Home Persoonlijke blogs Terugblik op prachtig reisjaar 2019

Terugblik op prachtig reisjaar 2019

Door Karlijn

Ik had het in mijn laatste weekverslag beloofd: er komt nog een terugblik op onze hele reis van 5,5 maand. Inmiddels zijn we vier weken thuis en is het hoog tijd om die belofte in te lossen. Ik maak er meteen maar een terugblik op heel reisjaar 2019 van, want ik ging in maart ook nog naar Egypte en in mei naar Italië. Hoezo een mooi reisjaar?

 • Aantal landen bezocht: ik bezocht dit jaar acht landen en was in totaal een half jaar op reis. Eerst maakte ik losse reizen naar Egypte (met Ward) en Cinque Terre (alleen). In juni vertrokken we voor een reis van 5,5 maand, naar Vanuatu, Australië, Indonesië, Bangkok, Nepal en India.
 • Aantal verschillende overnachtingsplekken: 81, waaronder twee nachttreinen (Egypte en India) en drie weken kamperen in onze Landcruiser met daktent.
 • Aantal foto’s gemaakt: er staan nu 14.362 foto’s in Lightroom. Ik heb er ook al veel weggegooid, dus dit aantal is eigenlijk nog veel hoger.

Pipar India

 • Meest fotogenieke land: India natuurlijk! Eigenlijk is alles hier het fotograferen waard. Het straatleven is al zo kleurrijk en ‘anders dan anders’ dat je foto’s blijft maken.
 • Favoriete bestemming: onmogelijk om te zeggen, maar Australië staat erg hoog. Ik vond het daar zo fijn en relaxed, ik had er zo kunnen blijven.
 • Meest unieke bestemming: Vanuatu. Deze eilandengroep is echt heel bijzonder. Op de twee hoofdeilanden, Efate en Espiritu Santo, komen genoeg (Australische) toeristen, maar de rest van de eilanden worden maar heel weinig bezocht. Het toerisme is daar niet ontwikkeld en dat zorgt voor extra bijzondere ervaringen.
 • Favoriete stad: ik houd enorm van Sydney, maar Bangkok blijft ook één van mijn lievelingssteden. Ik kan daar makkelijk elk jaar naartoe gaan en steeds weer nieuwe dingen ontdekken.

Riomaggiore Cinque Terre

 • Leukste soloreis: dat was er maar eentje, ik ging vijf dagen alleen naar Cinque Terre. Ik vond het een prima bestemming om alleen te doen. Ik heb gewandeld, mooie stadjes bekeken, eindeloos veel foto’s gemaakt en heerlijk gegeten. Fijn!
 • Aantal wereldwonderen gezien: 2. De piramides van Gizeh en de Taj Mahal. De Taj was fantastisch om te zien, maar de piramides maakten nog meer indruk. Ik kreeg echt kippenvel toen ik de contouren van die bouwwerken voor het eerst zag opdoemen in Cairo.

Karnak tempel Egypte

 • Favoriete gebouw uit de oudheid: de tempel van Karnak in Luxor is adembenemend mooi. Al is de concurrentie in Egypte groot, want ook Abu Simbel is fantastisch. En de Vallei der Koningen in Luxor maakte ook enorm veel indruk. Egypte is zo’n geweldige reisbestemming, daar hebben we twee weken lang enorm van genoten.
 • Mooiste strand: lastig, we hebben zoveel mooie stranden gezien. Champagne Beach op Santo in Vanuatu, Turquoise Bay in West-Australië en Whitehaven Beach in Oost-Australië zijn waarschijnlijk favoriet.

Rah Island Vanuatu

 • Liefste mensen: overal waar we zijn geweest waren de mensen ontzettend vriendelijk. Ik houd van de openheid van de Indiërs, de zachtaardige Nepalezen en de gezellige Indonesiërs. Maar het welkom wat we kregen op Rah Island in Vanuatu was zo warm en hartelijk dat ik er bijna tranen van in mijn ogen kreeg. Tijdens de kerkdienst op zondag voerden de dorpsbewoners speciaal voor ons een welkomstlied mét dans op en iedereen wilde ons de hand schudden. Zo lief!
 • Mooiste hotel: ook weer lastig, want we hebben zoveel mooie overnachtingsplekken gehad. Al onze hotels in India waren bijzonder en ook onze hotels op Bali scoorden goed. Maar uiteindelijk winnen toch onze hotels in Bangkok: Hotel Indigo Bangkok Wireless en Old Capital Bike Inn. Het eerste is een designhotel in het nieuwe deel van Bangkok, compleet met gaaf rooftopzwembad. Het tweede ligt in het oude deel van de stad en is een schattig oud huis dat verbouwd is tot boutiquehotel. Heel mooi én met lieve eigenaren. Elke avond lag er een persoonlijk briefje met cadeautje in onze kamer. Zo lief!

Everest basecamp trek Nepal

 • Grootste prestatie: de Mount Everest Base Camp Trek in Nepal. Zestien dagen lopen, waarvan het grootste deel ruim boven de 4000 meter: het is niet niks. Maar het meeste afgezien heb ik denk ik tijdens de Rinjani-trekking in Lombok. Die duurde goddank maar twee dagen, want twee kilometer stijgen in één dag vond ik toch een aardige uitdaging. Ik ben best trots dat ik beide trekkings met succes heb gelopen.
 • Lekkerste eten: daar hoef ik niet lang over na te denken, want onze avond bij Nusantara in Ubud was fantastisch. We aten hier gerechten uit verschillende delen van Indonesië en alles was even bijzonder.
 • Duurste land: Australië. Al is Vanuatu ook aardig aan de prijs.

Yasur Tanna

 • Bijzonderste natuurfenomeen: Mount Yasur op Tanna in Vanuatu. Deze vulkaan is heel actief en spuwt de hele dag as, rookwolken en brokken gestolde lava uit. Je kunt hier gewoon op de kraterrand staan en dit natuurgeweld bekijken. Een beetje eng misschien, maar vooral ontzettend gaaf. Je voelt de grond onder je voeten trillen, de vulkaan gromt en rommelt en om de paar minuten barst de boel uit. Wat een kracht.
 • Indrukwekkendste culturele activiteit: het landdiven op Pentecost op Vanuatu. Gekkenwerk, dat bungeejumpen aan lianen, maar spectaculair is het wel.

Uluru-Australië

 • Mooiste nationale park: we hebben heel wat mooie nationale parken bezocht, maar Francois Peron NP in West-Australië vond ik misschien wel het indrukwekkendste. Je kunt hier alleen met een 4WD rijden, het zand is knalrood en de zee knalblauw en we zagen onder andere haaien jagen, zeekoeien zwemmen en thorny devils voorbij trippelen. De landschappen zijn fantastisch mooi. Daarnaast verdient Uluru-Kata Tjuta een speciale vermelding, want dit park in hartje Australië is briljant. Al was het alleen maar vanwege de zonsondergang boven Uluru!
 • Leukste activiteiten algemeen: dat zijn er heel wat! Koken in Ubud, fietsen in Jaipur, een boottocht in Varanasi, surfen op Lombok, zeilen bij de Whitsunday Islands, een foodtour in Bangkok: deze reis hing van geweldige activiteiten aan elkaar.
 • Grootste tegenvaller: het eiland Nusa Penida bij Bali viel ons erg tegen. In deze post lees je waarom.

Cape Range National Park

 • Volgende keer gaan we niet meer: kamperen. We reisden langs de westkust van Australië in onze Toyota Landcruiser Troopy met daktent. Een fantastische auto die we niet meer wilden inleveren, maar dat kamperen…De campings bij de plaatsen in Australië zijn veel te krap, ik vind kamperen erg veel werk en ik wil ’s avonds gewoon binnen kunnen zitten. Zeker aangezien het om zes uur donker en koud werd.
 • Aantal keren ziek: ik ben eigenlijk niet ziek geweest, Ward was een dag ziek tijdens onze trekking in Nepal. Gelukkig kon hij de volgende dag weer gewoon verder.
 • Aantal kilo’s kwijt: ik ruim 6, Ward 5. Wat zou het fijn zijn als ze er nu af bleven, maar helaas: ik ken mezelf.
 • Hoe is de thuiskomst bevallen? Iedereen vraagt ons natuurlijk of we alweer gewend zijn, nu we vier weken thuis zijn. Het antwoord: op zich wel. Werken vinden we prima, maar de huishoudelijke taken en het binnen leven zijn niet echt een succes. Ook lijkt het leven in Nederland altijd zo saai, als je maandenlang alleen maar leuke dingen hebt gedaan. De ervaring leert dat dit gevoel na een tijdje weer verdwijnt, dus daar wachten we nu maar op. We kunnen in elk geval terugkijken op een fantastisch reisjaar 2019!

Bedankt voor het meelezen het afgelopen jaar en een prachtig 2020 gewenst!

Ook leuk om te lezen

18 Reacties

Linda | travellersoftheworld 23 december 2019 - 11:42

Wat een gaaf reisjaar hebben jullie achter de rug! Leuk om er over te lezen. Het wennen in Nederland heeft bij ons ook even geduurd na 10 maanden reizen. Stiekem ben ik nu bijna vier maanden later nog steeds niet helemaal gewend en wil ik weer weg

Antwoord
Karlijn 23 december 2019 - 16:46

Dat snap ik best! Na onze eerste reis van 8 maanden heeft het lang geduurd voordat we er echt weer helemaal in zaten. Vorige keer verliep het gewenningsproces al wat makkelijker, omdat we toen wisten wat we konden verwachten. Daarom heb ik nu (nog) de hoop dat we deze keer nog sneller weer in het ritme komen ;)

Antwoord
Milou 23 december 2019 - 11:53

Heerlijk om te lezen. Wat een prachtige reis vol waanzinnige activiteiten! Welkom terug :-)

Antwoord
Karlijn 23 december 2019 - 16:47

Dank je wel Milou! Het was inderdaad weer een gaaf reisje ;)

Antwoord
Robert 23 december 2019 - 16:42

Wat een mooi reisjaar hebben jullie gehad zeg. Er zitten toch wel wat plekken tussen waar ik ook nog eens graag naartoe zou willen. Maar kom op zeg, dat kamperen op het dak van de Troopy is toch een ongemak wat je voor lief neemt ;-) Het is wel de enige manier om op plekken te komen waar ’s nachts kangoeroes op het toilet bivakkeren haha (dat hadden wij enkele malen). En Francois Peron natuurlijk.

Antwoord
Karlijn 23 december 2019 - 16:49

Het dak van de Troopy was het probleem niet, haha! Die daktent vond ik zo’n beetje het enige leuke van het kamperen ;) Het kamperen bij Francois Peron was inderdaad ook super, net als bij Red Bluff. Maar die campings bij de plaatsen…ik vond het echt niks. Nou ja, weer wat geleerd ;)

Antwoord
Ellen 23 december 2019 - 23:25

Prima samenvatting van jullie reisjaar. Zo veel gedaan, zoveel gezien, zoveel beleefd. Ja, dan is het erg wennen als je weer in Kikkerland bent. Dat heb ik ook altijd als ik weer terug ben van mijn twee reizen per jaar. Maar ik hou me altijd voor, de volgende reis komt er straks weer aan. En dan weet je ook weer waarvoor je hard gewerkt hebt. Goede feestdagen en een reislustig 2020!

Antwoord
Karlijn 24 december 2019 - 09:43

Ja, het is altijd even wennen hè! Een nieuwe reis plannen is het beste medicijn, dus dat gaan we maar snel eens doen ;) Jij ook hele fijne feestdagen en een prachtig 2020 gewenst!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 27 december 2019 - 09:37

Wat een heerlijk verslag zeg! Leuk om zo terug te blikken op het jaar! Ik ben ook druk bezig mijn jaaroverzicht samen te stellen :-)

Antwoord
Karlijn 27 december 2019 - 13:55

Ah, leuk! Ik ga het in de gaten houden, ik vind het ook altijd leuk om op het jaar van anderen terug te blikken. En jij hebt volgens mij ook een prachtig reisjaar gehad!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 27 december 2019 - 12:26

Aaah heerlijk dit soort posts! En ook al heb ik veel van je weekverslagen gelezen, het is toch leuk om weer even wat hoogte- en dieptepunten zo op een rijtje te zien, haha. Wat een reis was het zeg, zo tof!!

Antwoord
Karlijn 27 december 2019 - 13:55

Echt he! Ik kan me gewoon niet meer voorstellen dat we vijf weken geleden nog in India zaten…

Antwoord
Angela 28 december 2019 - 16:10

Wat een leuke post om te lezen, zo met al die hoogte punten achter elkaar. Wat een geweldig jaar is 2019 voor jou en Ward geweest, zeg. Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een mooi, reislustig 2020. Tot volgend jaar! :-)

Antwoord
Karlijn 29 december 2019 - 11:35

Dank je wel Angela! Ik wens jou precies hetzelfde en bedankt voor al je leuke reacties dit jaar :)

Antwoord
Melanie | travelwithmel.nl 12 januari 2020 - 15:25

Wauw Karlijn, wat een mooi reisjaar heb je achter de rug! Leuk om je hoogtepunten zo terug te lezen. Een paar bestemmingen zou ik toch ook nog graag willen bezoeken. Staat er voor dit jaar alweer wat op de planning?

Antwoord
Karlijn 13 januari 2020 - 09:59

Hoi Melanie, jazeker! Ik heb voor dit jaar Oeganda/Rwanda, Stockholm en Italië in gedachten. En verder hoop ik dat ik naar Jordanië ga met mijn eerste KarlijnTravels-groepsreis. En jij?

Antwoord
Melanie | travelwithmel.nl 14 januari 2020 - 20:53

Dat zijn weer hele mooie bestemmingen die op de planning staan! Ben erg benieuwd naar Oeganda. Ga je daar ook een gorilla trekking doen? Spannend hoor de reis naar Jordanië! Wel een erg leuk vooruitzicht! Voor dit jaar staan bij mij Schotland, Canada, een Alaska cruise en nog een aantal dagen Mallorca op de planning. Mij hoor je dus niet klagen ;)

Antwoord
Karlijn 14 januari 2020 - 21:00

Het is wel de bedoeling dat we de gorillatracking gaan doen inderdaad! Vind het nu al eng, haha. Wat een gave plannen heb jij zeg! Ben op al die bestemmingen nog niet geweest :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.