Home Australië Weekverslag #7: zeilen langs de Whitsunday Islands

Weekverslag #7: zeilen langs de Whitsunday Islands

Door Karlijn

Zeilen langs de Whitsunday Islands, springende walvissen, wilde koala’s en wallabies: week 7 was weer geweldig. Oost-Australië is echt een ideale bestemming voor een hele relaxte vakantie. Nog een week en dan vertrekken we naar de Outback, maar nu genieten we nog even van de mooie stranden en de leuke kustplaatsen. Dit is het weekverslag van week 7 van onze lange reis.

Zondag: aankomst in Airlie Beach

Het blijkt de afgelopen weken dat ik me bar weinig herinner van mijn eerste reis langs de Oostkust van Australië, zeventien jaar geleden. Maar backpackersparadijs Airlie Beach zag ik nog zo voor me. Hoewel het dorp flink gegroeid is, is er verder eigenlijk maar weinig veranderd en het is grappig om het weer terug te zien. We komen halverwege de middag aan in Airlie Beach vanuit Rockhampton en gaan eerst langs Explore Whitsundays om in te checken voor onze tweedaagse zeiltocht. De rest van de middag ga ik wat werken en ligt Ward aan het zwembad van ons mooie hotel. Verschil moet er zijn.

zeilen Whitsunday Islands

Maandag: zeilen langs de Whitsunday Islands

Onze zeiltocht gaat vanmiddag van start en de ochtend gebruiken we onder andere om in te pakken. We mogen vrijwel niets meenemen op de boot en ook tassen met ritsen zijn verboden vanwege het risico op bedbugs. We moeten het dus met twee kleine dry-bags doen deze trip. Om 13.00 uur vertrekken we uit de haven van Airlie Beach, op de kleine zeilboot Prima. Tien passagiers (waarvan zeven Nederlanders) en twee bemanningsleden: dat is ons gezelschap. Het blijken allemaal leuke mensen, dus daar treffen we het erg mee. We zeilen vanmiddag in een frisse wind naar de Whitsunday Islands en gaan snorkelen in het ijskoude water. Tegen zonsondergang leggen we aan in een baai, zodat we morgen al vroeg naar het beroemde Whitehaven Beach kunnen wandelen. Het slapen op de boot is een avontuur op zich. Wij hebben een eigen mini-hut en wc/douche van een halve vierkante meter, maar voor een deel van de passagiers wordt de hele kajuit verbouwd tot stapelbedjes. Lekker krap allemaal, maar het werkt!

zeilen Whitsunday Islands

Dinsdag: het spierwitte Whitehaven Beach en springende walvissen

Nog zo’n herinnering die zeventien jaar springlevend is gebleven, is het slechte weer dat ik had op Whitehaven Beach. Het witste strand ter wereld en ik stond daar in de regen. Dat moest deze keer toch anders kunnen en gelukkig: de zon doet z’n best. Doordat we al aangemeerd liggen in de baai achter Whitehaven Beach, zijn we als één van de eerste groepen op het uitkijkpunt over de witte zandbanken en ook staan we zo’n beetje als eerste op het strand. Een paar uur later komen de dagtours in groten getale aan en dan is het ongerepte er wel af. Wij kunnen nog lekker rustig over het eindeloze Whitehaven Beach slenteren en ook het nóg mooiere Secret Beach bezoeken. Prachtig!

Gezond koraal Whitsunday Islands

Na de lunch varen we verder naar een snorkelplek met het mooiste koraal dat we in jaren hebben gezien. Veel vis is er niet, maar het aantal soorten gezond koraal is groot. Op weg naar snorkelplek twee kijkt onze kapitein uit naar walvissen. We hebben geluk: we zien er eentje. En niet zomaar één: deze walvis springt twee keer onverwacht uit het water. De foto is niet goed gelukt, maar het was supergaaf om dit eindelijk een keer te zien. Na nog een rondje snorkelen leggen we aan voor de nacht, in een baai waar geen andere boot te bekennen is. Mooie zonsondergang, een deinend bootje en leuk gezelschap: een ideale afsluiting van de trip.

Woensdag: terug in Airlie Beach

Deze ochtend zeilen we terug naar Airlie Beach en checken we weer in in ons hotel. We overwegen nog een scenic flight boven Whitehaven Beach en het Great Barrier Reef te boeken, maar daar zien we toch vanaf. We vliegen deze reis al veel te veel en in Vanuatu hebben we genoeg vluchten in kleine vliegtuigjes boven eilanden gemaakt. In plaats daarvan gaan we lekker lunchen en relaxen we bij het zwembad. Ook prima!

Donderdag: naar het relaxte Magnetic Island

We zijn nog niet klaar met de eilanden van Australië, want vandaag gaan we naar Magnetic Island. Dit was tijdens mijn eerste Australië-reis één van mijn favoriete plekken en ik ben benieuwd hoe het nu is. Via een paar leuke dorpjes met mooie street art rijden we naar Townsville, waar we eerst goede vistaco’s eten bij het gave Longboard Café. Dan nemen we de ferry naar Magnetic Island en na aankomst huren we alvast een klein ‘topless’ Barbie-autootje. Onze huurauto hebben we in Townsville gelaten, omdat het erg duur is om je auto mee te nemen op de ferry. Met een dagje autohuur op het eiland zijn we goedkoper uit en zeg nou zelf: dat roze-witte koekblik is toch geweldig?

topless car Magnetic Island

In de topless car op Magnetic Island!

Magnetic Island

Vrijdag: hiken, koala’s fotograferen en wallabies spotten

Al op tijd halen we onze Barbie-auto op om het kleine Magnetic Island te gaan verkennen. We hebben heel wat activiteiten gepland en aan het eind van de dag staan er ruim twintig wandel-kilometers op de teller. We lopen naar een uitzichtpunt, maken een wandeling naar twee prachtige baaien en hiken naar The Forts voor de mooiste uitzichten over het eiland. Het gebied rond The Forts staat bekend om de koala’s die er leven en ja hoor: we spotten er eentje, vlakbij in een boom. Zo leuk om te zien! Aan het eind van de middag gaan we kijken bij het dagelijkse voeren van tientallen regenboogparkietjes en zien we verschillende schattige rockwallabies langs de kust. Een heerlijk dagje Magnetic Island, dat echt een aanrader is als je naar Oost-Australië gaat.

Magnetic Island Australië

Zaterdag: wandelschoenen aan

Deze ochtend rijden we net na zonsopkomst al naar The Forts, in de hoop dat we meer koala’s kunnen zien. In de ochtend zijn de kansen het grootst en we hebben verschillende mensen gesproken die moeders met baby-koala’s hebben gezien. Koala’s zijn alleen erg lastig te spotten en we zien ze niet. Er steken nog wel wat wallabies springend het pad over. Ook leuk! De rest van de dag wandelen we langs de kust, gaan we lunchen in Horseshoe Bay en doen we het verder rustig aan. Ik moet nog werken en het is vandaag voor het eerst in 2,5 week niet zo’n mooi weer, dus een prima dag om iets nuttigs te doen.

Morgen nemen we de ferry terug naar Townsville en dan rijden we het binnenland van Queenland in. Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

11 Reacties

Danielle 4 augustus 2019 - 22:12

Hai Karlijn, net voor het eerst in weken echt even de tijd om je blogs te lezen. En wat klinkt het allemaal geweldig! Nou ja, op de regen na natuurlijk. Ik blijf fijn je avonturen volgen. Geniet ervan!

Antwoord
Karlijn 5 augustus 2019 - 09:46

Wat leuk dat je de blogs hebt gelezen! De reis is tot nu toe echt prachtig, zelfs in de regen. Al mag die ook gerust wegblijven ;)

Antwoord
Susan 4 augustus 2019 - 22:59

Wat een heerlijke week zeg – prachtige foto’s ook weer. Veel plezier in de outback!

Antwoord
Karlijn 5 augustus 2019 - 09:44

Dank je wel! Het was inderdaad een superfijne week :)

Antwoord
Angela 5 augustus 2019 - 21:49

Wat een mooie natuur! En Ik ben heel benieuwd naar je foto in de topless auto, maar die foto doet het niet.

Antwoord
Karlijn 5 augustus 2019 - 22:20

Wat gek, ik zie ‘m gewoon staan? Ik kijk er even naar!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 7 augustus 2019 - 06:39

Nee joh! Ook nog eens springende walvissen! Super tof! Oost-Australie stond eigenlijk nooit hoog op mijn lijstje, maar ik moet zeggen dat je het er wel heel bijzonder uit laat zien!

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2019 - 12:56

Het gekke is: ik vond Oost-Australië ook niet mega-bijzonder tijdens mijn eerste reis. Wel heel mooi, maar ik vond het westen en het zuiden veel mooier. Maar nu geniet ik er zo enorm van, ik vind het alles even gaaf. Prachtig hier!

Antwoord
Marcella Molenaar 8 augustus 2019 - 15:50

Die auto is te gek! Mooie plekken hebben jullie gezien! Ik moet meteen na onze reis van Adelaide naar Sydney maar een nieuwe reis boeken van Sydney naar Cairns ;-)

Antwoord
Karlijn 9 augustus 2019 - 04:34

Haha, zeker! Oost-Australië is echt gaaf, nog veel leuker dan ik me herinner van mijn eerste reis :)

Antwoord
Weekverslag #8: regenwoud, krokodillen en een cassowary - Karlijn Travels 11 augustus 2019 - 07:00

[…] 2,5 week lang vrijwel perfect geweest, maar vandaag slaat het om. Het is nog mooi als we de ferry van Magnetic Island naar Townsville nemen, maar niet lang daarna komen we in een soort wolkbreuk terecht. De […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.