Home Azië II Street art in Georgetown, Penang

Street art in Georgetown, Penang

Door Karlijn

Prachtig gerestaureerde Chinese koopmanshuizen. Tempels. Oorverdovende Bollywood-muziek in Little India. Eetstalletjes vol spicy food. Koloniale gebouwen. Wandelen door Georgetown, de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang, is een soort culturele tijdreis. Maar het is de street art die de stad een extra randje geeft. 

Penang kunst 1

Verspreid over de straten en steegjes van Georgetown vind je tientallen geweldige muurschilderingen, die bijna allemaal iets vertellen over de geschiedenis en cultuur van Penang. Overal in de stad zie je ‘cartoons’ van ijzerwerk op de muren, die op een grappige manier hun eigen verhaal over het eiland vertellen. De mooiste muurschilderingen in de stad zijn echter die van de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic, die objecten als fietsen en motoren integreerde in zijn schilderingen van kinderen.

Penang kunst 6

Street art Georgetown goed verborgen

Het is een hele klus om alle kunstwerken te vinden, want sommige zijn erg goed verborgen in de historische steegjes van Georgetown. Alle hotels hebben een kaart waar de muurschilderingen op staan aangegeven. Ook op dit kaartje kun je ze vinden. Tijdens onze zoektocht kwamen we er al snel achter dat niet alle kunstwerken die vernoemd worden nog bestaan, en inmiddels zijn er ook weer een paar bijgekomen. Dat maakt een wandeling door de stad extra verrassend: opeens sta je tegenover een enorme schildering van een kat, of ontdek je een verborgen tempeltje terwijl je eigenlijk op zoek was naar een nieuwe mural. Georgetown is een UNESCO-stad en de culturele schatten zijn er indrukwekkend. Maar de street art bewijst dat deze historische plek ook vandaag de dag nog volop leeft.

Penang kunst 7Penang kunst 3Penang kunst 2Penang kunst 4

 

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Sascha Alting Siberg 6 april 2014 - 12:35

Heel verrassend en inspirerend die murals! Mooi fotografisch vastgelegd en leuk ook dat je het kaartje hebt bijgevoegd. Georgetown +1 op mijn lijst met vakantiebestemmingen :-)

Antwoord
karlijntravels 6 april 2014 - 12:38

Ha Sas, bedankt voor je reactie! We vonden Georgetown/Penang inderdaad erg de moeite waard, mede dankzij alle kunst! Ik bel je deze week even!
Groetjes, Karlijn

Antwoord
Rondje 7 april 2014 - 08:22

Ah, tof, precies wat ik daar ook wilde gaan bekijken, nu ik vlakbij zit, erg handig dat kaartje, bedankt en mooi vastgelegd weer. Groet, Ron.

Antwoord
karlijntravels 7 april 2014 - 10:31

Hoi Ron,

Alvast veel plezier gewenst in Georgetown, ik vond de stad de moeite waard!

Groet, Karlijn

Antwoord
Esther 7 april 2014 - 10:25

Wow, prachtige foto’s!

Antwoord
karlijntravels 7 april 2014 - 10:31

Dank je Esther :) !

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 7 april 2014 - 19:31

Gaaf! Ik ben in Georgetown geweest maar ik heb helemaal niet op deze kunst gelet helaas! Mooie foto’s!

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 7 april 2014 - 19:38

Jammer dat ik dit niet gezien heb in Georgetown. Ik ben er dan ook maar 1 dag geweest, maar het is me helemaal niet opgevallen! Mooie foto’s!

Antwoord
karlijntravels 7 april 2014 - 19:58

Dank je! Alle reden om nog eens terug te gaan naar Maleisië :)

Antwoord
Het mooiste en het beste van reisjaar 2014 - Karlijn Travels 17 december 2014 - 21:35

[…] is het dat je de mooiste kunstwerken tegenkomt, gewoon zo op straat? We speurden de straten van Georgetown in Maleisië af naar de mooiste kunstwerken. Ik deed een street art-tour in Athene. En in Shoreditch, Londen, […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.