Home Weekverslagen Wereldreisweek #34 in foto’s

Wereldreisweek #34 in foto’s

Door Karlijn

Van indrukwekkende Maya-tempels tot stomende jungle en van azuurblauwe watervallen tot kleurrijke koloniale steden: afgelopen week maakten we uitgebreid kennis met de variatie van Mexico. Kijk mee wat we allemaal beleefden tijdens week 34 van onze wereldreis!

Zondag: via verschillende Maya-tempels naar Campeche

Vandaag staat er een dagje tempels kijken op het programma. We rijden al vroeg weg uit Merida, zodat we op tijd bij het enorme Maya-complex Uxmal arriveren. Chichen Itza mag dan een wereldwonder zijn, Uxmal is nog veel indrukwekkender. We zwerven enthousiast langs de vele bouwwerken, beklimmen tempels en genieten van de prachtige uitzichten over de jungle. ’s Middags rijden we de Puuc-route, die langs verschillende andere mooie Maya-tempels leidt. Aan het eind van de dag komen we moe maar voldaan aan in het gezellige Campeche. 

Wereldreis 34_1

Maandag: Edzna ontdekken

We kunnen er geen genoeg van krijgen en rijden daarom weer naar een Maya-tempel: Edzna. Dit complex is enorm groot en er is veel overgebleven van de oude Maya-bouwwerken. We zijn zo’n beetje de enige bezoekers, op honderden muggen na ;) ’s Middags wandelen we door het koloniale Campeche, wat echt een hele mooie stad is. Je kunt er ook heerlijk eten, dus we vermaken ons hier prima.

Wereldreis 34_2

Dinsdag: een lange, lange rijdag

Als we wakker worden schijnt de zon, in tegenstelling tot de dagen ervoor. We rennen na het ontbijt eerst nog even de stad door, zodat ik mijn gewenste zonnige foto’s kan maken. Dat is meteen de laatste activiteit van deze dag, want de rest van de tijd zitten we in de auto. Het zou vijf uur rijden moeten zijn naar Villahermosa, onze volgende bestemming, maar we doen er ruim 7,5 uur over. Het is druk, het stortregent af en toe, de wegen staan op sommige plekken blank… En het stomme is: in Villahermosa is helemaal niets. Het is een vieze, drukke stad en alleen een stopplek omdat we niet in één keer naar San Cristobal kunnen rijden. Gelukkig hebben we wel een heel fijn hotel en dat komen we die avond niet meer uit.

Wereldreis 34_3

Woensdag: rijden en nog eens rijden

Naar San Cristobal de las Casas zou het 4,5 uur rijden moeten zijn. We doen er wederom 7,5 uur over. We rijden urenlang over smalle, bochtige bergwegen, moeten stoppen voor een wegblokkade en we lijken niet vooruit te komen. Aan het einde van de middag rijden we eindelijk San Cristobal binnen. We parkeren de auto en laten hem twee dagen staan. We zijn even klaar met rijden. Gelukkig is San Cristobal wel de moeite waard. Deze sfeervolle, koloniale stad barst van de mooie straatjes, oude kerken en markten en de traditioneel geklede Indiaanse inwoners maken het plaatje compleet. 

Wereldreis 34_4

Donderdag: rustig de stad in

We zetten vandaag geen wekker, we zijn na die lange rijdagen even toe aan een dag zonder planning. We ontbijten lekker rustig en gaan dan de stad in. San Cristobal is zo fotogeniek, ik ga helemaal los met mijn camera. Alleen jammer dat de Indiaanse bevolking echt niet op de foto wil, ook niet als je het heel lief vraagt. Ze duiken allemaal al weg als ze maar denken dat ze een camera zien. Maar dat maakt de stad natuurlijk niet minder mooi, San Cristobal is een aanrader.

Wereldreis 34_5

Vrijdag: naar San Juan Chamula

Vandaag maken we een tripje naar San Juan Chamula en Zinacantan, twee Maya-dorpjes vlakbij San Cristobal. We kiezen voor een trip met gids, omdat deze dorpen hun eigen gebruiken en cultuur hebben, waar je anders niets van zou begrijpen. In Chamula bezoeken we de mystieke kerk, waar het katholieke- en het Maya-geloof zich hebben vermengd. Ik zal hier een aparte post over maken, want ik heb nu ruimte tekort om precies uit te leggen wat deze plek zo bijzonder maakt. In Zinacantan eten we bij een lokale familie en bekijken we hoe de traditionele kleding wordt gemaakt. Een interessante trip!

Wereldreis 34_6

Zaterdag: door de jungle naar Palenque

Vandaag stond er niet zo’n lange rit op het programma (vijf uur) en deze keer doen we er ook echt maar vijf uur over. We rijden door de bergen, door de jungle en door Indianen-dorpjes. Het is mooi om te zien hoe de kleding van de vrouwen per dorp en per stam verandert. We lunchen bij de mooie watervallen van Aqua Azul en komen halverwege de middag aan in Palenque. Tijd voor een paar uurtjes aan het zwembad! Morgen staan de Maya-ruïnes van Palenque op het programma. We zijn benieuwd!

Wereldreis 34_7

Dit was het op één na laatste weekverslag van onze wereldreis. Nog eentje, en dan gaan we richting huis! Bedankt voor het lezen weer :)

Ook leuk om te lezen

32 Reacties

Tikva 13 december 2015 - 09:19

Oh Palenque ga je ook enorm mooi vinden. Heel veel plezier nog met je laatste weekje.

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:53

Dank je Tikva! Palenque was inderdaad super, zo gaaf in de jungle!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 13 december 2015 - 09:56

Ohneeeeee Karlijn, wat moet ik vanaf nu dan elke zondagochtend doen?? Hoewel, die vraag stellen jullie je vast nog harder af… ;-) Veel plezier met de laatste volle week!

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:52

Nou, inderdaad! Dat wordt weer uitslapen op de zondag, denk ik ;) Maar er komt wel een andere rubriek voor in de plaats hoor. Vast niet zo leuk als de weekverslagen, maar ik hoop toch boeiend genoeg :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 13 december 2015 - 10:08

Wat een mooie kleuren! De foto van die mevrouw met de bakjes eten voor haar neus is echt geweldig.

Veel plezier nog tijdens jullie laatste reisweek. Stiekem al weer een beetje af aan het tellen om iedereen in NL weer te zien?

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:45

Dank je Jenny! Ik ben al wel een beetje aan het aftellen, ik vind het zo fijn om iedereen weer te zien straks. Maar ik vermoed dat ik binnen twee weken alweer nieuwe reisjes aan het plannen ben. Alleen een beetje korter ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 13 december 2015 - 10:09

Gaaf zeg! Ik ben er weer even terug zo. Is het koloniale centrum van Campeche nog steeds zo gelikt? Ja, Uxmal is ook geweldig, en met een beetje mazzel ook behoorlijk verlaten als je het vergelijkt met Chichen Itza. Ik ben benieuwd naar je post over de Coca Cola post ;-)

De voorlaatste alweer, ik weet niet wie het erger vinden. Je lezers of jullie zelf… ;-)

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:42

Campeche zag er nog steeds perfect uit hoor, ze houden het goed bij ;) Uxmal was inderdaad super, mede dankzij de rust. Chichen Itza mag je niet missen, maar vanaf een uur of elf is het echt te massaal druk naar mijn smaak. En inderdaad: nog maar 1 weekverslagje te gaan! Ik denk toch dat wij dat zelf het meest jammer vinden ;)

Antwoord
Sandra 13 december 2015 - 10:47

Oh ik hou zo van jullie reisstijl! Wel naar toeristische landen, maar gelukkig ook de ontoeristische dingen bezoeken! Ik geniet zo van jullie reis, voor jullie moet het dan helemaal fantastisch zijn haha! En wat is de tijd gevlogen…. Maar, het is vast ook wel weer goed om terug te gaan naar Nederland? GENIET van die laatste dagen!

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:39

Dank je Sandra, superleuk dat je hebt meegelezen! De tijd is voor ons gelukkig niet zo heel snel gegaan, dat scheelt ;) Maar ik heb er best zin in om weer naar huis te gaan, al zal ik het reizen ook erg missen! En die toeristische landen…je ontkomt er niet meer aan tegenwoordig, het wordt overal steeds drukker lijkt het wel. Maar we proberen inderdaad ook de minder bekende plekken op te zoeken, naast de bekende highlights!

Antwoord
Natasja 13 december 2015 - 10:56

Zooo leuk Karlijn, ik ben weer even 13 jaar terug. Toen maakten wij ook deze reis door Mexico! Super gaaf. Ik kan me de junglegeluiden in Palenque ’s ochtends vroeg nog zo goed herinneren!! Jaloers!! En wat n gave reis hebben jullie toch gemaakt!!! Geniet van de laatste week!!!

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:36

Dank je Natas, dat gaat helemaal goed komen! Ik wist inderdaad nog dat jullie deze reis ook gemaakt hebben. Ik heb zelfs nog aan je gedacht deze week! Palenque was vanochtend ook weer prachtig, zeker met die brulapen op de achtergrond ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 13 december 2015 - 18:30

Heerlijke post, I love Mexico! En leuk om te zien dat jullie allemaal voor mij bekende plekken bezoeken! San Christobal, Palenque, Merida, Agua Azul, San Juan de Chamula <3!

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:35

Thanks! Wij vinden Mexico ook geweldig, heerlijk land om doorheen te reizen :)

Antwoord
Sabine 13 december 2015 - 20:13

Prachtig weer! Zo kleurrijk! Geniet nog van jullie laatste week!

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:30

Dank je Sabine, dat gaat lukken!

Antwoord
Marijke 13 december 2015 - 20:17

Wat ga ik die inspirerende verslagen missen! Ik heb je met zoveel plezier gevolgd tijdens de wereldreis! Misschien moet je maar snel weer gaan ;-)

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:30

Dat is een goed idee ;) Zo leuk dat je me al die tijd gevolgd hebt! En ik blijf bloggen hoor, ik heb nog zoveel te vertellen!

Antwoord
Eva - eighty7 13 december 2015 - 22:47

Wat mooi allemaal! Al die mooie kleurrijke dorpjes, lijkt me heerlijk om los te gaan met mijn camera.

En het één na laatste verslag alweer.. Vind ik oprecht jammer maar ik kijk uit naar alle posts die nog gaan verschijnen!

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:29

Ah, dank je! Ik heb deze reis bloginspiratie opgedaan voor jaren :) Ik hoop dat mensen wel blijven meelezen, al kan ik straks geen weekverslagen meer plaatsen…

Antwoord
Eva - eighty7 14 december 2015 - 09:49

Natuurlijk blijven mensen genieten van je prachtige posts! Ik in ieder geval wel :D

Antwoord
Karlijn 17 december 2015 - 02:01

Ah, gelukkig :) !

Antwoord
Marcella 17 december 2015 - 11:34

Grappig, ik heb me al aardig verdiept in Mexico en een route door Yucatan. Ik kom nu dus veel bekende plekken tegen in jouw verslag! Tof om hier nu jouw verhalen bij te lezen en je mooie foto’s te zien! De Maya-tempels zien er indrukwekkend uit, die wil ik graag eens in ’t echt bewonderen! San Christobal en de dorpjes in de omgeving klinkt ook tof!

Antwoord
Karlijn 18 december 2015 - 23:22

Mexico is inderdaad indrukwekkend! De Maya-tempels, de mooie steden en dorpjes, de stranden, het lekkere eten…topbestemming! Maar jullie gaan natuurlijk eerst genieten van Cuba, dat wordt ook een topreis!

Antwoord
Malou 17 december 2015 - 19:40

Leuk weer! Palenque vond ik ook heel mooi en een gezellig stadje. We hebben zowel in het stadje geslapen als vlakbij/in de jungle, leuke afwisseling.

Antwoord
Karlijn 18 december 2015 - 23:14

Helemaal mee eens, Palenque is leuk! Leuk ook dat jullie op beide locaties hebben geslapen, wij zaten er ergens tussenin, aan de rand van het stadje :)

Antwoord
Jessica 19 december 2015 - 06:12

Waah ik kan niet geloven dat jullie trip er bijna op zit! Geniet nog intens van de laatste week! :D

Antwoord
Karlijn 19 december 2015 - 20:14

Dank je! Nog anderhalve dag, dan vliegen we naar huis ;)

Antwoord
Ester 21 december 2015 - 23:24

Mooie foto’s Karlijn! Palenque vond ik heel indrukwekkend, zo midden in de jungle. We hadden toen een heel basic maar prachtige accommodatie, maar vanwege de plek – met de apen geluiden die je hoorde – zo bijzonder, zo midden in de natuur.

Antwoord
Karlijn 22 december 2015 - 14:57

Helemaal mee eens, wij vonden Palenque ook schitterend! Die junglegeluiden zijn zo indrukwekkend, die brulapen vergeet ik nooit :)

Antwoord
Angela 22 december 2015 - 18:31

wauw, wat een mooi land eigenlijk! Ik ken Mexico alleen van de strand vakanties en dan is dat nog niet eens uit eigen ervaring…
komt zéker op mijn lijstje erbij, bedankt Karlijn! :-)

Antwoord
Karlijn 23 december 2015 - 09:51

Graag gedaan, Mexico is een aanrader! Al zou ik Cancun en Playa del Carmen aan de kust lekker overslaan ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.