Home Weekverslagen Wereldreisweek #13 in foto’s

Wereldreisweek #13 in foto’s

Door Karlijn

Het doel is om elke week op zondagmiddag het weekverslag van onze wereldreis te plaatsen, maar we zijn de afgelopen zondagen steeds in internetloos gebied. Eergisteren hing ik aan een touw aan een berg van 4000 meter, dus toen wilde het updaten van de blog ook niet lukken. Maar we zijn weer in bewoond gebied en daarom nu alsnog het verslag van onze eerste volle week in Kirgizië!

Maandag: naar de Kirgizische hoofdstad Bishkek

Het is nog een paar honderd kilometer rijden naar Bishkek, maar de rit is allesbehalve saai. We moeten twee hoge passen over en dat is geweldig, want op de uitgestrekte groene grasvelden staan tientallen yurts. Paarden galopperen langs de rivier, witte bergtoppen steken overal bovenuit en Kirgizische nomaden drinken thee voor hun yurts. Dit is het Kirgizië waar ik van droomde en ik vind het fantastisch. Rond de middag komen we aan in Bishkek. Onze eerste indruk is dat het een soort Tashkent is, de hoofdstad van Oezbekistan: Russisch beton, grote pleinen, geen sfeer. Maar al snel ontdekken we dat dat niet klopt. Bishkek heeft leuke koffietentjes, goede restaurants en winkels, en we vermaken ons prima. 

Wereldreis 13_1

Dinsdag: een dag in de beschaving (met lekker eten!)

Vandaag wandelen we wat rond in Bishkek. De stad heeft vrijwel geen bezienswaardigheden, maar de goede koffie en het lekkere eten maken dat meer dan goed. We eten zelfs Japans in een hip restaurant, al durf ik de sushi met vis niet aan. Ik houd het bij sushi met komkommer, ook lekker. We hebben een lijst met klusjes (pinnen, Kirgizische SIM-kaart opladen, toiletspullen kopen enz.), die we voor de verandering ook eens soepel kunnen afwerken, zonder Centraal-Aziatische complexiteiten. Heerlijk!

Wereldreis 13_2

Woensdag: hiken in Ala Archa

Net buiten Bishkek ligt een schitterende vallei, met hoge bergen, veel groen en een woest kolkende rivier. Het is de bedoeling dat we een halve dag gaan wandelen, maar na een paar uurtjes houden we het voor gezien. Het is een prachtig gebied, maar het pad van onze wandeling is weggeslagen door de regen en de overige wandelingen zijn veel te lang. We gaan terug naar Bishkek voor onze koffie- en wifi-fix.

Wereldreis 13_3

Donderdag: een lange reisdag naar Karakol

We doen er zo’n acht uur over om van Bishkek naar Karakol te rijden, inclusief een stop bij oude petroglyfen aan het enorme meer Issyk-Kul. Geen spannende dag, maar die zitten er soms ook tussen. We zijn vooral bezig met de geestelijke voorbereiding op de vierdaagse trek die we gaan maken. Die hebben we al lang geleden gepland, maar om te zeggen dat we er enorme zin in hebben: nee. We zijn een beetje bang dat onze conditie te slecht en de tocht te zwaar zal zijn. Maar goed, we gaan het proberen. We logeren deze nacht in een prachtige homestay, dus we slapen in elk geval goed.

Wereldreis 13_4

Vrijdag tot en met maandag: loodzware trekking naar Ala-Kul

Ik ga proberen om deze week nog een aparte blog over onze trekking te maken, want het was een heel avontuur. De eerste en laatste dag waren niet extreem zwaar, maar dag twee en drie waren de heftigste trekkingsdagen die we ooit hebben gedaan. Op dag twee klommen we in totaal 1100 meter (in acht uur), op de derde klommen we naar een bergpas van bijna 4000 meter, met een afschuwelijk steile, gevaarlijke afdaling (in negen uur). ’s Avonds kampeerden we in tentjes en er waren uiteraard geen douches of andere voorzieningen. Zwaar, maar wat waren de landschappen ongelofelijk mooi! En met onze conditie viel het ook niet tegen :)

Wereldreis 13_6

Gisteren zijn we uitgeput teruggekeerd in Karakol, waar we een fijne homestay hebben. We hebben vannacht twaalf uur geslapen en de spierpijn is alweer een stuk minder. Morgen gaan we weer op pad richting de binnenlanden van Kirgizië en als het goed is, steken we maandag de grens met China over. We zijn benieuwd!

Wereldreis 13_5

Ook leuk om te lezen

18 Reacties

Lisanne 21 juli 2015 - 09:36

Wauw, ik blijf het zeggen: zo onwijs tof om met jullie reis mee te lezen! Vooral omdat jullie ook landen bezoeken die hoog op mijn eigen lijstje staan. Jullie wekelijkse update maakt mijn reisbucketlist er niet minder op, ha ha. Veel plezier de komende dagen, ik kijk alweer uit naar de volgende update :)

Antwoord
Karlijn 21 juli 2015 - 18:21

Dank je Lisanne, wat leuk om te horen! Het is mijn doel om ieders bucketlist zo lang mogelijk te maken :) Ik ga mijn best doen voor de volgende update, waarschijnlijk uit China!

Antwoord
Robert | Traveljunks 21 juli 2015 - 10:18

Het wil maar niet ophouden met de prachtige landschappen die jullie ons voorschotelen. Tjonge, 1100 meter te voet stijgen op een dag is niet niks, maar als ik de beloningen (uitzichten) zie. Lijkt me de inspanning meer dan waard.

Soms is effe in een stad met luxe lekker. Toch? Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is om even van alle gewenste gemakken gebruik kunt maken. Haha, nieuw woord geleerd met “wifi-fix” ;-)

Antwoord
Karlijn 21 juli 2015 - 18:19

Die wifi-fix heb ik regelmatig nodig hoor, en een luxere stad is meer dan welkom af en toe ;) ! De landschappen zijn hier inderdaad fantastisch. Als ik de foto’s zie, kan ik niet geloven dat ik echt op die berg heb gestaan. Maar als ik mijn benen zo voel, is het toch echt waar :)

Antwoord
Sandra 21 juli 2015 - 10:42

Kijken jullie uit dat jullie niet veel te slank weer terugkomen van jullie wereldreis ;-)? De wandeling klinkt heel heftig, maar de foto’s zijn wederom prachtig! En qua uploaden, wat niet gaat, dat gaat niet hoor, het is tenslotte ook vakantie, toch?

Antwoord
Karlijn 21 juli 2015 - 18:18

Haha! Die slankheid is juist het voordeel van het slechte eten hier ;) Het tweede deel van onze reis ziet er een stuk luxer uit, dus ik ben bang dat er wel weer wat kilo’s bij gaan komen ;) En het klopt, uploaden hoeft niet per se. Maar ik vind het zo leuk om te doen :)

Antwoord
Sigrid | My Travel Secret 21 juli 2015 - 16:20

Wat een geweldige foto’s weer!! Centraal-Azie sprak me nooit zo aan, maar na het zien van dit….Wil ik ook ;-) Geniet er nog van!!

Antwoord
Karlijn 21 juli 2015 - 18:16

Ah, dank je Sigrid! Dat is super om te horen :)

Antwoord
Debby 22 juli 2015 - 06:57

Jee wat een prachtige verhalen en foto’s weer!! Die trekkings zijn iig goed voor de lijn of niet?!! Vind vooral die laatste foto’s ook erg leuk: jullie met z’n 2en, jij voor de tent en een ‘Pfiew het zit erop en voldaan’ foto van jou ;).

Antwoord
Karlijn 23 juli 2015 - 13:43

Dank je Debby :) ! Die trekkings zijn inderdaad supergoed voor de lijn. Heel Centraal-Azië trouwens, want het eten blijft een probleem ;) Nu maar hopen dat die kilo’s eraf blijven, maar ik vrees het ergste. We kijken zo uit naar goed (en bekend) eten, langer dan twee dagen achter elkaar! Nog een paar weken geduld :)

Antwoord
Anita - Reisvlinder.nl 22 juli 2015 - 09:47

Die trekking naar Ala-Kul klinkt heftig, maar zo te zien werden jullie wel beloond met prachtige uitzichten. Wat een mooie foto’s weer, vooral de een-na-laatste.

Antwoord
Karlijn 23 juli 2015 - 13:40

Dank je Anita! De uitzichten waren inderdaad fantastisch, daar hadden we echt geluk mee. Anders was al het afzien ook nog voor niets geweest ;)

Antwoord
Eva - eighty7 23 juli 2015 - 08:17

Wauw, zijn jullie alweer bijna in China. Ongelooflijk hoe snel dat gaat! Ik ben heel benieuwd naar de trekking die jullie gedaan hebben; hopelijk lukt het je om daar nog een apart artikel over te maken :)

Antwoord
Karlijn 23 juli 2015 - 13:40

Het staat online :) ! Maandag gaan we inderdaad alweer naar China. Wel fijn hoor, weer een heel andere omgeving!

Antwoord
Ester 25 juli 2015 - 00:08

Inspirerend om over deze niet-alledaagse bestemmingen te lezen :-) En wat een foto van het meer bij Ala-Kan; hoe zwaar deze trektocht ook was, dit uitzicht pakt niemand je meer af :-)

Antwoord
Karlijn 25 juli 2015 - 10:41

Hoi Ester, dat klopt helemaal! Als ik de foto’s zie, ben ik toch maar blij dat we die uitzichten gezien hebben. Stel je voor dat we in de regen op de top hadden gestaan…dan had ik nog meer reden tot huilen gehad ;)

Antwoord
Ravil 27 juli 2015 - 17:18

…..Still my van is really hot….even from the back))))

Antwoord
Karlijn 28 juli 2015 - 14:32

Even after those cloudy days! Hopefully Bishkek has cooled down now and you had a safe trip back home!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.