Home Persoonlijke blogs Achter de schermen: terugblik op vijf jaar reisbloggen

Achter de schermen: terugblik op vijf jaar reisbloggen

Door Karlijn

Ergens in 2013 begon ik met bloggen op een Wordpress-blog. De precieze datum van mijn eerste post is onbekend (dat artikel heb ik allang weggegooid) en ik weet dan ook niet precies hoe lang mijn blog bestaat. Maar vanaf eind 2013 begon ik het bloggen serieus te nemen en groeide het langzaam uit tot een intensieve hobby. Als ik dat aanhoud als startpunt, dan is Karlijn Travels nu vijf jaar oud. Een mooie reden om terug te blikken op vijf jaar reisbloggen, de dingen die ik goed heb gedaan en dingen die beter hadden gekund.

Hoe ben ik begonnen met bloggen?

Reisfotografie vond ik altijd al geweldig en ik maakte na afloop van onze reizen fotoboeken waar we vrienden en familie mee lastig vielen. Het leek me leuk om mijn foto’s ook met andere mensen te delen en startte een fotosite op het platform Jux. Ik hield het meestal bij een foto met onderschrift en daar kreeg ik leuke reacties op. Tot het bericht kwam dat Jux failliet was. Weg mooie fotopagina! Als alternatief startte ik een blog op Wordpress.com, onder de snel gekozen naam KarlijnTravels. Ik ging er reisverhalen bij schrijven, volgde andere reisblogs en zag hoe je echt iets moois van een blog kunt maken. Toen ik begon, had ik geen idee van de mogelijkheden die bloggen bood. Ik vond het gewoon leuk om verhalen te delen. Pas toen ik andere reisbloggers leerde kennen, zag ik de kansen die er lagen. Mensen gingen op persreis, kregen betaald voor artikelen en hadden soms wel tienduizenden volgers. Dat wilde ik ook en ik begon drie keer per week artikelen te schrijven. Eerst in het Engels, maar al snel in het Nederlands. Ik had toen al geen ambities om fulltime reisblogger te worden, maar ik wilde wel dat mijn blog snel zou groeien.

Worlds End Sri Lanka

Waar sta ik nu met mijn blog, persreizen en samenwerkingen?

En, is mijn blog de afgelopen jaren snel gegroeid? Het korte antwoord: nee. Ik zit nu gemiddeld op 20.000 unieke bezoekers per maand. Een mooi getal waar ik twee jaar geleden alleen maar van kon dromen, maar dat niet veel voorstelt als ik het afzet tegen de cijfers van veel bloggers die tegelijk met mij gestart zijn. Ik word niet bepaald dagelijks uitgenodigd voor persreizen en samenwerkingen, en wat er wel komt sla ik bijna allemaal af. Ik heb een paar hele mooie persreizen mogen doen (Slovenië, Valencia, Peru!), maar ik heb ook geleerd dat dat voor mij zeker geen doel op zich is. Liever betaal ik mijn reizen zelf, zodat ik helemaal mijn eigen plan kan trekken en geen verplichtingen heb. Dat is ook de reden dat ik zelf zelden actief samenwerkingen zoek. Hier en daar eens een hotel of een tour, maar dan vind ik het daarna ook weer even voldoende. Uiteindelijk blog ik nog steeds om andere reizigers te inspireren, daar is in vijf jaar niets aan veranderd.

Taipei

Wat heb ik niet goed gedaan de afgelopen jaren?

SEO laten liggen

Ik vond het heel lang frustrerend dat mijn blog niet hard groeide, terwijl de reacties wel heel positief waren. Ik snapte niet waarom anderen het zoveel beter leken te doen dan ik. Inmiddels weet ik dat ik vooral veel liet liggen op SEO-gebied. Je moet werken aan je vindbaarheid in Google, anders kom je er niet. Ik schreef de eerste drie jaar vooral waar ik zin in had: beschrijvende verhalen over onze reizen, met veel mooie foto’s erbij. Praktische informatie ontbrak vaak, ik deed niets met zoekwoorden en artikelen waren dus niet vindbaar. Ik had wel veel trouwe lezers, maar de groei ging heel langzaam. De laatste jaren heb ik me meer verdiept in SEO en ben ik bezig al mijn oude blogs te updaten. Een echte SEO-ster zal ik niet worden, maar de resultaten zijn nu in elk geval stukken beter dan voorheen.

Niet netwerken

Succesvolle reisbloggers hebben vaak één ding gemeen: ze kunnen goed netwerken. Op blogevents praten zij met mensen uit de reisbranche en ze laten zichzelf actief zien. Ik ging wel naar events toe, maar was na één netwerkgesprekje alweer ontmoedigd. Wat had ik ook te bieden, met mijn kleine bezoekersaantallen? Ik had dit achteraf niet anders kúnnen doen, want op deze manier netwerken zit gewoon niet in me. Ik heb helemaal geen zin om samen met honderd andere bloggers aan tafeltjes aan te schuiven en anderen ervan te overtuigen dat ze mij naar een bestemming moeten sturen. Dat is ook de reden dat ik niet meer naar dit soort events ga: het brengt me niets, behalve gezellig bijkletsen met andere bloggers.

Wakhan Valley Tajikistan

Geen handige bestemmingen

Ik houd nu eenmaal van rare bestemmingen als Tadzjikistan, maar daar ga je de blogoorlog natuurlijk niet mee winnen. Er zoekt geen hond op deze bestemmingen, dus commercieel gezien is het helemaal niet interessant. Ik zou veel meer moeten schrijven over Europese landen waar Nederlanders graag naartoe op vakantie gaan. Tja, niets aan te doen!

Ik heb geen echte niche

Een collega-blogger heeft wel eens tegen me gezegd dat ik het mezelf onmogelijk maak qua doelgroep: ik reis naar afwijkende bestemmingen waar backpackers graag naartoe gaan, maar ik backpack niet. Daar ben ik het wel mee eens, maar het is niet anders. Ik heb nooit een afgebakende niche kunnen kiezen: ik blog over mijn reizen en ik doe van alles door elkaar. Van luxe citytrips tot homestays in Kirgizië. Dat ga ik niet aanpassen omdat het misschien helpt om mijn blog succesvoller te maken.

Wat heb ik goed gedaan de afgelopen jaren?

Gewoon doorgaan

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel: ik heb ook heus wel iets goed gedaan de afgelopen jaren. En dat begint al bij het feit dat ik heb volgehouden. Veel reisblogs stranden na een jaar, omdat die bloggers dan merken dat een blog runnen heel veel werk is. Ik ben blijven schrijven, omdat ik het ontzettend leuk vond. Inmiddels blog ik niet meer zo fanatiek, vooral vanwege tijdgebrek, maar ik probeer minimaal eens per week iets nieuws online te krijgen. Na een paar weken niet bloggen mis ik het ook echt.

Lukang Taiwan

De druk eraf halen

Ok, dit heeft even geduurd, maar sinds een jaar of anderhalf is de druk eraf voor mij. Jarenlang moest het allemaal beter en groter en moest ik van mezelf drie keer per week bloggen. Niet omdat ik fulltime reisblogger wilde worden, maar puur voor mijn eigen bewijsdrang. Die tijd is voorbij. Ik ben redelijk tevreden over de bezoekersaantallen die ik heb (al mag het altijd meer) en ik ben niet meer jaloers op anderen die groter zijn of wel tien keer per jaar op persreis gaan. Ik stelde mezelf de vraag: wat zou ik anders doen met mijn blog als ik 100.000 maandelijkse lezers had en het antwoord was: helemaal niks. Niet meer gesponsorde reizen, niet meer samenwerkingen: ik ben er niet naar op zoek. Dat betekende dus dat het volkomen overbodig was om mezelf onder druk te zetten. Mijn blog is een hobby en dat blijft het ook.

Kwaliteit blijven leveren (hoop ik)

Ik vind heus niet dat mijn blog briljant is en ook niet elke post is even goed. Maar ik steek wel veel tijd in elk artikel dat ik publiceer en ik hoop dat je dat ook terugziet in de kwaliteit van tekst en foto’s.

Lezers én locals helpen

Ik reageer op elke reactie die ik krijg en beantwoord alle mails van lezers. Het is niet voor niets mijn doel om mensen te helpen hun reisdromen waar te maken. Als ik dan later een mailtje met een bedankje krijg, ben ik helemaal blij. Het afgelopen jaar heb ik bovendien verschillende leuke reacties van locals ontvangen, zoals de eigenaren van een homestay in Sri Lanka en onze chauffeur op Flores. Zij krijgen dankzij mijn blog extra boekingen en ik vind het geweldig dat ik daar aan kan bijdragen.

The Chillhouse Canggu

Ik doe alleen wat bij me past

Ik krijg regelmatig mails met samenwerkingsverzoeken en meestal zijn die totaal niet interessant. Linken naar een online casino is niet helemaal mijn ding. 99,9% van alle samenwerkingsverzoeken sla ik dan ook af, waaronder ook persreizen. Ik kijk altijd heel kritisch of iets past bij mijn blog en meestal is dat niet zo. En ook als het wel past, ga ik er niet altijd op in. Een persreis kan bijvoorbeeld heel leuk zijn, maar die dagen kan ik niet werken voor mijn eigen bedrijf en verdien ik dus niets. Reizen in grotere groepen is niets voor mij, dus grootschalige reizen doe ik ook niet. Ik ben blij dat ik weinig commerciële doelen heb met mijn blog: ik hoef niets te doen waar ik eigenlijk geen zin in heb.

Wat heeft mijn blog me gebracht?

Dat ik na vijf jaar nog steeds blog, is natuurlijk omdat het ontzettend leuk is. En het levert me ook andere dingen veel op:

  • Ik heb veel leuke reisbloggers leren kennen, die ik online en offline regelmatig spreek. Het is zo leuk om mensen te leren kennen met dezelfde passies: reizen en bloggen.
  • Mooie opdrachtgevers. Mijn blog is ook een soort portfolio voor mijn werk als tekstschrijver en zonder mijn blog had ik nooit voor fijne klanten als Better Places gewerkt.
  • Kennis over allerlei zaken die ik anders niet gehad zou hebben. Ik kan bijvoorbeeld zelf een website maken en onderhouden (na uren en uren van bloed, zweet en letterlijke tranen) en ik weet nu veel meer over SEO, marketing en social media.
  • De kans om steeds al onze reizen opnieuw te beleven, door erover te schrijven en de leukste tips op een rijtje te zetten.

Karlijn Athene

Wat ben ik de komende jaren van plan met mijn blog?

Ik ben vooral van plan om zoveel mogelijk te blijven schrijven en mensen te helpen bij het plannen van hun reis. Het zou  leuk zijn als de bezoekersaantallen blijven groeien (als me dat helemaal niets kon schelen was ik wel een dagboek begonnen), dus ik ben ook bezig met SEO-optimalisatie. Bovendien ga ik meer doen met affiliatelinks, omdat dit voor mij één van de weinige goede manieren is om wat bij te verdienen met de blog. Ik plaats links naar hotels of producten waar ik zelf -uit eigen ervaring- enthousiast over ben, de boeker hoeft niets extra’s te betalen en ik verdien een klein extraatje voor al het werk dat ik in mijn blog steek. Verder heb ik nu twee keer workshops reisbloggen & reisfotografie gegeven bij een klant en ik wil deze workshops breder gaan organiseren. Mocht je interesse hebben, dan hoor ik het graag.

Iedereen die de moeite neemt om mijn blog te lezen: enorm bedankt!

Ook leuk om te lezen

61 Reacties

Jc from holland 18 november 2018 - 07:09

Wat leuk m de (bijna) identieke ervaringen van een medeblogger te lezen. En wat een mooie website. Ik ben een beetje jaloers op je ‘waar ben ik geweest’ kaart in je zijbalk!

Ik nam na 2 jaar de beslissing om over te stappen op engels. Nog steeds niet zeker of dat verstandig was/is

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:34

Ah, zo herkenbaar! Ik ben in 2014 juist overgestapt naar Nederlands en ik twijfel nog steeds of ik niet beter in het Engels had kunnen blijven schrijven. Vooral vanwege mijn bestemmingen, daar had ik misschien een groter Engelstalig publiek mee kunnen bereiken. Maar je moet toch kiezen en allebei is voor mij teveel. Veel succes met je blog!

Antwoord
Jeroen 18 november 2018 - 08:11

Hallo Karlijn,
Wat een leuke terugblik van 5 jaar reisbloggen. Ga vooral zo door en blijf uniek!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:32

Thanks Jeroen!

Antwoord
Christine Maes 18 november 2018 - 08:55

Ja leuk!! Workshops ?

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:32

Ik ga ermee aan de slag :) !

Antwoord
Yvonne 18 november 2018 - 09:06

Wow Karlijn, 5 jaar! Wat een tijd eigenlijk.. ik weet niet precies hoe lang ik je volg (en dat doe ik niet altijd even trouw, haha) maar al best een hele tijd van die 5 jaar. En ik lees je artikelen nog steeds graag.. ik vind dan ook dat het duidelijk te zien dat je er zoveel tijd in steekt en je foto’s zijn altijd prachtig. Dus, ga vooral zo door de komende 5 jaar, dan blijf ik meelezen.. over je “gekke” bestemming.. want dat is waar ik ook het liefst naartoe reis. :)

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:31

Dat is leuk om te horen Yvonne, dank je! En gekke bestemmingen zijn ook het allerleukste, daar blijf ik lekker over schrijven ;)

Antwoord
Naomi 18 november 2018 - 09:25

Juist de punten “wat heb ik niet goed gedaan” de afgelopen jaren zorgen ervoor dat ik jou blog trouw lees en de andere niet haha. Puur, eerlijk en eigen!! Dus ga idd vooral zo door, kies bestemmingen die jullie willen zien en vertel vanuit je gevoel. Dan blijft iedereen je volgen en tips en inspiratie op doen?.

Groeten Naomi

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:29

Superlief Naomi, dank je wel! Ik ga mijn best doen om zo verder te bloggen :)

Antwoord
Alfons 18 november 2018 - 09:43

Vijf jaar, gefeliciteerd! Ik ben even in je archief gedoken en volg jouw blog ook alweer zo’n 4 jaar. Ik kan me nog goed herinneren dat je naar Bhutan ging. Jouw persoonlijke manier van schrijven en de unieke bestemmingen die je bezoekt maken dat jouw blog eigenlijk het enige reisblog is waar ik geregeld naar terug keer en af en toe de zoekfunctie gebruik om oude artikelen terug te vinden. Want veel van de bestemmingen die jij hebt bezocht staan nog steeds op mijn lijstje :) Ik ben ook benieuwd naar je nieuwe lange reis!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:27

Dank je wel, wat leuk dat je me al vier jaar volgt! Ik hoop inderdaad dat er volgend jaar nog wat mooie bestemmingen bijkomen. Vanuatu staat al zolang op mijn lijst. Gaat natuurlijk ook geen mens naartoe, maar daarom extra leuk :)

Antwoord
Danique 18 november 2018 - 09:45

Wauw, vijf jaar! Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal! En ik vind wel dat je in die vijf jaar juist iets heel authentieks hebt opgebouwd, want jouw blog is niet met een ander te vergelijken. En juist leuk om over minder bekende bestemmingen te lezen :-).

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:25

Dank je wel Danique, dat is super om te horen!

Antwoord
Marlies 18 november 2018 - 09:54

??? ik kan me alleen maar aansluiten bij de eerdere reacties! Hartelijke groet en nog veel reis- en schrijfplezier!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:21

Dank je wel Marlies!

Antwoord
Linda 18 november 2018 - 09:58

Ik lees jouw blog ook trouw al enkele jaren en vind jou het leukste en meest oprechte van alle reisblogs. Ga vooral zo door! Juist de aparte bestemmingen gecombineerd met een wat luxere manier van reizen spreekt mij aan. Dat is wat ik zelf ook het liefste doe, dat backpacken zijn we te oud voor geworden ;-)
Van jouw blog krijg ik echt inspiratie voor nieuwe reisbestemmingen en net als jou ben ik dol op foodtours. Dus gefeliciteerd met je 5 jaar als blogger en ik kijk uit naar de volgende 5 jaar vol met mooie verhalen!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 14:20

Ah, dank je wel Linda! Inderdaad: dat backpacken geloven we voortaan wel ;) Ook superleuk om te lezen dat je gek bent op foodtours! Die artikelen worden voor geen meter gelezen, maar dat maakt me niets uit. Ik rust pas als ik iedereen aan de foodtours heb gekregen, want ik ben helemaal fan!

Antwoord
Susan 18 november 2018 - 10:03

Van harte gefeliciteerd! En je hebt wel een niche hoor, ik ben het backpacken als ‘backpacker’ nu echt wel zat en reis graag alleen of nog liever met mijn man naar allerlei bestemmingen om lekker te eten en van wandelen en natuur te genieten. Ik kijk ernaar uit om over je nieuwe wereldreis te lezen.

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:56

Dank je wel Susan! Toch fijn dat veel mensen wel een niche in mijn site zien, dat had ik niet gedacht. En de nieuwe wereldreis…daar kijk ik zelf ook erg naar uit! Ik vond het drie jaar geleden zo leuk om die weekverslagen te schrijven, daar ga ik volgend jaar weer mee aan de slag.

Antwoord
Gelmer 18 november 2018 - 10:29

Ik denk zeker dat je wel een bepaalde niche aanspreekt: reizen naar bijzondere bestemmingen, waarbij je net iets luxer reist dan een backpacker. Ik vind dit serieus één van de beste Nederlandse reisblogs, dus ga vooral zo door!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:53

Dank je wel Gelmer, wat enorm leuk om te lezen! En inderdaad: qua niche klopt deze beschrijving aardig goed :)

Antwoord
Linda 18 november 2018 - 10:46

Leuk om zo te lezen over je inzichten in de afgelopen 5 jaar! Ik heb super veel gehad aan je Hawaii verhalen. En als we nieuwe plannen hebben kijk ik altijd even hier of jij er iets over geschreven hebt. :) Die SEO is wel een dingetje ja, ik ben daar nu ook hard mee bezig. :D

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:53

Wat fijn dat je iets hebt gehad aan mijn Hawaii-posts! Een van mijn favoriete bestemmingen :) En SEO…heel leuk is het niet (vind ik), maar zo belangrijk. Veel succes daarmee!

Antwoord
Robert 18 november 2018 - 11:03

Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Ik denk dat ik jouw blog toch al zeker zo’n 4 jaar volg en dat mede vanwege de door jouw genoemde punten. Je hebt m.i. wel een niche, al weet er even geen naam aan te geven. Zelfstandig reizend door vaak net iets andere bestemmingen, op een geheel eigen manier, in een regelmatig onvoorspelbare prijsklasse. Komt me trouwens bekend voor. Ik ben overigens ook zo’n beroepsweigeraar als het op netwerken en persreizen aankomt, dus een heel herkenbaar blog voor me ;-)

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:52

Haha, inderdaad! Jij staat er echt net zo in als ik, altijd grappig om te zien. Ik vind je beschrijving ‘een regelmatig onvoorspelbare prijsklasse’ ook een hele mooie. Ik denk dat je daarmee onze visie op reisbudget wel goed te pakken hebt ;)

Antwoord
Marinka 18 november 2018 - 11:14

Vijf jaar Karlijn, wat een mijlpaal. Een echt lustrum. Juist jouw bestemmingen en het “niet backpacken” maken jouw blog tot een leuk blog om te lezen en inspiratie op te doen. Niet backpackende verre reizigers zijn er genoeg. Daar heb je toch al een niche te pakken. Veel succes met het vervolg van je blog.

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:50

Dat is leuk om te horen Marinka, dank je wel! Het lijkt erop dat ik onbewust alsnog een niche heb ;)

Antwoord
Jenny 18 november 2018 - 11:20

Gefeliciteerd met je jubileum!

Ik herken veel in wat je schrijft. En ik ben bet helemaal met je eens. Blijf lekker gezelf, dat is het leukste.

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:49

Klopt, vind ik ook! Dat doe jij ook met je blog en dat is mooi om te zien.

Antwoord
Denise 18 november 2018 - 12:10

Leuk om te lezen Karlijn. Toen ik het las besefte ik dat ik je inderdaad lang niet gezien heb, maar je komt dus ook minder op die events. Toch vind ik dat je minder bescheiden hoeft te zijn en meer van jezelf mag laten zien, hoe lastig dat ook is, dat vind ik zelf eigenlijk ook. Ik heb trouwens ook al sinds juli vorig jaar geen buitenlandse persreis meer gedaan. Ik wil het wel, maar het kwam steeds net niet uit met de dagen waarop de kinderen niet bij me zijn, terwijl ik juist heel vaak kan. Dus ging ik vaak zelf en verdien het deels terug met affiliates.
Goed dat jij (ook) je eigen weg kiest. Je updates van de wereldreis waren altijd zó geweldig om te zien. Ik denk dat je over veel bestemmingen nog meer kunt posten. Als je dan inderdaad goed op je SEO let en eventueel meer aan linkbuilding doet moet je echt meer kunnen groeien. Veel succes!

Antwoord
Denise 18 november 2018 - 12:13

O ja, en juist omdat je je niet op backpackers richt kun je voor de exotische bestemmingen echt wel gaan verdienen als je aan je SEO werkt en daarna meer affiliatelinjes gebruikt.

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:48

Hoi Denise, dank voor je tips! Het klopt helemaal dat het goed is om jezelf te laten zien, maar ik heb de behoefte nu niet zo. Ik kan bijna niet meer weg dan ik nu al doe (mijn klanten zuchten nu al als ze horen dat ik weer op reis ga ;)), dus ik vind het wel even prima. Maar SEO en affiliates, daar moet ik zeker meer mee gaan doen. En meer schrijven over bepaalde bestemmingen ook, want over sommige plekken heb ik nog bijna niets gepubliceerd. Ik ben er al mee bezig, maar daar valt nog veel te winnen. En qua wereldreis-updates: die komen volgend jaar hopelijk weer, tijdens een nieuwe lange reis!

Antwoord
Ellen 18 november 2018 - 12:43

Gefeliciteerd met deze mijlpaal Karlijn. Volgens mij ben je voor je volgers heel herkenbaar. En je website ziet er prachtig uit. Ik vind niet al je reisbestemmingen even interessant (voor mij persoonlijk dus) maar je schrijft over alles heel leuk en gepassioneerd. En vooral belangrijk, je doet die dingen die jij echt wilt doen en die voor jou belangrijk zijn. Wat wil je dus nog meer? Gewoon zo doorgaan!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:45

Dank voor je leuke reactie Ellen, ik blijf mijn best doen!

Antwoord
Saskia van hamersveld 18 november 2018 - 13:34

Leuk zeg zo’n kijkje achter de schermen en terugblik op 5 mooie blog jaren!
Ik geef jouw blog heel vaak door aan mensen die ergens heen gaan waar jij ook bent geweest. En zeg altijd de tips kloppen echt =)

Op naar de volgende 5 jaar

Xxx Saskia

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:43

Superleuk om te horen Saskia, dank je wel! En bedankt voor de promotie :)

Antwoord
Eva 18 november 2018 - 14:19

Erg leuk om te lezen! Tof dat je nog steeds zo gemotiveerd bent om te bloggen, ik geniet in ieder geval nog altijd van je avonturen en verhalen. En die 20.000 bezoekers per maand.. daar kan ik alleen maar van dromen ;-) prachtige cijfers, toch!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:43

Zeker waar, het zijn ook mooie aantallen! Maar net als ik daar even trots op ben, komt er op Twitter altijd wel weer een blogger melden dat ie net de 50.000 heeft gehaald ;) Maar daar trek ik me niets meer van aan, ik vind het heel mooi dat zoveel mensen komen kijken op mijn blog. Leuk dat jij ook nog steeds blogt, ik volg je graag!

Antwoord
Eva 19 november 2018 - 18:45

Haha ja, voor dat soort uitingen heb ik inmiddels een schild gebouwd :-P Ik probeer het maar te negeren, wil me niet laten ontmoedigen ;-)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 18 november 2018 - 17:06

Gefeliciteerd met je jubileum! Mijn pad is ongeveer gelijk aan die van jou, alleen doe ik alles iets langzamer :-) Ik ben begonnen omdat mijn foto’s allemaal op mijn harde schijf stonden. Ik vind het ook heel leuk om reisblogs te lezen, dus ik besloot mijn reisverhalen ook te delen. Ik heb er zoveel tijd ingestoken dat ik me volgend jaar wil focussen op goede gewoontes zoals SEO, affiliate marketing en blog events (Traverse). Er gaat het één en ander veranderen op mijn blog, ik heb er zin in :-) Ik lees je blogs trouwens met heel veel plezier, dus ik zou het echt niet erg vinden als je zo door blijft gaan!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:41

Dank je wel Dominique, en leuk dat jouw pad zo’n beetje hetzelfde is als dat van mij. Goed om volgend jaar ook meer op SEO en dergelijke te gaan focussen, want daar kun je zoveel mee winnen! Enorm bedankt voor al je leuke reacties altijd, dat stel ik erg op prijs :)

Antwoord
Melanie | travelwithmel.nl 19 november 2018 - 09:56

Zo alweer 5 jaar! Wat goed zeg! 20.000 volgers is voor mij alleen maar een droomgetal, haha! Jouw blog vind ik juist erg interessant door de niet gangbare bestemmingen. Het soort reizen wat je doet, lijkt ook op hoe ik graag reis. Ik kom eigenlijk steeds terug bij jouw blog en is dan ook de enige die ik steevast volg. Blijf zo doorgaan, want je doet het goed!

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 13:37

Dank je wel Melanie, dat is superleuk om te horen! Ik ga lekker zo door ;)

Antwoord
Martij 19 november 2018 - 16:10

Blijven doen waarin jij gelooft!
Ik lees altijd met veel plezier je verslagen.

Antwoord
Karlijn 19 november 2018 - 16:45

Thanks Martijn, fijn om te horen!

Antwoord
Esther 20 november 2018 - 15:04

Hoi Karlijn,

Bij deze wil ik je ook nog even complimenteren met je jubileum. Ik heb jouw blog juist gevonden omdat ik zocht op bestemmingen als Tadzjikistan en je hebt mij/ons echt geïnspireerd met je blog bij het plannen van onze wereldreis. Ik vind het juist een voordeel dat het in het Nederlands is, ik denk dat het erg moeilijk is om hetzelfde gevoel in een tekst te leggen die niet in je moedertaal geschreven is (en bovendien zijn er ook al ontelbaar veel Engelse reisblogs). Ik vind veel reisblogs erg op elkaar lijken, zowel qua bestemmingen als qua schrijfstijl/tips. Meestal vind ik ze erg kort en oppervlakkig, terwijl jij vaak heel originele invalshoeken hebt voor je artikelen en echt probeert om iets meer te vertellen over het land of een cultuur. Uiteindelijk hebben de minder bekende landen jouw promotie harder nodig dan bijvoorbeeld Thailand. Ik hoop dan ook echt dat er straks meer mensen zullen inzien dat ze bijvoorbeeld naar Vanuatu moeten gaan, want ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit fantastische land veel meer bezoekers verdient (en dat geldt waarschijnlijk voor meer bestemmingen op deze site, waar ik helaas nog niet allemaal geweest ben). Ik blijf je blog in ieder geval volgen!

Antwoord
Karlijn 21 november 2018 - 09:13

Hoi Esther, bedankt voor je leuke reactie, ik word er helemaal blij van! Wat gaaf dat je op Vanuatu bent geweest, ik ken zo weinig mensen die daar hebben gereisd. Maar degenen die er zijn geweest, zijn unaniem dolenthousiast, dus dat belooft wat. Mocht je tips voor mij hebben: ze zijn van harte welkom!

Antwoord
Malou 20 november 2018 - 20:28

Gefeliciteerd met deze mijlpaal Karlijn! Ik volg je blog al heel lang en nog steeds met veel plezier. Ik vind het juist fantastisch om te lezen over minder bekende bestemmingen en ik genoot altijd heel erg van je weekverslagen.

Antwoord
Karlijn 21 november 2018 - 09:10

Dank je wel Malou, dat is leuk om te horen! Het plan is om volgend jaar weer ruim vier maanden weg te gaan en dan keren de weekverslagen zeker terug :)

Antwoord
Lotte 26 november 2018 - 13:57

Gefeliciteerd met je mijlpaal Karlijn! Ik denk dat ik je dan ook al toch een viertal jaar daarvan volg, dus ik maar een vijfde gemist. ;-) Heel tof om je terugblik te lezen. Ik herken zoveel dingen zelf ook wel (bij mijn blog staat de teller op 4 jaar) en heb een hele tijd geleden ook besloten dat het voor mij niet echt meer moest worden dan mijn favoriete hobby (aka geen full-time job ofzo). Daardoor blijf ik ook gemotiveerd om mijn eigen ding te doen en dat vind ik ook juist zo leuk aan jouw blog. Dat jij zoveel verschillende (reis)interesses hebt waardoor ik hier over heel veel landen kan komen lezen. Blijf gewoon verder doen en binnenkort nog eens afspreken, in Eindhoven ofzo?

Antwoord
Karlijn 26 november 2018 - 17:14

Wat leuk dat je me al zolang volgt Lotte! En ook dat jij hetzelfde in de blogperikelen staat als ik :) Leuk om binnenkort eens af te spreken, het is alweer een jaar geleden dat we in Leuven waren!

Antwoord
Terugblik op de afgelopen drie maanden - Karlijn Travels 2 december 2018 - 07:01

[…] maand scoorde de blog ‘Terugblik op vijf jaar reisbloggen’ veruit het beste. Ik was zo blij met alle lieve reacties op deze post. Bedankt […]

Antwoord
Nynke 10 december 2018 - 16:32

Beetje late reactie, maar wat een mooie mijlpaal, gefeliciteerd! Het is door anderen ook al gezegd, maar ik doe gewoon een extra duit in het zakje: ik heb nul verstand van wat zakelijk handig zou zijn mbt bloggen, maar als lezer vind ik wel dat je een niche hebt. Of in elk geval een heel eigen stijl. Iets als: authentiek en zelfstandig reizen naar een diversiteit aan bestemmingen en daar eerlijk, informatief en inspirerend (en met prachtige beelden) over schrijven. Dat spreekt mij persoonlijk erg aan en is de reden om jouw blog met regelmaat te lezen en er vaak even in te zoeken als ik een bestemming op het oog heb. Kortom: ik hoop nog lang ‘met je mee te mogen reizen’ via de blogs en foto’s ?

Antwoord
Karlijn 10 december 2018 - 20:35

Dank je wel, wat een mooie complimenten! En fijn dat er toch verschillende lezers een niche zien in mijn blog, fijn om te horen :) Ik ga mijn best doen om zoveel mogelijk te blijven schrijven!

Antwoord
Ralph 23 december 2018 - 15:28

Ik heb de afgelopen jaren veel artikels op deze website gelezen en af en toe mailcontact met je gehad over een reis maar ik heb vrijwel nooit een berichtje achtergelaten. Dit is het moment om even te laten weten dat ik veel aan je artikels heb gehad. Blijf vooral zo doorgaan! Mensen die kwalitatief goede artikels belangrijk vinden plaatsen deze website tussen hun favorieten en komen netjes terug (zoals ik). Keep up the good work!

Antwoord
Karlijn 24 december 2018 - 10:17

Dank je wel Ralph, superleuk dat je dit bericht achterlaat en fijn om te horen dat je iets aan mijn blog hebt! Fijne feestdagen :)

Antwoord
Angela 31 december 2018 - 16:09

leuk overzicht! :-) wat je doelgroep betreft: die bestaat wel degelijk, want ik ben volgens mij precies jouw doelgroep. men zegt dat je naar backpack bestemmingen gaat zonder te backpacken en dat is nou precies wat ik ook wil. wel naar de verre oorden en uiteindes van de wereld maar wel op een nog enigszins comfortabele manier (en niet in een groepsreis) en dat is voor mij alles behalve kamperen en backpacken.
Ik kan me niet voorstellen dat wij hierin de enige zijn.
Ik ben blij me alle praktische info en linkjes die je geeft. met het uitzoeken voor onze reis naar Bali volgend jaar heb ik heel veel aan je website gehad. Ik heb 2 hotels geboekt waar jij ook hebt overnacht (Sal Secret Spot in Uluwatu en Teras Bali Guesthouse in Sidemen). Ik vaar blind op je aanbevelingen, omdat ik zie hoeveel we gemeen hebben qua reis-voorkeuren. Ben laatst in Valencia geweest en heb toen heel veel van je tips uitgevoerd en niks stelde me teleur. Ik hoop dat je nog heel lang doorgaat met bloggen want je inspireert enorm!
Ik wens je een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2019.

Antwoord
Angela Groenendijk 31 december 2018 - 16:12

en uiteraard gefeliciteerd met je jubileum Karlijn! :-D

Antwoord
Karlijn 1 januari 2019 - 12:47

Dank je wel :) !

Antwoord
Karlijn 1 januari 2019 - 12:49

Wat leuk om te horen Angela, dank je wel! Heel fijn dat je iets aan mijn blog hebt bij je eigen reizen :) Jij ook een geweldig 2019 gewenst!

ps En Sal Secret Spot is helemaal fantastisch, een van de mooiste plekken waar ik ooit heb overnacht!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.