Home Weekverslagen Wereldreisweek #35 – de laatste! – in foto’s

Wereldreisweek #35 – de laatste! – in foto’s

Door Karlijn

Hier is ‘ie dan: het laatste weekverslag van onze wereldreis. Een week waarin we weer heel wat Maya-tempels beklommen, in de jungle overnachtten en in het zonnetje lagen op het strand van Tulum. En ons natuurlijk geestelijk voorbereidden op onze thuiskomst, met behulp van volop Mexicaanse cocktails ;) .

Zondag: de indrukwekkende tempels van Palenque

We staan al vroeg op om voor openingstijd bij de Maya-ruïnes van Palenque te zijn. Bij de ingang is het al erg druk, met tourbussen, souvenirverkopers en mannen die graag ‘op onze auto willen passen’. Zucht! Gelukkig spreiden de bezoekers zich snel uit over de grote site en kunnen we alle bouwwerken redelijk rustig bekijken. Palenque ligt midden in de jungle en uit de bossen klinkt regelmatig het oorverdovende geschreeuw van brulapen.

Wereldreis 35_1

Maandag: slapen in een jungalow

We zijn nog niet tempelmoe en rijden vandaag naar een klein hotel bij Calakmul. Deze Maya-stad is enorm groot en ligt in de middle of nowhere. We besluiten twee nachten in een ‘jungalow’ (een gezellig bungalowtje in de jungle) te overnachten en Calakmul met een gids te bekijken. Tegen onze gewoonte in, maar in dit geval lijkt het meerwaarde te hebben. ’s Middags bezoeken we nog de kleinere sites Becan en Chicanna. Ook weer erg mooi. 

Wereldreis 35_2

Dinsdag: de afgelegen ruïnes van Calakmul

Samen met gids Luiz gaan we op pad. Het is ruim twee uur rijden naar Calakmul en vanaf de hoofdweg moeten we nog 65 kilometer de jungle inrijden. Er lijkt geen einde aan te komen. Calakmul wordt elke dag maar door een handjevol mensen bezocht en dat maakt de site extra bijzonder. Luiz blijkt een geweldige gids, die helemaal gek is van de Maya’s en er ook nog eens boeiend over kan vertellen. Mijn normale aandachtspanne bij een gids is ongeveer tien minuten, maar Luiz houdt het de hele dag interessant. We beklimmen enorme tempels, genieten van een 360 graden-uitzicht over de jungle en zien apen, toekans en roofvogels. Topdag!

Wereldreis 35_3

Woensdag: via Laguna Bacalar naar Tulum

Het is de laatste bestemming van onze reis: Tulum. We gaan vier dagen aan het strand liggen en verder bijzonder weinig doen. Onderweg naar Tulum lunchen we (fishtaco’s, mmm!) bij Laguna Bacalar, een prachtig meer met de turquoise kleur van de Caraïbische zee. Aan het eind van de middag rijden we Tulum binnen. Helaas zijn de normaal spierwitte stranden helemaal bedekt door tonnen zeewier, een probleem wat veel Caraïbische kusten al een jaar hebben. We hopen maar dat het nog een beetje bijdraait.

Wereldreis 35_4

Donderdag: de Maya-tempel van Tulum

Nog voor het ontbijt rijden we naar de Maya-ruïnes van Tulum, die vanaf halverwege de ochtend al worden overspoeld door bussen vol toeristen. Ik wil proberen om de bekende foto’s te maken van Maya-tempel, turquoise zee en spierwit strand (zonder mensen), maar ook hier heeft het zeewier hard toegeslagen. Jammer maar helaas. We zijn nog op tijd terug voor het ontbijt en liggen de rest van de dag heerlijk op het strand, dat bij ons hotel redelijk wordt schoongehouden.

Wereldreis 35_5

Vrijdag: relaxen!

Ontbijt, naar het strand, lekker lunchen, naar het strand, lekker eten, goede cocktails. Kortom: we doen helemaal niets, maar wat is het fijn!

Wereldreis 35_6

Zaterdag: shoppen in de regen

Vandaag regent het de hele dag. We rijden daarom naar het dorp om te zoeken naar cadeautjes voor ons nichtje en onze talrijke neefjes. We hebben deze reis voor onszelf vrijwel niets gekocht, behalve een ketting met een zwarte parel op Moorea voor mij. En we denken dat we de familie thuis ook niet blij kunnen maken met Mexicaanse rommel. Uiteindelijk vinden we toch wat acceptabele cadeautjes voor de kinderen. Hoeven we niet helemaal met lege handen naar huis.

Wereldreis 35_7

Bedankt allemaal!

Nu hopen dat het morgen lekker weer is en dat we nog een dagje op het strand kunnen liggen. En dan maandag richting vliegveld. Het was me het reisje wel! Ik wil jullie allemaal bedanken voor het meelezen en alle leuke reacties op mijn verhalen. Dat zorgde ervoor dat ik elke week met veel plezier bleef schrijven en steeds het gevecht met de lokale wifi bleef aangaan ;) . Ik blijf natuurlijk gewoon bloggen (deze week volgt een grote terugblik op de wereldeis!), dus ik hoop dat jullie blijven lezen. Nogmaals bedankt!!

Ook leuk om te lezen

52 Reacties

Chantal 20 december 2015 - 07:06

Ik kijk nu al uit naar de grote terugblik op jullie wereldreis 2.0. Daarnaast wens ik jullie een heel fijne terugreis. Enne, komt er ooit nog een wereldreis 3.0? Al kriebels? ;-)

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:28

Dank je Chantal! En wereldreis 3.0…ik denk het niet, haha! Tenminste, geen acht maanden meer. Ik kan me best voorstellen dat we over een paar jaar nog eens drie of vier maanden weggaan, maar zo lang als nu niet meer. Maar de reiskriebels blijven, ik heb nu al allerlei plannen voor komend jaar. Europa-plannen, voor de verandering ;) Het is echt een verslaving, dat reizen!

Antwoord
Tikva 20 december 2015 - 07:13

Ik vond het zo leuk om mee te mogen genieten met je reis en verhalen!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:26

Fijn om te horen :) !

Antwoord
Ellen kluijtmans 20 december 2015 - 08:17

Wow, weer een fantastische week zo te lezen. Niet te geloven dat jullie reis er al bijna op zit. Geniet nog van de laatste dag. Tot snel (oud en nieuw ?).

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:26

We kijken er al naar uit, hoe raar het ook is dat we nu echt naar huis gaan :) Tot snel!

Antwoord
Miriam 20 december 2015 - 08:23

Wow, ik heb echt genoten van jullie reis. By far de leukste reisblog! Jouw blog heeft het reisvirus bij mij (weer) aangewakkerd. Door mijn werk kan ik helaas niet op wereldreis, dus ik zal het “in stukjes moeten knippen”. Have a save trip home!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:24

Ah, thanks :) !! Leuk om te horen dat het reisvirus je weer te pakken heeft. Een wereldreis hoeft ook helemaal niet, kortere reizen zijn ook mooi!

Antwoord
Monique 20 december 2015 - 08:44

Wat een prachtig avontuur en wat heb ik genoten van jullie verhalen! Nu naar huis en weer wennen aan het dagelijkse leventje! Heel veel groetjes uit Valkenburg!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:22

Dank voor het meelezen Monique! En inderdaad: nu weer wennen thuis. We zullen er wel weer even in moeten komen, maar thuis zijn is ook fijn :)

Antwoord
Saskia | KidsErOpUit 20 december 2015 - 08:49

Het was heerlijk meegenieten van jullie avonturen en prachtige foto’s! Goede terugreis.

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:22

Dank je Saskia!

Antwoord
Robert | Traveljunks 20 december 2015 - 09:35

Het was inderdaad het reisje wel. Ook voor de volgers ;-) Ik heb het met plezier allemaal gevolgd en mijn lijst met wensen een beetje langer gemaakt..

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:21

Mooi zo Robert :) !

Antwoord
Sandra 20 december 2015 - 10:14

Wat heb ik ontzettend genoten van al jullie verslagen, ook al heb ik vast niet op elke post gereageerd. Jullie hebben zulke mooie dingen gezien en gedaan, daar kun je de komende vijf jaar blogwise wel op teren ;-). Ik ben benieuwd hoe lang jullie het huis uithouden hihi. Goede vlucht en succes met wennen thuis!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:20

Thanks Sandra! Qua bloggen zit het de komende jaren inderdaad wel goed, ik heb honderden ideeën om uit te werken ;) En het wennen thuis…vorige keer kostte het ons zo’n vijf maanden om er weer helemaal in te komen. Ik ga geloof snel maar weer een leuk reisje boeken ;)

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 20 december 2015 - 10:17

Wat is het snel gegaan zeg! Geniet nog van jullie laatste Mexicaanse momentjes en goede terugvlucht!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:18

Dank je Linda!

Antwoord
Manouk 20 december 2015 - 10:28

Wat heerlijk om zo meegenoten te hebben Karlijn :) Haha ik ga het zelf nooit volhouden om consequent wekelijkse updates te plaatsen, maar vind de wel leukste manier voor de volgers! Hele goede reis naar huis en fijne feestdagen alvast!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:18

Dank je Manouk, jij ook! En sterkte met de laatste loodjes thuis ;) Ga je eigenlijk wel bloggen op reis, of kijk je een beetje hoe het loopt?

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 20 december 2015 - 10:55

Klinkt als een heerlijk laatste weekje! Hopelijk genieten jullie vandaag nog even van de zon, het strand en het Mexicaanse eten :). Goede terugreis en alvast welkom in Nederland :)!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:17

Dank je Stéphanie! Het was gelukkig heerlijk weer, dus we konden nog mooi even bijbruinen ;)

Antwoord
Annika 20 december 2015 - 10:56

Oh wat leuk om te zien dit! Ik heb vorig jaar bijna dezelfde route door Mexico gereden als jullie. Van Cancun naar Valladolid – Merida- Campeche – Villahermosa (idd niks aan) – San Cristobal- Tulum en geeindigd op Isla Mujeres. Jouw foto’s brengen mooie herinneringen terug :) Thnx!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:17

Hoi Annika, leuk dat jij deze reis ook hebt gemaakt! Mexico is echt een fijn land. Behalve Villahermosa dan, dat kun je beter overslaan ;)

Antwoord
Yvon 20 december 2015 - 11:24

Jij bedankt Karlijn! Bedankt dat je elke week zó trouw je weekoverzichten deelde en ons met jullie mee liet reizen.

Geniet van jullie laatste dag en een goede terugvlucht gewenst!
Kijk uit naar de terugblik :)

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:16

Dank je Yvon :) ! Ik ga snel aan het werk met de terugblik, ik kijk er nu al naar uit om uitgebreid terug te kijken!

Antwoord
Marjolein 20 december 2015 - 11:42

Dan zit het er alweer op. Wow! Voor mij gevoel is het nog maar zo kort geleden dat jullie naar Istanbul vertrokken. Maar wat heb ik genoten van je verhalen Karlijn! Bedankt dat je ons mee hebt genomen op reis!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:15

Graag gedaan! Zo leuk dat je mee hebt gelezen :) Grappig dat voor iedereen thuis de tijd zo snel is gegaan. Voor ons gelukkig niet, Istanbul lijkt wel jaren geleden ;)

Antwoord
Leoni - justtravelme 20 december 2015 - 11:51

Heb genoten van je verhalen en vooral je prachtige foto’s.
Nog veel plezier je laatste dagje!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:14

Dank je Leoni, zo leuk om te horen :) !

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 20 december 2015 - 11:54

Zo leuk om een beetje met jullie mee te hebben gereisd! Jammer dat het er bijna op zit. Geniet van jullie laatste dag en alvast een fijne vlucht gewenst! Geniet van alle mensen om jullie heen als jullie weer terug zijn! :) Ik kijk uit naar de terugblik op de wereldreis!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:14

Dank je Kirsten, dat gaat lukken! En de grote terugblik komt eraan, zo leuk om zo’n post te schrijven! Jullie succes met de laatste loodjes thuis!

Antwoord
Malou 20 december 2015 - 19:57

Jij bedankt voor al je mooie verhalen en zo mogelijk nog mooiere foto’s. :-) Ik heb alles met veel plezier gelezen en bekeken!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:04

Dank je Malou :) !

Antwoord
Hennie 20 december 2015 - 21:01

Bedankt om jullie reis met ons te delen. Ik heb genoten van onze ontmoeting in Bunaken en van al je verhalen. Groetjes en veilige reis terug.

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:03

Dank je Hennie! Wij vonden het ook erg leuk om jullie te ontmoeten. Staan er alweer nieuwe reizen gepland?

Antwoord
Eva - eighty7 20 december 2015 - 22:15

Mooie afsluiter van een geweldige wereldreis. Wat moet dat wennen voor jullie zijn, maar ook fijn om de kerstdagen samen te zijn met familie en vrienden. Hele goede reis terug alvast!!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:03

Dank je! Het zal inderdaad wel even wennen zijn, maar we kijken er erg naar uit om iedereen weer te zien. En daarna het gewone leven weer in!

Antwoord
Sabine 20 december 2015 - 23:41

Ik vond het leuk om met je mee te kijken en te lezen! Goede terugreis alvast! :)

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:02

Dank je Sabine, leuk dat je mee wilde lezen!

Antwoord
Puck 21 december 2015 - 11:26

Bedankt dat ik met je mee mocht reizen (in gedachten).
Goede terugvlucht!

Antwoord
Karlijn 21 december 2015 - 15:02

Dank je Puck, heel graag gedaan!

Antwoord
Marcella 21 december 2015 - 16:36

Wat was ’t gaaaaaf om een heel klein beetje met je mee te reizen. je hebt zoveel tofs gezien & gedaan! Het was altijd lastig om te reageren op je weekverslagen. Zoveel leuks! Je hebt een mooie bruine kleur trouwens, ziet er goed uit. Succes met thuis komen en wennen aan Nederland. Geniet van de feestdagen!

Antwoord
Karlijn 22 december 2015 - 14:58

Dank je Marcella, jij ook fijne feestdagen gewenst! Gaan wij hier in grijs Nederland rustig wennen :) En bedankt voor het meelezen natuurlijk!

Antwoord
Ester 21 december 2015 - 23:31

Ja, Laguna Bacalar! Ik vond dat na Playa del Carmen en Tulum heerlijk rustig. Dank voor alle mooie verslagen Karlijn, ik heb er zo van genoten! Nu terug naar NL en lekker iedereen knuffelen :-)! En nagenieten van alle mooie reizen. Hopelijk kunnen jullie vrij snel weer settelen in NL, ik kan me voorstellen dat dat ook weer even tijd kost.

Antwoord
Karlijn 22 december 2015 - 14:56

Hoi Ester, Laguna Balacar was inderdaad prachtig! Jammer dat we geen tijd hadden om er te overnachten, zo’n mooie plek. Super dat je al die tijd hebt meegelezen! Het zal inderdaad wel even wennen zijn hier (het is zo grijs en donker, brrr!), maar dat komt vast wel weer goed :)

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 22 december 2015 - 14:06

Bedankt voor de wekelijkse updates, heerlijk om te lezen! Heerlijk om mee te reizen en te dromen op die manier. Wat een avontuur was het denk ik toch! Ik kijk al uit naar de terugblik van jullie wereldreis 2.0 :-)

Antwoord
Karlijn 22 december 2015 - 14:55

Graag gedaan Lotte! Het was inderdaad een enorm avontuur :) Ik ga snel aan de slag met de terugblik, vind ik zelf ook superleuk om te maken!

Antwoord
Angela 22 december 2015 - 20:23

Wat was jullie laatste week nog zaaaalig!! Mexico is een goede finish. :-)

Je wekelijkse updates waren voor mij echt geniet momentjes, ik keek er echt naar uit! Gelukkig ga je gewoon door met bloggen. Succes met het wennen en fijne feestdagen.

Antwoord
Karlijn 23 december 2015 - 09:49

Ja he, Mexico was zo fijn! Thuiskomen was gelukkig ook erg leuk, al zal het inderdaad wel even wennen worden ;) Jij ook hele fijne feestdagen gewenst!

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 23 december 2015 - 22:42

Ik loop achter met de weken haha! Jammer van het zeewier bij Tulum, toen ik er was viel het nog wel een beetje mee. Waren jullie op het eind ook een beetje tempel-moe? Ik stiekem wel namelijk.

Fijne feestdagen!

Antwoord
Karlijn 24 december 2015 - 15:15

Jij ook Mellisa! En met de tempels…ik was er na het 12e complex wel een beetje klaar mee. Maar Ward had er makkelijk nog twaalf kunnen afwerken. Hij heeft een eindeloze fascinatie voor de Maya’s ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.