Home Europa Weekverslag: een prachtige tweede week in IJsland

Weekverslag: een prachtige tweede week in IJsland

Door Karlijn

Vrijdagnacht zijn we thuisgekomen van een prachtige reis door IJsland. Met pijn in het hart, want ik had met alle liefde nog een paar weken door willen reizen. Ik zei het al in mijn vorige weekverslag en het is echt waar: IJsland heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik heb enorm genoten van de watervallen, de gletsjers, de besneeuwde bergen en het rijden door eindeloze landschappen. In dit weekverslag lees je wat we onze tweede reisweek allemaal hebben gezien en de komende tijd staat natuurlijk nog een groot aantal IJsland-posts op de planning!

Zondag: meren vol ijsbergen

We rijden al vroeg weg, want we hopen voor de drukte bij één van de hoogtepunten van IJsland te zijn: Jökulsárlón, een gletsjermeer vol drijvende ijsbergen. Van tevoren heb ik er talloze foto’s van gezien, maar in het echt is het nog veel mooier. Het meer wordt omringd door gletsjers en overal drijven enorme brokken ijs, afgebroken van diezelfde gletsjers. Het ijs is vaak knalblauw en de bergen veranderen steeds van positie doordat ze doelloos ronddobberen. Soms breekt er opeens een groot stuk af, waardoor de andere ijsbergen ook op hol slaan. Je kunt een hele dag aan de waterkant staan en elk kwartier een nieuw landschap zien. Ik vind het prachtig.

Als ik honderden foto’s heb gemaakt, rijden we naar een parkeerplaats aan de overkant van het meer. Hier ligt een zwart strand waarop brokken ijs aanspoelen. Ook dit is heel fotogeniek: het ijs lijkt wel glas en vormt een prachtig zilveren contrast met het zwarte zand. Dezelfde dag bezoeken we ook nog het mooie gletsjermeer Fjallsárlón en gaan we Nationaal Park Skaftafell in. We maken een wandeling van 8 kilometer naar een gave waterval en een uitzichtpunt over een gletsjer. Een briljante dag!

IJsland 1

Maandag: de gletsjer op

In Skaftafell kun je gave gletsjerhikes maken. Wij kiezen voor een tocht waarbij we drie uur op het ijs staan en dat blijkt een highlight van onze reis door IJsland. We hebben in Argentinië en Nieuw-Zeeland ook gletsjerwandelingen gemaakt, maar al die ervaringen zijn compleet anders. In Skaftafell klimmen we deels aan touwen over steile stukken ijs, kijken we uit over een eindeloze ijsvlakte en genieten we van de grillige vormen van de enorme ijsplaten. Een heel gave ervaring en ik kan er geen genoeg van krijgen. De volgende keer ga ik een hele dag gletsjerhiken.

IJsland 2

Dinsdag: watervallen met regenbogen

Het einde van onze roadtrip IJsland komt in zicht, maar gelukkig staan er nog een paar hoogtepunten op het programma. We beginnen vandaag met een bezoek aan de kloof Fjadrárgljúfur, die zo uit Game of Thrones lijkt weggelopen. Veel IJslanders geloven in elven en trollen en als ik dit soort landschappen zie, begin ik te begrijpen waar dat vandaan komt. Zo grillig, zo ruig en zo ontzettend mooi: na anderhalve week weet IJsland me nog steeds omver te blazen. Na de kloof rijden we een schitterende kustroute, langs zwarte stranden, groene pieken en woeste watervallen. We blijven maar stops maken en aan het eind van de middag wachten nog twee prachtige watervallen: de hoge Skógafoss en de briljante Seljalandsfoss. Als we bij die laatste aankomen is het strakblauw en de regenbogen knallen ons tegemoet. Je kunt achter de Seljalandsfoss langs lopen en dat doen we dan ook enthousiast, begeleid door de ijskoude spray van de waterval.

IJsland 3

Woensdag: reis IJsland: de Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel is misschien wel de bekendste route van IJsland, mede omdat dit stuk zo dichtbij Reykjavík ligt. Onze eerste stop is de Kerio-krater, voorzien van een knalgroen meertje in het midden. Vervolgens rijden we door naar de grote Gullfoss-waterval en naar Geyser, waar we een geiser zien uitbarsten en ik me vermaak met het fotograferen van kleurrijke en rokerige geothermische meertjes. We lunchen bij een leuke boerderij met uitzicht op de koeienstallen en maken onze laatste stop in Thingvellir National Park. In dit park ligt onder andere de breuklijn tussen Europa en Amerika en dat is toch een bijzonder idee. Aan het eind van de middag rijden we door naar Reykjavík en leveren we onze huurauto in. Balen!

IJsland 4

Donderdag en vrijdag: rondslenteren in kleurrijk Reykjavík

IJsland 6

We hebben ruim de tijd voor Reykjavík en we vinden de stad meteen leuk. Hier geen bekende winkelketens, maar voornamelijk IJslandse merken, designwinkels en talloze leuke restaurants en koffietentjes. Reykjavík is heel kleurrijk en ik vind het erg leuk om de gekleurde huisjes, de street art en de kleurige haven vast te leggen. Natuurlijk nemen we de lift naar de top van de Hallgrímskirkja voor een mooi uitzicht over de stad en we bezoeken het fotografiemuseum. Een prima afsluiting van een geweldige reis. Ik ga IJsland missen!

IJsland 5

Meer lezen over IJsland?

Wil je meer lezen over IJsland? Dan vind je deze blogs misschien ook interessant:

Ook leuk om te lezen

38 Reacties

Chantal 19 juni 2016 - 07:44

Prachtig! IJsland is echt één van m’n favoriete landen geworden!

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:56

Van mij ook Chantal! Ik vond het meer dan geweldig :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 19 juni 2016 - 08:30

Prachtige foto’s weer. Die Fjadrárgljúfur kloof deed mij meteen aan Lord of the Rings denken, maar jouw beeld past er idd ook meteen bij. Ben benieuwd waar jullie zoal hebben overnacht en hoeveel kilometers jullie per dag hebben gereden.

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:57

Hoi Robert, IJsland kan ook prima voor een Lord of the Rings-landschap doorgaan! Het heeft echt iets onwerkelijks. Ik zal binnenkort een post maken met onze route, gereden kilometers en hotels. In totaal hebben we in een kleine twee weken zo’n 3400 kilometer gereden…

Antwoord
Rebecca 19 juni 2016 - 08:44

Wauw ook het tweede deel is prachtig! Ik geloof je gelijk dat dit een geweldige reis is…wat een divers land! :D Gaaf zo’n gletsjerhike (alles ziet er tof uit haha)

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:55

IJsland is inderdaad super! De gletsjerhike vond ik ook helemaal geweldig. Dat ijslandschap is prachtig en de natuur is zo ruig. Geweldig om over zo’n ijsvlakte te lopen!

Antwoord
Ilona 19 juni 2016 - 09:27

Wat een avontuur; zo gaaf, zo mooi, zo prachtig. Ongelooflijk hoeveel fantastische plekken Ijsland heeft en dat voor een land. Ik kan me voorstellen dat het bijzonder terugkijken is op deze reis.

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:54

Dat is het zeker Ilona! Ik vond IJsland echt ontzettend mooi. Al die woeste landschappen, al die variatie. En dat op maar 2,5 uur vliegen van Nederland!

Antwoord
Dominique 19 juni 2016 - 10:18

Gaaf zeg! Je hebt echt weer hele mooie foto’s gemaakt! Dit deel van de reis lijkt een beetje op de reis die ik waarschijnlijk aan het einde van dit jaar/begin van volgend jaar ga maken. Ik kijk er erg naar uit! Wat een bijzonder landschap!

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:53

Dank je Dominique! Ik weet zeker dat jij IJsland ook geweldig gaat vinden, het heeft me echt omver geblazen!

Antwoord
Alfons 19 juni 2016 - 20:43

Geweldig Karlijn! Veel herkenbare plekken, maar ook een paar waar ik nog niet geweest ben. Door jouw mooie blogs krijg ik gelijk zin om weer terug te gaan. Bij Svartifoss wel even over het hekje geklommen neem ik aan? ;)

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:52

Nee hoor, braaf achter het hekje gebleven ;) Ik vond IJsland echt geweldig, ik hoop ook nog eens terug te gaan. De Westfjorden en het binnenland staan nog op mijn verlanglijst :)

Antwoord
Malou 19 juni 2016 - 21:50

Mooi Karlijn! Gave dingen hebben jullie gezien en gedaan.

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:50

Zeker! De gletsjerhike was voor mij wel het hoogtepunt, maar ik heb van het hele land enorm genoten :)

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 19 juni 2016 - 22:00

Wat een super mooie foto’s! jullie maken echt een mooie reis!

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:49

Dank je Erwin, IJsland is ook zo fotogeniek!

Antwoord
Sabine 20 juni 2016 - 00:31

Echt zo mooi! Ik heb zojuist je IJsland-posts ook aan mijn vriend laten zien en dit is nu een mogelijke bestemming voor onze huwelijksreis! Als IJsland tenminste tot de Schengenlanden behoren, anders zitten we met een visum..

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:49

IJsland is een Schengenland hoor, dus het visum is geen probleem! Ik ben echt helemaal weg van het land, lijkt me ook prachtig voor een huwelijksreis!

Antwoord
Maaike 20 juni 2016 - 10:51

Mijn moeder vertelde dat IJsland fantastisch was. Zij was daar in ca. 1936. Maar jouw foto’s overtreffen alles. Zo mooi!

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:48

Ah, dank je Maaike! Wat bijzonder dat je moeder al zo lang geleden op IJsland was. Toen was het vast nog een stuk ruiger, al is het nu nog steeds meer dan schitterend!

Antwoord
Marcella 20 juni 2016 - 11:14

Tsja, dit land staat al jarenlang erg hoog op onze wishlist. Na het zien van al jouw te gek-gave-foto’s wil ik er écht per direct naartoe. Jeetje, wat een onwijs gaaf land! De natuur is echt overweldigend gaaf! Ik zou er net als jullie graag twee weken willen rondreizen. Kom maar ook met nog veel meer te gekke artikelen voor fijne inspiratie! :-)

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:46

Haha, ik ga aan de slag! IJsland is zo gaaf, ik ga er heel veel over schrijven :)

Antwoord
Hennie 20 juni 2016 - 11:59

Prachtige serie foto’s en bijbehorend verhaal. Dit was weer genieten.

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 19:46

Dank je Hennie, dat is leuk om te horen!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 20 juni 2016 - 20:42

Oooh deze foto’s vind ik nog mooier dan in je eerste verslag. Wat een bijzondere wereld! Ik ben nog nooit in een dergelijk gebied geweest, en vind het zo gaaf dat je dit gewoon in onze omgeving (soort van) kan vinden.

Antwoord
Karlijn 20 juni 2016 - 21:28

Dat vind ik ook! Het is maar 2,5 uur vliegen naar IJsland en dan sta je in een compleet andere wereld. Heel bijzonder en ik hoop echt dat ik nog eens terug kan gaan. Zo’n prachtig land!

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 21 juni 2016 - 15:19

Oh wowie, die ijsblokken en die watervallen. Fantastisch mooi! Ijsland staat echt hoog op de lijst! Zou er ook graag 2 weken naartoe willen dan en lekker met een auto zelf alle plekjes ontdekken :)

Antwoord
Karlijn 21 juni 2016 - 19:19

Dat is inderdaad een hele fijne manier van reizen! Kon ik mooi tien keer per dag de auto laten stoppen om weer ergens een foto van te maken ;) Ik vond IJsland helemaal geweldig!

Antwoord
ElsaR 21 juni 2016 - 19:37

Super mooi!!!

Antwoord
Karlijn 21 juni 2016 - 19:40

Dank je Elsa! IJsland is prachtig :)

Antwoord
ivonne 22 juni 2016 - 07:16

Oe, wow, prachtige foto’s! IJsland stond op de verlanglijst voor dit jaar maar ik kreeg Frank nog niet overtuigd. (Ik ga hem nu even roepen ?) Uiteindeljjk kozen we voor west Amerika waar we al een aantal weken met veel plezier rondtrekken, ook zo’n prachtige bestemming.

Antwoord
Karlijn 22 juni 2016 - 08:54

Dank je Ivonnne! West-Amerika is meer dan prachtig, maar op IJsland ben ik ook helemaal verliefd geworden. Wat een fantastisch land :) Geniet nog enorm van jullie reis!

Antwoord
Jessica 27 juni 2016 - 19:13

Dat ijs ziet er op dit moment heeeeel fijn uit (het is onwijs heet op Jamaica)! In het hostel werken toevallig twee meisjes uit IJsland, die werden helemaal happy toen ik jouw foto’s liet zien haha ;p

Antwoord
Karlijn 27 juni 2016 - 20:45

Mij lijkt het juist heerlijk als het heet is, haha! Wij komen hier om in de regen, hagel, onweer en codes geel en oranje. Zomer in Nederland, altijd een feest ;) Leuk dat je mijn foto’s hebt laten zien, kan me best voorstellen dat de IJslandse meisjes af en toe een beetje heimwee hebben :)

Antwoord
Angela 3 juli 2016 - 22:32

wauw, wat een prachtige foto’s! Ik was door iemand anders al eens getipt over Ijsland, maar dan zonder foto’s. Nu ben ik om! :-D

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:47

IJsland is fantastisch mooi! Ik kan het 100% aanbevelen, ik ben er helemaal weg van!

Antwoord
Nynke 7 juli 2016 - 20:09

Super zeg!
Herkenbare plekjes en wat fijn ook dat het bekijken van andermans foto’s en enthousiaste verhalen weer herinneringen naar boven brengt (zo van “o ja, daar vond ik het ook zo mooi”). Thanks daarvoor ? (& keep em coming ?)

Antwoord
Karlijn 8 juli 2016 - 09:43

Graag gedaan! Leuk dat jij IJsland ook zo prachtig vond :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.