Home Weekverslagen Wereldreisweek #6 in foto’s

Wereldreisweek #6 in foto’s

Door Karlijn

Ah, Iran! Nog vijf dagen in dit prachtige land en dan vertrekken we naar Turkmenistan. Mijn hoofddoek zal ik niet missen, maar de vriendelijkheid van de Iraniërs, de mooie natuur en de vele culturele highlights wel. Afgelopen week reisden we van het traditionele Esfahan naar Yazd, een kokend hete woestijnstad. Dit is ons verslag!

Maandag: Ward is jarig in Esfahan

Vandaag is Ward jarig, hij wordt 37 jaar. We ontmoeten ook onze vriendelijke chauffeur voor de rest van onze reis door Iran, mister Hamid. Hij rijdt ons vandaag naar een aantal bezienswaardigheden in de omgeving van Esfahan. We bezoeken een duiventoren, een prachtig versierde Armeense kerk en een vuurtempel op een berg, die we met gevaar voor eigen leven beklimmen. De rest van de dag slenteren we wat door de bazaar van Esfahan, die nooit verveelt. En ’s avonds gaan we natuurlijk uit eten bij een leuk restaurant om Ward zijn verjaardag te vieren. We drinken er maar een cola op, bij gebrek aan alcohol in Iran.

Weekverslag 6_1

Dinsdag: door de bergen naar Yasuj

Onze eindbestemming van vandaag is Yasuj en dat is geen Iraans hoogtepunt. Maar de rit er naartoe is prachtig, dwars door de bergen en met uitzicht op besneeuwde pieken. ’s Middags picknicken we in het park, in navolging van half Iran. Iraniërs zijn dol op picknicken en benutten elk vrij stukje schaduwrijk gras om hun picknickkleed uit te rollen. ’s Avonds ben ik helemaal gelukkig met het perfecte internet in het hotel. Het internet is erg variabel in Iran en Twitter, Facebook en ook mijn eigen site kan ik alleen met een speciale VPN-verbinding zien. Maar daarvoor heb je wel redelijke wifi nodig. Dat heeft Yasuj, dus breng ik een paar relaxte uurtjes door in de online wereld.

Weekverslag 6_2

Woensdag: naar Shiraz

Onze eerste stop zijn de Margoon-watervallen, ergens in de binnenlanden tussen Yasuj en Shiraz. Tussen steile roze rotsen stort het water in trappen naar beneden. Prachtig! Daarna rijden we door naar Shiraz. Tot nu toe waren de steden in Iran behoorlijk modern, maar Shiraz is een vrolijke, typisch Aziatische chaos. We duiken meteen de bazaar in, waar we tientallen kraampjes bekijken, thee drinken in een traditioneel theehuis en de gedetailleerde mozaïeken van een moskee bewonderen. En natuurlijk praten we weer met talloze Iraniërs, die alles van ons willen weten.

Weekverslag 6_3

Donderdag: sightseeing voor gevorderden

In Shiraz is veel te zien en we hebben hier maar een dag. Die willen we ten volle benutten, dus zijn we om half negen ’s ochtends al op pad. We bekijken de hele dag zo’n beetje alles wat Shiraz te bieden heeft: moskeeën, shrines, tombes van de beroemdste dichters van Iran, Perzische tuinen en natuurlijk dwalen we nog een paar uur door de bazaar. Ik ga ook op jacht naar mooie portretfoto’s en ben helemaal blij als ik een trotse Afghaanse man mag fotograferen. Shiraz is echt een hele leuke stad.

Weekverslag 6_4

Vrijdag: via Persepolis naar de nomaden van Bavanat

Uit mijn blogs over Turkije is vast al duidelijk geworden dat we dol zijn op oude stenen. En in Iran ligt een wel hele mooie stapel: die van de oude stad Persepolis. We zijn er heel vroeg en genieten van de prachtige beeldhouwwerken en de vele details. Zo gaaf! Via een andere archeologische site, bestaande uit vier graftombes, rijden we de bergen bij Bavanat in. Hier leven in de zomer nomadenfamilies en wij logeren in een guesthouse in een heel klein dorpje. Abbas, de eigenaar, is van nomadische afkomst en hij heeft een geweldig traditioneel guesthouse opgezet. Aan het eind van de middag bezoeken we diep in de bergen twee nomadenfamilies. Dit soort tripjes kunnen een beetje ‘aapjes kijken’ zijn, maar in dit geval vinden volgens mij zowel de families als wij het een heel leuke ervaring.

Weekverslag 6_5

Zaterdag: Meymand blijkt geen hoogtepunt

Het leek zo leuk: slapen in een rotshotel ergens in een klein rotsdorp. Maar als we Meymand binnenrijden om 1 uur ’s middags, weten we vrijwel meteen dat dit een minder strak plan was. Er is geen levende ziel te bekennen, het guesthouse is ongezellig en superbasic en er is werkelijk helemaal niets te doen. We krijgen uiteindelijk wat soep en brood te eten, maar er is nergens zelfs maar een fles water te koop. Onze chauffeur vindt Meymand bijna nog erger dan wij en uiteindelijk rijden we aan het eind van de middag een half uur om bij de dichtstbijzijnde winkel water en wat chips te kopen. ’s Avonds krijgen we weer soep met brood en we gaan maar vroeg slapen. Om elf uur worden we wakker van lokale toeristen die aankomen en ons vervolgens letterlijk de hele nacht wakker houden met hun gegil en geschreeuw. Ellende!

Weekverslag 6_6

Zondag: met piepende banden naar Yazd

Na een waardeloze nacht zijn we vroeg wakker. We ontbijten zo snel mogelijk en stappen de auto in. Onze chauffeur is nog blijer dan wij dat we vertrekken. Het was zijn eerste keer in Meymand en hij gaat er nooit meer naartoe. “Hotel not good. Food not good. Shower not good. No shop. Yazd much better”, zegt hij beslist. En gelukkig: dat is ook zo. Yazd is een prachtige woestijnstad en we slapen in een mooi traditioneel hotel. Het is alleen ruim 40 graden hier, dus we gaan pas vanavond en morgen de stad wat beter bekijken. Alle inwoners van Yazd houden nu siësta en dat is eigenlijk wel verstandig ;) .

Weekverslag 6_7

We zijn nog tot en met vrijdag in Iran en daarna reizen we door naar Turkmenistan. Daar hebben we vrijwel zeker geen internet, dus misschien dat het volgende weekverslag vrijdag al volgt. Hopelijk hebben jullie ook een goede week gehad!

Ook leuk om te lezen

29 Reacties

Kirsten | Travelaar.nl 31 mei 2015 - 15:08

Ik kan er nog steeds niet helemaal bij dat jullie zo’n gave reis door Iran maken.. Blijft zo gaaf om te lezen en om de foto’s te bekijken! Ik wil steeds liever die kant op.. Jammer dat jullie tijd in Iran er alweer bijna op zit, maar Turkmenistan gaat vast ook geweldig worden. Ik kijk weer uit naar je volgende diary :)

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:35

Hoi Kirsten, inderdaad jammer dat onze reis door Iran alweer bijna voorbij is! Maar wij zijn ook enorm benieuwd naar de andere landen, al zal Turkmenistan wel weer een geval apart worden. Leuk dat je meeleest!

Antwoord
Esther 31 mei 2015 - 15:35

Wat is Iran mooi! Ik ben ook gek op oude steden vol geschiedenis, dus ik geniet helemaal van je foto’s. En knap hoe je toch zulke mooie portretfoto’s kunt maken;)

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:34

Dank je Esther, dat is leuk om te horen! Ik moet elke keer even een drempel over om mensen om een foto te vragen, maar als het lukt ben ik er zo blij mee! Ik denk dat Iran ook echt een bestemming voor jou is, aanrader!

Antwoord
Reggy | Project R. 31 mei 2015 - 15:49

Wauw, mooie foto’s weer Karlijn! En het zorgt ervoor dat ik Iran ook steeds een beetje hoger op mijn bucketlist zet. Ik had echt geen idee dat het zo mooi kon zijn. Dankjewel daarvoor en geniet nog!

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:33

Dank je Reggy! En superleuk dat ik Iran een beetje kan promoten :) De mensen hier zijn zo blij met toeristen, we hebben vandaag ook weer drie keer gehoord ‘So happy to see you, welcome to Iran’!

Antwoord
Martijn 31 mei 2015 - 16:48

Weer genoten van jullie verslag!

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:32

Dank je Martijn!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 31 mei 2015 - 19:35

Wat een kleurrijke foto’s, leuk om te zien! En jammer dat dat grothotel zo tegenviel. Veel plezier komende week!

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:32

Dank je Stéphanie! Het grothotel was inderdaad helemaal niets. Ik ben ook nog nooit ergens geweest waar je letterlijk nergens water kon kopen. Weer een ervaring rijker ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 mei 2015 - 19:49

Wat een prachtig land zeg. Ik vind het erg leuk om zo een beetje met jullie mee te reizen. Naar de volgende landen ben ik ook heel benieuwd.

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:31

Ik ook Robert! Ik kan me bij Turkmenistan bijvoorbeeld helemaal niets voorstellen. De sfeer zal er wel wat minder vrolijk zijn dan in Iran, denk ik ;)

Antwoord
Chantal 31 mei 2015 - 20:10

Superleuk om op deze manier met jullie mee te reizen.

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:30

Dank je Chantal! Het is ook echt leuk om de weekoverzichten te maken. Zo kijken we zelf ook steeds terug op een mooie week :)

Antwoord
antonette - we12travel 31 mei 2015 - 21:15

Ook al ben ik niet wild van Azië, jouw foto’s maken me dat zeker wel :-)

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:30

Thanks :) !

Antwoord
Malou 31 mei 2015 - 22:32

Ik heb weer genoten. Supermooie foto’s en Iran blijft me verbazen.

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:29

Mij ook Malou! Iran is in zoveel opzichten anders dan je zou verwachten. Dat maakt het reizen hier extra leuk!

Antwoord
Jessica 1 juni 2015 - 00:28

Wat een heerlijke foto’s weer! Vooral die foto’s van de mensen en die kleurrijke markten zijn prachtig. Wel bijzonder trouwens dat je vriend zijn verjaardag in Iran viert, kan ook niet iedereen zeggen ;-) Balen van het rotshotel (ik zou het van tevoren ook heel tof vinden klinken) maar gelukkig is Yazd dus een stuk leuker! Geniet ervan :D

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:29

Dank je Jessica! Markten zijn mijn favoriete foto-onderwerp :) Het rotshotel was inderdaad een beetje jammer, maar niets aan te doen. Het kan niet altijd meezitten ;)

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 1 juni 2015 - 09:03

Wat een prachtige foto’s weer, ik kan er echt van genieten!! :-D

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:27

Thanks :) !

Antwoord
Bob Schaap 1 juni 2015 - 11:59

Erg leuk om te lezen/zien! Ik hoor van iedereen die er geweest is dat de mensen in Iran super gastvrij zijn

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:27

Dank je Bob! De mensen zijn hier inderdaad enorm aardig en behulpzaam. Zo fijn!

Antwoord
Nanda 1 juni 2015 - 14:42

Genieten weer van je verslag! En die foto van je Iraanse meneer is super gelukt, leuk als iemand zo wil poseren. Altijd weer een klein YAY! – momentje.

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:53

Dank je Nanda! Ik kan echt zo blij zijn als iemand op de foto wil. Zeker als ik bijna zeker weet dat hij nee gaat zeggen, en dan toch ja knikt. Geweldig!

Antwoord
Iran hoogtepunten - Better Places - Individuele reizen 4 juni 2015 - 10:05

[…] jij je ook af hoe reizen door Iran eruit zou zien? Karlijn Meulman vertelt op haar blog Karlijntravels over haar wereldreis, waarbij ze ook Iran […]

Antwoord
Marcella 25 juni 2015 - 22:52

Ik lees al je weekverslagen gewoon bij hoor, zo leuk om te lezen! Wat is Iran een veelzijdig land, leuk om er zo wat meer over te weten te komen. Een hoek van de wereld die ik amper ken, maar dankzij jou leer kennen. Ik kan me overigens voorstellen dat je de hoofddoek niet mist ;-)

Antwoord
Karlijn 26 juni 2015 - 04:13

Wat leuk dat je helemaal bijleest Marcella! En inderdaad, de hoofddoek mis ik niet ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.