Home Weekverslagen Wereldreisweek #8 in foto’s

Wereldreisweek #8 in foto’s

Door Karlijn

We legden afgelopen week honderden kilometers af en reisden dwars door Turkmenistan en een deel van Oezbekistan. Inmiddels zijn we in onze tweede Oezbeekse stad, het prachtige Buchara. Even relaxen na de lange, lange ritten door de Turkmeense woestijn!

Maandag: naar de Turkmeense stad Mary

Vandaag verlaten we de Turkmeense hoofdstad Ashgabat en rijden we naar Mary, vlakbij de oude Zijderoute-stad Merw. Het is een lange rit door de woestijn, die we een paar keer onderbreken om een ruïne te bekijken. Mary is een typisch Turkmeens/Russische stad met veel marmeren gebouwen en zelfs de bazaar is er niet bepaald levendig. We lopen er een middagje rond, vinden een redelijk cafeetje waar we een redelijke pizza eten (meer mag je niet verwachten hier) en we slapen in een belachelijk luxe hotel.

Week 8_1

Dinsdag: via Merw terug naar Ashgabat

De reden dat we helemaal naar Mary zijn gereden is Merw, vroeger een heel belangrijke stad aan de Zijderoute. Er is niet veel meer van over, maar we vinden het toch gaaf om de ruïnes te zien. Zoals wij nu stiekem uitkijken naar Beijing, keken de handelaren op de Zijderoute vroeger uit naar de beschaving van Merw. Na Merw rijden we terug naar Ashgabat, via een paar kleine stops. Er komt geen einde aan de lange rit en we zijn heel blij als we weer in de hoofdstad zijn.

Week 8_2

Woensdag: de bizarre Darvaza-gaskrater

We besluiten ’s ochtends door Ashgabat te lopen, met als doel het Sofitel-hotel. Dit is het beste hotel van Centraal-Azië en er schijnt goede wifi te zijn. We lopen kilometers in de bloedhitte (Ashgabat heeft geen schaduw) en moeten zelfs omlopen omdat we niet over de brede stoep langs het presidentiële paleis mogen wandelen. Je weet maar nooit wat we van plan zijn. Tegen de tijd dat we het Sofitel bereiken zijn we een zonnesteek nabij, maar na een blik op de menukaart zijn we de hitte vergeten. Ze hebben broodjes tonijn! Eindelijk een normale lunch, die hebben we sinds West-Turkije niet meer gehad. Het is even duur als drie avondmaaltijden, maar dat hebben we er graag voor over. Aan het einde van de middag rijden we naar de geweldige Darvaza-krater, waar ik deze post al over schreef.

Week 8_3

Donderdag: de oversteek naar Oezbekistan

Na een prima nacht in onze tentjes zitten we vlak na zonsopgang al aan het ontbijt. Het wordt een lange reisdag vandaag. We vertrekken om half acht richting de ruïnes van Konye-Urgench en 4,5 uur lang rijden we over de slechtste weg die we ooit hebben gezien. Inclusief India, en dat wil wat zeggen. Onze chauffeur rijdt meer over een onverhard zandpad naast de weg dan over het kapotte asfalt zelf, het is één gatenkaas. Het is bovendien snikheet en tegen de tijd dat we bij de ruïnes aankomen zijn we kapot. We kijken er even rond en rijden na een snelle lunch naar de grens. Daar volgt een heel gedoe met tassen die we uit moeten pakken, ingewikkelde douaneformulieren en een enorme hitte. Maar om half vijf zijn we officieel in Oezbekistan en worden we in een uur naar Khiva gereden.

Week 8_4

Vrijdag: genieten van Khiva

Oezbekistan voelt meteen goed. De mensen zijn heel aardig, we hebben een heel leuk guesthouse en Khiva is prachtig. Zoveel historie, zoveel mooie gebouwen, zoveel sfeervolle straatjes! Het is alleen wel ruim veertig graden, dus we doen het rustig aan. De bazaar van Khiva blijkt ook een leuke stop, al was het alleen maar vanwege de vele glimlachende Oezbeken met hun monden vol gouden tanden.

Week 8_5

Zaterdag: door de woestijn naar Buchara

Er staat weer eens een lange reisdag op het programma: 500 kilometer door de woestijn, naar de Zijderoutestad Buchara. Het gaat redelijk vlot, maar de hitte is enorm. We zijn weer blij als we er zijn. Buchara is een schitterende stad vol moskeeën, koranscholen, bazaars en mausoleums. Er zijn ook leuke koffietentjes en terrasjes en we hebben een fijn traditioneel hotel, dus we vermaken ons prima.

Week 8_6

Zondag: de prachtige monumenten van Buchara

Gisteren zei ik voor de grap tegen Ward: “Morgen hebben we vast pannenkoeken bij het ontbijt.” Al sinds Istanbul bestaat het ontbijt uit brood in diverse stadia van versheid, tomaat en komkommer en dat ben je wel een keertje zat. Maar wat lag er vanmorgen bij het ontbijtbuffet? Juist, pannenkoeken! En fruitsalade! Serieus, wat smaakte dat goed. Vandaag wandelden we de hele stad door en bezochten we prachtige monumenten. Het is een aangename 32 graden, dus de extreme hitte van afgelopen dagen is even voorbij. Buchara is heel relaxed en we zijn blij dat we hier morgen nog een dagje zijn. Al was het alleen maar voor de pannenkoeken ;)

Week 8_7

Hoe was jullie week?

Ook leuk om te lezen

38 Reacties

Yvon 14 juni 2015 - 14:08

Wat prachtig weer Karlijn. Ik geloof dat ik elke week hetzelfde zeg, maar het is gewoon zo :)
En week 8 al weer! Jullie zijn gewoon ‘al’ 8 weken op reis. En dat niet alleen, wij mogen al weer 8 weken met jullie mee genieten. Dank daarvoor! :)

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:24

Ah, thanks :) ! Ik vind het ook echt heel leuk om te bloggen over alles wat we meemaken. En inderdaad, acht weken alweer. Alhoewel het een stuk langer lijkt, met al die plekken die we al gezien hebben!

Antwoord
Esther 14 juni 2015 - 14:19

Wat is Oezbekistan mooi! Die blauwe kleuren springen uit de foto’s. Veel plezier daar verder nog!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:23

Dank je Esther! Dat gaat lukken, Oezbekistan bevalt ons echt heel goed. Prachtige steden hier!

Antwoord
Kimber - Reisgenie 14 juni 2015 - 14:24

Ik kan me helemaal voorstellen dat die pannenkoeken een echte traktatie waren! Morgenochtend gewoon weer van genieten! Verder blijft elke post even geweldig en indrukwekkend.

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:22

Dank je Kimber! Ik heb weer genoten van de pannenkoeken vanochtend. Nog een paar keer en ik kan weer weken toe met brood, komkommer en tomaat ;)

Antwoord
Bianca 14 juni 2015 - 15:55

Geweldig al die kleuren, vormen en patronen!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:21

Qua fotografie kun je je hier helemaal uitleven, aanrader :) !

Antwoord
Eric - reisrelaas.nl 14 juni 2015 - 18:01

Dat laatste zinnetje “Hoe was jullie week?” ! Aaarrgghh, hele week op kantoor gezeten! Ik ben stikjaloers!
Vorig jaar in Iran geweest en eerder een paar keer in China. Ik was al nieuwsgierig naar die voormalig zijderoute, en nu des te meer.

Heel veel plezier nog!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:20

Sorry Eric ;) Wel gaaf dat je ook in Iran bent geweest, en in China. We vinden de Zijderoute tot nu toe prachtig, het zijn zulke bijzondere landen allemaal! Ik ben ook erg benieuwd naar de rest :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 14 juni 2015 - 18:06

Toen ik twee jaar geleden de weg van Khiva naar Bukhara aflegde werd er hard aan de weg gewerkt. Je zou verwachten dat ze ongeveer klaar zouden zijn…

Ook de rest klinkt zeer herkenbaar. Oezbekistan is prachtig!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:19

Hoi Jenny, de weg is deels klaar en deels een ramp ;) Misschien dat dat wel altijd zo blijft hier, altijd met een deel aan het werk. Het is ook 500 kilometer, dat is niet niks! Ik vind Oezbekistan inderdaad ook prachtig. Zo’n fijne sfeer hier!

Antwoord
Robert | Traveljunks 14 juni 2015 - 18:18

Prachtig weer zeg. Nu zitten jullie in het deel waar ik het meest nieuwsgierig naar ben. Ik kan niet ophouden over de pracht van de gebouwen. Fijn ook dat de hitte weer wat minder is geworden.

Onze week was trouwens goed. Waren 5 dagen in Porto en heb gigantisch veel blauwe tegeltjes gezien ;-)

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:18

Dat klinkt niet verkeerd, Porto! En fijn dat jij ook je blauwe tegeltjes-fix hebt gehad, hopelijk heb je veel mooie foto’s kunnen maken :) Ik denk dat je dit deel van de wereld ook geweldig zou vinden. De gebouwen worden maar mooier en mooier :) !

Antwoord
Eva - eighty7 14 juni 2015 - 18:20

Geweldige foto’s weer! En die pannekoeken en dat broodje tonijn moeten vast gesmaakt hebben als een 2-sterren maal ;)

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:16

Dat was echt zo, haha! Zo stom dat je met zulke dingen zo blij kunt zijn. Maar het eten is hier echt niet spannend en al die kebab ben je ook wel een keer zat. Lang leve de pannenkoeken!

Antwoord
Matthijs 14 juni 2015 - 19:15

Wederom weer een heel mooi reisverhaal met super mooie foto’s!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:15

Dank je Matthijs :) !

Antwoord
Jessica 14 juni 2015 - 19:37

Geniaal, pannenkoeken als ontbijt in Verwegistan! Ik word altijd zo vrolijk van jouw foto’s, je laat met deze reis zien dat het Midden-Oosten zo divers is en niet één grote woestijnvlakte. :)

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:15

Dank je Jessica :) ! Het Midden-Oosten is inderdaad erg gevarieerd. Binnenkort gaan we zelfs de woestijn verlaten en trekken we de bergen in. Geen grote steden meer, maar alleen maar kleine bergdorpen. Ik ben benieuwd!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 14 juni 2015 - 19:46

Wow, supermooi weer! Ik ben heel benieuwd naar Oezbekistan. En mijn week? Flinke hoogteziekte in La Paz… Maar da’s altijd nog beter dan op kantoor in Nederland ;-) Veel plezier!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:13

Ai, hoogteziekte is balen! Gaat het inmiddels weer een beetje beter? Ik hoop het! Geniet van Bolivia, zo’n geweldig land!

Antwoord
Ester 14 juni 2015 - 20:19

Je hebt al een aardig kleurtje Karlijn :-) En oh, die pannenkoeken-craving kan ik me goed voorstellen na zo vaak hetzelfde ontbijt!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:12

Haha, fijn dat het herkenbaar is! Ik ben er vanmorgen weer van genoten :) Met mijn kleurtje zit het op mijn gezicht en onderarmen wel goed, maar de rest is nog akelig wit ;) Ook mijn nek, dankzij de hoofddoek in Iran. Het ziet er soms een beetje bizar uit op de foto, maar het kleurt vast nog wel bij!

Antwoord
Malou 14 juni 2015 - 21:03

Mooi al die kleuren! Reizen in die hitte en met een slecht wegdek is wel even afzien maar jullie krijgen er veel moois voor terug!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:11

Dat klopt helemaal Malou! Het reizen is hier soms even hard werken, maar met een goede reden. Het zijn zulke bijzondere landen om doorheen te reizen!

Antwoord
Monique Derwig 14 juni 2015 - 21:41

Hallo Karlijn, ja hoe was je week…………. een grote saaie boel vergeleken met jullie week! Alhoewel ik heb voor 34 gezinnen in Nepal die hun huis verloren hebben een tijdelijke woning geregeld. Ook niet mis maar wat geven je verhaal en je foto’s een mooi beeld!
Wauw dat is genieten zelfs als je het alleen maar kunt lezen en zien op de foto!

groetjes Monique

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:10

Hoi Monique, dan heb jij toch een hele goede week gehad! Je hebt in elk geval iets nuttigs gedaan, en niet alleen maar een beetje rondgereisd zoals wij ;) . Fijn dat je mensen in Nepal zo concreet kunt helpen!

Antwoord
Elsemieke | Living on a Plane 14 juni 2015 - 22:11

Oh wauw, die kleuren springen echt van mijn scherm af. Ik ben stikjaloers haha. Wordt er trouwens niet van je verwacht dat je een hoofddoekje draagt?

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:09

Qua kleur zit het hier wel goed :) ! Een hoofddoek hoef ik hier gelukkig niet meer te dragen. In Iran is de hoofddoek echt verplicht, ook voor toeristen, maar hier draagt maar ongeveer de helft van de vrouwen een doek. En dan is het geen ‘Islamitische’ hoofddoek zoals wij die kennen, maar meer een sjaaltje om het hoofd gebonden. Ik ben blij dat het voor mij niet meer nodig is!

Antwoord
De Wandelgek 15 juni 2015 - 07:20

Khiva is prachtig, Samarkand heeft de mooiste gebouwen maar ik werd verliefd op Buchara door z’n relaxte sfeer en de leuke terrasjes bij het lyab i hausz (schrijf ik dat goed). Alles aan deze stad klopt met wat je van een geheimzinnige oosterse stad verwacht. Tip: bezoek de oude hamam in het centrum en het samanidenmausaoleum (klein maar supermooi). Ben benieuwd hoe jij deze steden onderling vergelijkt. Je hebt trouwens gelijk dat oezbekistan veel beter aanvoelt dan turkmenistan, ondanks dat ook dit min of meer een dictatuur is.

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:05

Klopt helemaal! Het zijn allebei politiestaten, maar Oezbekistan is veel vriendelijker en relaxter. Ik ben ook erg benieuwd naar Samarkand. Tot nu toe wint Buchara het qua sfeer (inderdaad erg leuk met die terrasjes!), maar Khiva vond ik qua gebouwen ongelofelijk mooi. Zoveel schoonheid op zo’n kleine oppervlakte!

Antwoord
De Wandelgek 15 juni 2015 - 07:32

Ha dat is leuk: het Bolo Chauz is af . Waren ze in 2004 nog aan het restaureren. Mooi geworden!

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:03

Haha! Mooi dat je het resultaat zo toch nog even kunt zien ;)

Antwoord
Marcella 28 juni 2015 - 21:24

Yum, pannenkoeken! Dat lijkt me zeker een fijne verrassing voor jullie. Ik blijf verrast door de mooie kleurigheid van je foto’s. Dat verveelt zeker niet!

Antwoord
Karlijn 29 juni 2015 - 11:57

Ah, ik zou wel weer een pannenkoek lusten! We zitten weer op een ei met brood-dieet ;)

Antwoord
Nanda 8 september 2015 - 16:04

Haha! 32 graden, de extreme hitte is voorbij. Wel prachtig al die donkerblauwe luchten!

Antwoord
Karlijn 9 september 2015 - 15:13

Erg he, die hitte! Op een gegeven moment vonden we 30 graden bijna frisjes worden ;) Maar voor de foto’s waren de omstandigheden perfect!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.