Home Weekverslagen Wereldreisweek #23 in foto’s

Wereldreisweek #23 in foto’s

Door Karlijn

We doken met schildpadden op Bunaken in Sulawesi, bezochten de meest extreme markt van Indonesië en wandelden langs diepe vulkaankraters. Week 23 van onze wereldreis was weer afwisselend en dit is ons weekverslag!

Maandag en dinsdag: duiken

De dagen op ons duikresort op Bunaken zijn volgens een vast schema ingedeeld. We ontbijten rond half acht, stappen om half negen op de duikboot, maken twee duiken en lunchen om 1 uur. Daarna liggen we aan het zwembad en om zeven uur gaan we eten. Lekker duidelijk! We maken in totaal zes duiken en hoewel het supermooi is (schildpadden, kleurrijk koraal en ontelbare vissen), is duiken toch niet helemaal mijn ding. Als het goed gaat vind ik het geweldig, maar ik heb ook twee duiken die niet lekker lopen. Tijdens de laatste raak ik zelfs een beetje in paniek, omdat er een vrij sterke stroming staat en dat vind ik eng. Ik durf de duik niet af te maken en de divemaster brengt me naar boven. Geen fijn einde van dit duikavontuur en ik betwijfel of ik het nog eens ga proberen. Snorkelen is ook leuk!

Wereldreis 23_1

Woensdag: even rondwandelen op Bunaken

Vandaag hebben we geen duiken meer gepland. In plaats daarvan wandelen we wat over het eiland en kijken we rond in het dorpje. Altijd leuk om het lokale leven te bekijken. ’s Middags liggen we lekker aan het zwembad en dan zit onze tijd op Bunaken er alweer op. Mocht je ook duikplannen hebben, dan kan ik duikresort Bunaken Village van harte aanbevelen. Heel kleinschalig, lekker eten, gezellig en het duiken is er perfect geregeld.

Wereldreis 23_2

Donderdag: de bergen in

Na alle wateractiviteiten is het tijd voor de bergen. We reizen naar Tomohon, in het binnenland van Noord-Sulawesi. Tomohon ligt ingeklemd tussen verschillende vulkanen en het is een prima basis om de omgeving te verkennen. Vandaag wandelen we wat rond in het uitgestrekte stadje en genieten van het uitzicht op Mount Lokon.

Wereldreis 23_3 defVrijdag: een volle dagtrip

Vandaag regelen we voor de hele dag een taxi, zodat we de highlights rond Tomohon kunnen bekijken. We bezoeken de Mahawu-krater, het knalgroene vulkanische Linow Lake en we eten verse vis aan het Tonado-meer. Daarnaast bekijken we de eeuwenoude graven van het Minahasa-volk dat in deze streek leeft. De doden werden hurkend begraven en hun typische graven in de vorm van kleine huisjes zijn nog overal te vinden. Erg interessant!

Wereldreis 23_4

Zaterdag: de extreemste markt van Indonesië

Ik ben dol op markten en ik probeer er altijd een paar mee te pikken op reis. Ik had wel gehoord dat die van Tomohon bekend staat als ‘extreem’, maar ik dacht: hoe erg kan het zijn? We hebben al zoveel markten gezien, waaronder dierenmarkten in de Filipijnen, en heftiger dan dat leek me onwaarschijnlijk. Fout. De markt van Tomohon is echt extreem. Er worden honden doodgeknuppeld en geslacht (ze eten hier blijkbaar alles), er zijn stapels zwartgeblakerde vleermuizen en ratten te koop, net als enorme slangen en delen van dieren met het haar er nog op. Ik vond het echt verschrikkelijk. We renden snel door naar het onschuldige groenten- en fruitdeel en ontweken het extreme deel van de markt verder. Geen aanrader! De rest van de dag maken we nog kleine stops bij een bloemenmarkt, een pagode en een paar Minahasa-graven.

Wereldreis 23_5

Zondag: voorbereiden op Japan

Vandaag hebben we weinig plannen. We zijn eigenlijk een dag te lang in Tomohon, maar onze vlucht naar Singapore gaat niet elke dag. We vliegen daarom morgen terug naar Singapore, waar we dinsdag nog een volle dag hebben. En dan staat woensdag de reis naar Japan op het programma! Als het goed is, verschijnt er volgende week dus een compleet ander soort weekverslag :)

Bedankt voor het lezen weer!

Ook leuk om te lezen

34 Reacties

Sigrid | My Travel Secret 27 september 2015 - 08:20

Toen ik zag staan “Sulawesi” en “markten” dacht ik al “Neeee niet doen!!” Ik heb 3 jr geleden in het noorden vrijwilligerswerk gedaan en iedere keer als er vrijwilligers naar de markt gingen, kwamen ze helemaal verbijsterd en depressief terug. Ik kon alleen de verhalen al niet aanhoren! Uit zelfbescherming ben ik niet gegaan. Nooit spijt van gehad! De mensen daar hebben helaas weinig op met dieren :-(

Antwoord
Karlijn 27 september 2015 - 08:32

Hoi Sigrid, je hebt helemaal gelijk dat je niet bent gegaan. Ik had het liever ook niet gezien en ik had het ook echt niet zo heftig verwacht. Ik ben letterlijk weggerend toen ik zag dat er een hond uit een hok werd gepakt door een slachter. Zo afschuwelijk zielig! Ik zal het voortaan niet meer onderschatten als een markt ‘extreem’ wordt genoemd…Indonesiers en dierenliefde gaan inderdaad niet samen :(

Antwoord
Hennie 27 september 2015 - 08:40

De markt is idd heel extreem, vond het ook verschrikkelijk. Heb dit beeld nog lang op mijn netvlies gehad. Een goede reis naar Singapore en japan.

Antwoord
Karlijn 27 september 2015 - 11:42

Dank je Hennie! En je hebt helemaal gelijk over de markt, we hadden ‘m beter over kunnen slaan. Het ging echt te ver om aan te zien :(

Antwoord
Robert|Traveljunks 27 september 2015 - 08:45

Mooie foto’s weer :-) Die markt klinkt heftig zeg. Daar hoef Ingrid al helemaal niet over te beginnen. Ik weet haar reacties m.b.t. de volgepropte kooitjes met honden in Vietnam nog.. Het hoort daar zo te zijn, hoe cru we het ook vinden. Ik ben wel van mening dat het voor een hond niet zieliger is dan voor welk ander dier.

Antwoord
Karlijn 27 september 2015 - 11:41

Dat ben ik helemaal met je eens hoor! Koe of hond, dat maakt niet uit. En als mensen hier per se hond willen eten…tja! Maar kunnen die beestjes niet op een fatsoenlijke manier doodgemaakt worden? Doodknuppelen is toch niet nodig, lijkt me. Het is natuurlijk een gewoonte hier en deel van de cultuur, maar ik vond het toch erg ver gaan :(

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 27 september 2015 - 09:02

Oh nee, die markt! Gatver. De rest van de week klinkt beter. En ik ben benieuwd naar Japan!

Antwoord
Karlijn 27 september 2015 - 11:37

De rest van de week was gelukkig ook beter! We kijken enorm uit naar Japan, ik heb er zoveel zin in! We waren er in 2012 voor het eerst en het was liefde op het eerste gezicht :)

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 27 september 2015 - 09:10

Wat jammer dat de laatste duik niet helemaal goed ging. Duiken lijkt me geweldig, maar ik durf het niet. Wat je zegt, snorkelen is ook leuk ;) Heel veel plezier alvast in Japan.!

Antwoord
Karlijn 27 september 2015 - 11:36

Dank je Kirsten! Ik kan me helemaal voorstellen dat je duiken niet ziet zitten, want het is ook spannend. Al kan het ook de meest relaxte bezigheid ter wereld zijn, daarom blijf ik het steeds weer proberen. Maar na deze ervaring geloof ik dat ik het genoeg heb geprobeerd :)

Antwoord
Yvon 27 september 2015 - 09:56

Wat jammer dat het duiken toch niet helemaal goed ging. Hoe ging het bij Ward?
En die markt, brrrr, krijg al de rillingen als ik je verhaal lees.

En Japan! Heel veel plezier daar. Eet maar een lekker bordje ramen voor me :)
(Wij gaan vanavond naar Hatsune :))

Antwoord
Karlijn 27 september 2015 - 11:34

Ah, ik ben jaloers! Ik kan echt niet wachten op sushi en ramen :) Het is inderdaad jammer van het duiken, maar ik heb het echt geprobeerd. Bij Ward ging het wel goed, maar ook hij heeft er van tevoren nooit zin in en is geen 100% fan. Hij vindt het dus niet erg als we niet meer gaan duiken, gelukkig!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 27 september 2015 - 14:31

Oooh gatver, die markt! En kon me niet inhouden en moest het even Googlen, zelfs daar ben ik al snel weer mee opgehouden, brrrr. Sulawesi ziet er wel prachtig uit! Ik wil ooit nog een keer graag de spookdiertjes zien, sinds ik heb gelezen dat ze daar voorkomen :-) Heel veel plezier in Japan, dat wel wel weer even omschakelen zijn. Maarja, het heet niet voor niets een ‘wereldreis’, toch?

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:14

Sulawesi is echt mooi, vooral het zuiden! Spookdiertjes hebben we niet gezien (wel op de Filipijnen), want het national park waar ze zitten stond in brand, net zoals half Indonesië :( We kijken erg uit naar Japan! We waren er in 2012 voor het eerst en sindsdien heb ik elk jaar overwogen om terug te gaan. Het zal wel even omschakelen zijn, maar dan op een positieve manier. In Japan is alles briljant :)

Antwoord
tikva 27 september 2015 - 17:08

Oh wat jammer dat je duiken niet zo lekker gingen. maar ja als je er niet echt van kunt genieten is het een te dure hobby om te blijven doen. Na Japan, mexico toch ?

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:09

Klopt helemaal! Ik heb het 31 duiken geprobeerd, maar het is nooit 100% liefde geworden helaas. Na Japan gaan we nog niet naar Mexico. Eerst staan Frans-Polynesie, Hawaii en San Francisco nog op de planning. We sluiten als het goed is af in Mexico!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 27 september 2015 - 17:15

Leuk om te lezen over dit stukje Indonesië waar ik zelf nog niet geweest ben ;) (En dat na zoveel bezoeken aan het land…)

Die markt klinkt inderdaad erg vaag. Normaal houd ik van markten, maar dit lijkt me minder.

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:07

Ik ben ook gek van markten, maar dit ging echt te ver! Het was meer een slachterij dan iets anders. Grappig dat je nog niet in Noord-Sulawesi bent geweest! Wel in het zuiden? Dat vond ik echt geweldig, mooier dan het noordelijke deel van het eiland :)

Antwoord
antonette - we12travel 27 september 2015 - 20:28

Zooo die markt klinkt echt niet tof … eentje om snel te vergeten. Heel veel plezier in Japan, ben super benieuwd naar je verhalen!!

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:05

Die markt was inderdaad een ellende! Zoiets hoeven we in Japan in elk geval niet te verwachten, ik kijk alweer uit naar alle orde, netheid, schoonheid en onbegrijpelijkheid van dat briljante land :)

Antwoord
Daphne | food & flip flops 28 september 2015 - 08:54

Wat leuk om te lezen dit! Mooie foto’s en fijn om een beetje mee te kijken op een maandagochtend vanachter mijn computer!

Die markt klinkt inderdaad als verschrikkelijk! Geen aanrader dus om heen te gaan mochten we ooit in de buurt zijn?

Geniet nog van je mooie trip. Heerlijk zeg.

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:03

Dank je Daphne :) ! De markt is inderdaad geen aanrader. Ik zou ‘m zelfs echt afraden, ik vond het zo zielig allemaal! En ik ben echt geen zeikerd met dat soort dingen…

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 28 september 2015 - 09:49

Oh, wat naar/jammer van het duiken! Al begrijp ik het wel volledig, want mij zou je met geen stokken onder water krijgen. Als ik ga snorkelen, overvalt mij al vaak een paniek, dus ik ga het er niet op wagen om te duiken…
Veel plezier in Singapore en ben benieuwd naar jullie avonturen in Japan! (en alvast smakelijk, mmm sushi :))

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:02

Hoi Lotte, dan kan ik me voorstellen dat duiken niets voor je is! Ik denk ook dat ik het lekker bij snorkelen houd. Op zich is duiken heerlijk, maar ik voel me er toch niet zeker genoeg bij. En wat betreft Japan en de sushi: ik kan niet wachten! Ik denk dat ik de hele week sushi eet. Twee keer per dag ;)

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 28 september 2015 - 13:38

Iek wat stom van het duiken, ik heb net m’n brevet dus ben benieuwd of ik het écht zo leuk vind als dat ik denk. En die markt, aaah daar hoef ik ook niet heen :o!

Ben benieuwd naar Japan!

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 15:59

Je vindt duiken vast heel gaaf hoor! Ik ben gewoon een beetje kneuzerig aangelegd met dat soort dingen. Ik zag mezelf al afdrijven naar Singapore, terwijl de stroming ook weer niet zó extreem was ;) We kunnen niet wachten om naar Japan te gaan, we zijn er een paar jaar geleden al helemaal fan van geworden!

Antwoord
Jessica 30 september 2015 - 02:01

Wat balen dat het duiken minder lekker verliep op het eind! Ben erg benieuwd naar je avonturen in Japan, zo gaaf!

Antwoord
Karlijn 1 oktober 2015 - 13:05

Japan is zo geweldig! Het duiken was inderdaad jammer, maar het zat er al een beetje aan te komen. Ik heb het echt geprobeerd, maar het is toch niet helemaal voor mij. Beetje jammer, maar niet erg verder!

Antwoord
Eva - eighty7 30 september 2015 - 08:19

Wat afschuwelijk, die markt.. moet er niet aan denken en krijg er helemaal kippenvel van. Arme beesten.. Behalve dat een prachtig reisverslag ;) Inmiddels zijn jullie al in Japan gok ik? Enjoy!

Antwoord
Karlijn 1 oktober 2015 - 13:04

Hoi Eva, we zijn vannacht gearriveerd in Osaka! Zo fijn om terug te zijn, ik houd echt van dit land! Hier zijn de markten ook wel apart, maar leuk apart ;)

Antwoord
Angela 2 oktober 2015 - 17:29

hè bah nee dat lijkt me idd geen leuke markt! Ben heel benieuwd naar Japan en Singapore. Veel plezier!

Antwoord
Karlijn 3 oktober 2015 - 12:53

Dank je Angela! Singapore was erg fijn en Japan is op en top genieten. Misschien wel mijn favoriete land ter wereld :)

Antwoord
Marcella 18 oktober 2015 - 19:58

Die markt bezoeken zal ik niet eens meer overwegen. Honden die op de markt geslacht worden…? Getver! Balen ook dat het duiken niet zo goed ging, vervelend dat je zo angstig werd. De vulkanen zien er trouwens onwijs mooi uit!

Antwoord
Karlijn 19 oktober 2015 - 06:19

Die markt was inderdaad een drama, en duiken was ook niet elke keer een pretje. Maar de omgeving, de vulkanen en de sfeer op Bunaken maakten veel goed!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.