Home Azië I Weekverslag #19: uitrusten in Kathmandu en welkom in India

Weekverslag #19: uitrusten in Kathmandu en welkom in India

Door Karlijn

Twee dagen deden we rustig aan in Kathmandu en toen waren we klaar voor het laatste land van onze reis: India! We reizen in een kleine vier weken van Delhi naar Goa en inmiddels zijn we alweer vijf dagen in dit chaotische land. Tot nu toe bevalt het ons prima, al was de giftige smoglucht in Delhi niet het beste begin. 

Kathmandu

Zondag en maandag: bijkomen in Kathmandu

In 2010 brachten we al eens een week door in Kathmandu en de Kathmandu vallei en er waren verschillende plekken die ik opnieuw wilde bezoeken. Koningsstad Patan bijvoorbeeld. Maar we zijn toch vrij moe van onze Everest Base Camp Trek en we besluiten het rustig aan te doen. We wandelen door het drukke, kleurrijke centrum van Kathmandu, gaan lekker eten en maken ’s avonds mee hoe het belangrijke Hindoe-feest Diwali gevierd wordt. Met veel lichtjes, muziek en kleurrijke mandala’s. Na twee dagen relaxen zijn we klaar voor ons vertrek naar India. In 2008 reisden we een maand door Zuid-India en nu is het noorden van het land aan de beurt.

thali India

Dinsdag: aankomst in smoggy Delhi

Vertrekken vanaf Kathmandu Airport is een ellende. Je moet door talloze zinloze checks, er staat nergens iets aangegeven en zelfs als we het vliegtuig in willen stappen (aan de trap!) volgt nog een tassencheck. Dat gedoe is in negen jaar helemaal niets verbeterd. De vlucht verloopt prima, alleen is het enorm mistig in Delhi. Pas een minuut voor de vliegtuigwielen de landingsbaan raken kan ik iets onderscheiden en als we aan de grond staan zien we pas echt hoe erg het is. Delhi ligt onder een dikke laag smog en het zicht is bizar slecht. Zelfs van gebouwen op twintig meter afstand zijn alleen de contouren te zien en we proeven de vieze lucht op onze tong. De luchtkwaliteit is zo slecht dat ‘ie alle records breekt. Die middag eten we ergens onze eerste overheerlijke thalivan de reis en dan geloven we het wel. Morgen gaan we Delhi in.

Old Delhi India

Woensdag: de chaos van Oud-Delhi en de nachttrein naar Jodhpur

Delhi is een beetje een intimiderende stad en de smog is niet verminderd. Toch nemen we deze ochtend een tuktuk naar een paar mooie bezienswaardigheden. Humayun’s tombe bijvoorbeeld, een indrukwekkend gebouw dat model heeft gestaan voor de Taj Mahal. Ik moet alweer veel op de foto met Indiërs en ’s middags maken we samen met een gids een tourtje door Oud-Delhi. Nu zijn we qua chaos en drukte wel wat gewend, maar Oud-Delhi is extreem. Zoveel mensen, zulke smalle straatjes, zoveel handel, eetkraampjes, winkeltjes, kruiden, moskeeën en oude huizen: geweldig om te zien. ’s Avonds nemen we onze eerste nachttrein in India, naar de stad Jodhpur. We hebben een eigen couchette en we slapen er prima. Treinreizen vind ik altijd geweldig.

Chandelao India

Donderdag: het dorpsleven rond Chandelao

Zoals jullie misschien weten, werk ik veel voor reisorganisatie Better Places. Ik interview regelmatig hun reisexperts en zo kwam ik in contact met Shalome. Zij is de reisexpert in India en ze vertelde me zulke gave dingen over hun reizen, dat ik me meteen voornam om onze toekomstige India-reizen bij haar te boeken. We reizen deze weken dan ook met Better Places door India. Onze eerste stop na Delhi is het dorp Chandelao, waar we in een sfeervol oud fort slapen. ’s Middags maken we een jeepsafari naar een paar dorpen in de omgeving. We zien hoe lokale schoenmakers schoenen maken, we zien een pottenbakker aan het werk en we krijgen een demonstratie van een traditionele opium-ceremonie. Overal worden we enthousiast toegezwaaid, door kinderen en volwassenen. Zo leuk om mee te maken.

Chandelao Pipar

Linksonder is het fort in Chandelao waar we sliepen.

Pipar bazaar

Vrijdag: naar de bazaars van Pipar

Pipar is een stadje in de buurt van Chandelao. Totaal niet toeristisch, en daarom extra leuk om te bezoeken. We gaan eerst kijken bij een bedrijf dat handbedrukte stoffen maakt, erg interessant. Dan dwalen we door de kleurrijke bazaars van Pipar, drinken een chai masala bij de Chaiwalla en gaan nieuwe schoenen kopen met onze gids. Weer worden we overal enorm enthousiast ontvangen en is de sfeer heel relaxed. Tot nu toe valt de chaos van India ons enorm mee.

Osian kamelen kamp

Zaterdag: het kamelenkamp in Osian

Tijd voor een nieuwe plaats: Osian. We rijden in drie uur naar dit stadje toe. Net erbuiten ligt een prachtig tentenkamp met glamping-tenten. Heel luxe en sfeervol, en helemaal vormgegeven zoals het in de tijd van de maharadja’s ook was. Het is eigenlijk de bedoeling dat je hier kameel gaat rijden in de woestijn, maar na ervaringen in Marokko en Egypte heb ik me voorgenomen dat nooit meer te doen. Verschrikkelijk, dat gehobbel op zo’n veel te hoog dier! We maken in plaats daarvan tegen zonsondergang een jeepsafari met sundowner, een prima gin-tonic op een fotogenieke plaats. Het kamp (Reggie’s Camel Camp Osian) is echt een aanrader.

Vandaag zijn we aangekomen in Jaisalmer, een sfeervolle stad in het westen van India. Qua fotografie kan ik me hier helemaal uitleven, dankzij de oude, gedetailleerd bewerkte pandjes en het enorme fort. Volgende week meer!

Ook leuk om te lezen

11 Reacties

Ellen 4 november 2019 - 10:53

India is zo kleurrijk. En er is zoveel te zien en te beleven. Geniet van jullie tijd in India!

Antwoord
Karlijn 5 november 2019 - 13:17

Dank je wel! We genieten er enorm van, dat kleurrijke is zo geweldig!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 4 november 2019 - 14:41

Ik ben dol op India, maar jullie aankomst in Delhi klinkt niet goed. Het staat nu ook op het nieuws dat er even geen vluchten naar Delhi gaan vanwege de smog, verschrikkelijk! Hopelijk valt de rest van de reis door India mee, maar dat gaat volgens mij echt wel goedkomen :-)

Antwoord
Karlijn 5 november 2019 - 13:17

De situatie in Delhi is inderdaad nog een stuk slechter geworden! En het was al zo vies toen wij er waren…Gelukkig was de lucht na Delhi overal weer ‘normaal’, hopelijk blijft het zo :) We vermaken ons nu in elk geval prima!

Antwoord
Susan 5 november 2019 - 03:51

Wat gaat jullie reis toch snel! India klinkt echt als een prachtige en diverse reisbestemming. Ik kijk uit naar je volgende verslag en foto’s.

Antwoord
Karlijn 5 november 2019 - 13:15

Het gaat veel te snel inderdaad! Nog drie weken en dan zijn we weer thuis. Gek idee hoor! Maar we hebben nog heel wat te gaan in India, wat inderdaad een prachtige (en soms gekmakende ;) reisbestemming is :)

Antwoord
Yvonne van der Laan 6 november 2019 - 21:23

Jemig, dat de smog zo heftig is. Dan is het vliegveld gelukkig wel verbeterd. Vroeger kon er met zulk slecht zicht niet gevlogen worden. Lijkt me trouwens best een spannende landing. Veel plezier in India! Ik wil ook weer, zo’n heerlijk land. Jaisalmer is ook echt prachtig. Geniet van jullie laatste land.

Antwoord
Karlijn 7 november 2019 - 04:00

Een paar dagen later moesten vliegtuigen inderdaad uitwijken vanwege de smog! Qua landing was het niet superfijn, maar ik was wel verrast door het vliegveld. Echt heel modern en alles verliep heel soepel. We hebben trouwens genoten van Jaisalmer. Wat een mooie stad!

Antwoord
Weekverslag #20: de forten, markten en paleizen van Rajasthan - Karlijn Travels 11 november 2019 - 12:51

[…] Ons vorige weekverslag lezen? Dat kan hier! […]

Antwoord
Angela 10 december 2019 - 16:31

Ik wist niet wat ik van India moest verwachten, maar het zijn erg mooie foto’s! Het eten was zeker wel pittig? ?

Antwoord
Karlijn 11 december 2019 - 08:50

Pittig valt nog wel mee, vond ik, maar het is wel enorm kruidig. Saai is het eten nooit in India!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.