Home Weekverslagen Wereldreisweek #15 in foto’s

Wereldreisweek #15 in foto’s

Door Karlijn

Na een week in China kan ik zeggen: de haat-liefdeverhouding continues ;) Af en toe word je hier stapelgek, maar aan de andere kant: het leeft weer op straat. En één ding is zeker: China is nooit saai! De afgelopen week brachten we vooral door in Kashgar en inmiddels zijn we in Turpan. We reizen weer over de Zijderoute en dat blijft zo tot volgende week maandag, als we in Xian aan willen komen. Dit is het verslag van de vijftiende week van onze wereldreis!

Maandag: de grensovergang tussen Kirgizië en China

We staan al vroeg op, want vandaag steken we de grens tussen Kirgizië en China over. We nemen de Torugart Pass, de mooiste en lastigste grensovergang tussen beide landen. Je moet door de Kirgizische agent naar de grensovergang gebracht worden en aan de Chinese kant moet ook een lokale agent wachten. Algauw blijkt dat we ons de extra moeite hadden kunnen besparen, want het is slecht weer en van de mooie natuur zien we niets. Gelukkig gaat het redelijk vlot aan de grens, al moeten we wel onze tassen helemaal uitpakken. Na een helse rit (onze chauffeur is een waardeloze coureur) komen we aan in een extreem stoffig Kashgar. We hebben wel een mooi hotel, met fijn bed. Ook wel eens prettig, na al die home- en yurtstays van de afgelopen weken!

Wereldreis 15_1

Dinsdag: fan van Kashgar

Ik had gelezen dat de Chinezen het eeuwenoude Oeigoerse centrum van Kashgar op hun eigen doortastende wijze helemaal aan het afbreken zijn en ik verwachtte dan ook weinig van de stad. Gelukkig viel het honderd procent mee. Natuurlijk is er veel gesloopt, maar er zijn ook sfeervolle straatjes voor teruggekomen en het mooie is: de inwoners van Kashgar zijn doorgegaan met handelen zoals ze dat altijd deden. Het straatleven is dan ook geweldig, veel traditioneler dan in Centraal-Azië. Mannen met indrukwekkende baarden en Oeigoerse hoedjes, eetstalletjes op straat, een drukbezocht theehuis, karren vol producten die op straat verkocht worden…het is een feest om hier rond te lopen.

Wereldreis 15_6

Woensdag: de langste dagtrip ooit

Vandaag zouden we eigenlijk een tweedaagse trip naar het meer Karakol maken en via de Karakorum Highway richting Pakistan rijden. We zijn nog geen vijf meter de hotelpoorten uit als er wordt gebeld: de weg is vanwege een landverschuiving afgesloten. Tja, dan houdt het op. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant: we hebben al zoveel mooie bergen gezien. Ter vervanging biedt de agent ons een dagtrip naar de Oeigoerse stad Yarkand aan. Op de kaart lijkt het niet zo ver, dus we gaan akkoord. Drie (!) uur later arriveren we in de stad, die wel onder belegering lijkt. Overal politie, overal controleposten. We weten natuurlijk dat het onrustig is in deze provincie, maar de Chinezen slaan hier enigszins door. Uiteindelijk bezoeken we een moskee en een mausoleum en rijden we weer drie uur terug naar Kashgar. Zes uur rijden voor een half uurtje sightseeing. Een kansloze trip.

Wereldreis 15_4

Donderdag: dwalen door Kashgar

We kunnen vandaag een dagtrip naar de Karakorum Highway doen, al zegt de agent dat de weg nog ‘a little bit dangerous’ is. Als een Aziaat dat zegt, is het waarschijnlijk levensgevaarlijk, dus we blijven in Kashgar. Eerst slapen we uit (de eerste keer deze reis) en ontbijten we bij John’s Cafe. Het Chinese ontbijt in het hotel kunnen we wel missen! Daarna ontdekken we prachtige achterafstraatjes in de stad en nemen we de taxi naar een prachtig mausoleum buiten het centrum.

Wereldreis 15_5

Vrijdag: de nachttrein naar Turpan

Er staat ons een nachttrein van achttien uur te wachten, naar Turpan. Vandaag doen we inkopen voor in de trein (instant noodles zijn ideaal, heet water kun je in elke wagon krijgen) en om zeven uur vertrekken we. We hebben een meisje van achttien als coupégenoot, dat perfect Engels spreekt. Ze vindt het geweldig dat ze met buitenlanders reist, ze vindt ons heel knap (haha) en al haar vriendinnen zijn jaloers. Zo grappig!

Wereldreis 15_2

Zaterdag: in Turpan

De treinreis verloopt prima en we slapen goed. Rond de middag arriveren we in Turpan, waar op het eerste oog niets te beleven is. Op het tweede oog ook niet. Dit is één van de heetste plaatsen ter wereld, en na de Dode Zee ook de laagste plek. We wandelen wat onder de druivenranken in het centrum door en proberen te wennen aan een temperatuur van boven de veertig graden. We regelen ook een taxi voor de dag erop, want in de omgeving van Turpan is gelukkig wel genoeg te doen.

Wereldreis 15_3

Zondag: een prachtige dagtrip

Vandaag bezochten we twee indrukwekkende ruïnesteden, bekeken we Boeddhistische muurschilderingen in oude grotten en zagen we een mooie moskee met indrukwekkende minaret. Ook genoten we van de rode bergen rond Turpan. Echt een prachtige dagtrip! We lunchten heerlijke noodles en probeerden ’s avonds hotpot uit, een soort Chinees fonduen. Het veroorzaakte lichte paniek onder het personeel toen wij het restaurant binnenstapten, maar met de hulp van de enige medewerker die een paar woorden Engels sprak, kregen we uiteindelijk toch de goede ingrediënten voorgeschoteld. En we hebben heerlijk gegeten! Wat een verademing, na Centraal-Azië…

Wereldreis 15_7

Ik hoop dat jullie ook een goede week hebben gehad, bedankt voor het lezen!

Ook leuk om te lezen

33 Reacties

Yvon 2 augustus 2015 - 16:40

欢迎到中国!
Ha, de gemaksnoodles (zo heten ze letterlijk ), zijn inderdaad onmisbaar tijdens een lange treinreis.
Wat een geluk dat Kashgar er toch nog enigszins authentiek uitziet, ondanks de inmenging van de Chinezen.

Ben benieuwd wat jullie van Xi’an zullen vinden.

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:29

Wat een geweldige naam, gebaksnoedels! Wij waren er erg blij mee :) Ik ben ook heel benieuwd naar Xi’an. Ik hoor er gemengde verhalen over, maar het feit dat er een McDonald’s en Starbucks zijn, maakt het voor mij nu al een topstad ;) Erg he, slechte reiziger die ik ben! Over Kashgar ben ik in elk geval enthousiast. Er wordt wel geprobeerd om het karakter eruit te halen, maar ik vond de sfeer toch nog vrij authentiek. Al moet het tien, twintig jaar geleden echt helemaal geweldig zijn geweest…

Antwoord
Robert | Traveljunks 2 augustus 2015 - 20:16

Mooi, dat is wat ik me er ook wel een beetje van voorstel. Alleen jammer dat de Chinezen de Oeigoerse geschiedenis aan het uitwissen zijn. Ik zie dat je je tegeltjes-fix weer hebt gehad ?! ;-)

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:27

Daar zijn de Chinezen jammer genoeg heel sterk in, het uitwissen van geschiedenis! Al denken ze daar zelf heel anders over, want overal in Kashgar stonden bordjes met mededelingen over de geweldige relatie tussen de Chinese overheid en haar ‘minderheden’ en over de hoeveelheid geld die ze in cultuurbehoud stopt. Ehhh…Wat betreft de tegeltjes zaten we inderdaad weer goed. Het waren denk ik de laatste blauwe tegeltjes van de reis, dus die fix was nog even hard nodig ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 3 augustus 2015 - 12:12

Da’s is zeer triest.. Mochten jullie in Mexico in Puebla komen, dan kun je meer dan genoeg aan tegeltjes-fixen krijgen. Straten vol ;-)

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 12:22

Ha, dat is een hele troost! Ik kan er nog maar moeilijk afscheid van nemen ;)

Antwoord
Kirsten | Travaar.nl 2 augustus 2015 - 20:25

Geweldige avonturen weer! Zonde van de “mislukte” dagtrip, maar gelukkig hebben jullie verder genoeg moois gezien :) De tijd gaat ook snel zeg. Week 15 al! Enjoy!

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:25

Ja, de tijd gaat snel he! Over een paar weken zijn we halverwege, ongelofelijk! De mislukte dagtrip was inderdaad een beetje jammer, maar geen ramp. We hebben al zoveel moois gezien, dat dit niet zo erg was :)

Antwoord
Kimber - Reisgenie 2 augustus 2015 - 20:54

Dat is weer een bijzondere week geweest! Grappig dat het toch meteen zo anders is als de -stannen he? Ben benieuwd wat de rest van China jullie gaat brengen.

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:24

Het blijft inderdaad grappig hoe een omgeving kan veranderen na een grensovergang! China blijft ook een wereld op zich, ik ben ook enorm benieuwd naar de rest van onze China-trip!

Antwoord
Ester 2 augustus 2015 - 21:33

Week 15 alweer, zo’n overzicht is denk ik heel handig om later te realiseren hoeveel plekken jullie gezien hebben – en niet alleen voor ons om van te genieten. Bizar mooie beelden :-)

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:23

Thanks Ester! En het klopt helemaal: deze overzichten zijn voor ons straks ook superleuk. Er zijn zoveel kleine dingen die je anders vergeet, en die komen nu telkens terug in de verslagen. Het is echt leuk om ze te maken!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 2 augustus 2015 - 22:06

Aaaah echt zo geweldig, dat kleurrijke straatleven! En die tegeltjes! <3 En wat een heerlijk bed… Geniet ervan dat jullie weer een klein beetje gemak en lekker eten binnen handbereik hebben :-)

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:22

Dat doen we zeker! Zo fijn om weer gewoon lekker te kunnen eten en iets van keuze te hebben :) Dat straatleven vind ik ook heerlijk, wat dat betreft is China een hele vooruitgang ten opzichte van de Stannen!

Antwoord
Sandra 2 augustus 2015 - 22:13

Yes! Eindelijk in China! En wat een gedoe joh met die aardverschuivingen, stom! Maar ja, daar doe je niet zoveel aan… Ik ben benieuwd naar de rest van de foto’s en verhalen. China intrigeert me altijd enorm!

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:21

China is ook een erg intrigerend land! Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de rest van onze trip, China blijft me verbazen :) En die aardverschuiving was inderdaad jammer, maar ik was allang blij dat ik niet aan de andere kant vastzat, ergens in the middle of nowhere!

Antwoord
Martijn 3 augustus 2015 - 10:36

Ziet er allemaal erg goed uit Karlijn. Het gaat jullie goed! Een nieuwtje wilde ik je echter niet laten missen; Mijnheer Kuursta is mijn achterbuurman geworden.. wereld is toch klein. Geniet ervan!

Antwoord
Karlijn 3 augustus 2015 - 10:39

Haha! Bij dit nieuwtje schoot ik even heel hard in de lach. Wat een goed nieuws! Ik zie jullie al gezellig barbecuen samen, een vriendschap voor het leven is geboren :) Hopelijk gaat alles verder ook goed met je!

Antwoord
Sabine 3 augustus 2015 - 14:59

Ik had geen idee dat dit alweer week 15 is… wat gaat de tijd toch snel! Weer heel mooie foto´s trouwens. Zo anders weer, jullie maken echt veel mee. Lijkt me heel leuk om daar met de trein te reizen. Ik kan me voorstellen dat je in dat gebied een soort van attractie bent, of in ieder geval heel bijzonder :) Veel plezier!

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2015 - 15:38

Hoi Sabine, de tijd gaat nu inderdaad snel! Eerst helemaal niet, maar nu begint ‘ie te vliegen. Bijna tijd voor het tweede, relaxte deel van onze reis :) De treinreizen in China bevallen prima, ook de nachttrein is best relaxed. Zelfs al worden we de hele tijd aangestaard door belangstellende Chinezen ;)

Antwoord
Malou 3 augustus 2015 - 16:33

Erg leuk dagboekje weer! En heerlijk die instant noodles. Haha. Maar prima oplossing voor een lange treinreis denk ik zo.

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2015 - 15:36

Hoi Malou, die noodles waren echt ideaal! En ze smaakten nog prima ook, haha!

Antwoord
Daniel 3 augustus 2015 - 22:58

We hebben even wat weekjes gemist vanwege de vakantie. Wij hadden ook Noodles bij. Nu deze week voorbij is kan ik me weer helemaal verdiepen in jullie reis. Grappig die tegeltjes zeg. Nou nog veel plezier en tot snel.

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2015 - 15:36

Dank je Daniel! Die noodles zijn toch een uitkomst, dat zie je maar weer :) Hopelijk hebben jullie een fijne vakantie gehad!

Antwoord
Linda | One Day Trip 4 augustus 2015 - 12:05

Kashgar ziet er echt prachtig uit! Die tegeltjes, zo mooi…

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2015 - 15:34

Ik was echt fan van Kashgar! Je komt er ogen en oren tekort :)

Antwoord
Eva - eighty7 6 augustus 2015 - 18:43

Oh jemig, die dagtrip klinkt inderdaad als een drama, pff! Mooie foto’s weer, genieten :)

Antwoord
Karlijn 7 augustus 2015 - 15:39

Die dagtrip was inderdaad een ramp! Zit je zes uur in de auto, heb je nog niets gezien. Nou ja, het kan niet altijd meezitten ;)

Antwoord
Jessica 13 augustus 2015 - 02:51

Haha wat grappig om te zien dat die haat-liefdeverhouding blijft :p Dat had ik ook bij mijn tweede bezoek aan China. Het blijft een apart volkje. Als je in de buurt van Xi’an trouwens van mooie natuur wil genieten moet je beslist Mount Hua (of Hua Shan) bezoeken! Het stond ooit bekend als een van de gevaarlijkste bergen om te bezoeken bekend, maar dat valt inmiddels reuze mee hoor (met de verbeterde wandelpaden, trappen en zo). ;-)

Antwoord
Karlijn 13 augustus 2015 - 11:38

Een apart volk is het! Ik kan er maar niet helemaal aan wennen, ik word er af en toe zo gek van. Cultuurverschillen zijn leuk, maar voor mij blijft China een cultuurkloof die niet overbrugd kan worden. Maar aan de andere kant: interessant is het wel. Grappig dat jouw beeld van China ook na de tweede keer niet veranderd is! Hua Shan hebben we helaas overgeslagen, hoewel ik er wel naar gekeken heb (dankzij een eerdere tip van jou). Deels door tijdgebrek en deels doordat het zicht zo slecht was, dat we toch geen berg hadden kunnen zien…Wie weet, bij mijn derde bezoek aan China (haha!) !

Antwoord
De Wandelgek 21 augustus 2015 - 07:54

Yeah noodles voor in de trein…zoooo lekker ;-) Ik heb best lange treinreizen gemaakt ook van turpan naar kashgar, maar altijd noodles bij me en cupa soup? en sinds zuid afrika nu ook biltong :-) . Grappig dat je ook Johns Cafe in Kashgar hebt gevonden. Ze hebben ook een filiaal in Turpan ;-) Ging er ook vaak ontbijten en bananen lassie drinken :-) Jammer van de KKH en lake karakul maar na jullie bergwandel avontuur in Kirgizië heb je wel genoeg berg gezien ;-) Yarkand kende ik niet. De oeigoerse wijk in kashgar is superleuk om door heen te wandelen en veel foto’s te maken. Mooi weekoverzicht weer :-)

Antwoord
Karlijn 21 augustus 2015 - 17:23

Thanks Wandelgek! John’s in Turpan hebben we inderdaad ook gezocht, maar dat bleek helaas dicht te zijn. in Dunhuang vonden we wel een open filiaal terug. Fijn, want ik vond het er prima eten! Voor Yarkand zou ik trouwens niet teruggaan naar China. Niet echt de moeite van de enorme afstand waard ;)

Antwoord
Marcella 21 augustus 2015 - 22:38

Haha, helemaal in paniek toen jullie het restaurant in kwamen ;-) Gelukkig kwam het goed en aten jullie heerlijk! Die versiering met kleurrijke tegeltjes, ik hou ervan!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.