Home Azië II Myanmar in drie weken: onze route

Myanmar in drie weken: onze route

Door Karlijn

De vriendelijke mensen. De gouden tempels. Het ongerepte. Ik heb het al vaker geschreven: Myanmar is één van mijn favoriete plekken. In maart 2010 reisden we door dit schitterende land, op het moment dat de militaire dictatuur de teugels net iets liet vieren en er nog maar weinig toeristen waren. We genoten drie weken van het mooiste dat Myanmar te bieden heeft. Dit was onze route, inclusief tips voor plaatsen die volgende keer op mijn to do-lijst komen.

Dag 1: Bangkok-Yangon

We vlogen ’s ochtends vroeg met AirAsia van Bangkok naar Yangon. Onze chauffeur, Oscar, stond ons al op te wachten. We hadden ervoor gekozen om privé-vervoer te regelen. Deels omdat dan niet alle vervoerskosten in de staatskas kwamen, deels door horrorverhalen over helse busritten. Het vervoer (inclusief Oscar) kostte ons toen 50 dollar all in per dag. Inmiddels zal het wel veel meer zijn, omdat Myanmar steeds populairder wordt.

Route Myanmar

Shwedagon Pagoda

Onze dag in Yangon brachten we wandelend door de stad door. We ontdekten kleurrijke markten op elke straathoek. We bekeken de gouden Sule Paya-pagode in het centrum, knoopten gesprekken aan met enthousiaste Myanmarezen en aten heerlijk Indiaas. Aan het einde van de middag bezochten we de indrukwekkende Shwedagon Pagoda, waar honderden inwoners van Yangon kwamen bidden. Dit tempelcomplex is niet alleen prachtig qua pracht en praal, maar ook de perfecte plek om te zien hoe de Myanmarezen omgaan met het Boeddhisme.

Dag 2: Yangon-Bago-Golden Rock Pagoda

Via de kleine stad Bago reden we naar Kyaikto, vlakbij de Golden Rock Pagoda. In Bago zijn tientallen kleurrijke tempels te bekijken en ook kun je hier een enorme liggende Boeddha bewonderen. Kyaikto is beroemend vanwege de Golden Rock Pagoda, een gouden rotstempel die balanceert op een berg. Het was de bedoeling dat wij ’s ochtends heel vroeg met een vrachtwagen vol pelgrims de berg op zouden rijden en daar de rots zouden bekijken. Helaas werd ik erg ziek van de malariapillen en konden we niet mee. Tot grote teleurstelling van de inwoners van Kyaikto. We waren namelijk de enige toeristen in het pelgrimsplaatsje en iedereen had ons die middag zien lopen. Ik werd de volgende morgen dan ook steeds aangeklampt door Myanmarezen die het ontzettend zielig voor mij vonden dat ik de rots had gemist. Inderdaad erg jammer, maar de mensen in Kyaikto waren zo lief dat ik de reis alsnog de moeite waard vond. En met die pillen ben ik meteen gestopt.

Route Myanmar

Dag 3: reisdag naar Taungoo

Het was te ver om in één dag helemaal naar het Inle Lake te rijden. Daarom stopten we voor een overnachting in het plaatsje Taungoo, waar gelukkig ook genoeg tempels te bekijken waren. 

Dag 4: Taungoo-Inle Lake

We vertrokken ’s ochtends al vroeg, want het was nog een flinke rit van Taunggo naar het dorpje Nyaungshwe aan het Inle Lake. We reden door de nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw, een spookstad met dure lege huizen en de beste (vierbaans!) wegen van het land. Leeg. Een nutteloos miljoenenproject van de regering. En dat in zo’n arm land. Na een lange reisdag kwamen we aan in het schattige Nyaungshwe, met haar tempels, kloosters en gezellige straatleven. Wat een fijne plek!

Route Myanmar

Dag 5: Inle Lake

Na al die reisdagen was het fijn om even een dagje door te brengen in het dorp. We bekeken wat kloosters, dronken thee met een groep jonge nonnen en bezochten de markt.

Dag 6: Inle Lake

Het Inle Lake is één van de highlights van Myanmar en wij gingen op pad met een lokale kapitein in zijn smalle bootje. Eerste stop was een drukke markt, die rouleert tussen verschillende dorpjes aan het meer. De markten van Myanmar zijn altijd een kleurrijk spektakel, vol kleurrijke, onbekende producten en gezellige verkopers. Aan het Inle Lake maak je bovendien kennis met de bergvolkeren uit de omgeving, gekleed in traditionele kleding. Verder bezochten we een weeffabriek, een sigarenmakerij, de drijvende tuinen van Nampan en verschillende tempelcomplexen. Een tocht over het Inle Lake is ook vooral genieten van de mooie uitzichten, de traditionele drijvende dorpen met huizen op palen en van de vissers die met hun specifieke roeitechniek hun boot snel vooruit sturen.

Route Myanmar

Dag 7: dagtrip naar Taunggyi en Kakku

We begonnen de dag met een bezoek aan het teakhouten klooster Shwe Yaunhwe Kyaung. Dit is een prachtig klooster met grote ovalen ramen, waar je met een beetje geluk mooie foto’s kunt maken van studerende monniken. Vervolgens reden we naar Taunggyi, de hoofdstad van de Shan-regio. Hier wordt elke vijf dagen een fantastische markt gehouden waar mensen uit de hele omgeving op afkomen. Vervolgens reden we door naar de ruim 2400 stupa’s van Kakku, voor ons één van de highlights van Myanmar. In deze post lees je alles over deze dagtrip.

Route Myanmar

Dag 8: Inle Lake-Kalaw

We stonden vroeg op om te zien hoe de monniken van Nyaungshwe hun dagelijkse almronde liepen. Ze beginnen rond 06.30 uur, voordat de zon opkomt. In Luang Prabang in Laos wordt de ochtendronde enorm druk bezocht voor toeristen, die met hun soms respectloze gedrag het hele ritueel verpesten. Aan het Inle Lake waren wij de enige toeristen en we bleven op flinke afstand. Het heeft iets magisch om de monniken in hun donkerrode gewaden hun dagelijkse maaltijd op te zien halen bij hun dorpsgenoten. Dwars door de bergen reden we vervolgens naar het bergdorpje Kalaw, ooit een hill station van de Engelsen. Kalaw heeft naast een kleine markt en een paar tempels niet veel te bieden. Je gaat hier naartoe om te hiken.

Route Myanmar

Dag 9: trekking Kalaw

Samen met een lokale gids maakten we een wandeling van zo’n twintig kilometer door de bergen rondom Kalaw. We liepen door kleine dorpjes waar al eeuwen niets meer veranderd leek te zijn en ontmoetten leden van lokale bergstammen. Let op: in februari/maart is de omgeving van Kalaw erg droog en heiig door de vele bosbranden. Dat maakte het voor ons niet de moeite waard om een meerdaagse trekking te maken.

Route Myanmar

Dag 10: Kalaw-Pindaya-Mandalay

In de verte zagen we het al liggen: Shew Oo Min Cave, een enorm tempelcomplex uitgehakt in een berg. Midden in de grot bevinden zich ruim achtduizend Boeddha-beelden in alle soorten en maten en dat is een indrukwekkend gezicht. In het dorpje Pindaya kun je vervolgens een werkplaats bezoeken waar met de hand beschilderde parasollen worden gemaakt. Erg leuk om te zien en er is absoluut geen druk om iets te kopen.

Je moet even door de chaos van Mandalay heenkijken, maar dan ontdek je ook de mooiste dingen. De stad heeft een enorm scala aan bezienswaardigheden. Aan het eind van de middag is de klim naar Mandalay Hill een must, om te genieten van de zonsondergang over de stad en de omliggende heuvels. De heuvel is bovendien bezaaid met drukbezochte tempels en shrines, dus er is genoeg te zien.

Dag 11: Mandalay

Deze dag had chauffeur Oscar zich voorgenomen om ons werkelijk alle bezienswaardigheden van Mandalay te laten zien. Zo bezochten we Mahamuni Paya, een heilige tempel. Hier vind je een metershoog Boeddha-beeld, dat door pelgrims helemaal is bedekt met bladgoud. Inmiddels zit er een centimeters dikke bladgouden laag overheen, die nog elke dag groeit. In de gang die naar het beeld leidt zitten tientallen winkeltjes die allerlei religieuze objecten verkopen. Verder bezochten we deze dag het rustige Shwe In Bin Kyaung-klooster, waar een monnik ons trots rondleidde. Ook het Mandalay Palace, een werkplaatje waar bladgoud werd gemaakt en nog een aantal tempelcomplexen stonden op het programma. Ik weet helaas niet meer welke dat precies waren, maar geloof me als ik zeg dat er in Mandalay heel wat te bekijken is ;). ’s Avonds stond een voorstelling van het Mandalay Poppentheather op de planning. Leuk om dit traditionele poppenspel te zien.

Route Myanmar

Dag 12 en 13: de omgeving van Mandalay

De oude koningssteden in de omgeving van Mandalay hebben zoveel te bieden, daar heb je wel een paar dagen voor nodig. We namen onder andere boot naar de tempels van Mingun, we genoten van de zonsondergang bij de teakhouten U Bein’s Bridge in Amarapura en bekeken de vele tempels van Sagaing Hill. Het eiland Inwa is geweldig om te ontdekken met paard en wagen en ’s ochtends om 11.00 uur zagen we hoe de monniken van het Mahaganayon-klooster hun dagelijkse maaltijd krijgen.

Route Myanmar

Dag 14: naar Pyin U Lwin

Op zoek naar verkoeling maakten we een dagtrip naar het hillstation Pyin U Lwin. Dit is geen heel bijzondere plaats, maar de botanische tuinen zijn mooi, er is een leuke markt en er rijden nog oude paardenkoetsjes rond. Samen met de koloniale gebouwen zorgt dat voor een leuke sfeer en een heel ander beeld van Myanmar. Pyin U Lwin is beroemd om haar fruit en groenten, dus dit is de plek om een flinke zak sappige aardbeien of druiven in te slaan.

Route Myanmar

Dag 15: Mandalay

Van de markten in Myanmar kreeg ik geen genoeg. Deze dag bezochten we de chaotische centrale markt in het hart van Mandalay en de enigszins louche Jade Markt. De laatste vond ik geweldig. Hier worden jade en andere (edel)stenen verhandeld en dat brengt enorm luidruchtige onderhandelingen met zich mee. Ik zou met klem afraden om er zelf iets te kopen, want je wordt afgezet bij het leven. Maar het is wel geweldig om de passie van de verkopers te zien, net als de juweliers die elk steentje zorgvuldig selecteren. ’s Avonds laat nam Oscar ons nog mee naar de bloemenveiling, waar geen enkele andere reiziger te vinden was. Bijzonder om te zien hoe enorme stapels banen, tomaten en bloemen verhandeld werden.

Dag 16: naar Bagan

“Close your eyes, don’t look”, zei Oscar. Hij had ons gevraagd om onze ogen dicht te houden vanaf het moment dat we de tempelvlakte van Bagan opreden. Hij leidde ons de steile trappen van een hoge tempel op en verbood ons om verder te kijken dan alleen de treden voor ons. Oscar wilde per se dat onze eerste blik op Bagan het optimale effect zou hebben. Dat had het. Eenmaal boven deed ik mijn ogen open en ik hield even mijn adem in. Voor me, roodgloeiend in het licht van de ondergaande zon, zag ik honderden tempels. Zover ik kon kijken staken de spitse punten hoog de lucht in, soms alleen hun contouren zichtbaar. De tempelvlakte van Bagan is echt een wereldwonder.

Route Myanmar

Dag 17 en 18: Bagan

Tempelmoeheid kennen we eigenlijk niet en dat was maar goed ook. Twee dagen lang reden we met Oscar over de gloeiendhete vlakte van Bagan, waar zo’n vierduizend tempels staan. Voor mijn gevoel hebben we ze allemaal gezien ;) Elke tempel is anders qua stijl en ook van binnen zijn de prachtigste beelden en muurschilderingen te ontdekken. Helemaal geweldig.

Dag 19: Bagan-Pyay via Mt Popa

Dit was weer zo’n enorm lange reisdag over de stoffige, hete wegen van Myanmar. We moesten overnachten in het nietszeggende Pyay, omdat Yangon te ver was. Gelukkig konden we onderweg stoppen bij Mt Popa, een tempelcomplex dat op een hoge berg in een verder vlakke omgeving ligt. Bij Mt Popa worden nats vereerd, een soort geesten. De klim naar boven is extra boeiend dankzij de brutale aapjes die Mt Popa hun thuis noemen.

Route Myanmar

Dag 20: naar Yangon

De laatste lange rit van de reis: terug naar Yangon.

Dag 21: dagtripje Thanlyin en Kyauktan

In Yangon is niet zoveel te doen, dus reden we weer richting het platteland voor onze laatste dag in Myanmar. Het dorp Thanlyin heeft een leuke markt én de Yele Pagoda, gelegen in het water. Je moet er dan ook met een bootje naartoe. Een prima uitstapje voor een dag.

Dag 22: terug naar Bangkok

We vlogen terug naar Bangkok, waar een lichte cultuurshock wachtte. We hadden drie weken weinig toeristen gezien, maar in Bangkok zaten we meteen weer in tourist city. Even wennen!

Wat we de volgende keer willen doen

Ik weet niet of we ooit nog teruggaan naar Myanmar. Deze reis was zo speciaal en het land verandert zo snel, dat ik bang ben dat ik mijn herinneringen verpest. Maar gaan we wel terug, dan heb ik al een hele to do-lijst!

  • Ik zou verder doorreizen naar het noorden, naar slaperige dorpjes als Hsipaw, waar je trekkings kunt maken door ongerept gebied.
  • De ruïnes van Mrauk-U staan hoog op de lijst: zevenhonderd tempels, schitterend gelegen in de bergen.
  • Monywa, vier uur ten noorden van Mandalay, is ook een aanrader. Hier zijn talloze tempels en grotten te ontdekken.
  • Tot slot lijkt het me relaxed om af te sluiten op de witte stranden van Ngapali of Chang Tha Beach. Heerlijk na al dat tempelhoppen! 

Reizen in Myanmar: zo doe je dat

Wij reisden door Myanmar met auto en chauffeur. Ik zou je graag de contactgegevens van onze geweldige chauffeur Oscar willen geven, maar zijn mailadres werkt helaas niet meer. Wil je je reis graag van tevoren regelen? Kijk dan eens bij Better Places. Samen met een lokale reisspecialist die haar land door en door kent, maak je je Myanmar-reis helemaal op maat.

Ook leuk om te lezen

32 Reacties

Sieds | siedsmytravels.nl 28 januari 2015 - 15:49

Mooi om te lezen en ook mooi om te kijken, wat een mooie foto’s weer, super! Myanmar is weer aardig wat plekken gestegen in mijn verlanglijst van landen die ik wil gaan bezoeken, wat een bijzonder land! :-)

Antwoord
Karlijn 28 januari 2015 - 16:10

Dank je Sieds! Myanmar is inderdaad erg speciaal, ik kan je echt van harte aanraden om te gaan!

Antwoord
Ester 28 januari 2015 - 18:24

Wat een mooie foto’s hebben jullie gemaakt :-) Het lijkt me een heel bijzonder land!

Antwoord
Karlijn 28 januari 2015 - 19:10

Dank je Ester! Het is ook heel speciaal, Myanmar heeft echt mijn hart gestolen :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 28 januari 2015 - 18:35

Prachtige foto’s! Die ramen met mensen erin vind ik steeds erg mooi.

Antwoord
Karlijn 28 januari 2015 - 19:10

Hoi Robert, dank je! Als ik mensen uit een raam zie hangen, of in een deur zie staan, vraag ik altijd meteen om een foto. Ziet er altijd goed uit, zo’n omlijsting!

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 28 januari 2015 - 20:06

Deze zoek ik zeker nog eens op als ik van plan ben naar Myanmar te gaan. Het reizen met privechauffeur lijkt me ideaal om tijd te winnen trouwens. Hoe zit het met de privacy, ben je zo’n man niet zat na een paar dagen?

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 10:22

Hoi Lisette, goede vraag, daar zal ik ook eens een post aan wijden. We hebben nu verschillende keren met een chauffeur gereisd: in Zuid-India (drie weken), in Myanmar (ook drie weken), in de Filipijnen (een week) en in Bhutan (ook een week). Alle keren is het heel goed bevallen, al was het met allemaal anders. Onze chauffeurs in Myanmar en Bhutan werden echt een soort vrienden, erg leuk. Onze chauffeur in Zuid-India was gewoon een lieve man en de Filipijnse man was neutraal. Maar we hebben ons aan geen van allen geërgerd. Je hoeft ook niet de hele tijd met elkaar te praten ofzo: de chauffeur reed en wij zaten achterin gewoon muziek te luisteren of te lezen. Er zijn regelmatig dagen dat je maar een korte rit hebt en elkaar de rest van de dag niet meer ziet. Van gebrek aan privacy hadden we geen last. Het hangt een beetje van het land en de kosten af, maar over het algemeen vind ik dit een ideale manier van reizen (al staat zelf een auto huren wel voorop. Geen gedoe in lokale bussen (hoe leuk dat soms ook is) en gesleep met tassen naar hotels. De auto rijdt voor en alles is geregeld :)

Antwoord
Esther 28 januari 2015 - 20:19

Prachtige foto’s! Deze ga ik zeker bewaren voor een toekomstige reis naar Myanmar, staat hoog op mijn lijstje!

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 10:24

Dank je Esther, hopelijk heb je dan wat aan deze post!

Antwoord
Joost | TheWorldAround 28 januari 2015 - 23:40

Wat een fantastische foto’s! Myanmar lijkt me ook een schitterend land. Twee jaar heb ik nog overwogen. Echt spijt dat ik toen niet ben gegaan. Er gaan steeds meer mensen heen, merk ik! Je hebt nog geluk gehad, en een beetje het echte ‘echte’ mee gekregen :)

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 10:28

Hoi Joost, dank je! Het klopt inderdaad dat wij Myanmar nog net zonder veel toeristen hebben gezien. Vijf jaar geleden was het echt nog een discussie of je wel naar Myanmar moest gaan en of je de dictatuur daarmee niet teveel zou ondersteunen. Wij besloten wel te gaan en daar hebben we nooit spijt van gehad. We hebben nog het redelijk ongerepte Myanmar gezien. Ik geloof trouwens niet dat dat de afgelopen vijf jaar helemaal is veranderd hoor! Maar toch ben ik blij met onze timing, al was dat dan puur toeval :) .

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 29 januari 2015 - 11:23

Lekker uitgebreide post! Handig :)! Ooit ga ik ook naar Myanmar. Ooit ;)!

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 12:10

Dank je! Gewoon gaan, ooit ;) ! Maar eerst Maleisië en Indonesië, ook allesbehalve verkeerd!

Antwoord
Denise 29 januari 2015 - 11:34

Wederom prachtige foto’s! Geniet altijd zo van jouw posts :) Ik wil al heel lang naar Myanmar maar nu ik dit zie vertrek ik liever vandaag als morgen ;)

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 12:09

Dank je Denise, dat is leuk om te horen! Ik kan me helemaal voorstellen dat je naar Myanmar wilt: ik heb ook alweer maanden last van Zuidoost-Azië-heimwee ;)

Antwoord
Eva - eighty7 29 januari 2015 - 16:37

Wat een prachtige foto’s weer Karlijn; de close-up van dat oude mannetje, wauw! Myanmar is zeker een bestemming die ik heel graag zou willen bezoeken. Fijn ovezicht!

Antwoord
Karlijn 29 januari 2015 - 18:12

Dank je Eva! De mensen in Myanmar zijn zo lief, en ook foto’s van hen maken is makkelijk. Ik geloof niet dat er iemand ‘nee’ heeft geantwoord op mijn vraag of ze op de foto wilden :)

Antwoord
Marcella 1 februari 2015 - 21:45

Wat een bijzonder land, prachtige foto’s en mooie avonturen. Erg leuk om te lezen Karlijn! Een land wat door jouw blogs zeker een plaatsje krijgt op mijn wishlist.

Antwoord
Karlijn 2 februari 2015 - 09:57

Dank je Marcella! Myanmar verdient echt een hoge plek op elke bucketlist!

Antwoord
Alfons 1 februari 2015 - 22:47

Mooie post Karlijn! En wat jammer dat je door de ziekte niet bij Mt. Kyaiktiyo omhoog kon! Toen ik er was heb ik de pelgrimstocht naar boven gemaakt en ik dacht dat doe ik wel even, maar dat was nog best afzien, dus daarvoor moet je zeker wel fit zijn! Mijn bezoek aan Myanmar, begin 2012, was mijn eerste solo-reis en het is nog steeds een van mijn mooiste reizen. Ik had een vergelijkbare, iets kortere route, maar dan precies omgekeerd :) Nog genoeg te ontdekken, zoals de plekken die jij noemde, dus zou best nog eens terug willen.

Antwoord
Karlijn 2 februari 2015 - 10:05

Hoi Alfons, het was inderdaad balen dat ik de Gouden Rots niet heb gezien. Normaal gesproken zou ik gewoon gegaan zijn, ziek of niet. Maar deze keer ging het echt niet, daar waren die arme pelgrims niet vrolijk van geworden ;) Nu jij zegt dat het een pittige tocht was, ben ik maar blij dat ik het toen niet gedaan heb. Leuk dat jij Myanmar ook nog steeds een van je mooiste reizen vond. Bij mij staat het land ook duidelijk op nummer 1!

Antwoord
Myanmar hoogtepunten - Better Places - Individuele reizen 2 februari 2015 - 12:45

[…] Inspiratie nodig van reizigers? Reisblogger Karlijn maakte een 3-weekse reis naar Myanmar. Haar route en reisverslag vind je op Karlijntravels. […]

Antwoord
Yvonne 11 april 2016 - 21:08

Wat hebben jullie superveel gedaan in Myanmar Karlijn, volgens mij hebben wij in een maand de helft gezien. :) Het was dan ook redelijk aan het eind van onze reis en we deden alles met openbaar vervoer, wel een verschil. Mochten we ooit teruggaan zou ik zeker een chauffeur overwegen!

Antwoord
Karlijn 13 april 2016 - 09:28

Wij houden inderdaad van een beetje tempo in onze reizen ;) Met een chauffeur kan dat ook, want je bent geen tijd meer kwijt met regelen, en je bent helemaal flexibel. Ik vond het een fijne manier van reizen!

Antwoord
Eline 24 juni 2016 - 01:14

Heey Karlijn,

Wat een super toffe blog om te lezen! Ik wil heel graag met mijn vriend naar Myanmar en kwam toevallig op jouw site terecht :)
Hoe hebben jullie alles geregeld qua chauffeur en hotels etc? Zelf of via een bureau?

Wil op zich best zelf vanalles regelen, maar vriendlief zal de prive chauffeur waarschijnlijk wel een top idee vinden aangezien dat in Sri Lanka ook goed bevallen is!

Groetjes Eline

Antwoord
Karlijn 24 juni 2016 - 09:14

Hoi Eline, dank voor je bericht, Myanmar is geweldig! Wij waren er in 2010 en hebben toen van tevoren een auto met chauffeur gehuurd. Hotels hadden we niet geboekt, we reden gewoon ergens heen en dan was er altijd wel iets vrij. Inmiddels is het veel drukker in Myanmar en weet ik niet zeker of je (in het hoogseizoen) makkelijk iets vindt. Dat is misschien handig om te checken bij iemand die er pas nog is geweest. Tikva van Gezinopreis.nl kan je wel helpen denk ik, zij was er dit jaar nog. Een auto met chauffeur vonden wij in Myanmar heel relaxed. Wij hadden Oscar als chauffeur en we vonden hem geweldig. Hij is te bereiken via oscartun@gmail.com. Veel succes en vooral heel veel plezier gewenst!

Antwoord
Faizel 19 februari 2017 - 15:59

Hoi Karlijn,
Ik wil in juli naar Myanmar gaan en zoek en auto met chauffeur.
Jou Oscar klinkt goed!
Hoe kom ik in contact met Oscar?

Antwoord
Karlijn 20 februari 2017 - 12:36

Hoi Faizel, Oscar is inderdaad top! Zijn mailadres was oscartun@gmail.com, maar ik vraag me af of dat nog steeds in gebruik is. Een kennis heeft een paar weken geleden toevallig geprobeerd hem te bereiken, maar zij kreeg haar mails steeds terug. Ik heb het via Google geprobeerd, maar daar vond ik hem ook niet. Ik hoop dat jij hem wel kunt bereiken!

Antwoord
Ellen 25 augustus 2017 - 18:31

Hallo Karlijn,

Wat een mooie reis heb je gemaakt. Ik ga in november naar Myanmar. Ik vroeg me af hoe het met de kleding zit voor vrouwen. Kon je daar in korte broek en hemdje lopen, of moest je je wel meer aanpassen?
Groetjes Ellen

Antwoord
Karlijn 26 augustus 2017 - 02:18

Hoi Ellen, ik heb daar (in 2010) steeds een lange broek en shirtje met korte mouwen gedragen. Een korte broek kan misschien wel, maar ik vond dat toen niet goed voelen. Geniet van Myanmar!

Antwoord
Reisbestemming kiezen: zo doe ik dat - Karlijn Travels 10 januari 2018 - 10:15

[…] bestemming ook ingegeven door het idee dat het ‘anders te laat is’. Dat had ik heel sterk bij Myanmar in 2010, Cuba in 2013 en Iran in 2015. Natuurlijk is ‘te laat’ onzin, want Myanmar is nu nog net zo […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.