Home Weekverslagen Wereldreisweek #5 in foto’s

Wereldreisweek #5 in foto’s

Door Karlijn

“Salam! Where you from?” “Holland!” “Holláán? Good! Welcome to Iran!” We zijn nu in dikke week in Iran en dit gesprek voeren we elke dag zeker tien keer. Vaak gevolgd door de vragen “What you think about Iran?” en “What job do you do?” Iraniërs zijn enorm enthousiast en nieuwsgierig en dat maakt reizen door Iran één groot feest. De afgelopen week reisden we van Teheran naar Esfahan.

Maandag: de bazaars en bergen van Noord-Teheran

Omdat we op ons Chinese visum moeten wachten, hebben we meer tijd te doden in Teheran dan de gemiddelde toerist. Er is niet zo heel veel te doen en de stad is enorm uitgestrekt. Je moet overal met de auto naartoe. We zijn dan ook heel blij dat we Amir hebben. Amir is onze agent en hij heeft zich aangeboden als onze persoonlijke chauffeur. Een geluk, want hij spreekt perfect Engels, het is een ontzettend leuke kerel en hij kent Teheran door en door. Vandaag neemt hij ons mee naar een groenten- en fruitbazaar in het noorden van Teheran en wandelen we door de heuvels die de stad omringen. We eten een fantastische hamburger en drinken thee bij een Koerdisch restaurant in een park met een spectaculair uitzicht over de stad.

Week 5_1

Dinsdag: ons Chinese visum is binnen!

Onze eerste stop vandaag is de ambassade van China. En het is niet te geloven, maar binnen twee minuten staan we weer buiten. Mét visum! We vieren het visum met alcoholvrije mojito’s (Iraniërs zijn bijzonder creatief met drankjes) en een bezoek aan het mooie Niyavaran-paleis. Voor de lunch neemt Amir ons mee naar het beste Italiaanse restaurant van de stad, waar we een perfecte pizza eten. Een fijne afwisseling na al die kebab! Na de lunch wandelen we naar een ander uitzichtspunt, gelegen in de bergen rond Teheran. ’s Avonds gaan we nog even naar een parkje vlakbij ons hotel, waar allerlei kunstenaars samen komen. Parken in Iran worden rond zonsondergang erg druk bezocht en het is de perfecte gelegenheid om in gesprek te komen met locals.

Week 5_2

Woensdag: met de trein naar Kashan

Na drie dagen beginnen zelfs de ideeën van Amir voor bezienswaardigheden in Teheran op te raken. We bezoeken de 435 meter hoge Milad Tower, we drinken koffie in een hip tentje in een winkelcentrum en we gaan lunchen. Daarna zet Amir ons af bij het treinstation van Teheran, waar we de trein naar Kashan nemen. Dat is nog een uitdaging, want echt alles is in het Farsi, van ons treinkaartje tot de informatie in het station. We vragen af en toe wat hulp aan een bereidwillige Iraniër en al snel worden we geadopteerd door twee jongens die ook naar Kashan gaan. Iraniërs doen er echt alles aan om je te helpen en ze gaan er al van uit dat je niets snapt. In dit geval erg handig! In de trein raken we aan de praat met een man die in Kashan woont en die de rest van de treinreis regelmatig komt checken of we nog niet zijn bezweken, want de airco in onze coupé is kapot. We overleven de hitte net en ’s avonds checken we in in ons mooie traditionele hotel in Kashan. Eindelijk zijn we Teheran uit!

Week 5_3

Donderdag: naar Abyaneh

We gaan vandaag op tijd op pad. Eerste stop zijn de Perzische Fin-tuinen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Vervolgens rijden we de bergen in, naar het traditionele roodstenen dorpje Abyaneh. Dit sfeervolle plaatsje is leuk om in rond te wandelen en een fijne afwisseling van het stedelijke geweld van de afgelopen week. ’s Middags rijden we terug naar Kashan, waar we heerlijk lunchen in een traditioneel theehuis, de indrukwekkende moskee bezoeken en ’s avonds de bazaar induiken. De bazaar van Kashan heeft een gezellig theehuis, waar we voor het eerst een waterpijp proberen en waar we thee drinken in een eeuwenoude caravanserai (pleisterplaats), die al in gebruik was in de tijd van de Zijderoute. Kashan bevalt ons prima!

Week 5_4

Vrijdag: de oude huizen van Kashan

Kashan staat bekend om haar traditionele huizen, gebouwd door steenrijke families. We bezoeken er drie, allemaal heel anders van karakter. Ook gaan we de 500 jaar oude hammam in, die zo prachtig is qua architectuur en versieringen dat we even stokstijf in de deuropening blijven staan. Wat een pracht!

Week 5_5

Zaterdag: naar Esfahan

Esfahan is de meest bezochte stad van Iran en dat is niet voor niets: de stad barst van de traditionele moskeeën, bazaars, parken, bruggen en sfeervolle pleinen. Het is maar twee uurtjes rijden vanuit Kashan, maar we hebben een beetje vertraging. We krijgen onderweg een lekke band en tijdens het wisselen van de band ontstaat er een ware vliegeninvasie in de auto. Met vier ramen open rijden we uiteindelijk Esfahan binnen. En wat is dat een fijne stad! We wandelen de hele middag rond in de bazaar, bezoeken de mooiste moskee van het land en genieten van de brede, met bomen omzoomde straten. In een koffiehuis raken we in gesprek met een meisje, dat mij ter afscheid een mooie haarspeld geeft. Soms weet ik even niet hoe ik het heb met de vriendelijkheid van de Iraniërs.

Week 5_6

Zondag: een dag in Esfahan

Vandaag dwaalden we uren door Esfahan. We bekeken indrukwekkende moskeeën met gedetailleerde mozaïeken, we bewonderen blauwe koepels en schaduwrijke Perzische tuinen. We dronken thee met een jonge Iraniër die ons uitnodigde en voerden gesprekjes met tientallen andere Iraniërs. We liepen over de beroemde bruggen van Esfahan, aten heerlijke falafel en dronken verse meloensapjes. Tot nu toe voelen we ons helemaal op ons gemak in Iran. Wat een bijzonder land!

Week 5_7

Hopelijk hebben jullie ook een goede week gehad!

Ook leuk om te lezen

40 Reacties

Stéphanie | Expeditie Aardbol 24 mei 2015 - 16:41

Wauw, die architectuur! Fantastisch zeg!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:59

Gaaf he! Ik blijf foto’s maken :)

Antwoord
Lisanne 24 mei 2015 - 16:56

Wauw, wat een mooie verhalen en foto’s weer! Ik lees je berichtjes over de reis elke week, ontzettend leuk om zo een beetje met jullie ‘mee te reizen’!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:58

Dank je Lisanne, superleuk dat je ons volgt :) !

Antwoord
Kirsten | Travaar.nl 24 mei 2015 - 17:32

Wat klinkt dat allemaal heerlijk! Lijkt me een geweldige ervaring :) Zo fijn om in contact te komen met de lokale bevolking..

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:56

Hoi Kirsten, Iran is inderdaad een ideaal land als je van contact met locals houdt :) We genieten er volop van!

Antwoord
Jessica 24 mei 2015 - 17:37

Wauw wat een heerlijke foto`s! Ik ben wel benieuwd hoeveel jullie van tevoren hebben geregeld en hoeveel ter plekke? Geniet ervan!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:55

Dank je Jessica! Wij hebben onze reis door Iran en Centraal-Azië van tevoren geregeld bij Dimsum, een reisbureau dat onder andere is gespecialiseerd in de Zijderoute. De hele reis is op maat gemaakt en we reizen individueel, deels met OV, deels met privé-vervoer. Het is natuurlijk een duurdere optie en we zitten ook vast aan een bepaalde route (ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat fijn vindt), maar we zijn toch erg blij dat we hiervoor gekozen hebben. Iran is fantastisch, maar er is geen toeristeninfrastructuur en dingen regelen kost daardoor wat meer tijd. Backpacken kan hier natuurlijk best (we komen genoeg backpackers tegen), maar tot nu toe werkt deze reismethode voor ons prima!

Antwoord
Jessica 25 mei 2015 - 18:44

Snap ik! En het is verstandig om iets meer te betalen en van tevoren vast te leggen, maar daardoor minder stress te hebben en meer tijd om te genieten van een geweldige reis ;D Geniet ervan en ik blijf jullie met plezier volgen!

Antwoord
Jessica 25 mei 2015 - 18:48

Oh en misschien nog een kleine tip waar ik zelf in China wel veel aan heb gehad: koop een point-it boekje zodra je de kans hebt! Met wat gebarentaal en het aanwijzen van een plaatje met een klok, een trein etc etc kom je vaak verrassend ver :)

Antwoord
Karlijn 26 mei 2015 - 15:31

Hoi Jessica, dank voor je tip! Het point-it-boekje zit in onze tas, ik heb er inderdaad veel aan gehad toen ik voor het eerst in China was. Als ik geen foto van een fiets had kunnen aanwijzen, was ik nu nog op zoek geweest naar de fietsenverhuur in Suzhou ;) Echt superhandig!

Sandra 24 mei 2015 - 18:12

Mooi! Fijn dat het jullie nog steeds zo goed bevalt en wat een moderne steden zeg in Iran, gaaf! Ik kan mij voorstellen dat het echt handen- en voetenwerk is, maar fijn dat ze zo meedenkend zijn. Ik ben nu op roadtrip in Frankrijk en Fransen staan natuurlijk niet bekend om hun vriendelijkheid, maar tot nu toe alleen maar meedenkende mensen gehad, die soms zelfs drie talen spreken (soms zelfs Nederlands, en dat in omgeving Bordeaux). Had ik ook niet verwacht!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:51

Hoi Sandra, wat fijn dat je weer op reis bent! Hopelijk gaat het goed met je en ben je weer (bijna) de oude. Leuk om te lezen dat je zulke vriendelijke en meertalige Fransen tegenkomt. Dat geluk heb ik nooit ;) Hier in Iran is het af en toe inderdaad praten met handen en voeten, maar de jongere generatie spreekt prima Engels. Alweer een stuk beter dan in het oosten van Turkije, waar het qua Engels echt rampzalig was. Maar goed, dat houdt het uitdagend :) Veel plezier nog in Frankrijk!

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 mei 2015 - 18:51

Wat ziet het er allemaal geweldig uit zeg. Ik zou me helemaal suf fotograferen. Ik kan niet wachten tot een volgend verslag :-)

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:47

Hoi Robert, mijn camera draait hier inderdaad op volle toeren! Als ik kijk hoeveel blauwe tegeltjes ik alweer gefotografeerd heb ;) Het is echt een prachtig land!

Antwoord
Bea 24 mei 2015 - 19:18

Wat lijkt het me ontzettend indrukwekkend om door Iran te reizen. In eerste instantie sprak het me niet aan maar hoe jij het beschrijft en lijkt te ervaren klinkt het echt als 1 groot geweldig avontuur. Mooi om te lezen iig. Geniet!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:46

Dank je Bea :) ! Ik kan me best voorstellen dat Iran in eerste instantie niet als een geweldige reisbestemming klinkt, maar het land heeft echt veel te bieden. Zoveel cultuur, zoveel historie, mooie landschappen, hele lieve mensen…we genieten er enorm van!

Antwoord
Bea 25 mei 2015 - 21:46

Dat geloof ik! Ik droom in ieder geval lekker weg bij jullie verhalen en mooie foto’s en laat me inspireren :-)

Antwoord
Marijke 24 mei 2015 - 19:29

Wat mooi!! Ik had me Iran helemaal anders voorgesteld. Leuk dat de mensen daar zo vriendelijk en behulpzaam zijn. Jammer dat de negatieve reputatie veel reizigers afschrikt, dus heel goed dat je de andere, heel mooie, kant laat zien. Ik zou er zelf ook heel graag naartoe gaan!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:45

Hoi Marijke, het is inderdaad jammer dat Iran zo’n negatief imago heeft, want het is een prachtige reisbestemming. De Iraniërs vinden het zelf heel erg dat hun land slecht bekend staat en ze doen er dan ook alles aan om het tegendeel te bewijzen. Dat maakt reizen hier extra bijzonder. Leuk dat Iran ook op jouw wensenlijstje staat!

Antwoord
Monique Derwig 24 mei 2015 - 21:31

Ja ook een goede week gehad, ……..maar hoe saai klinkt een verslag van mijn week bij jullie week in Iran! Had niet gedacht dat de mensen zo contactvriendelijk zouden zijn in Iran! Die contacten vind ik echt genieten!
Heb bij Wordpress gekeken, heb jij een template gebruikt voor je website? Een vriend van me wilde een website maken voor me maar die wil er dan €600,- voor hebben. Vind ik heel duur! Maar of ik dit zelf kan???

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:43

Hoi Monique, de contacten maken Iran inderdaad extra bijzonder! Ik zal je zometeen even een mailtje sturen over Wordpress. Want 600 euro lijkt me veel te gek!

Antwoord
Sabine 24 mei 2015 - 23:57

Prachtig weer! Wat een heerlijke reis is dit voor jullie!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:42

Dank je Sabine, we genieten er met volle teugen van :) !

Antwoord
Maria 25 mei 2015 - 11:33

Hallo,
Wat zien jullie veel en ontmoeten jullie lieve mensen.
Super en de foto’s, werkelijk prachtig. Je ziet er prachtig uit met je mooie hoofddoek Karlijn.
Ik kijk alweer uit naar jullie nieuwe verslag !!
Groetjes Maria Schijvens

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:42

Dank je Maria! Ik ben al aardig gewend aan de hoofddoek, maar ik zal toch wel blij zijn als hij straks niet meer op hoeft. Zeker in die warmte hier! Maar als ik dan de Iraanse vrouwen in zwarte chadors zie lopen, dan prijs ik mezelf heel gelukkig met mijn sjaal ;) Superleuk dat je onze reis volgt, dank je wel!

Antwoord
Lotte 25 mei 2015 - 12:19

Wauw, wat een prachtige architectuur en wat een lieve en gezellige mensen seg! Daar kunnen we hier in BE/NL misschien wel wat van leren :-)

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 13:40

Daar kunnen we zeker wat van leren! Ik denk dat wij over het algemeen een stuk minder hartelijk zijn tegen buitenlandse reizigers dan de Iraniërs ;)

Antwoord
We Are Travellers 25 mei 2015 - 14:02

Wauw, wat een foto’s! Echt super, super mooi! En hoe je het beschrijft klinkt het ook als een vriendelijk land. Bijzonder om te zien :) geniet van jullie reis!

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 14:20

Dank je Roell :) ! De mensen in Iran zijn inderdaad enorm hartelijk. Zo mooi om mee te maken!

Antwoord
Malou 25 mei 2015 - 16:10

Wauw wat een prachtig land is Iran! En wat een vriendelijke mensen. Ik heb weer meegenoten door dit dagboekje. :-)

Antwoord
Karlijn 25 mei 2015 - 18:26

Iran is inderdaad prachtig, en de mensen maken het extra mooi :) !

Antwoord
De Wandelgek 26 mei 2015 - 18:04

Heel leuk verslag weer! Esfahan klinkt geweldig. En meloensap is zoooo lekker boj die hitte

Antwoord
Karlijn 27 mei 2015 - 18:30

Esfahan was inderdaad geweldig! We zijn nu in Shiraz, ook een hele mooie stad. Iran bevalt ons zo goed!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 27 mei 2015 - 09:31

Wat een gave post weer Karlijn! Wat een prachtige foto’s met die mooie gebouwen allemaal. En wat fijn om te horen dat de Iraniërs zo bereidwillig zijn om jullie te helpen en een praatje te maken, dat maakt reizen juist zo mooi. Ben net terug uit Jordanië en in de groep waar ik mee reisde zat een man die ook helemaal gek was van Iran. Nu met deze post erbij, staat Iran nu toch wel heel hoog op mijn bucketlist. Wellicht een optie voor volgend jaar om te gaan bezoeken.. :-D

Antwoord
Karlijn 27 mei 2015 - 18:32

Hoi Sieds, hopelijk heb je het gaaf gehad in Jordanië! Maar dat kan bijna niet anders, ik vond dat ook zo’n prachtig land. Iran is inderdaad een enorme aanrader. Er is zoveel moois te zien en er is zoveel cultuur, dat is ongelofelijk. Maar de mensen maken het helemaal af, met hun hartelijkheid en vriendelijkheid. Reizen is hier echt een feest!

Antwoord
Carolien 28 mei 2015 - 21:48

Gaaf hoor, zulke mooie gebouwen! En ook heel fijn als de mensen aardig zijn. Wij waren vorige maand in het (ontoeristische) Noorden van Griekenland, wat waren de mensen daar ook aardig maar heel weinig Engels, zeker de ouderen niet. En tja Grieks hebben wij dan weer niet onder de knie. Kopje koffie bestellen was al een hele uitdaging. Werden meerdere mensen erbij gehaald om samen te bepalen wat wij nou wilden, haha… genieten :)

Antwoord
Karlijn 1 juni 2015 - 14:45

Hoi Carolien, heel herkenbaar, die taalbarrière! In het oosten van Turkije was het ook een heel gedoe om de simpelste dingen geregeld te krijgen, vooral doordat de Turken uit grote behulpzaamheid alles op hun eigen manier interpreteerden. Zelfs iets aanwijzen bij de bakker werkte niet, omdat de bakker zelf altijd beter wist wat lekker was ;) In Iran is het vaak niet anders, haha! Het noorden van Griekenland lijkt me trouwens ook prachtig, ik zou er graag eens naartoe willen!

Antwoord
Marcella 21 juni 2015 - 21:57

Klinkt goed Karlijn, wat een vriendelijkheid! En jeetje, die onwijs mooi versierde gebouwen zijn echt supertof! Wat tof om je verslagen weer te lezen. Ik heb ze echt gemist. Gelukkig heb ik nog wat bij te lezen (en reageren ;-))

Antwoord
Karlijn 24 juni 2015 - 16:17

Haha! Gelukkig had je een goede reden om zoveel te missen ;) Leuk dat je weer reageert!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.