Home Australië Weekverslag 10: start kampeeravontuur in West-Australië

Weekverslag 10: start kampeeravontuur in West-Australië

Door Karlijn

Na een geweldige week in The Red Center van Australië vlogen we naar de westkust, naar het kustplaatsje Broome. Daar pikten we onze gave Landcruiser met daktent op en ging ons kampeeravontuur in West-Australië van start. Nu hebben we in onze reiscarrière in alle soorten en maten accommodaties geslapen, waaronder heel basic, maar met kamperen hebben we nul ervaring. Uit de comfortzone dus!

Zondag: van Alice Springs naar Broome

In afstand is het niet eens zó ver, maar het kost ons een hele dag om van Alice Springs in Broome te komen. Eerst vliegen we in drie uur naar Perth (mét super uitzicht over Ayers Rock onderweg), daar hebben we een overstap van drie uur en daarna moeten we nog twee uur vliegen naar Broome. Om 19.00 uur komen we aan in ons relaxte appartement en daar zien we dat The Staircase to the moon vanavond zichtbaar is. Dit is een optische illusie die te zien is als de volle maan opkomt boven zee, waardoor het lijkt alsof er een trappetje naar de maan leidt. Foto’s heb ik niet kunnen maken, maar het was erg mooi.

Broome Australië

Maandag: veel te lange wandeling in Broome

Een auto hebben we deze dag nog niet, dus besluiten we om na een lekker ontbijt naar Gantheaume Point te lopen. Dit is een prachtige verzameling rode rotsen die uitkomt in de knalblauwe zee. Het is 8 kilometer lopen, dus op zich goed te doen, maar wel langs een enorm stoffige weg waar veel auto’s rijden. Er is wel een binnendoorpad, maar daar staan waarschuwingsborden bij voor slangen en krokodillen en die combinatie vind ik teveel van het goede. Gantheaume Point is spectaculair en we lopen over het strand verder naar Cable Beach om daar de bus terug naar het centrum Broome te kunnen pakken. Dat is niet één van onze betere ideeën. Er komt geen eind aan de wandeling en als we eindelijk bij Cable Beach aankomen staat er al bijna 20 kilometer op de teller. We nemen de bus, lopen nog even door Broome’s Chinatown en dan zijn we helemaal kapot.

Broome Australië

Dinsdag: voorbereidingen voor de roadtrip

Vandaag staat in het teken van het voorbereiden van onze roadtrip. We boeken alvast wat campings vooruit, want het blijkt overal bijna vol te zijn. Ik schrijf mijn blog over Fraser Island en we doen boodschappen voor de eerste dagen. Niet de spannendste dag en dat is maar goed ook, want de wandeling van de vorige dag werkt nog steeds door.

Woensdag: met de Troopy naar Port Hedland

Om half acht levert Taia van WA Experts onze Toyota Landcruiser Troopy af, een compleet uitgeruste 4WD met daktent. Een fantastische bak en we zijn hiermee vrijwel volledig zelfvoorzienend. Alleen een wc ontbreekt, verder hebben we alles wat we onderweg nodig hebben. Vandaag moeten we meteen ruim 600 kilometer rijden, naar Port Hedland. De auto bevalt prima, maar het is wel een lange dag, met alleen een korte stop op 80 Mile Beach. Om half zes rijden we onze eerste camping op. Binnen een paar minuten staat ons ‘kamp’ en kunnen we een biefstukje op de barbecue gooien. De wekker gaat de volgende ochtend alweer om zes uur.

Karijini National Park

Karijini National Park

Donderdag: naar het prachtige Karijini National Park

We slapen heel goed in onze daktent, maar de ochtend begint met gedoe. De bijgeleverde aansteker doet het niet (dus kunnen we ons gaststelletje niet aanzetten om water te koken), de gasslang zit niet goed vast (dus dat gasstel zou sowieso niet werken) en we kunnen het benodigde gereedschap pas na een half uur zoeken vinden. Het rek in de auto moet nog vastgezet worden en zo zijn er nog allerlei dingen. Ik vermoedde altijd al dat kamperen veel werk is en dat is het ook. Maar na de afwas en allerlei gesprekken met onze medekampeerders (heel babyboomend Australië is nu met 4WD en caravan op pad) kunnen we vertrekken. Op naar Karijini National Park, één van de mooiste natuurgebieden van Australië. Het is vier uur rijden en rond de middag arriveren we op de Dales Gorge Camping. Hier heb je alleen een wc, voorzieningen zijn er niet. Geen probleem, want we hebben alles wat we nodig hebben en direct vanaf de camping starten de mooiste wandelingen. We lopen de hele middag en genieten enorm van de kloven, watervallen en waterpoelen. Wat mooi allemaal!

Karijini National Park

Karijini National Park

Vrijdag: gave wandelingen in Karijini

Al vroeg pakken we in en gaan we op pad. We stoppen eerst opnieuw bij de Fortescue Falls. Een dag van tevoren waren hier veel mensen aan het zwemmen, compleet met opblaasbanden en andere attributen. Dat is natuurlijk niet geschikt voor foto’s, dus die maak ik vandaag opnieuw. Dan rijden we over een onverharde weg naar het gebied rond de Weono Gorge. Hier kun je ook weer geweldige wandelingen maken, waar heel wat klauterwerk voor nodig is. De gaafste hike is die naar de Handrail Pool, waarbij je laatste stuk door een smalle kloof wandelt.’s Avonds kamperen bij het Karijini Eco Retreat, waar een heel goed restaurant bij hoort. Ideaal, want koken op anderhalf gaspitje (eentje doet het amper) is niet echt mijn hobby.

Zaterdag: de indrukwekkende Hamersley Gorge en 4WD’end naar Mount Nameless

Van de dame bij het Visitors Center kregen we de tip om zo vroeg mogelijk naar Hamersley Gorge in Karijini te rijden, omdat dan het licht het mooiste is. Om half acht zijn we al weg en bij aankomst is maar één meisje dat al snel vertrekt. We hebben de gorge helemaal voor onszelf en het is meer dan schitterend. Als we de uitgezette wandeling gedaan hebben, arriveert er net een grote groep mensen (die allemaal gaan zwemmen en de fotogenieke waterpoelen verpesten), dus we zijn helemaal gelukkig met onze timing. Overnachten doen we in het mijnstadje Tom Price, waar we ook meteen boodschappen kunnen doen, tanken en water bijvullen. Ward wil bovendien graag naar Mt. Nameless, de op één na hoogste berg van West-Australië die je met 4WD op kunt rijden. Dat blijkt op sommige punten best een pittig ritje, maar het uitzicht is prachtig en Ward is helemaal blij. Missie geslaagd!

Aangekomen in Exmouth

Vandaag zijn we na weer een rit van zes uur aangekomen in Exmouth. Weer terug aan de kust en we gaan hier vooral mooie stranden opzoeken en snorkelen. Maar eerst een dag rustig aan doen, want we hebben de laatste twee weken heel intensief gereisd. We moeten bovendien de route voor de komende weken uitstippelen. Het idee was om op de bonnefooi te reizen, maar elke camping was tot nu toe volledig volgeboekt. Een paar dagen vooruit plannen kan dus geen kwaad. Tot volgende week!

Ook leuk om te lezen

21 Reacties

Roos De Bock 25 augustus 2019 - 18:28

Beste Karlijn, doen jullie hierna ook nog de zuidkust van Australië? Ik bedoel daarmee van Perth via Albany langs de kust tot in Adelaide. Wij overwegen om dut te doen maar vinden weinig referenties betreffende deze route. Dank Roos

Antwoord
Karlijn 26 augustus 2019 - 01:23

Hoi Roos, die route doen we deze keer niet. Lijkt me wel supermooi en volgens mij gaat Robert van Traveljunks.nl dit volgende maand doen. In de Lonely Planet van West-Australië vind je ook een goede voorbeeldroute!

Antwoord
Roos De Bock 30 augustus 2019 - 21:36

Bedankt voor de info.

Antwoord
Robert 26 augustus 2019 - 09:39

Hoi Roos, wij gaan in november van Sydney via de kustlijn naar Perth, met een afsteker tussendoor naar de Oodnadatta trail. Ik zal proberen regelmatig te posten :-)

Antwoord
Roos De Bock 30 augustus 2019 - 21:42

Ok. Bedank. We kijken uit

Antwoord
Robert 25 augustus 2019 - 19:46

Gaaf dat jullie onderweg zijn met de Troopy :-) Wij hadden dat overboekt ook in het begin, dus probeerden we telkens een paar dagen vooraf in te schatten waar we wanneer zijn en belden dan een camping of station. Als jullie Monkey Mia of Corral Bay op de planning hebben, dan bel zeker vooraf of er plek is.

Antwoord
Karlijn 26 augustus 2019 - 01:25

Coral Bay hebben we inderdaad al geboekt en Monkey Mia willen we vandaag regelen. Ik had deze drukte niet echt verwacht, wel jammer. Maar goed, we zorgen gewoon dat we een paar dagen vooruit plannen!

Antwoord
Robert 26 augustus 2019 - 09:35

Bij Coral Bay hadden wij geluk dat de achterste van de twee campings nog redelijk plek had. Bij Quobba, mochten jullie daar ook komen, hoef je niet te boeken. Die kampeerstrook in de duinen is kilometers lang :-) In het routeboek staan wel veel vrije camp spots waar toilet etc is. In Kalbarri is het trouwens ook de campings. Net ten zuiden van Kalbarri Town kun je op een farm kamperen (Wagoe). Daar is meestal wel plek en sta je half in de duinen :-)

Antwoord
Karlijn 26 augustus 2019 - 11:52

We gaan inderdaad naar Quobba en zagen dat boeken niet nodig is. Ook wel eens fijn! Dank voor de tip voor Kalbarri, ik noteer ‘m :)

Antwoord
Simone 30 augustus 2019 - 06:52

Superleuk om te lezen Karlijn. Australie is typisch zo’n bestemming waar we al heel lang heel willen maar wat er nog niet van is gekomen. Ook vooral omdat ik dan graag lang wil en niet drie weekjes op vakantie. Heel leuk om jullie avonturen te volgen!

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2019 - 11:45

Hoi Simone, leuk dat je meeleest! Australië is geweldig, maar ik begrijp goed dat je lang wilt gaan als je eenmaal gaat. Het is zo’n eind! Maar helemaal de moeite waard, dus ik hoop dat het er van komt voor jullie!

Antwoord
Yvonne 30 augustus 2019 - 19:43

Karlijn, wat een gave reis zijn jullie weer aan het maken. Echt super en de foto’s zien er heerlijk uit. Njoy!!

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2019 - 11:46

Thanks, dat komt helemaal goed!

Antwoord
Weekverslag #11: kamperen bij walvissen en kangoeroes - Karlijn Travels 1 september 2019 - 07:01

[…] Van het binnenland van West-Australië reden we afgelopen week terug naar de kust. We zagen de mooiste witte stranden, kampeerden op een afgelegen plek bij walvissen en kangoeroes en snorkelden met haaien en schildpadden. Bovendien probeerden we te wennen aan het kamperen op Australische campings. Dit is ons weekverslag! […]

Antwoord
Weekverslag #12: van kleurrijk Shark Bay tot het hippe Fremantle - Karlijn Travels 9 september 2019 - 07:00

[…] rijden nu al een paar weken door West-Australië en steeds denken we dat het echt niet mooier kan worden. Maar afgelopen week was alweer een week […]

Antwoord
Angela 18 september 2019 - 14:32

Wat een leuk weekverslag weer om te lezen. Wat fijn dat jullie de tip kregen om vroeg bij Hamersley Gorge te zijn, want anders waren dat toch hele andere foto’s geworden.. Soms wil je juist mensen op de foto erbij, maar kan me voorstellen dat je die nu juist NIET wilde! ?
Ik ben overigens ook geen kampeer meisje: hoe is het kamperen bevallen? Komt daar nog een aparte blog van met tips en ervaringen? ?

Antwoord
Karlijn 19 september 2019 - 01:47

Ik ben eigenlijk bijna altijd van de lijn ‘geen mensen op de foto’, maar dat is tegenwoordig een onmogelijke opgave ;) En dat kamperen…ik zal eens kijken of er een blog in zit! Het was echt niet mijn ding ;)

Antwoord
Marcella Molenaar 19 september 2019 - 22:24

Jeej, Karijini is echt heel mooi. Wel jammer dat het overal erg druk was. Hoe komt dat? Is het vakantietijd in Australië? Jullie auto met daktent ziet er stoer uit trouwens!

Antwoord
Karlijn 20 september 2019 - 00:59

Het lijkt altijd wel vakantietijd in Australië! Het gekke was: onderweg zagen we maar weinig mensen en ook bij de bezienswaardigheden viel het erg mee. Maar die campings…overal massa’s mensen in het noordelijke stuk van de westkust!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 31 oktober 2019 - 19:16

West Australie staat een tijd heel hoog op mijn lijst! Ik zou dat kamperen ook heel pittig vinden hoor, nog nooit gedaan! Ik heb in mijn hoofd dat Jucy er fijn en makkelijk uitziet. Haha dat is misschien helemaal niet waar, maar zo voelt dat nu een beetje. Daar ga ik misschien in de toekomst een keer voor!

Antwoord
Karlijn 1 november 2019 - 04:24

Kamperen is zo niet mijn ding! Maar in West-Australië wel echt de beste optie. Voor ons was het ruimtegebrek ook echt een nadeel. Dat leven uit een auto, wat een gedoe. Maar je moet soms wat over hebben voor je reizen ;) Jucy kan dan een prima optie zijn!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.