja, dat is echt ideaal! Reizen met Better Places is me heel goed bevallen :)

Antwoord
Monique Derwig 13 december 2019 - 19:07

Hallo Karlijn we gaan maart 2020 en zullen Agra ook bezoeken. In welke home stay hebben jullie gelogeerd? Ik had de the Coral Court Home stay gevonden.
Groetjes Monique

Antwoord
Karlijn 14 december 2019 - 11:16

Hoi Monique, wij zaten in The Coral Court House, maar de Coral Courts (er zijn er drie geloof ik) zijn allemaal van dezelfde leuke familie. Vast allemaal heel goed!

Antwoord
Marcella 14 december 2019 - 17:48

Jeej, wat een mazzel bij de Taj! Zo’n kookworkshop staat ook echt op mijn wishlist. Ik zou het om te beginnen graag eens in Italië willen doen.

Antwoord
Karlijn 14 december 2019 - 18:52

Dat lijkt me een prima land om mee te starten!

Antwoord
Wat kun je verwachten van je eerste keer India? - Karlijn Travels 13 april 2020 - 15:20

[…] Onze leukste week in India […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.