Home Azië I Tao Philippines review: back to basic in paradise

Tao Philippines review: back to basic in paradise

Door Karlijn

It still exists: a place without internet, mobile phones and tourists. Where you’ll discover desert islands, snorkel amid untouched coral gardens and camp out on white beaches. Do you want to relax completely and are you prepared to go back to basic? Hop on board of a Filipino bangka and explore the paradise that is Palawan, the most beautiful province of The Philippines. This is my Tao Philippines review and the story of our adventurous boat trip.

Palawan 10 “There is no plan.” Expedition leader Johann of Tao Philippines is very clear. “We’ll start our expedition in Coron and on day five we’ll arrive in El Nido. What happens in between is up tot us, the weather and the sea.” We look excitedly at each other. Most people choose to take a ferry between Coron and El Nido, the most important places for travelers in Palawan, but we like the sound of our adventure a lot better. Between Coron and El Nido are hundreds of small islands, with white beaches and waving palm trees, surrounded by lagoons and a multicolor underwater world. Inhabited by fishing families as well as desert islets, without facilities and especially: without other travelers. For five days we’ll play Survivor on the most remote islands of The Philippines, in the furthest corners of Palawan.

Palawan 2

Tao Philippines review: on board of the bangka

With fourteen travelers and eight Filipino crew, we step on board our bangka (a Filipino boat with a floater on each side), the Buhay. We take off our flip-flops and stow our bags in the back of the boat. From now on, we have to get by with a minimum of stuff. After the obligated ‘check’ by the Philippine coast guard, we leave Coron. And with that, we immediately shift back to a lower gear. Because on the Buhay there’s not much more to do than read, relax, sunbath and stare in awe at the gorgeous tropical islands we pass. There’s no internet and no mobile phone connection. There’s nothing we can do and we love it.

Palawan 5

Part of an island community with Tao

Every day there’s only one goal: making sure we’re at camp before dark. Tao has twelve camps between El Nido and Coron and Captain Dong decides which location is the best, depending on the weather and the wind. In the meantime, we sail past white beaches, turquoise lagoons, coral gardens and small fishing villages. “This is a true tropical cliché”, as one of our fellow travelers says. A couple of times a day we stop, for a swim, snorkel or a round of kayaking.

Every now and then we visit a local village, which is always great. The kids are so excited to see us and can’t wait to show us their dance moves, basketball skills or their school. We feel like we’re part of an island community every time we go on land. Because there are twelve Tao camps, locals don’t get visitors every day and they still like it when they do come. “Tao also makes a big point of helping the communities”, says Johann. “We want to offer the locals a chance of a better life. We start schools, teach fishing women to give massages and teach people to grow their own fruit and vegetables. Those things will keep them self-sufficient. Also important: we don’t allow our guest to disturb anything on the islands: we leave only our footsteps behind.”

Palawan 4 Tao is no luxury cruise

The Tao camps are very basic. There’s no electricity or medical facilities and running water and toilets aren’t available either. We sleep in open huts or local houses, on a mattress with a mosquito net. But the locations couldn’t be better: between the palm trees, on perfect white beaches. In the golden light of yet another stunning sunset we ‘shower’ at a big water tank and wash away the salt and sand we’ve been collecting all day. Nice and fresh! In the meantime, the catch of the day is being grilled on the barbecue. Chef Ann manages to make three fantastic meals a day in her tiny kitchen on the Buhay. Curries, salads, sweet potatoes, grilled eggplant, fresh fruit: everything is more than delicious. Fresh fish, from octopus to huge red snappers, she buys directly from the fishermen we meet along the way. Tao may not be a luxury cruise, but the food is amazing. Every night we eat under de stars and we talk by the camp fire. Accompanied by a bottle of Filipino rum of course.

Palawan 7

Palawan 11

Tao trip: magical sunrises

We sleep extremely well every night, but the nights are short. Because usually we’re woken up in the middle of the night by screaming Filipino roosters, who never learned to start their day at sunrise. But for us it’s a great opportunity to get up at the same time as the locals, and watch the villages slowly waking up. Every morning we sit in the sand in the early morning light, play with curious children who peek around the palm trees and pet the dogs that crash at our feet to take another nap. In the background are the sounds of women boiling water, coconuts being chopped and men cleaning their fishing boats. Never in my life I’ve been more relaxed than on this trip.

Palawan 3 Palawan 8

Tao Philippines review

Colorful shipwreck

The closer we get to our destination El Nido, the more beautiful it gets. The beaches are getting whiter, the palm trees more abundant and the underwater world more colorful. And every now and then, we see more than coral and fishes. When we anchor at another gorgeous tropical island, we notice a rusty point sticking out of the water. “The Japanese marine couldn’t have picked a more beautiful place to shipwreck”, laughs Johann. Just under the surface lies a shipwreck from World War 2, completely grown over by colorful color and inhabited by hundreds of fish. Perfect for another snorkeling expedition. Johann hopes the islands stay this unspoiled. “I love to show this beautiful part of Palawan to travelers. But people who want to take this expedition shouldn’t wait too long. Project developers smell money and have plans to build resorts on the islands between El Nido and Coron. When that happens, this trip changes completely.”

Palawan 6 Palawan 1

Just paradise in Palawan

The last night we sleep op Cadlao Island in the Bacuit Archipelago. Another perfect location: a deserted beach, impenetrable jungle and lime stone cliffs towering high above us. Final destination El Nido is close, but first we explore the Bacuit Archipelago, with its sharp, dark peaks and bright white beaches. After lunch we meet a boat with day trippers from El Nido. It’s the first tourist boat in four days and it’s a wake-up call: the expedition is over. It’s time to take a shower, find clean clothes and remove the sand from our bags. When we enter El Nido in our noisy tricycle, we know it will take a couple of days to adjust. For five days, we were totally separated from the outside world. No other people, no internet, no luxury. Just paradise.

More information about Tao Philippines

For more information: www.taophilippines.com.

 

Ook leuk om te lezen

32 Reacties

chris steiner 9 november 2013 - 18:34

Your blog is well done and outlines the trip well, we are going on the trip in january. Can you recommend anything for the trip that maybe isnt on the tao website, thanks again for your great blog, Chris and Vani

Antwoord
karlijntravels 10 november 2013 - 11:23

Hi Chris and Vani,

Thanks for your comment and so great you’re going on the Tao-trip as well! It really is an experience of a lifetime, it’s one of our favorite trips ever. I’ve thought about extra advice that isn’t on the Tao website, but I can’t think of anything. The night before you leave, you’ll have a meeting with your group and some people from Tao and they’ll give you an excellent briefing as well. We found everything to be perfectly organized and everything we needed was on board. Enjoy your trip, I would love to do it again!

Antwoord
Let's travel and see 4 september 2014 - 13:08

Palawan is zo mooooi!! Ik wil echt heel graag terug en meer zien van het land (misschien rond kerst, yay:)) Prachtige foto’s heb je er gemaakt..

Antwoord
Karlijn 4 september 2014 - 13:42

Dank je! De Filipijnen zijn prachtig, en Palawan vond ik het allermooiste 🙂 Gaaf dat je misschien snel weer teruggaat!

Antwoord
De Filipijnen in 1 maand: onze route - Karlijn Travels 12 november 2014 - 21:16

[…] met Tao Philippines vertrok. Deze dag besteedden we grotendeels aan de voorbereidingen. Ik heb hier een verhaal geschreven over deze vijfdaagse boottocht naar El Nido, waarbij je hopt tussen […]

Antwoord
Elize 13 november 2014 - 23:07

Het voelt als ik dit lees alsof we even terug zijn.. dankjewel!

Antwoord
Karlijn 14 november 2014 - 09:42

Dank je Elize, wat leuk om te lezen 🙂 !

Antwoord
Elize 14 november 2014 - 15:24

Je foto’s zijn ook prachtig. Ik weet dat ik helemaal los was van elke vorm van electronica waardoor ik bijna geen foto’s heb gemaakt. Vrij stupide natuurlijk in zo’n prachtige omgeving.. maar ik ging er compleet in op.

Wat een rijke ervaring! Het weer moeten wennen aan alle prikkels toen we op bestemming waren herken ik erg in wat je schrijft, we hebben er echt een paar dagen over gedaan om te ‘landen’. Iedereen in onze groep overigens..

Ik geniet mee van je foto’s in ieder geval! Leuk.

Antwoord
Karlijn 14 november 2014 - 16:21

Hoi Elize, dank je! Maar het is eigenlijk ook heel fijn om helemaal in zo’n trip op te gaan en daardoor de foto’s te vergeten. En het klopt: wij moesten ook een paar dagen echt wennen. Zelfs El Nido, toch niet bepaald een grote stad, voelde als druk ;). Ahhh…ik zou zo weer met Tao mee willen!

Antwoord
Miriam of Adventurous Miriam 1 december 2014 - 16:59

Karlijn, you’re such a gifted photographer. Love these photos.

Antwoord
Karlijn 1 december 2014 - 19:57

Thanks Miriam, you made my day with this comment!

Yesterday I posted my ‘monthly favorites’ posts and I named you my favorite blogger of the month. And that was before this lovely comment, so I wasn’t influenced 😉 !

Antwoord
ivonne 29 december 2014 - 20:56

Wow, wat een prachtige plek heb je daar ontdekt! Die gaat op mijn wishlist…..

Antwoord
Karlijn 30 december 2014 - 13:13

Hoi Ivonne, dank voor je reactie! Dit is er inderdaad echt eentje voor op de bucketlist. Zo mooi, zo relaxed, zo speciaal! Aanrader 🙂

Antwoord
Joost | TheWorldAround 9 januari 2015 - 20:38

Wooow, b-e-a-utiful! Mijn god. Wat heb jij ook voor een fantastische camera? Deze zou ik allemaal zo uit drukken en m’n muur mee behangen!

Antwoord
Karlijn 10 januari 2015 - 12:07

Wow, dank je Joost! Palawan is ook zo fotogeniek, één van de mooiste en meest relaxte plaatsen waar ik ooit ben geweest. Er hangt een enorme foto van Palawan boven mijn bureau en nog een andere paradijselijke foto op mijn bureaublad, dus als ik aan het werk ben word ik regelmatig weer afgeleid door allerlei tropische reisdromen ;). Ik heb trouwens gewoon een digitale spiegelreflexcamera, het is echt Palawan zelf dat de foto’s zo mooi maakt!

Antwoord
Karina 2 juni 2015 - 07:52

Nice photos! I hope you had a great time exploring philippines! 😉

Antwoord
Karlijn 4 juni 2015 - 15:02

Thanks Karina! I loved the Philippines, such a beautiful country!

Antwoord
Marjolein 4 april 2016 - 17:03

Prachtige foto’s! Ik kan genieten van elk woord dat je schrijft 🙂 Keep it going

Antwoord
Karlijn 4 april 2016 - 21:08

Ah, wat lief, dank je wel 🙂 !

Antwoord
Heimwee naar…Palawan, de Filipijnen - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 22:12

[…] als daar. Al een dag na aankomst in Coron sprongen we op de boot van Tao Philippines (ik schreef er deze uitgebreide blog over), waarmee we in vijf dagen naar het zuidelijke El Nido zouden varen. Van tevoren weet je niet […]

Antwoord
Merel 17 september 2016 - 10:11

Hi Karlijn,

Wat een geweldige omschrijving van deze trip! Wij gaan volgend jaar naar de Filipijnen en zijn nu onze reis aan het uitstippelen. Wij willen ook erg graag deze boottrip doen, maar ik heb een vraagje en misschien kan jouw advies ons verder helpen.

Zou je deze trip ook aanraden aan iemand die in het verleden last heeft gehad van zeeziekte? Is het water erg wild? Vooral op de delen dat je op open zee zit..

Hoor het graag!!
Liefs, Merel

Antwoord
Karlijn 17 september 2016 - 20:05

Hoi Merel, dat vind ik een hele lastige vraag om te beantwoorden! Wij hebben zelf geen enkel probleem gehad en niemand anders in onze groep is zeeziek geworden. Maar wij hadden rustig water, ook de delen op open zee (wat gelukkig niet zo vaak was, je vaart het grootste deel langs eilanden). Maar als je slecht weer of veel wind hebt, dan kan de zee natuurlijk ruig zijn. De boot is niet heel groot (wel stabiel door de twee drijvers), dus dat voel je dan wel. Sorry dat ik niet specifieker kan zijn! Succes met beslissen en ik hoop stiekem dat je het aandurft. Want deze trip is echt een fantastisch avontuur 🙂

Antwoord
Yara 2 december 2016 - 23:12

Hi Karlijn,

Wat gaaf! Ik heb meteen de site bekeken, alleen verbaas ik mij wel over de kosten. Klopt het dat het rond de 28.000 peso’s kost?

X

Antwoord
Karlijn 5 december 2016 - 13:30

Hoi Yara, dat klopt! Ik krijg daar wel vaker vragen over en ik kan er maar één ding op zeggen: het is elke cent meer dan waard. Ruim honderd euro per dag is voor de Filipijnen natuurlijk veel geld, maar deze trip is één van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Het mooie van Tao is dat hun opbrengsten helemaal naar de lokale eilandgemeenschappen gaan, dus met je trip help je de mensen ter plekke ook. Het blijft natuurlijk de vraag of zo’n tocht in je budget past, maar als het past kan ik je alleen maar aanraden om het te doen!

Antwoord
Dennis 29 december 2016 - 18:59

Na het lezen van jouw verhaal over deze trip weten we het zeker, dit willen we gaan doen als we in februari/maart in de Filipijnen zijn! Ik heb de website van Tao Philippines bekeken, het is de Open Group Experience die je hebt gedaan?

Antwoord
Karlijn 30 december 2016 - 11:40

Hoi Dennis, dat klopt! Tao is echt fantastisch, één van de gaafste, meest relaxte trips die we ooit hebben gedaan. Geniet van de Filipijnen!

Antwoord
Ilse 6 februari 2017 - 15:17

Hoi Karlijn,

Ook mij hen je heel enthousiast gemaakt. De planning is om midden juni tot midden juli naar de Filipijnen te gaan en het eventueel nog te combineren met Borneo.
In welke tijd hebben jullie deze reis gemaakt?
Kun je mij iets vertellen over het regenseizoen? Ben bang dat onze reis belemmerd kan worden door een grauwe lucht, woeste zee en veel regen. Echter hoor ik van veel backpackers dat het regenseizoen verplaatst is door de jaren heen.

Hiernaast begrijp ik dat jullie alles met backpack hebben gedaan?

Mijn laatste vraag ik wat je ongeveer betaald voor het duiken bij balisiasag island (PADI is aanwezig)?

Alvast bedankt

Groetjes Ilse

Antwoord
Karlijn 6 februari 2017 - 15:33

Hoi Ilse, wij zijn in maart naar de Filipijnen geweest en we hadden redelijk weer. In Noord-Luzon was het wel heel slecht en ook op Siquijor was het niet best. En dat zou de droge tijd moeten zijn…Een collega-blogger is er nu, ook in de droge tijd, en die heeft ook superveel regen. Het zou dus best kunnen dat het regenseizoen is verplaatst en juni/juli nu ook best een goede tijd is om te gaan. Je zit dan alleen wel met het risico op orkanen en dan houdt het reizen sowieso een paar dagen op. Ik vind het lastig te zeggen, want de Filipijnen zijn qua weer bijzonder instabiel. Je kunt net geluk of pech hebben helaas 🙁

Wij hebben inderdaad gebackpacked, maar ik heb van tevoren ook wel een aantal dingen geregeld. Tao, de vluchten, een aantal accommodaties…dat vind ik zelf fijn, maar is niet nodig als je daar geen zin in hebt. Wat ik voor het duiken op Balicasag heb betaald zou ik niet meer weten. We waren vijf jaar geleden op de Filipijnen, dus dat is weer een tijd geleden. Het was wel een PADI-duikschool, dat zijn de meeste daar wel. Het duiken is er fantastisch! Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord
Jenny 15 augustus 2017 - 12:54

Beste Karlijn,

Dat klinkt echt top! Ik vroeg mij af, wat wordt er met je bagage gedaan? Die gaat mee in de boot? Zit daar nog een max aan? Wij reizen namelijk niet met backpacks maar gewoon met koffers. Het is mij niet helemaal duidelijk van de website of dit een probleem zou zijn!

Alvast bedankt!

Antwoord
Karlijn 15 augustus 2017 - 13:46

Hoi Jenny, het is echt een geweldige trip! Wij hadden wel onze grote rugzakken mee op de boot, maar die zie je in principe alleen bij het in- en uitschepen terug. Ze liggen ergens achterin opgeslagen en je neemt een kleine rugzak mee de eilanden op met je hoognodige spullen. Ik zou denken dat je wel koffers kunt meenemen, mits ze niet te groot zijn. Als je wilt boeken, zou ik het toch even navragen voor de zekerheid 🙂

Antwoord
11x de mooiste eilanden ter wereld - Karlijn Travels 16 januari 2018 - 18:04

[…] bestaat uit eilanden met scherpe, hoge pieken, witte stranden en vele palmbomen. Er zijn talloze onbewoonde en bewoonde eilandjes te ontdekken, die allemaal met elkaar strijden om de titel ‘ultiem paradijs’. Onvoorstelbaar […]

Antwoord
15x mijn mooiste reiservaringen in achttien jaar reizen - Karlijn Travels 20 april 2020 - 15:43

[…] is alweer negen jaar geleden dat we deze boottocht met Tao maakten en ik denk er nog heel vaak aan terug. We vertrokken vanuit Coron op het eiland Palawan en […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.