Home Weekverslagen Wereldreisweek #10 in foto’s

Wereldreisweek #10 in foto’s

Door Karlijn

Onze eerste week in Tajikistan zit er alweer op! En wat een andere wereld dan de andere Stannen die we hebben bezocht. In Tajikistan draait het allemaal om natuur en woeste landschappen en daar genieten we volop van. In deze post laat ik zien wat we allemaal beleefden in de tiende week van onze wereldreis.

Maandag: de grensovergang

We staan al vroeg klaar, want we worden naar de grensovergang tussen Oezbekistan en Tajikistan gebracht. We zijn voorbereid op een lange wachttijd, maar binnen een uur zijn we door alle controles heen en zitten we in onze 4WD richting Istarafshan, Tajikistan. Onderweg stoppen we in Khojand, waar we lunchen, een museum bekijken en een drukke markt bezoeken. Aan het einde van de dag zijn we in snikheet Istarafshan. Ook nu weer als enige toeristen in de wijde omtrek.

Weekverslag 10_1

Dinsdag: naar bergmeer Iskanderkul

’s Ochtends bekijken we eerst wat moskeeën in Istarafshan en lopen we over de markt. Dat is er eentje van het briljante soort: chaotisch, vol onbekende producten en met prachtige mensen. We worden steeds aangesproken en moeten af en toe zakken vol producten afslaan, die mensen ons willen geven. Een man wil mij per se een enorme pot ingemaakte aardbeien cadeau doen en daar kom ik niet onderuit. Die pot gaat mee de auto in. ’s Middags rijden we door woeste bergen naar het bergmeer Iskanderkul, een schitterende plek waar ik deze post al over schreef.

Weekverslag 10_2

Woensdag: over hoge passen naar de hoofdstad

Het weer is stralend als we opstaan, dus maken we eerst een wandeling van een paar uur door de bergen rond Iskanderkul. Ook wandelen we naar een waterval en stoppen we regelmatig voor foto’s. Vandaag is een lange reisdag naar de hoofdstad Dushanbe, dus is het fijn dat we deze stops kunnen maken om de dag wat te breken. Niet dat een dag rijden in Tajikistan saai is, want de landschappen zijn hier belachelijk mooi. Over een pas van ruim 3300 meter rijden we naar Dushanbe, met een schitterend uitzicht over de bergketens om ons heen.

Weekverslag 10_3

Donderdag: een dagje in de hoofdstad

Na Ashgabat en Tashkent hebben we het niet meer zo op Centraal-Aziatische hoofdsteden, maar Dushanbe is fijn. We hebben hier een hele dag om ons voor te bereiden op het zwaarste deel van onze reis: de Pamir Highway. We drinken goede koffie in een hip café, eten lekker en genieten van goede wifi. Ik heb af en toe een beetje last van internet-afkickverschijnselen hier en het is erg fijn als internet eens een hele dag normaal werkt. ’s Avonds krijgen we nog een goede briefing voor onze Pamir-tocht en dan moeten we er klaar voor zijn.

Weekverslag 10_4

Vrijdag: een lange rit richting Kaleikhum

Het lijkt een beetje een thema te worden, maar het is niet anders: vandaag staat er weer een lange reisdag op de planning. Het is zo’n acht uur rijden naar het plaatsje Kaleikhum. We vertrekken met onze gids en chauffeur in een enorme Toyota Landcruiser richting de Pamir Highway. Onderweg stoppen we regelmatig om meloenen in te slaan, honing te kopen en natuurlijk om talloze fotostops te maken. Want echt: wat is Tajikistan prachtig. Of moet ik zeggen: wat is Afghanistan prachtig? Halverwege de dag bereiken we namelijk de grensrivier tussen Tajikistan en Afghanistan en die blijven we de komende tijd volgen. We maken vooral foto’s van de Afghaanse kant, die extreem fotogeniek is. 

Weekverslag 10_5

Zaterdag: de Bartang Valley in

Ook vandaag zitten we zo’n zes uur in de auto en weer is het allesbehalve saai. Vandaag is het doel de Bartang Valley, waar we in een heel simpele homestay slapen. Afgelopen nacht hadden we onze eigen kamer en een normaal toilet aan de overkant. Nu slapen we in de woonkamer/keuken van een groot gezin en komen de familieleden dus constant binnenwandelen. Al om half zes ’s ochtends. Over het toilet, een gat in de grond ergens achter het huis, zal ik het maar niet eens hebben. Onderdeel van het avontuur, zullen we maar zeggen ;)

Weekverslag 10_6

Zondag: hiken naar Jisev

Niet alle plaatsen in Tajikistan zijn per auto bereikbaar. Vandaag zet onze chauffeur ons af bij een brug en hiken we 7 kilometer naar het plaatsje Jisev. We lopen eerst kilometers door een woest, rotsachtig landschap met af en toe uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Dichter bij Jisev wordt de omgeving lieflijker, met kabbelende beekjes, kleurrijke bloemen en groene velden vol hoog gras. Het is prachtig. Onze homestay valt niet helemaal in die categorie (en wederom zal ik niet ingaan op de toiletsituatie), maar we hoeven onze kamer tenminste niet te delen met de gastfamilie. Dat scheelt! We maken nog een hike van een paar kilometer en genieten van de rust. Fijn, na alle steden die we in Iran en Oezbekistan bezochten.

Weekverslag 10_7

Vandaag zijn we weer naar de bewoonde wereld gereden en slapen we in een normaal hotel, met eindelijk weer een douche. Vanaf morgen reizen we de hele week over de Pamir Highway, richting Kirgizië. Spannend!

Ook leuk om te lezen

43 Reacties

Laurens (Rondreis.nl) 29 juni 2015 - 13:09

Prachtig die woeste natuur!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:04

Hoi Laurens, we zijn er ook echt zwaar van onder de indruk!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 29 juni 2015 - 13:25

Ziet er mooi uit! Ideaal dat je eigen vervoer hebt en kan stoppen waar je wilt.

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:03

Hoi Jenny, eigen vervoer is hier inderdaad super. Ik zou hier ook echt niet op een andere manier willen reizen, al kan het natuurlijk best, met wat hard werken ;) . Het toerisme staat hier nog zo in de kinderschoenen dat een eigen auto de perfecte manier van reizen is!

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 29 juni 2015 - 14:12

Wat gaat de tijd snel zeg! Week 10 alweer en nog steeds even geweldig om jullie te volgen! Wat een geweldige omgeving!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:02

Leuk dat je ons nog steeds volgt Kirsten! Voor ons gaat de tijd eigenlijk heel langzaam, gelukkig maar!

Antwoord
eva - eighty7 29 juni 2015 - 15:44

Wat gaat de tijd toch snel! De 10e week alweer.. Ik kan me inderdaad voorstellen dat die lange reizen niet gaan vervelen met zo’n uitzicht; ontzettend mooi! Heel veel plezier tijdens jullie komende roadtrip!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:01

Dank je Eva! Gelukkig gaat de tijd voor ons best langzaam ;) We hebben het gevoel dat we alweer járen op reis zijn!

Antwoord
Reggy | Project R. 29 juni 2015 - 16:48

Wauw wat een droomwereld – raak nog even niet uitgekeken op je foto’s. Misschien moet je dan voor nu ook maar even die homestays voor lief nemen. Is natuurlijk inderdaad onderdeel van het avontuur. Daar zul je straks met een heel fijn gevoel op terug kijken, denk ik. Geniet nog!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:01

Dank je Reggy! We nemen de homestays zeker voor lief, dat wisten we van tevoren. Tot nu toe valt het ook best mee, al is het natuurlijk niet heel comfortabel. Maar je krijgt wel een mooi inkijkje in het leven van de mensen hier en de gastgezinnen zijn ontzettend vriendelijk. Hopelijk blijft dat zo de komende week!

Antwoord
Reggy | Project R. 1 juli 2015 - 04:26

Volgens mij gaat dat goed komen! Geniet ervan, Karlijn!

Antwoord
Paula 29 juni 2015 - 17:10

Prachtig! Een genot om te lezen en de foto’s wederom schitterend. :)

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:59

Dank je Paula :) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 29 juni 2015 - 18:53

Prachtige uitzichten hebben jullie. Mooi die ruige landschappen. Ik ben ook wel eens een langere tijd met een 4×4 gereisd vond het telkens ideaal zeg. Die gastgezinnen lijken me best leuk, al ben ik wel op iets meer privé gesteld.

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:59

Hoi Robert, die 4×4’s zijn inderdaad ideaal. Het geeft al meteen een avontuurlijk gevoel als je in zo’n bakbeest stapt. Zeker in die ruige, desolate gebieden hier :) De gastgezinnen zijn leuk, maar de kwaliteit van de homestays verschilt enorm. Ik verwacht niets van de toiletten, douchen kun je bijna nergens en het eten is niet top, maar slapen in de keuken/woonkamer vond ik echt niet fijn. Een eigen ruimte, hoe basic ook, is eigenlijk wel een voorwaarde. We gaan zien hoe het de komende week gaat. Ik hoop goed, want in Kirgizië staan er ook heel wat homestays gepland ;)

Antwoord
De Wandelgek 30 juni 2015 - 09:27

Tip : probeer eens een overnachting in een yurt. Er is een organisatie die dat regelt (soort van yurtstay ipv homestay dus). Dat kan bij een gezin in de yurt maar je kunt ook je eigen yurt reserveren

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:32

In Kirgizië hebben we inderdaad een flink aantal overnachtingen in een yurt gepland! In Tajikistan doen ze daar niet aan, maar na deze week komen de yurts in zicht :) Klinkt erg leuk!

Antwoord
De Wandelgek 30 juni 2015 - 09:52

Top! Ik denk dat dat beter gaat bevallen :-)

De Wandelgek 30 juni 2015 - 09:30

Oh en het eten is er bijna altijd erg goed. Veel vers voedsel.

Antwoord
Jessica 29 juni 2015 - 22:34

Wat een prachtige natuur zeg, wauw! En wat gaat de tijd snel, alweer de tiende week achter de rug. Wel fijn dat jullie zoveel stopmogelijkheden hebben om foto’s te maken!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:55

Hoi Jessica, we zijn echt blij dat we hier voor eigen vervoer gekozen hebben! We komen maar langzaam vooruit met al die fotostops, maar ik ben blij dat het kan ;) . Het is hier zo prachtig!

Antwoord
Ester 29 juni 2015 - 22:54

Ik zag al wat van die bergen op Instagram – prachtig!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:55

Thanks Ester!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 30 juni 2015 - 00:58

Wow, geweldig weer! Te grappig, alle plekken die je noemt zeggen me werkelijk waar echt helemaal niks… Fascinerend dat er nog een route & land is wat totaal onbekend terrein is. Enjoy!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:53

Daar doe ik het voor, haha! Altijd leuk om plekken te beschrijven die nog niet iedereen kent :)

Antwoord
Sabine 30 juni 2015 - 02:40

Wauw wat supermooi weer! Zo kleurrijk ook. En die prachtige natuur! Geniet van de rest en bedankt voor de leuke en mooie verhalen!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:52

Dank je Sabine! En graag gedaan :)

Antwoord
De Wandelgek 30 juni 2015 - 07:36

Ja dit is wel een land om nog eens heen te gaan

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 08:52

Ik kan het aanraden, ondanks het afzien dat er soms bij komt kijken!

Antwoord
De Wandelgek 30 juni 2015 - 09:23

Ja maar dat laatste geldt voor heel centraal azie wel denk ik. Afzien van luxe maar je krijgt er erg veel voor terug

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 09:31

Klopt zeker! Al denk ik wel dat vier maanden (het stuk Istanbul-Beijing dat wij afleggen) voor ons meer dan genoeg is. Dan wordt het wel tijd voor wat minder off the beaten track-toerisme ;)

Antwoord
De Wandelgek 30 juni 2015 - 16:49

Tropische eilanden en zo

Kimber - Reisgenie 30 juni 2015 - 11:07

Na elke post denk ik: JA! Daar wil ik ook heen. Zo grappig, aangezien ik er zelf nooit op was gekomen om die kant uit te gaan. Zo zie je maar weer…. echt geweldig dat je alles met ons deelt.

Antwoord
Karlijn 30 juni 2015 - 15:46

Hoi Kimber, dat is fijn om te horen! Deze landen zijn echt zo de moeite waard, zeker als je van een beetje avontuur houdt :) Ik blijf alles delen, zo leuk om te doen!

Antwoord
antonette - we12travel 30 juni 2015 - 23:01

Wow – wow – wow! Volgens mij is Tajikistan echt iets voor ons :-) die bergen!!!

Antwoord
Karlijn 8 juli 2015 - 15:07

Hoi Antonette, ik heb de afgelopen dagen inderdaad een paar keer aan jullie gedacht! Je moet er enigszins voor afzien, maar qua natuur is Tajikistan bijna ongeëvenaard. Fantastisch om te hiken ook!

Antwoord
Chantal 3 juli 2015 - 19:02

Jeetje! Superlatieven schieten tekort. Wat mooi!

Antwoord
Karlijn 8 juli 2015 - 15:00

Dank je Chantal!

Antwoord
Isabelle 5 juli 2015 - 18:12

Nooit geweten dat Afghanistan zo’n mooie natuur heeft, wauw!

Antwoord
Karlijn 8 juli 2015 - 14:54

Hoi Isabelle, dit deel van Afghanistan was inderdaad prachtig!

Antwoord
Joost 11 juli 2015 - 00:14

Erg mooie en inspirerende foto’s!

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:35

Thanks Joost :) !

Antwoord
Nanda 8 september 2015 - 16:16

Ik zit echt even dubbel en dwars te genieten van jullie avonturen! Zo mooi, die bergen, dat groen, woest… En ik kan me voorstellen dat de rust dan even heerlijk is (ook al moet je dan weer even niet nadenken bij de toiletsituatie ;-) )

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.