Home Persoonlijke blogs Resultaten enquête: dit vinden jullie van Karlijn Travels (en dit ga ik anders doen)

Resultaten enquête: dit vinden jullie van Karlijn Travels (en dit ga ik anders doen)

Door Karlijn

Ik blog bijna vier jaar en ik vond het hoog tijd om eens te horen wat jullie van mijn blog vinden. Wat doe ik goed, wat kan er beter? Daarom vroeg ik jullie in oktober om mee te werken aan een lezersonderzoek. Ik kreeg er een kleine zeventig reacties op en dit waren de resultaten.

Ik begon het onderzoek met een aantal vragen over jullie, om te ontdekken wie mijn lezers zijn. Wat blijkt: ruim 82% van de respondenten is vrouw, en ruim 56% is tussen de 26 en 40 jaar oud. Daarna volgen de mensen tussen de 41-50 jaar (19%) en 12,5% is ouder dan 51 jaar. Bijna 77% leest mijn blog al meer dan een jaar en 38% gaat speciaal naar mijn blog toe om te kijken of er nieuwe posts zijn geplaatst. Facebook is de tweede manier waarop jullie nieuwe posts langs zien komen.

Flashpackers en Azië-fans

Ik was ook benieuwd wat voor soort reizen jullie zelf maken. Er waren meerdere opties mogelijk. 42% van jullie is flashpacker en 63% reist als stel. Georganiseerde reizen zijn niet populair, maar een mix van zelf regelen en laten organiseren wel. Een kwart is dol op luxe reizen en 34% backpackt. Het is echt een mix en dat komt overeen met hoe ik zelf reis. 82,5% van jullie maakt het liefste verre rondreizen, 54% is gek op citytrippen en een kleine 50% heeft voorkeur voor een roadtrip. Jullie favoriete continent: Azië! Met 43% geen twijfel mogelijk. Europa neemt de tweede plek in, met 19%. Bijna 40% van jullie is naar een bestemming gegaan naar aanleiding van mijn blog. Onder andere naar Hawaii, Sri Lanka, Japan, Iran en Flores. Zo leuk!

Culturele activiteiten en fotografie

Natuurlijk heeft ook iedereen zo zijn favoriete bezigheden op reis. Jullie zijn graag cultureel bezig. Bijna 80% van jullie bezoekt het liefste culturele bezienswaardigheden en 54% gaat voor culturele activiteiten en ontmoetingen met locals. Evenveel mensen vinden eten op reis heel belangrijk. Hiken en outdooractiviteiten scoren ook goed: ruim 60% gaat graag wandelen op reis. En fotografie is net zo populair.

Tadzjikistan mensen

De leukste artikelen

Na deze vragen ging het over mijn blog zelf. Ik vroeg jullie welke artikelen jullie het leukste vinden. Dit was de top 3:

 • Persoonlijke reisverhalen
 • Posts over reisroutes
 • Posts met praktische tips

Veruit het minst leuk vinden jullie reviews van hotels en posts over reisfotografie. Aan de andere kant: een nog groter percentage vindt de posts over reisfotografie juist erg leuk. Ook grappig: sommige mensen vinden de maandoverzichten het leukste, terwijl anderen die juist het minste vinden. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen ;)

Waar moet ik meer over schrijven?

Ik vroeg ook waar ik meer over zou moeten schrijven. Daar kwam het volgende uit:

 • Budget en kosten
 • Praktische reistips
 • Persoonlijke artikelen

Daarna vroeg ik of er nog andere onderwerpen waren waar ik meer over zou moeten posten. Daar kreeg ik verschillende reacties op. Een paar voorbeelden: ‘schrijf nog meer over je persoonlijke ervaringen, ook over de negatieve dingen’, ‘schrijf meer over je plannen voor toekomstige reizen’, ‘reis meer off the beaten track’ en ‘maak reisroutes voor meer landen’. Ik was ook benieuwd of jullie willen dat ik filmpjes ga maken. Ruim 61% van jullie heeft daar geen behoefte aan.

Wat is het leukste aan mijn blog?

Wat vinden jullie het leukste aan Karlijn Travels? Daar was ik natuurlijk erg benieuwd naar en ik ben heel blij met de vele leuke complimenten. Weer een kleine selectie: ‘je manier van schrijven en je mooie foto’s’, ‘je benaderbaarheid’, ‘mooie posts waar je iets aan hebt’, ‘je enthousiaste schrijfstijl’, ‘eerlijkheid’, ‘niet commercieel’, ‘haal er veel inspiratie uit’, ‘wereldreisupdates’ (die mis ik zelf ook!) en ‘alsof ik de verhalen van een vriendin lees’. Zo leuk om te horen! Natuurlijk zijn er ook dingen die jullie niet zo leuk vinden. Gesponsorde posts bijvoorbeeld, dat ik te weinig post en te onregelmatig nieuwe artikelen publiceer.

Wat kan er beter?

De laatste vraag luidde: wat kan ik verbeteren aan mijn blog? Daar hadden jullie ook goede suggesties voor. Regelmatig gaan posten, meer budgettips delen, zo persoonlijk mogelijk blijven, schrijven vanuit mijn gevoel en lezers nog meer meenemen tijdens mijn reizen. Meer afwisselen in bestemmingen was ook een tip en vaker kaartjes bij artikelen publiceren. Deze tips neem ik zeker mee. Gelukkig schreef ook iemand ‘dit is mijn favoriete reisblog, ga zo door!’

Fotograferen in IJsland

Wat ga ik met de resultaten doen?

Ten eerste ga ik de resultaten zeker regelmatig teruglezen. De enquête heeft me een veel beter gevoel over mijn blog gegeven en dat is heel fijn. Daarnaast ga ik een aantal aanpassingen doorvoeren:

 • Ik ga weer regelmatig updaten, op woensdag en zondag.  Ik dacht altijd dat het niemand iets uitmaakte of en wanneer ik iets online zette, maar uit de enquête blijkt dat jullie dat onregelmatige posten vervelend vinden. Logisch ook, als ruim een derde van jullie speciaal naar mijn blog komt om te kijken of ik iets nieuws heb geplaatst.
 • Ik ga proberen om voorafgaand aan een reis meer te delen over mijn reisplannen. Ik doe dat  niet vanwege een praktisch punt: ik heb dan nog geen foto’s en ik vind het niet leuk om stockfoto’s te gebruiken. Tijdens reizen ga ik proberen om reisdagboeken te publiceren. Ik zeg ‘proberen’, want ik heb er nu eenmaal niet altijd zin in als ik op reis ben. Misschien kan ik dan achteraf nog dagboeken maken.
 • Zoals ik al had verwacht, zien jullie graag dat ik meer ga schrijven over reiskosten. Ik deed dat bewust niet, omdat het vaak gezeur oplevert. Ik reis nu eenmaal niet op de goedkoopste manier en ik krijg dan veel reacties als ‘dat is veel te duur’, ‘ik heb veel minder uitgegeven’ en ‘ik ken een veel goedkoper hotel’. Daarom laat ik het altijd buiten beschouwing. Bovendien houd ik op reis mijn uitgaven niet in detail bij, dus kan ik ook geen uitgebreide budgetposts maken. Maar ik zal in toekomstige posts over reisroutes wel een kopje budget opnemen, hopelijk helpt dat iets.

ijsland ijsbergenmeer

 • Veel van jullie geven aan dat jullie gesponsorde posts het minst leuk vinden. Dat snap ik wel, maar toch wil ik daar niet mee stoppen. Ik heb er dit jaar vier gedaan (naast de posts over perstrips en een gesponsord hotel) en daarmee verdien ik een klein extraatje. Toch wel fijn, gezien de uren die ik in de blog stop. Ik ben zeker niet van plan om commercieel te worden en veel gesponsorde posts te gaan plaatsen, maar een paar per jaar moet (hopelijk) kunnen.
 • Ik ga wat meer praktische artikelen schrijven. Sowieso blijf ik reisroutes maken, maar misschien moet ik ook wel algemenere reistips gaan delen.
 • Ik vond eigenlijk dat ik af en toe filmpjes moet gaan maken, omdat video steeds populairder wordt. Het grootste deel van jullie blijkt daar geen behoefte aan te hebben. Misschien dat ik komend jaar wel wat meer ga proberen met filmen, als nieuwe uitdaging, maar verhalen en fotografie blijven voorop staan.
 • Het viel me op dat Europa bij jullie ook populair is, terwijl ik daar maar weinig over schrijf. Ik heb een paar leuke Europese bestemmingen in gedachten voor 2018, dus daar komt hopelijk verandering in.

Ik hoop komend jaar weer veel leuke artikelen te kunnen schrijven en mooie reizen te kunnen delen. Bedankt voor het lezen dit jaar en enorm bedankt voor het invullen van het onderzoek!

Ook leuk om te lezen

31 Reacties

Marcel 6 december 2017 - 07:08

Leuk om te lezen wat lezers van je blog vinden! Je reden om niet over kosten te schrijven komt me heel bekent voor. Ik lees altijd met veel plezier je blogs. Het enthousiasme spat er altijd van af, leuk!

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 09:51

Dank je wel Marcel, dat is leuk om te horen!

Antwoord
Jenny 6 december 2017 - 07:17

Leuk om te lezen!

Heel begrijpelijk dat je kosten niet deelt. Dat is voor iedereen zo verschillend. Natuurlijk is er een bepaald minimum voor een land, maar zeker geen maximum.

Ik ben benieuwd naar je ontwikkelingen voor 2018!

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 09:54

Inderdaad, kosten zijn voor iedereen anders en het kan altijd goedkoper dan dat ik het doe. Het hangt allemaal af van je reisstijl en je wensen en daarom lees ik zelf nooit budgetposts bij anderen. Behalve als ik weet dat ze dezelfde reisstijl hebben als ik. Maar de meeste mensen vinden het heel leuk om te lezen over kosten, dus ik snap wel dat daar veel vraag naar is. Hele budgetartikelen ga je bij mij nooit vinden, maar ik zal mijn reiskosten voortaan wel kort vermelden. Eens kijken of daar dan reacties op komen :)

Antwoord
Mandy 6 december 2017 - 07:26

De reden dat ik je blogs zo fijn vind om te lezen is dat ze compact zijn. Je schrijft lekker vlot en gestructureerd. Je kunt jouw verhalen daardoor snel doorlezen (zo’n 5 minuten) en dat kan ten aller tijden.

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 09:54

Dank je Mandy, heel leuk om te horen :) !

Antwoord
Lotte 6 december 2017 - 08:15

Zo leuk om te lezen dat je veel info gehaald hebt uit de enquete. Ik ben ook aan het denken om het een keer te doen, zeker nu ik bij jou lees dat onregelmatig posten toch een dingetje is (oeps). Ik ben niet alleen benieuwd naar je reisjaar 2018 maar ook naar blogjaar. :-)

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 09:59

Ik kan het echt aanraden om een enquête te doen! De kritiekpunten zijn heel goed om te horen, omdat je dan concreet verbeteringen kunt doorvoeren, maar de leuke reacties zijn ook heel fijn. Ik twijfel best vaak of ik het wel goed doe met mijn blog, en dan is het leuk om zulke positieve reacties terug te krijgen :)

Antwoord
Eva 6 december 2017 - 08:25

Leuk om de resultaten van je onderzoek te lezen, kun je zeker iets mee! Grappig om te lezen dat het zoveel vrouwen zijn. De vrouwen regelen over het algemeen de reizen…? ;-)

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 10:00

Ze lezen in elk geval de blogs, haha! Ik zie het ook in mijn analytics terug: echt het overgrote deel van de lezers is vrouw :)

Antwoord
Sigrid | My Travel Secret 6 december 2017 - 09:39

Echt heel leuk om te lezen! Daar kun je mee vooruit ;-)

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 10:00

Zeker! Ik ben er echt blij mee :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 6 december 2017 - 09:53

Leuk om te lezen. Oeh, dat onregelmatige heb ik ook een beetje. Dat met die kosten herken ik ook, want daar krijg ik altijd de meeste vragen over ;-)

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 10:03

Ja, vragen over kosten zijn populair! Ik snap dat ook goed, ik vind het alleen zo lastig om er iets nuttigs over te zeggen. Het kan namelijk altijd goedkoper (of duurder ;) ), het hangt zo enorm af van je reisstijl en je activiteiten. En dat onregelmatig posten zo’n ding zou zijn, had ik niet verwacht. Dat stimuleert me echt om het schema weer keurig op te pakken.

Antwoord
Melanka 6 december 2017 - 10:32

Interessant! En fijn juist dat je niet met een klein budget reist, ik vind dat juist vervelend. Overal voor een dubbeltje op de 1e rang willen zitten. Zeker in Azie, waar het juist zo heerlijk is dat je voor een redelijk bedrag prachtige resorts hebt. Of een auto met gids kunt huren. Ik geniet van je reisverhalen ?

Ik kan me wel vinden in het onregelmatige bloggen. Dan is er een blog dat je naar een land toe gaat, en blijft het lang stil. En voor mijn gevoel komt er dan een blog uit als je al lang weer terug bent. Afwisseling met filmpjes zou ik wel leuk vinden, komt de sfeer toch meer over. En meer culturele activiteiten, zoals performances of musea.

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 10:05

Dank je wel Melanka, leuk om te horen! Ik ga mijn leven beteren wat betreft onregelmatig bloggen, en misschien ga ik ook iets met film doen. Even kijken ook of ik dat goed kan combineren met fotografie, want dat blijft toch mijn grote liefde. Of ik moet mijn vriend op filmcursus sturen, dat kan ook :)

Antwoord
Yvonne 6 december 2017 - 20:00

Wat goed dat je een enquête hebt gehouden en mooi dat de uitslag zoveel inzicht geeft. Ik had ‘m niet voorbij zien komen, maar lees je blog erg graag! Bijzonder dat de meesten niet vinden dat je meer met film zou moeten doen, ik verwacht ook juist dat mensen dat graag zien, omdat het steeds populairder wordt. Ik krijg ook geregeld vragen over de kosten van een bestemming.. ik ben er zelf erg goed in om kosten laag te houden, omdat ’t reizen met een gezin al genoeg kost, dus vind dat inderdaad een lastig ding (maar deel toch geregeld budget en budgettips). Ben heel benieuwd welke Europese bestemmingen je voor 2018 in gedachten hebt trouwens…

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 10:12

Dank je Yvonne! Ik was ook verrast dat mensen niet zo’n behoefte hebben aan film. Wel fijn ook, dan voel ik wat dat betreft weer wat minder druk. En de kosten…ik kan me voorstellen dat mensen echt iets aan jouw budgettips hebben, omdat je nu eenmaal een budgetreiziger bent. Bij mij zit dat er totaal niet in, jammer genoeg, en dan heb ik ook niet zoveel toe te voegen. Qua Europa-reizen ben ik er nog niet helemaal uit, maar ik denk nu aan de Balkan en Portugal als solotrips. Lapland staat in maart op het programma, ik ben benieuwd!

Antwoord
Anne - Ditisanne.nl 7 december 2017 - 15:11

Wat leuk! Ik heb de enquete niet ingevuld maar herken wel wat mensen zeggen over film. Ik denk dat de meeste blog-lezers een voorkeur hebben voor tekst en daarom weinig interesse hebben voor film. Wie juist de voorkeur geeft aan YouTubefilmpjes bekijken, zal weer niet zo snel op een blog te vinden zijn.

Wel grappig dat mensen blijkbaar zoveel waarde hechten aan regelmaat in het verschijnen van blogs; ik post ook heel onregelmatig en had inderdaad ook het gevoel dat dat niet zoveel uitmaakte. Een goede reden om zelf ook weer wat regelmatiger te bloggen!

Succes! ;-)

Antwoord
Karlijn 7 december 2017 - 17:35

Ik vond het wel verrassend dat relatief weinig mensen interesse hebben in film, ik dacht dat ze dat aanvullend juist wel leuk zouden vinden. Ik vind het niet erg hoor, dan blijf ik lekker op fotografie focussen. En dat regelmatig bloggen was inderdaad ook opvallend. Zitten er toch meer mensen op je blog te wachten dan je denkt ;)

Antwoord
Jessica 8 december 2017 - 14:04

Interessante uitkomsten! En zoals je zelf al zegt: je kunt het nooit voor iedereen goed doen ;p Vooral lekker plezier blijven houden én vooral ook de artikelen blijven schrijven die jij graag schrijft :) Zie je snel weer!

Antwoord
Karlijn 10 december 2017 - 12:55

Ga ik zeker doen! En gezellig, hopelijk tot snel!

Antwoord
Sabine 9 december 2017 - 02:38

Leuk om de uitkomsten te lezen! Je kunt nooit iedereen tevreden stellen inderdaad, onmogelijk :) Ik heb zelf een aantal artikelen geschreven over kosten en dat heel dicht bij mezelf gehouden. Echt heel erg benadrukt dat wij om wat voor reden dan ook zoveel mogelijk gratis deden of juist voor duurdere opties kozen. Ik heb hier nooit tegen-reacties oid op gekregen. Ook met kosten kun je nooit iedereen tevreden stellen, maar ik denk zeker dat je er tenminste een aantal lezers mee kunt helpen. Lezers die zoeken naar budget tips bijvoorbeeld kunnen dat dan ergens anders doen. Gewoon een tip hoor, want zoals velen zeggen: zo dicht mogelijk bij jezelf blijven en als daar dit soort artikelen niet bij passen niet doen! :D Ik geniet altijd zo van je verhalen en foto’s, je hebt echt talent.

Antwoord
Karlijn 10 december 2017 - 12:53

Wat leuk om te horen, dank je wel! En je hebt gelijk over de kosten: ik kan er wel een persoonlijke toelichting bij geven, dan valt het misschien mee met het commentaar. Ik zal geen complete budget-artikelen gaan schrijven, maar meer algemeen iets zeggen over kosten moet wel lukken. Eens kijken hoe dat gaat!

Antwoord
Angela 10 december 2017 - 12:43

Wat fijn dat je ook echt van plan bent wat te gaan doen met de uitkomsten van de enquête. ?
Wat de kosten betreft ben ik altijd wel benieuwd naar een schatting. De precieze kosten verschillen per persoon, maar als ik een toffe bestemming op je blog spot, is het fijn om in te kunnen schatten hoelang ik er ongeveer voor moet sparen. ? moet daarbij wel zeggen dat ik het idee heb op dezelfde financiële lijn te zitten met jou en dan is het denk ik interessanter dan voor iemand die heel budget reist. Dus ik zou er zeker niet al te diep op ingaan, maar zoals gezegd een schatting is handig. ?

Antwoord
Karlijn 10 december 2017 - 12:49

Hoi Angela, natuurlijk ga ik iets doen met de uitkomsten! Dank voor je tip over de kosten. Je hebt gelijk: iemand die heel budget reist, wordt niet blij van mij. Maar een algemene richtlijn kan ik wel geven, dus dat ga ik vanaf nu ook doen :)

Antwoord
Shamira | Kompas 24 13 december 2017 - 11:14

Leuk om te lezen! En interessant ook om er op deze manier achter te komen wie je doelgroep is en waar zij behoefte aan hebben. Misschien moet ik ook maar eens een enquete opstellen ;-) Toch handig om wat meer inzicht te krijgen. Ook voor mij is het trouwens wel herkenbaar om niet/weinig te bloggen over kosten. Ik heb het nog wel eens over reizen on a budget, maar schrijf weinig over letterlijke bedragen. Enerzijds omdat iedereen weer anders reist en het daarom maar weinig zegt, anderzijds omdat bedragen na en jaar al weer heel anders kunnen zijn door inflatie, koerswisseling etc.

Antwoord
Karlijn 13 december 2017 - 15:24

Klopt, ook met koerswijzigingen heb je nog te maken. Wij hadden in Hawaii bijvoorbeeld enorme pech met de dollarkoers, waardoor onze reis nog een stuk duurder uitviel. Dat moet je dan wel meenemen als je zelf een budget gaat opstellen. Ik kan je echt aanraden om een enquete te doen, ik heb er zoveel aan gehad! Echt heel leuk :)

Antwoord
Marcella 17 december 2017 - 13:43

Onwijs leuk om te lezen Karlijn! Vooral dat er geen behoefte is aan video (jammer!) en de voorbereidingen voor je op reis gaat vind ik een leuke eye opener. En de budget posts natuurlijk. Ik ga zelf binnenkort ook een enquête uitzetten, nu al benieuwd naar de resultaten!

Antwoord
Karlijn 18 december 2017 - 09:27

Leuk! Ik ga ‘m invullen als ie online staat :)

Antwoord
Terugblik: December favorites - Karlijn Travels 3 januari 2018 - 07:01

[…] De best gelezen post was afgelopen maand ‘Resultaten enquête: dit vinden jullie van KarlijnTravels’. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.