Home Wereldreis Hoe staat het met de voorbereidingen van onze wereldreis?

Hoe staat het met de voorbereidingen van onze wereldreis?

Door Karlijn

Vrijdag over twee maanden gaat onze tweede wereldreis al van start! We vliegen maandag 20 april naar Istanbul, om te beginnen aan de Zijderoute. Na de Zijderoute staan Indonesië, Japan, Frans-Polynesië, Hawaii, San Francisco en Mexico op de planning. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Wat hebben we al geregeld en wat moet er nog gebeuren?

Op wereldreis gaan is fantastisch en het valt best mee wat je er allemaal voor moet regelen. Helaas hebben wij een beetje een lastige route uitgekozen waarvoor meer regelwerk nodig is dan voor onze eerste wereldreis. Laten we maar met het vervelendste beginnen: de visa. Ik moet visa regelen voor Turkije (online), Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en China. Ik houd nu al van Kirgizië, het enige land op de Zijderoute waar je een visum aan de grens kunt kopen. Ik heb meteen besloten om die visa niet zelf te gaan regelen, maar het uit te besteden aan een visumdienst. Dat betekent niet dat ik niets meer hoef te doen. Op mijn bureau ligt een stapel mapjes per land, met een lijst van benodigdheden. Denk aan vinger- en knokkelafdrukken (!) voor Iran, vier pagina’s formulieren voor China en een stuk of zestien pasfoto’s.

Uitnodigingen visa

Om de visa voor Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Tajikistan aan te kunnen vragen, heb je eerst een uitnodigingsbrief of autorisatie nodig. Daarvoor hebben we pakketjes met werkgeversverklaringen aangeleverd bij onze reisorganisatie (later daarover meer). Die autorisaties komen nu langzaam binnen. Volgende week wil ik alle documenten naar de visumdienst sturen, zodat zij nog zeven weken hebben om alles in orde te maken.

DSC02440

Visum China

Het spannendste visum is dat voor China. Na uitgifte van dit visum moet je binnen 90 dagen het land in zijn. Dat gaan wij niet redden en daarom vragen we het Chinese visum in Iran aan. We hebben daarvoor wel een brief van de Nederlandse ambassade in Iran nodig, die stelt dat wij Nederlandse staatsburgers zijn en dat zij het goed vinden dat we naar China reizen. Ik dacht dat even digitaal te regelen, maar nee: we moeten een afspraak maken op de ambassade. Dat moet dan wel per se op zondag 17 mei, omdat we die dag ons Chinese visum aan moeten vragen. Die afspraak hebben we gelukkig kunnen maken, maar ik weet nog steeds niet of we de brief dan direct meekrijgen. Lukt dat niet, dan hebben we een probleem met ons reisschema. Stress! Ik hoop snel een reactie van de ambassade te krijgen.

De Zijderoute

Aanvankelijk wilden we de Zijderoute backpackend doen. Maar ik ontdekte al snel dat we toch best wat moesten regelen. In mei zitten in Iran de hotels snel vol. Turkmenistan kun je bijna niet op eigen houtje doen. Voor het visum van Oezbekistan moet je als Nederlander een aantal hotelovernachtingen geboekt hebben. We wilden de Pamir Highway in Tajikistan vanuit hier al regelen, om ter plekke niet teveel tijd te verliezen. Uiteindelijk hebben we onze reis van Iran tot over de Chinese grens helemaal op maat samengesteld en geboekt bij Dimsum Reizen. Het heeft zeker nadelen om alles al vast te leggen en ook de kosten worden daardoor een stuk hoger. Maar ik vind het fijn dat we ter plekke geen regelwerk meer hebben. Reizen door de Stannen is toch andere koek dan reizen door Zuidoost-Azië, waar alles zo makkelijk is.

DSC02442

Vluchten en de overige landen

Tijdens onze eerste wereldreis hadden we een round the world-ticket, aangevuld met wat losse vluchten. Voor onze huidige route zijn er geen RTW-tickets en dus speur ik dagelijks het internet af naar goede deals voor losse tickets. Een groot aantal vluchten is al geboekt. De vlucht van Tokyo naar Frans-Polynesië was bijvoorbeeld belangrijk, omdat de goedkoopste variant 650 euro kostte (met stop in Auckland). De tweede optie kostte 2200 euro en daarvoor moesten we eerst naar LA vliegen. De vlucht van Frans-Polynesië naar Hawaii gaat maar eens per week, dus die wilden we ook snel boeken. Verder hebben we de binnenlandse vluchten in Frans-Polynesië al vastgelegd, want die lopen in oktober snel vol. Kortom: we hebben veel meer geboekt dan dat we vooraf hadden bedacht.

Vaccinaties

We zijn weer voorzien van alle inentingen. We kregen ook een recept voor malariapillen mee, voor Noord-Sulawesi en Flores in Indonesië. Ik weet nog niet wat we hiermee gaan doen, in Myanmar ben ik er zo ziek van geweest.

Bankzaken

We moeten nog een extra set bankpassen aanvragen, om een back-up te hebben voor onderweg. We maken de vader van Ward tijdelijk mederekeninghouder, zodat hij in geval van nood bij ons geld kan. Hij of mijn broer zal ook onze post openmaken en het ons doorgeven als er iets bijzonders is (of als er een rekening betaald moet worden).

Verzekeringen en abonnementen

We hebben onze doorlopende reisverzekering verhoogd en uitgebreid. Tijdens onze reis blijven we ook gewoon onze zorgverzekering betalen. We moeten nog een aantal abonnementen opzeggen, bijvoorbeeld van de krant.

Spullen

De meeste reisspullen hebben we al, dus onze reisuitrusting is compleet. We moeten alleen wat praktische zaken aanschaffen, zoals extra batterijen voor de camera’s en een nieuwe e-reader voor mij. Ook moet mijn camera nog schoon worden gemaakt. Wat kleine dingen die zo geregeld zijn.

Russisch

Sinds begin januari volgen we elke week Russische les en het gaat niet slecht. Ik heb niet de illusie dat we straks hele gesprekken kunnen voeren, maar we kennen best wat basis steenkolen-Russisch. Want aan naamvallen doen we niet, dat is veel te moeilijk ;).

DSC02441

Aftellen!

Kortom: we hebben al redelijk wat voorbereid. Mijn grootste stresspunt is duidelijk het Chinese visum! Heb je vragen over of tips voor de voorbereidingen van een wereldreis? Dan hoor ik het graag!

Ook leuk om te lezen

65 Reacties

Kirsten | Travelaar.nl 18 februari 2015 - 15:07

Zooo spannend allemaal Karlijn! Ik vind deze posts stiekem ontzettend leuk! Ben zo nieuwsgierig naar jullie het gaan hebben en wat jullie allemaal gaan ontdekken. Een super mooie route die jullie gaan afleggen.. Eén die zeker op mijn wishlist staat, maar wat een gedoe al die voorbereidingen. Heel veel succes daarmee en hopelijk komt alles helemaal goed!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 15:34

Hoi Kirsten, dank voor je reactie! Ik hoop ook maar dat alles goed komt. Die visaperikelen heb je zelf totaal niet in de hand, dat maakt het zo irritant. Het zijn ook van die aparte instituten, die ambassades! Nu maar hopen dat alles wordt geregeld en dat de Zijderoute alle moeite meer dan waard blijkt :)

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 18 februari 2015 - 15:08

Nou je hebt er zo te horen bijna een dagtaak aan! Leuk om mee bezig te zijn denk, maar er komt in jullie geval een hoop bij kijken. Maar vind het wel supergaaf dat jullie gaan. Zou ook graag langere tijd willen, maar zie dan toch weer een hoop hobbels op de weg. Werk, huis enz… Al moet je daar mss niet te lang bij stilstaan?!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 15:39

Hoi Linda, deze week lijkt het inderdaad wel een dagtaak, met al die visumtoestanden! Inlezen over leuke activiteiten en gave hotels zijn leuke voorbereidingen, maar visa en vluchten zijn niet echt hoogtepunten in het regelwerk. Maar het hoort erbij, we moeten er iets voor overhebben! Wat betreft de praktische zaken: daar moet je inderdaad niet te lang bij stilstaan ;) . Eigenlijk zijn je werk en je huis de enige lastige dingen. Maar wie weet kun je onbetaald verlof krijgen, dat scheelt al veel zorgen. En voor je huis zijn er ook allerlei opties. Zo’n lange reis is een fantastische ervaring en al het regelwerk meer dan waard. Maar regelmatig een mooie vakantie is natuurlijk ook superdeluxe, je hoeft niet lang weg als je het gedoe er omheen niet ziet zitten ;)

Antwoord
Manouk Bob - Bunch of Backpackers 18 februari 2015 - 16:54

Oehh spannend! Wat een goede met visa zeg. Daar kijk ik echt niet naar uit. Wie weet is het volgend jaar wel allemaal anders ;)! Succes nog met de laatste voorbereidingen!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 17:28

Dank je Manouk! Ik hoop voor jou dat al die Stannen een voorbeeld gaan nemen aan Kirgizië en heel dat visumgedoe afschaffen :) Zo’n onzin ook!

Antwoord
Jussi 18 februari 2015 - 16:55

Wauw, wat veel waar je aan moet denken inderdaad. Vooral omdat je zo’n lange tijd weg bent. Mbt malaria..het GGD adviseert natuurlijk altijd ze wel te nemen. Echter zijn er twee vormen van malaria en alleen voor de niet-dodelijke variant krijg je pillen mee! Die je ook nog eens heel ziek maken en zelfs mensen zelfmoord hebben doen plegen. Wij hadden daarom besloten ze niet te nemen. Krijg je malaria, dus wordt je ziek, misselijk en koorts dan kan je ze alsnog nemen en weet de plaatselijke bevolking vaak heel goed wat er aan te doen. Voor hen is het hetzelfde als de griep. Naar bed en uitzieken. In het ergste geval een paar nachten ziekenhuis. Veel succes met alles en vergeet vooral ook niet te genieten. Als het straks allemaal lukt (of niet) heb je een mooi verhaal te vertellen en iets om op terug te kijken! Liefs Jussi

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 17:33

Dank voor je reactie Jussi! Het klopt inderdaad dat je alleen pillen meekrijgt voor de niet-dodelijke variant. Ik heb nog nooit Lariam geslikt (de heftigste pil), maar wel vaker Malarone. Soms ging dat prima, maar in Myanmar ging het wel fout. Toen ik onze chauffeur vertelde dat ik ziek was van die pillen, rolde hij over de grond van het lachen. Er was al jaren geen malaria meer geweest in Myanmar ;). Ik ben er toen meteen mee gestopt en ik twijfel inderdaad of ik er nu weer aan moet beginnen. Nog maar even over nadenken! Want een paar nachten ziekenhuis in de binnenlanden van Indonesië lijkt me ook niet zo leuk ;). Maar wat het ook wordt, we gaan zeker genieten van een hopelijk prachtige reis!

Antwoord
Ester 18 februari 2015 - 17:01

Spannend zeg, over twee maanden al! Ik ben heel benieuwd naar alle verhalen. Hopelijk gaat alles goed met het Chinese visum!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 17:26

Dank je Ester, dat hoop ik ook! En inderdaad, over twee maanden al…voor we het weten zitten we in het vliegtuig!

Antwoord
Debby 18 februari 2015 - 17:03

Wauw, wat een hoop geregel!!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 17:24

Echt he! Af en toe word ik er ook een beetje moedeloos van ;) Maar het is voor het goede doel!

Antwoord
Esther 18 februari 2015 - 17:11

Inderdaad een hoop geregel zeg, maar het is wel een hele gave route! Zelf wil ik in China ook een deel van de Zijderoute doen, en ik zag inderdaad dat Dimsum interessante routes aanbiedt. Dus ik ben vooral benieuwd wat jouw ervaringen zijn met deze organisatie. Succes met de laatste loodjes!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 17:25

Hoi Esther, ik ben ook benieuwd naar Dimsum! Ik hoop maar dat ze zo goed zijn als ze lijken, want we hebben heel wat reisweken bij hen vastgelegd. De indruk is in elk geval goed, ik zal je op de hoogte houden!

Antwoord
De Wandelgek 18 februari 2015 - 18:11

Goed bezig Karlijn! Ja Turkmenistan is een politiestaat dus alleenreizen lukt daar volgens mij zowiezo niet. Was in 1999 in Tibet ook nog problematisch :-)
Spannend dat China visum!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 18:45

Hoi Wandelgek, het is inderdaad spannend met het visum! Ik hoop dat ik snel reactie krijg van de Nederlandse ambassade over die brief. Als we die meteen meekrijgen, zijn we alweer een stapje verder bij het visum. In Turkmenistan kun je in theorie wel alleen reizen (maximaal vijf dagen geloof ik), maar het is bijna niet te doen. Ik heb er ooit een blog over gelezen en die mensen vonden het verschrikkelijk. Alleen reizen in Tibet mag nu trouwens ook niet meer: wij moesten in 2010 al verplicht met een gids en chauffeur reizen. Anders kwam je er mooi niet in…;)

Antwoord
De Wandelgek 18 februari 2015 - 18:20

Bananenlassie is ook een echte aanrader als het heet is en natturlijk de typisch centraal aziatische sjasliks, alhoewel de lekkerste sjaslik uit Xinjiang komt vanwege de chinese kruiden ;-)

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 18:42

Bedankt voor de tip! En naar Xinjiang gaan we ook (als het visum rondkomt ;) , dus dan kan ik ze daar proberen!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 18 februari 2015 - 18:53

Leuk om de stand van zaken te lezen!

Voor veel landen worden visa zelden gewijzigd, maar ik voel toch vaak een soort van opluchting als ik de sticker en stempel in mijn paspoort zie.

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 19:36

Helemaal mee eens Jenny! Altijd fijn als je je bestickerde paspoort terugkrijgt en weet dat het goed zit. Bij het Chinese visum weet je dat trouwens nooit: voor hetzelfde geldt gooien ze opeens de grens met Kirgizië dicht als het te onrustig is rond de Oeigoeren. Afwachten maar ;)

Antwoord
Chantal 18 februari 2015 - 19:01

Wat een geregel, maar het is het zeker waard!!!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 19:35

Ik hoop (en denk) het ook Chantal :) !

Antwoord
Kimber 18 februari 2015 - 19:52

Wow, wat een geregel! Natuurlijk wel logisch, maar jeetje, dat zijn toch meer zaken dan waar ik van te voren aan gedacht zou hebben. Aan de ene kant is het jammer dat je voor het eerste deel weinig vrijheid hebt om de route te wisselen, maar dit geeft jullie straks zo veel rust. Denk dat je heel blij gaat zijn dat je het zo geregeld hebt! Spannend! Succes met de laatste loodjes deze komende maanden!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 20:25

Hoi Kimber, er komt inderdaad wel wat bij kijken! Dat ligt ook erg aan de route hoor, voor onze eerste wereldreis was het een stuk makkelijker. Toen ik eenmaal dat RTW-ticket had uitgevogeld viel alles op z’n plaats. Bovendien hadden we toen ‘makkelijkere’ landen. Laos, Nepal, Nieuw-Zeeland, Indonesië…daar hoefden we niet veel vooraf voor te regelen, dat ging prima op de bonnefooi! Maar ik ben inderdaad blij dat we de Zijderoute al geboekt hebben. Ik voel me wel een slechte reiziger met deze luxe-optie, maar backpacken door de Stan-landen kan een behoorlijk gedoe zijn. Natuurlijk kan het allemaal best, maar dit is wel luxe. Vervoer en overnachtingen zijn geregeld, dus we hoeven ons daar alleen met de leukere dingen bezig te houden. En met het Chinese visum ;)

Antwoord
Ellen 18 februari 2015 - 20:19

Het komt al snel dichterbij. Heb je al aan je hoofddoek voor Iran gedacht ?

Antwoord
Karlijn 18 februari 2015 - 20:30

Daar heb ik zeker aan gedacht, dat moet goed komen! Ik vind het lastiger om wijde, lange kledingstukken te vinden die ook mijn achterkant bedekken. Ik ben nu van plan om de kleding voor Iran in Turkije aan te schaffen, daar zouden ze toch genoeg keus moeten hebben. Wat denk jij daarvan?

Antwoord
Marjolijn 18 februari 2015 - 20:41

Jeetje wat een hoop uitzoekwerk en geregel voordat jullie straks weg kunnen. Maar wat wacht jullie een ongelofelijke reis. Het zal het vast meer dan waard zijn en dan ben je alle voorbereidingsstress al gauw weer vergeten ;) Succes met de laatste loodjes!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 08:34

Dank je Marjolijn! Het is alle moeite vast meer dan waard hoor, daar twijfel ik niet aan! Gelukkig valt het met de stress ook wel mee. Alleen dat Chinese visum, daar lig ik wakker van ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 18 februari 2015 - 21:06

Het is een hoop gedoe, maar het lijkt me echt leuk om allemaal te doen. Alleen al vanwege de talloze geweldige vooruitzichten die jullie hebben. Als ik alleen al denk aan die prachtige moskeeën in Oezbekistan en Turkmenistan. Veel succes met de verdere voorbereidingen!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 08:35

Hoi Robert, de voorbereidingen zijn inderdaad superleuk, maar ik trek de grens bij de visa ;) Daar zie ik pas de lol van in als mijn paspoort volstaat met mooie stickers! Maar natuurlijk is het alle moeite waard, ik kan niet wachten om te vertrekken!

Antwoord
Bianca 18 februari 2015 - 21:28

Leuk om te lezen! Moet er zelf niet aan denken zeg al gaan jullie prachtige plekken bezoeken! Een afdruk van je knokkels? Bizar!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 08:36

Maf he, een knokkelafdruk? Ik had er nog nooit van gehoord, maar we moeten eraan geloven! Grappig dat je zegt dat je er zelf niet aan moet denken. Mijn favoriete reactie op onze wereldreisplannen kwam van een collega, die me aankeek en uit de grond van zijn hart zei: ‘Wat afschuwelijk’. Dat vond ik zo mooi! Iedereen z’n ding ;)

Antwoord
Eva - eighty7 18 februari 2015 - 23:29

Wat gaaf Karlijn! Het komt nu echt heel snel dichterbij :) Ik ga in mei met de trein vanuit moskou naar beiijing en ben nu ook wat Russisch aan het leren; althans, het alfabet uit mijn hoofd aan het leren. Om een gesprek te voeren moet ik toch wat meer m’n best doen. Moeilijk zeg, goed dat jullie dit doen.

Hopelijk krijg je snel bericht van de ambassade over jullie visum voor China; wat een gedoe toch allemaal.. je moet er wat voor over hebben!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 08:40

Wat gaaf dat je de Transsiberië Express gaat doen! Die staat bij ons ook hoog op de lijst, lijkt me zo mooi! Het Russische alfabet leren is al een goede stap, dan kun je de tekens tenminste lezen. Ik verwacht ook niet hele diepgaande gesprekken te kunnen voeren straks, maar wat basisdingen moeten lukken. Al hoop ik wel dat mensen heeeeel langzaam terugpraten ;). Ik hoop ook dat we snel iets horen van de ambassade, fingers crossed!

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 19 februari 2015 - 09:01

Zo dat is nog best wat geregel, het lastige maakt het natuurlijk dat je op een bepaald moment ergens écht moet zijn, omdat je anders een probleem hebt, zoals met het Chinees visum. In ieder geval zijn jullie goed voorbereid en gaan jullie een geweldige reis tegemoet en zolang je daar aan vasthoudt en je eenmaal op reis bent is het genieten! Mooie post wederom! :-)

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 09:40

Klopt helemaal Sieds, het is irritant dat het soms heel nauw komt! Ik heb inmiddels wel goede hoop dat het goed komt met het Chinese visum, de Nederlandse ambassade stelt zich redelijk welwillend op ;) Ik kan er vanuit hier niets meer aan doen, we moeten het zien in Teheran! Lekker een dagje ambassades hoppen ;) Met het genieten komt het vast wel goed!

Antwoord
Lynn 19 februari 2015 - 09:13

Wat super gaaf dat jullie daar langs gaan! Ik ga je zeker volgen! Ik hoop over ongeveer 3 jaar ook een lange wereldreis te gaan maken, als we genoeg geld gespaard hebben. We twijfelen nog om via deze route of met de Transmongolië express naar China te gaan. Hopelijk is tegen die tijd de visa regelen iets gemakkelijker :)
Succes met de voorbereidingen en geniet er van!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 09:43

Hoi Lynn, leuk dat je me gaat volgen en gaaf dat je ook een wereldreis wilt maken! Zowel de Zijderoute als de Transsiberië Express lijken me supergaaf, dus volgens zijn allebei de opties geweldig. Ik hoop inderdaad dat de visumtoestanden dan wat makkelijker zijn, dat scheelt een hoop regelwerk :)

Antwoord
Nanda 19 februari 2015 - 10:59

Wow, wat een werk! Die visa regelen, dat is altijd een stressdingetje, maar… het komt ook altijd op zijn pootjes terecht, is het niet links- dan wel rechtsom, is mijn ervaring.
Russisch lijkt me geen makkelijke taal, goed dat je jullie je daar zo in verdiepen!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 11:08

Het Russisch is inderdaad een hele uitdaging, meer nog dan de visa ;) Want het klopt, dat komt allemaal vast wel goed. Ik heb inmiddels geruststellende berichten uit Iran ontvangen, dus ik heb goede hoop dat alles in orde komt!

Antwoord
henriette 19 februari 2015 - 11:10

Leuk om te lezen waar je allemaal mee bezig bent Karlijn, gave route hoor! Ben heel benieuwd en pff al dat geregel. China is drama idd, mijn oom moest nu ook een visum en was vergeten dat het nu Chinees Nieuwsjaar is.

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 11:40

Dank je Henriette! Het is veel geregel, maar hopelijk alle moeite waard! Argh, een visum regelen tijdens Chinees Nieuwjaar is natuurlijk mission impossible…Balen zeg :(

Antwoord
Tikva 19 februari 2015 - 13:11

Geen idee dat je zoveel moest regelen voor de zijderoute. Marcel wil nog graag een keer die kant uit maar mij staat dat toch wel tegen. Ondanks dat je op wereldreis gaat heb je een deel van je route al van dag tot dag vast staan, ik wil juist vrijheid. Nu maar duimen dat je in die periode niet ziek wordt ofzo. Ach gelukkig heb je daarna nog heel veel tijd om wel gewoon op pad te gaan. Lekker aftellen!

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 13:35

Hoi Tikva, je hoeft natuurlijk niet alles vast te leggen! Behalve Turkmenistan dan. Wij hebben er wel voor gekozen omdat we de route binnen een bepaalde tijd willen afleggen en niet teveel tijd willen verliezen met (Russisch) regelwerk. Bovendien kiezen we ook wel een beetje voor luxe in vervoer enzo. Maar als je het backpackend wil doen, kan dat ook. Het is maar net waar je zin in hebt en waar je je goed bij voelt. Het gebrek aan vrijheid is inderdaad wel een minder punt hoor, ben ik met je eens. We hebben er ook best even over getwijfeld. Maar ik ben toch wel van de strakke planningen die we meestal vrij goed naleven, we blijven ook als we backpacken niet zo snel ergens hangen. In Turkije en vanaf China hebben we weer volop vrijheid, die combinatie is in elk geval erg fijn!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 19 februari 2015 - 18:29

Wat gaat de tijd snel!! Mega spannend, en heel gaaf om het allemaal te regelen. Bizar trouwens dat je knokkelafdrukken moet sturen naar Iran.

Antwoord
Karlijn 19 februari 2015 - 19:54

Ja hé! Voor we het weten is het april :) Ik vind die knokkelafdrukken ook zo raar, ik had er nog nooit van gehoord. Ik hoop dat ik ergens afwasbare inkt kan vinden, anders loop ik er komende week maar verdacht bij ;)

Antwoord
Simone 20 februari 2015 - 07:26

Jee wat een geregel allemaal! En van dat China visum zou ik ook stress krijgen maar het komt vast allemaal goed. Wel echt een hele fijne route lijkt me zo. Veel landen die ook nog op mijn lijst staan!

Antwoord
Karlijn 20 februari 2015 - 09:31

Hoi Simone, mijn vertrouwen in het Chinese visum is gelukkig weer wat gestegen! Het lijkt erop dat het allemaal goed moet komen, al weet je het met de Chinezen nooit. Als zij opeens besluiten om al hun visumregels te veranderen of de grens met Kirgizië dicht te gooien, hebben wij dikke pech ;) Maar vanuit hier kan ik er niets meer aan doen, we moeten in Teheran maar zien hoe het loopt. Ik denk ook dat het een hele mooie route is die we gaan doen. Van mij mag het snel 20 april zijn!

Antwoord
patricialukens 20 februari 2015 - 16:43

Jeetje spannend hoor. Ik ga je in ieder geval volgen. Ik zie de blogs wel voorbij komen.

Antwoord
Karlijn 20 februari 2015 - 17:09

Leuk dat je me gaat volgen Patricia :) !

Antwoord
Yvon 21 februari 2015 - 18:08

Visa’s are hell, lol.
Wat iemand anders al zei; je hebt er echt een dagtaak aan!

En ik hoop voor je dat je het Chinese visum / de brief krijgt. Duim voor jullie!

Antwoord
Karlijn 22 februari 2015 - 11:15

Hoi Yvon, jij weet er helaas ook alles van ;) Vooral dat Chinese visum is altijd en overal weer een uitdaging. Maar ik heb inmiddels goede hoop dat het goed gaat komen, al weet je het natuurlijk nooit. We gaan het zien in Teheran!

Antwoord
Sarah 21 februari 2015 - 20:26

Super! Heftig met die visums! Inderdaad wel een stuk anders dan even door ZO Azië waar je bijna niet moet plannen. Ik kan goed begrijpen dat jullie een externe organisatie hebben ingeschakeld. Ik kijk heel hard uit naar de blogs over de heerlijke bestemmingen die jullie hebben uitgekozen! Je schreef het waarschijnlijk al, maar het is me ontgaan: hoe lang gaan jullie erover doen ongeveer?

Antwoord
Karlijn 22 februari 2015 - 11:17

Hoi Sarah, dank je voor je reactie! Aan de ene kant voel ik me wel een beetje een slechte reiziger omdat we het Centraal-Azie-deel hebben georganiseerd, maar aan de andere kant vind ik het juist superfijn. Geen gedoe, alles is geregeld! We gaan in totaal acht maanden op reis en het stuk van Istanbul naar Beijing gaat zo’n vier maanden in beslag nemen. Ik ben zo benieuwd, ik kan niet wachten tot vertrek!

Antwoord
Glampacker 23 februari 2015 - 12:38

Super gave reis gaan jullie maken. Ik wou dat ik dit kon doen met mijn vriend, maar zo’n lange reis zit er helaas niet in met zijn baan. xx Laura

Antwoord
Karlijn 23 februari 2015 - 13:43

Dank je voor je reactie Laura! Jammer dat een lange reis er voor jullie niet in zit. Met sommige banen gaat het ook gewoon echt niet. Hopelijk kunnen jullie wel regelmatig een mooie kortere reis maken!

Antwoord
Marcella 23 februari 2015 - 19:21

Zo, wat een berg reacties! Ook onwijs leuk om te lezen wat de ‘stand van zaken’ is! Wat een geregel met je visa joh, hopelijk lukt het 17 mei gewoon en heb je vlot alles rond voor China. En na de Stannen heb je volgens mij minder vast liggen, dus dan heb je veel meer vrijheid. Lijkt me moeilijk hoor, Russisch! ;-)

Antwoord
Karlijn 23 februari 2015 - 20:27

Hoi Marcella, ik hoop erop dat 17 mei goed gaat komen! We hebben onze afspraak bij de Nederlandse ambassade en dat is stap 1. Nu maar hopen dat de Chinese ambassade ook mee wil werken ;) . Het klopt dat we na de Stannen meer vrijheid hebben, dat is wel een mooie afwisseling. Met het Russisch komt het ook wel goed. Tenminste, de basis-steenkolenvariant ;)

Antwoord
Let's travel and see 25 februari 2015 - 10:29

Wat leuk om te lezen Karlijn! En knokkelafdrukken maken, haha waar hebben ze dat nou weer voor nodig;) Wat betreft Malariapreventie heb ik hele goede ervaringen met de Chinese geneeskruiden-combinatie Artemisia Qing Hao, misschien de moeite waard om eens naar te kijken!

Antwoord
Karlijn 25 februari 2015 - 14:10

Dank je Saimi! Ja, die knokkelafdrukken zijn echt raar. Was ook erg grappig om ze te maken, dat lukte al bijna niet. Creatief met een stempelkussen, haha! Dank voor je tip voor de malariapreventie, ik ga ernaar kijken!

Antwoord
Marloes 27 februari 2015 - 11:28

Wat een super vooruitzicht deze wereldreis! Ben heel benieuwd naar je ervaringen. Wat betreft de malariapillen, daar ben ik ook eens behoorlijk ziek van geweest (toen had ik Lariam, brrr nooit meer). Op een latere trip heb ik Malarone gebruikt, dat ging bij mij een stuk beter!

Antwoord
Karlijn 27 februari 2015 - 11:56

Dank je voor je reactie Marloes! Ik heb ook zoveel zin in onze reis, ik kan niet wachten! Malariapillen zijn inderdaad ellendige dingen. Lariam heb ik nooit hoeven nemen (ik zou het ook bijna niet meer durven, als ik iedereen zo hoor), maar Malarone wel verschillende keren. Soms ging dat prima, zoals in Zuid-Afrika, en soms werd ik er flink ziek van, zoals in Myanmar. Ik heb het idee dat het ook wel een beetje aan het eten ligt. In Myanmar aten we heel licht (noedelsoep, rijst), in Zuid-Afrika een stuk zwaarder (biefstuk). Misschien dat de pillen dan een betere bodem hebben ofzo. Maar hoe dan ook: vervelend blijft het!

Antwoord
Milou 27 februari 2015 - 15:14

Ik vind dit zo leuk om te volgen en lezen. En jeetje: ik krijg al hoofdpijn als ik alleen maar aan al die voorbereidingen denk!

Antwoord
Karlijn 27 februari 2015 - 16:21

Dank je Milou! Ik had er vorige week ook even hoofdpijn van. Ik werd gek van die visumformulieren en regeltjes, en ook van alle treinen en vliegtuigen die maar eens in de week gingen, allemaal op dagen dat het mij niet uitkwam ;) Maar alles is geregeld en ik ben weer helemaal zen qua wereldreisvoorbereidingen (tenminste, voor zover ik ooit zen ben ;)

Antwoord
Terugblik: February favorites - Karlijn Travels 1 maart 2015 - 12:43

[…] Mijn meest gelezen post was ‘Carnaval vieren in Venetië’ en de meeste reacties kwamen op het artikel ‘Hoe staat het met de voorbereidingen van onze wereldreis?’. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.