Home Azië I Reisfilm: de ruige bergen van Kirgizië

Reisfilm: de ruige bergen van Kirgizië

Door Karlijn

Kirgizië is nog niet zo’n bekend reisland. Gek eigenlijk, want het heeft alles wat een avontuurlijke reiziger zich maar kan wensen. De landschappen zijn spectaculair, je kunt er schitterende meerdaagse trekkings maken en het is geweldig om het nomadenleven van de Kirgiezen te bekijken. Wij reisden in drie weken door het hele land, sliepen in yurts en in homestays, wandelden langs hoge bergmeren en kampeerden in een klein tentje tussen de bergen. Dit is het filmverslag van onze reis door Kirgizië. Ik ben benieuwd of het land je aanspreekt!

 

 

 

Ook leuk om te lezen

35 Reacties

Erwin - trippingaroundtheworld.nl 17 februari 2016 - 16:01

Wat een mooie film! die landschappen, de rust het nomadische bestaan, weinig toerisme… een droombestemming!
Een “stan” bezoeken staat hoog op ons lijstje en als we een klein beetje vals spelen telt Kirgizië mee toch?

Antwoord
Karlijn 17 februari 2016 - 19:07

Dank je Erwin! Van mij mag je Kirgizië gewoon onder de Stannen rekenen hoor, in het Engels heet het land Kyrgyzstan 😉 ! De Stannen zijn allemaal geweldig om doorheen te reizen. Tajikistan is misschien zelfs nog wel mooier dan Kirgizië 🙂

Antwoord
Chantal 17 februari 2016 - 16:43

Fantastisch weer! Jullie hadden dit geboekt bij Dimsum reizen toch he? MIjn wishlist wordt alsmaar langer door jou!

Antwoord
Karlijn 17 februari 2016 - 19:02

Klopt, de Zijderoute hebben we helemaal bij Dimsum geboekt 😉 En dat van die wishlist herken ik hoor, die blijft bij mij ook maar langer worden!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 17 februari 2016 - 19:57

Mooi! Ik had me nooit gerealiseerd dat Kirgizië zo groen is!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2016 - 10:51

Klopt! Tajikistan is heel ruig en droog, maar Kirgizië is veel groener. Ook prachtig 🙂

Antwoord
Yvonne 17 februari 2016 - 20:38

Gaaf filmpje… Kyrgyzstan is echt fantastisch! De meeste plekken herkende ik en op exact datzelfde uitzichtpunt aan het begin van het filmpje hebben wij ook staan filmen. 🙂 Leuk. Wat een mooie reis hebben jullie toch gemaakt, goeie keuzes qua landen!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2016 - 10:53

Wat leuk dat je zoveel herkent! Het was inderdaad een fantastische reis, de Zijderoute was alleen al onvergetelijk 🙂

Antwoord
Hennie 17 februari 2016 - 20:50

Prachtig overzicht van dit stukje van jullie reis.

Antwoord
Karlijn 18 februari 2016 - 10:51

Dank je Hennie!

Antwoord
Robert | Traveljunks 17 februari 2016 - 21:32

Ik weet niet veel van Kirgizië, maar ik weet wel dat ik de beelden erg mooi vind. De landschappen zijn prachtig!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2016 - 10:49

Qua natuur is Kirgizië echt super! Het is een bijzonder mooi land 🙂

Antwoord
Ester 18 februari 2016 - 22:06

Veel groener dan ik me had voorgesteld! Zou je als je de reis over kan doen weer voor 3 weken kiezen? Of liever langer – of korter?

Antwoord
Karlijn 19 februari 2016 - 09:18

Hoi Ester, eigenlijk is 2-2,5 week ook voldoende voor Kirgizië. Of je moet de hele tijd willen wandelen of paardrijden, dan is twee maanden nog niet genoeg 😉 Wij vonden het na onze vierdaagse trekking wel mooi geweest qua wandelen 🙂

Antwoord
Saskia 21 februari 2016 - 14:31

Wat een gaaf filmpje zeg… 🙂 Echt mooi om te zien en wat een geweldig landschap en mooi blauw water.

Antwoord
Karlijn 22 februari 2016 - 17:16

Dank je 🙂 ! Kirgizië is qua landschap wel echt geweldig!

Antwoord
Nanda 25 februari 2016 - 20:59

Wat ontzéttend mooi! Al die lage beekjes en stroompjes en zo groen. Wow. Ik heb even weg zitten dromen en bedacht ondertussen hoe oud kinderen moeten zijn om dit ten volle te kunnen waarderen. Hm? Bedankt dat je zo’n mooi filmpje heb gemaakt, zodat ik even vanaf hier daar was.

Antwoord
Karlijn 26 februari 2016 - 10:25

Graag gedaan Nanda! Ik heb geen idee hoe oud kinderen moeten zijn om Kirgizië leuk te vinden. Ik denk 18-plus, haha! Er zijn geen zwembaden, je kunt er alleen maar wandelen en paardrijden, je moet steeds bij mensen thuis slapen (er zijn bijna geen hotels) en het eten is ook niet top. Maar daar krijg je wel briljante natuur en een onontdekt land voor terug!

Antwoord
Jessica 27 februari 2016 - 01:19

Haha geweldig die muziek! Ik wist voordat je meer van Kirgizië liet zien trouwens helemaal niet dat het zo’n groen land was! Op sommige momenten lijkt het haast alsof jullie door de Oostenrijkse bergen wandelen :O Erg mooi!

Antwoord
Karlijn 27 februari 2016 - 11:39

Kirgizië wordt het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd, haha! Bijna Oostenrijk 😉 Heel anders dan Tajikistan, wat veel ruiger, hoger en desolater is. Allebei mooi!

Antwoord
Terugblik – februari 2016 - Corners of the World 1 maart 2016 - 08:05

[…] 2. Blogster Karlijn laat zien hoe mooi Kirgizië is in een reisvideo! […]

Antwoord
Angela 10 maart 2016 - 21:58

Wauw wat gaaf! Het heeft idd wat van Oostenrijk weg, wat ik hierboven lees. Daar ben ik qua vakanties mee opgegroeid, dus ik weet zeker dat ik Kirgizië ook fijn zal vinden. 🙂
Ik moet me dan alleen wel even over dat kampeer issue heen gaan zetten.. ben namelijk geen kampeermens 😉

Antwoord
Karlijn 11 maart 2016 - 09:30

Haha! Wij hebben alleen tijdens de trekking gekampeerd en dat was voor mij wel weer genoeg. Ik ben er ook geen fan van 🙂 Verder slaap je in Kirgizië vooral in homestays en af en toe een yurt. Ook niet alles, maar beter dan zo’n mini-tentje 🙂

Antwoord
Angela 10 maart 2016 - 22:02

ps: ik neem aan dat Ward de filmpjes in elkaar zet? Wil je hem een enorm compliment geven namens mij dat zijn filmpjes supergoed in elkaar zitten? Muziekje erbij, steeds verschillende camerapunten.. knap in elkaar gezet en prettig om te bekijken (vaak krijg ik hoofdpijn van dit soort filmpjes door schokkerig beeld etc. maar bij zijn filmpjes niet!).

Antwoord
Karlijn 11 maart 2016 - 09:29

Ah, dank je Angela! Ik zal het aan Ward doorgeven, hij maakt inderdaad de filmpjes. Ik vind het schokkerige zelf nog wel een beetje een aandachtspunt, maar het is ook lastig om uit de hand helemaal soepel te filmen. Fijn om te horen dat je de filmpjes leuk vindt 🙂

Antwoord
Angela 11 maart 2016 - 21:31

dat schokkerige krijg je er denk ik nooit helemaal uit, puur alleen al omdat het soms al wandelend gefilmd is. Hoeft ook niet, geeft een extra dimensie aan het filmpje. 🙂

Antwoord
Karlijn 11 maart 2016 - 21:58

😉 Gelukkig!

Antwoord
Malou 8 april 2016 - 16:37

Hoi Karlijn,

Wat een inspirerend blog is dit zeg! Mijn vriend en ik zijn op het moment onze reis aan het plannen (vanaf september voor onbepaalde tijd de wereld rond :)) en jullie verhalen bieden veel achtergrond. We willen bijvoorbeeld graag beginnen met de Zijderoute. Iran zijn we van plan zelf te doen, maar we overwegen de “Stan-landen” tot aan China wel via een reisorganisatie vast te leggen omdat dit ons makkelijker lijkt. We zijn wel benieuwd hoe duur dit is en of jullie wellicht ook gekeken hebben hoeveel je kwijt zou zijn als je het alleen zou doen? Dan weten we een beetje waar we budgetair gezien rekening mee moeten houden 😉 Alvast heel erg bedankt voor je reactie!

Groetjes,
Malou

Antwoord
Karlijn 8 april 2016 - 17:33

Dank voor je bericht Malou! Wat een gaaf plan om voor onbepaalde tijd te gaan reizen, na drie maanden thuis zou ik ook wel weer weg willen 😉 Wat betreft je vraag: wij zijn heel blij dat we de Stan-landen hebben laten organiseren. Iran hadden we achteraf prima zelf kunnen doen, maar het stuk Turkmenistan-stukje West-China had ik niet zelf willen regelen. Het kan allemaal best, zeker als je een beetje Russisch spreekt en genoeg tijd hebt, maar het toerisme staat daar nog echt in de kinderschoenen. In Tajikistan heb je daarnaast vrijwel geen openbaar vervoer, je moet dan alles liftend doen of ter plekke een chauffeur zien te charteren. Turkmenistan op eigen houtje lijkt me ook een ellende. Wij hebben onze reis zelf samengesteld bij Dimsum Reizen (het was een individuele reis en ik heb zelf de route gemaakt) en het stuk Turkmenistan (6 dagen), Oezbekistan (2 weken), Tajikistan (17 dagen) en Kirgizië (19 dagen) kostte ons ruim 6500 per persoon, exclusief visa. Ter plekke hadden we weinig kosten meer. Eten zit vaak bij de homestays in. Ik weet niet wat we kwijt waren geweest als we het zelf hadden gedaan, maar in elk geval veel minder. Wij vonden het het geld toch waard, omdat het veel gedoe scheelde. Reizen over de Zijderoute is geweldig, maar soms ook vrij pittig, en ik was blij dat we in elk geval niets meer hoefden te regelen. Maar het ligt er maar aan wat je wilt, er zijn ook backpackers die het goed te doen vonden. Misschien heb je iets aan de blog van Goatsontheroad.com, die hebben het hele stuk gebackpackt 🙂 Heel veel succes en als je meer vragen hebt, kun je me altijd mailen!

Antwoord
Malou 8 april 2016 - 20:04

Ah dank je wel voor je snelle reactie!! Daar hebben we zeker iets aan 🙂 Wij denken aan Turkmenistan (vooral als transitland) – Oezbekistan – Kazachstan – China (en dan het voorbeeld van jullie eerdere reis volgen door Tibet en Nepal 🙂 ). Ik zag inderdaad dat Goats on the Road het zelf geregeld hebben, maar dat het wel veel gedoe is geweest. Even de afweging maken of de lagere kosten hier tegen opwegen. We gaan in ieder geval bij DimSum informeren! En…waarschijnlijk ga ik je nog wel een keertje mailen, dank voor dat aanbod in ieder geval!

Antwoord
Karlijn 10 april 2016 - 10:51

Graag gedaan! Ik ben benieuwd wat jullie route wordt. Over Kazachstan weet ik zelf heel weinig, maar Oezbekistan is schitterend. En mocht je nog tijd over hebben: Tajikistan is zo bizar mooi, dat is ongelofelijk!

Antwoord
Evelien 7 juni 2016 - 01:11

Mooi filmpje!

Ik ben zelf in 2012 ook in Kirgizië geweest. Het was een groepsreis Kirgizië – China van een drietal weken. We hebben in totaal vier meerdaagse trekkings gedaan, inclusief de trekking die jullie ook deden. Ik las net ook je verslag over de trekking. Het was voor ons de eerste trekking van de de reis en dat was ook de enige waarbij we in tenten sliepen. Dat was voor mij toch ook wel wennen want het was mijn eerste reis met meerdaagse trekkings en ik had ook geen ervaring met in tenten slapen. De eerste nacht leek ik wel lichtjes last te hebben van claustrofobie.

Ik had toen een goede conditie dus op dat vlak viel het gelukkig wel mee. Die afdaling waar je over sprak was ook mijn ding niet, de hoogtevrees sloeg ook toe. 🙂

Kirgizië vond ik een enorm mooi land, ik ben er een beetje mijn hart verloren en hoop er ooit nog terug te komen.

Succes nog met je blog, ik zet hem alvast tussen mijn favorieten. 🙂

Antwoord
Karlijn 7 juni 2016 - 22:39

Hoi Evelien, dank voor je bericht! Wat een pittige reis zeg, met vier meerdaagse trekkings! Mij kon je na die ene vierdaagse wel opvegen, ik was voorlopig uitgewandeld 😉 Ik vond Kirgizië ook een prachtig land, maar als ik er nog eens naartoe ga, dan zorg ik voor een wat betere conditie. Want wat heb ik afgezien met dat klimmen! Ergens wel fijn dat de hoogtevrees herkenbaar was, vooral mijn vriend had het erg zwaar met die afdaling…

Antwoord
Danielle 14 augustus 2016 - 15:08

Wow, wat een supermooi filmpje. Ik heb net heel impulsief 10 dagen Kirgizië geboekt (voor over 3 weken) dus nu snel aan ’t plannen. Mijn ouders keken nogal bedenkelijk (doen ze wel vaker, haha) maar ik heb ze jouw filmpje gestuurd, Dat overtuigt ze vast dat Kirgizië prachtig is. Ikzelf ben nóg enthousiaster nu ik jouw filmpje heb gezien, al laat ik dat trekken wel achterwege 🙂

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 16:39

Haha! Dat is inderdaad een impulsieve actie, maar dat zijn vaak de beste 😉 Die bedenkelijke blik ken ik, mijn vader heeft die constant als het over onze reizen gaat. Kirgizië is echt een fantastisch land, zo mooi! Geniet ervan en laat die heftige trekking van ons inderdaad maar achterwege. Behalve als je wél een goede conditie hebt 😉 Heel veel plezier!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.