Home Europa Vier weken op reis in Europa: hoe is het bevallen?

Vier weken op reis in Europa: hoe is het bevallen?

Door Karlijn

Al in januari plande ik een reis naar Italië: eerst vliegen naar de Dolomieten, daar roadtrippen en wandelen. Dan met de trein naar Puglia en na een roadtrip daar terugvliegen naar huis. Toen corona uitbrak besloot ik deze reis niet te annuleren, maar ik geloofde ook niet echt dat ‘ie door zou gaan. Maar verrassing: eind augustus was het reisadvies voor Italië nog steeds geel en konden we volgens plan vertrekken. Vliegen wilden we liever niet, dus namen we de auto en plakten we een week Oostenrijk en Zwitserland vast aan onze Italië-weken. Vier weken op reis in Europa tijdens coronatijd: hoe is het bevallen?

Nog nooit waren we zo lang achter elkaar op vakantie in Europa en nog nooit maakten we met onze eigen auto een Europa-reis. Toch weer nieuwe reiservaringen in coronatijd! Ik vinkte zelfs twee nieuwe landen af: Oostenrijk en Zwitserland. Onze eerste stop was Salzburg, een verrassend mooie stad. We moesten wel even wennen aan de vrije houding van de Oostenrijkers. Het hotel had gewoon een ontbijtbuffet en afstand houden werd nergens gedaan. In Oostenrijk moesten we extra ons best doen om een beetje coronaproof te reizen. Even aanpassen, maar uiteindelijk ging dat prima. We maakten ook een dagtrip naar Hallstatt, het dorpje dat model heeft gestaan voor de film Frozen. Normaal schijnt het hier verschrikkelijk druk te zijn, maar nu was het prima te doen. Mooi uitstapje!

Op weg naar de Dolomieten in Italië

Ik heb de smaak van het wandelen enorm te pakken gekregen en de Dolomieten stonden al jaren op mijn verlanglijst. Nu was het eindelijk zover. Helaas regende het enorm toen we de Brennerpas overstaken en dat bleef het de volgende drie dagen doen. Regen op reis en ik gaan niet goed samen en in de bergen zie je bovendien meteen niks meer met die laaghangende wolken. De eerste dagen vielen dus een beetje in het water, maar we konden gelukkig wel het knalgroene Lago di Carrezza en de Cinque Torri bewonderen. En toen het weer eenmaal omsloeg, werd het ook echt prachtig.

Wandelen in de Dolomieten

We maakten vier dagwandelingen in de Dolomieten. De mooiste was de uitgebreide variant van de bekende Drei Zinnen-hike. We breidden de route uit met de Fiscalina Valley en liepen die dag maar liefst 23 spectaculaire kilometers door de bergen. De wandeling naar Secada was ook geweldig, net als die naar Fanes Hütte. De wandeling naar het knalblauwe Sorapis vonden we achteraf niet echt handig. Het was veel klauteren langs smalle afgronden en voor zo’n soort wandeling was het veel te druk. De combinatie met corona en hijgende wandelaars in je nek was geen succes. Eigenlijk was dit de enige plek in de Dolomieten waar we ons niet veilig voelden, coronatechnisch gezien.

Opstaan voor zonsopkomst en Alpe di Siusi

Ga je naar de Dolomieten, dan mag je het turquoise Lago di Braies natuurlijk niet overslaan. Dit meer is het mooist bij zonsopkomst en normaal staan hier honderden fotografen. Nu was het slechts een handjevol mensen dat vroeg was opgestaan en de relatieve rust op dit soort Instagram-plekken is echt een voordeel van reizen in coronatijd. Onze laatste dag in de Dolomieten bezochten we ’s ochtends vroeg de Alpenweide Alpe di Siusi. Een prachtige afsluiting van een roadtrip door een gebied waar we zeker nog naar teruggaan.

Tussenstop in Ravenna

Het is nogal een stukje rijden vanuit de Dolomieten naar Puglia, dus overnachtten we ergens halverwege. Dat werd een stop in Ravenna, waar we nog een paar uurtjes de tijd hadden om de beroemde mozaïeken van de stad te zien. Ravenna is een heerlijk, kleurrijk stadje en het toerisme is hier zeer coronaproof ingericht. Geen ontbijtbuffetten meer, temperatuur meten bij het binnengaan van bezienswaardigheden, een bepaald aantal mensen binnen: prima geregeld.

Op reis in Europa: op naar Puglia

Tijd voor een lange rit zuidwaarts: op naar Bari, onze eerste stop in Puglia. De rit verliep eindelijk rustig en filevrij (het noorden van Italië was echt druk qua verkeer) en voor we het wisten checkten we in in een mini-appartementje in het oude deel van Bari. Bari gaf me het gevoel dat ik op een verre bestemming was. Een beetje Havana-achtig, met vervallen, kleurrijke gebouwen, oude dametjes met krulspelden in op de balkons en sfeervolle pleintjes. Fotografietechnisch kon ik mijn hart hier helemaal ophalen.

Matera en verder naar het zuiden

Onze rondreis Puglia zat overvol. We bezochten het spectaculaire Matera met haar grotwoningen, we reden langs de kust en wandelden door prachtige dorpjes als Gallipoli, Otranto en Ostuni. We lagen aan het strand, ontdekten de trulli’s van Alberobello en sliepen zelf in zo’n traditionele woning. Coronaproof reizen was in deze dorpjes wel net wat lastiger dan in het noorden. De straten zijn smal en de Italianen (en later ook veel Nederlanders) waren in groten getale op reis. Overdag was het vaak nog rustig, omdat het erg warm was, maar rond vijf uur werd het overal wel erg druk. We kozen er daarom voor om zo vroeg mogelijk te eten (lastig, in Italië) en dat niet hartje centrum te doen. Zo konden we de grootste drukte een beetje ontwijken. En natuurlijk droegen we, net als de Italianen zelf, overal braaf ons mondkapje waar dat moest.

Via Vieste en Bologna naar Zwitserland

De laatste week van de reis hadden we niets meer gepland, omdat we onze route terug wilden laten afhangen van reisadviezen, corona en het weer. Eigenlijk wilden we graag nog naar Rome, maar gezien de grote drukte in Puglia besloten we dat niet te doen. We konden niet goed inschatten hoe druk Rome zou zijn. We kozen daarom voor een paar dagen op het schiereiland Gargano, een uithoek van Puglia die enorm de moeite waard is. Vieste is een prachtig dorp en de kustlijn en het groene binnenland zijn prachtig. Via Bologna reden we vervolgens naar Zwitserland. De weersvoorspellingen waren niet zo goed, dus we bleven slechts één volle dag in Interlaken. Precies genoeg voor een mooie wandeling naar een bergmeer en een bezoek aan indrukwekkende watervallen. Zwitserland smaakte echt naar meer!

Conclusie: reizen in coronatijd

Van tevoren heb ik me vaak afgevraagd hoe handig het is, reizen in coronatijd. Want als we heel eerlijk zijn: het is natuurlijk beter als iedereen gewoon thuisblijft. Ik maakte me ook een beetje zorgen over de reisadviezen: wat als de boel op oranje springt? Daarom besloten we in elk geval om het vliegen te skippen en met de auto te gaan. Dan kun je meteen weg en je kunt altijd thuiskomen. Maar tijdens de reis vielen al deze zorgen weg. We hebben ons vrijwel nergens ongemakkelijk gevoeld, we volgden de regels en droegen mondkapjes waar nodig. De Italianen hebben alles keurig georganiseerd.

Op reis in Europa: extra goed opletten

Wel bleven we steeds kritisch kijken naar wat we wel en beter niet konden doen. Geen volle treintjes in Salzburg in, niet ergens gaan eten waar de tafels te dicht op elkaar stonden, altijd afstand houden en geen onnodige drukte opzoeken. Uiteindelijk bepaalt je gedrag hoe veilig je bent voor jezelf en anderen. Of je nu in Nederland of in Italië bent. Kortom: we hebben een prachtige reis gehad en ik ben heel dankbaar dat we hem helemaal af hebben kunnen maken zoals gepland. Want wie weet wanneer we weer op pad kunnen…

Ben jij nog weg geweest deze zomer?

Ook leuk om te lezen

15 Reacties

Ellen 27 september 2020 - 13:26

Lekker dat jullie toch even op reis konden gaan. Helaas kan mijn reis naar China dit najaar niet doorgaan. Gelukkig ben ik nog in januari naar Tibet geweest hoewel ik toen vanwege de corona uitbraak 2 dagen eerder dan gepland Tibet uit moest (Tibet ging dicht voor buitenlanders). Dit bleek uiteindelijk een geluk te zijn geweest want ik kon mijn terugvlucht naar Nederland ook 2 dagen vervroegen. En dit was de laatste KLM vlucht van Chengdu naar Nederland. Ik hoop ergens volgend jaar weer te kunnen reizen in China/Tibet. Tot die tijd is het gewoon thuis blijven.

Antwoord
Karlijn 28 september 2020 - 09:05

Dat was inderdaad een geluk bij een ongeluk! Als je dan vast komt te zitten…Ik hoop met je mee dat je volgend jaar weer naar China en Tibet kunt. Volgens mij nu zo’n beetje de meest coronaproof-bestemmingen die er zijn ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 28 september 2020 - 09:47

Jeetje wat een mooie foto’s en een leuk verhaal weer! Leuk dat jullie nog op pad zijn geweest! Ik ben zelf naar het Zwarte Woud geweest in Duitsland (dat was in vakantie tijd en dus erg druk voor mijn gevoel), daarna een lang weekend naar Normandie. Dat was na de vakantie dus veel rustiger. Heerlijk! Ik hoop dat ik volgend jaar wat langere reisjes kan plannen, alles wat ik had gepland was gecancelled dus toen het kon zijn we halsoverkop vertrokken.

Antwoord
Karlijn 28 september 2020 - 11:37

Dank je wel en wat fijn dat jij ook nog weg bent geweest! Ik hoop ook echt dat we volgend jaar weer wat meer kunnen op reisgebied. Alleen plannen kunnen maken zou al heerlijk zijn!

Antwoord
Lotte 28 september 2020 - 22:01

Prachtige foto’s weer! De regio van de Dolomieten staat ook al eeuwen op mijn wishlist, hopelijk volgend jaar!

Antwoord
Karlijn 29 september 2020 - 08:41

Dank je wel! De Dolomieten zijn echt prachtig, nog mooier dan ik had verwacht! Ik hoop met je mee :)

Antwoord
Robert 3 oktober 2020 - 08:12

Mooie foto’s! Ik zie wel een aantal bekende plekken, die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Wij hadden na de werkzaamheden in huis besloten om een week naar het Ötztal te gaan. Ik kom er elk jaar en ken de weg goed. Een week zou ik er makkelijk vol kunnen krijgen. Afgelopen vrijdag kreeg ik een app van een collega dat Tirol op de Duitse lijst met risicogebieden was geplaatst en ik er ivm mijn werk er niet naartoe mocht. We hebben dus maar besloten een kleine roadtrip door Duitsland te doen. Fijne was de leegte, waardoor je mooie foto’s kon maken. Toch was het me bij de Moezel wat te druk en schoot de 1,5 meter er bij veel toeristen behoorlijk in. Hoop dat het snel normaal wordt.

Antwoord
Karlijn 3 oktober 2020 - 12:17

Fijn dat jullie toch nog even weg zijn geweest, maar je wordt toch stapelgek van al die reisadviezen. Zeker in combinatie met je werk, dat is helemaal irritant. We houden er maar rekening mee dat we de komende winter en het voorjaar in elk geval niks kunnen. Normaal…ik kan niet wachten!

Antwoord
Marcella 11 oktober 2020 - 15:03

Prachtige foto’s Karlijn, je hebt ons echt benieuwd gemaakt naar Italië! Wij hopen volgend jaar door dit mooie land te reizen, al is het natuurlijk afwachten wat er mogelijk is in mei/juni. Het maakt de reispret er zeker niet leuker op :-( Maar gelukkig konden jij en ik toch nog even de bergen in. Deed ons goed!

Antwoord
Karlijn 12 oktober 2020 - 08:43

Dank je wel! De bergen hebben ons inderdaad goed gedaan, ik kan er nu weer even tegen. Al is het toch vervelend om niets te kunnen plannen, maar het is niet anders. Wij zetten ook in op mei/juni, en dan iets Europees. Dat zou al mooi zijn…

Antwoord
Jelt 11 oktober 2020 - 22:00

Wat een mooie trip! Wij hopen in December toch nog even weg te kunnen naar Oostenrijk. Prachtige foto’s!

Antwoord
Karlijn 12 oktober 2020 - 08:44

Dank je wel! Ik duim voor Oostenrijk, dat zou mooi zijn!

Antwoord
Angela 26 oktober 2020 - 18:53

Wat een gave foto’s! 😍 Wij zijn dit jaar verhuisd en door Corona hadden we al vlug besloten om dit jaar dan niet te gaan “en dat volgend jaar driedubbel in te halen”. Nu maar hopen dat we volgend jaar überhaupt mogen.. Het valt me zwaarder dan verwacht. Vooral ook om geen plannen te kunnen maken, een lichtpuntje te creëeren aan het einde van de Corona tunnel.. Bleghh! 😫

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2020 - 09:21

Dank je wel! Ik hoop inderdaad ook dat het volgend jaar beter is. Ik ben het helemaal met je eens: geen plannen kunnen maken is het vervelendste. De winter die voor ons ligt lijkt nu zo’n eindeloze periode. Hopelijk komt dat vaccin er snel!

Antwoord
Persoonlijke terugblik op 2020: wat ik wél en niet heb gedaan - Karlijn Travels 18 februari 2021 - 14:32

[…] maar een autovakantie was ook een prima idee. Konden we meteen Oostenrijk en Zwitserland meepikken. Die reis was geweldig en precies goed getimed. Want tegen de tijd dat we de Nederlandse grens weer overstaken, steeg het aantal gevallen al snel. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.