Home Persoonlijke blogs Persoonlijk: ben ik veranderd na mijn wereldreis?

Persoonlijk: ben ik veranderd na mijn wereldreis?

Door Karlijn

Een jaar geleden zaten we nog met onze luie kont op Bora Bora en hadden we nog twee maanden wereldreizen voor de boeg. Inmiddels zijn we alweer tien maanden thuis. We zaten weer snel in het ritme en na een paar weken was het bijna alsof we nooit weg waren geweest. Toch is er wel iets veranderd in de manier waarop ik tegen ons Nederlandse leven aankijk.  

1. Ik ben positiever over Nederland

We hadden voor onze tweede wereldreis al veel van de wereld gezien en we wisten allang dat we het in Nederland heel goed hebben. Toch had ik altijd wat te klagen over mijn thuisland. Van het gezeur van Nederlanders (waar ik me zelf ook erg schuldig aan maak) tot de stress en van het binnen leven tot het weer: ik vond het allemaal niks. Tijdens onze tweede wereldreis veranderde dat. We reisden in vier maanden van Istanbul naar Beijing en we kwamen alleen maar door landen waarbij de inwoners op allerlei manieren extreem beperkt worden door hun regering, corruptie of armoede.

Eigen keuzes maken

We spraken met zoveel locals dat we hun problemen duidelijker dan ooit in beeld kregen en ons realiseerden hoe blij we mogen zijn dat we in Nederland geboren zijn. Is Nederland perfect? Verre van. Wij kunnen heel veel leren van de manier van leven van mensen in landen waar de levensstandaard een stuk lager ligt. Maar we hebben over het algemeen wel de vrijheid om onze eigen keuzes te maken en daar ben ik me nu beter bewust van dan ooit.

persoonlijk-2

2. Ik heb nog steeds moeite met het Nederlandse ritme

Ik ben altijd een workaholic geweest en ik vind mijn werk ontzettend leuk. Voordat we op wereldreis gingen draaide ik als freelancer vaak weken van 60 uur en hoewel me dat soms teveel werd, genoot ik er vaak ook van. Dat is niet meer zo. Ik werk nog steeds graag hard, maar 40 uur per week is ook genoeg. Er is meer dan werk alleen. Daarnaast heb ik soms moeite met onze volle agenda’s. Verjaardagen, feestjes, uitjes, naast werk, het huishouden en weet ik wat nog meer: ik word er soms een beetje moe van. Ik heb meer behoefte aan rust en thuis zijn dan voor de wereldreis en dat vind ik lastig. Ik voel me soms net een bejaarde. Op reis hadden we alle tijd om te doen waar we zelf zin in hadden en het kost blijkbaar moeite om te accepteren dat ‘tijd’ in Nederland weer een luxe is.

persoonlijk

3. Ik moet gezonder gaan leven

Ach, wat was ik toch slank en fit tijdens de wereldreis (voor mijn doen) en wat voelde ik me goed. Ik snoepte niet, at gezond en we waren continu in beweging. In Nederland denk ik weer de hele dag aan eten, vind ik dagelijks dat ik echt chocolade verdien en blijven mijn sportieve prestaties beperkt tot een wandeling naar mijn auto. Waarom heb ik in Nederland die gezonde mindset helemaal niet en wat kan ik daar aan doen, behalve mezelf een schop onder mijn kont geven?

dsc08089

4. Ik wil niet meer zo lang achter elkaar op reis

Ik zie ons best nog een keer een reis van twee tot vier maanden maken, maar langer ga ik de komende jaren niet meer weg. We zijn nu twee keer acht maanden op reis geweest en het was meer dan geweldig, maar een derde keer zie ik nu niet zitten. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met mijn familie die ik niet meer zo lang wil missen, maar ook met het ‘project’ dat een wereldreis is. Van tevoren staat alles een jaar lang in het teken van de reis, dan ben je lang weg en vervolgens heb je maanden nodig om je draai weer te vinden. Ik vind het nu prima om thuis zijn af te wisselen met mooie reizen. Al merk ik soms wel dat ik een doel mis: we werkten toe naar onze wereldreis en er is nu even niets waar we helemaal voor gaan.

dsc08889

5. Mijn wanderlust is nog steeds springlevend

Als er één ding is wat niet veranderd is, dan is het mijn reislust. Ik wil voorlopig geen acht maanden meer op reis, maar mijn drang om zo vaak en zo ver mogelijk weg te gaan is hetzelfde gebleven. De wereld is zo mooi, er is nog zoveel te ontdekken en mijn reisverlanglijst is nog zo lang: er is niets mooier dan reizen!

Heb jij wel eens een reis gemaakt waardoor je anders tegen dingen thuis aan bent gaan kijken?

Ook leuk om te lezen

30 Reacties

Milou 16 oktober 2016 - 13:15

Ik heb altijd heel veel respect voor mensen die een groot project als een wereldreis aangaan. Als ik ga, dan zou ik toch mijn laptop meenemen, en onderweg werken. Dat is denk ik meer voor mij weggelegd, mijn ritme van thuis min of meer doorzetten, maar dan met uitzicht op een tropisch strand in plaats van een paar treurige Nederlandse flatgebouwen :-)

Waar gaat de volgende reis heen??

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 18:10

Nou, ik vind in je eentje in Londen gaan wonen anders ook een project dat veel respect verdient! Net als reizen en onderweg werken, ik vind het zo knap als mensen dat kunnen combineren. Al maakt dat tropische strand dan natuurlijk veel goed ;) De volgende reis gaat naar Sri Lanka, heerlijk vooruitzicht!

Antwoord
Sigrid | My Travel Secret 16 oktober 2016 - 13:29

Oh dit is zo herkenbaar!! Zeker punt 3 hahaha. Alleen punt 4 niet. Ik ben nu 3x 3-4 maanden op reis geweest en zou super graag 1x langer weg willen. Maar je hoort mij niet klagen hoor ;-) Aan de andere kant…heel vaak korter weg bevalt me ook super goed.

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 18:07

Gek he, dat die gezondere levensstijl in Nederland zoveel lastiger is vol te houden? Ik begrijp heel goed dat je graag eens langer weg zou willen, dat is ook heel bijzonder. Al is 3-4 maanden op reis ook ideaal, een mooie tussenweg. En natuurlijk is heel vaak korter weg ook een prima oplossing! Dat is een aanpak die ik volgend jaar verder ga perfectioneren ;)

Antwoord
Yvon 16 oktober 2016 - 13:39

Mooi dat je Nederland nóg meer bent gaan waarderen. Denk dat veel mensen daar nog heel wat stappen te maken hebben. Ik zelf waarschijnlijk ook, haha.

En nummer 3; gezonder leven. Tsja… Soms heb ik het gevoel dat dat bij voorbaat al een mislukte missie is doordat ik in Beijing woon.

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 18:03

Dat kan ik me voorstellen, met die lucht! Maar ik heb natuurlijk geen enkel excuus ;) Ik ben inderdaad wel blij dat ik Nederland wat meer waardeer, dat is toch wat rustiger dan de hele tijd denken ‘ik wil weg, ik wil weg’. Hopelijk blijft het zo!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 16 oktober 2016 - 13:51

Wat fijn dat je je leven in Nederland weer meer bent gaan waarderen! Niks zo mooi als happy zijn met het leven wat je hebt.

Ik ben drie keer lang in het buitenland geweest, de laatste keer is alweer 7 jaar geleden. Kriebelt het? Ja, soms. Maar ik ben happy met vriendlief die níet lang wilt reizen, mijn huisje en m’n baan.

En eerlijk is eerlijk, met meer dan 10 langere en kortere reisjes per jaar heb ik echt geen reden tot klagen.

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 17:58

Hoi Jenny, reden tot klagen heb je zeker niet, haha! Ik ook niet, trouwens ;) En fijn dat jij ook tevreden bent met de balans tussen thuis zijn en reizen, ik hoop dat dat bij mij ook zo blijft!

Antwoord
Robert | Traveljunks 16 oktober 2016 - 14:08

Punt 4 is voor mij altijd al een beetje zo geweest. Ik ga liever 3x per 2 jaar langer ver en wissel dat af met korte trips. Ik heb thuis teveel waar ik aan gehecht ben en ik snel mis. Denk aan vrienden, familie, concerten en andere hobby’s.

Familie, vrienden en kennissen denken dat ik non-stop reis, wat mij bewust maakt hoe vaak ik weg ben en mijn dromen leef. Ik heb maar één reis van lange duur gemaakt, wat echt geweldig was. Het is 28 jaar geleden en, ongeacht de toffe tijd, is de drang het nog eens te doen nooit meer terug in mijn systeem gekomen. Ik ben zeer gelukkig met dat wat ik heb, wat zeker ook met punt 1 te maken heeft ?

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 17:56

Hoi Robert, dan heb je het volgens mij goed voor elkaar! Heel fijn om niet die onrust en drang naar een lange reis te hebben, maar gewoon een mooie balans tussen thuis zijn en geweldige reizen te hebben. Ik hoop dat ik nu zelf ook op dat punt ben aangekomen, en dat die echte onrust helemaal uit mijn systeem blijft :)

Antwoord
Tessa - Dazzling Travels 16 oktober 2016 - 15:06

Na mijn eerste verre reis (naar Azië) kwam ik anders thuis dan na een “gewone” vakantie. Ik ben nog nooit voor een lange tijd weggeweest, maar kan me heel goed voorstellen dat het dan nog moeilijker is om in het nederlandse ritme te komen. Nou ja, ik vind dat je er altijd weer in meegesleurd wordt ;-). Het gevoel dat je op reis hebt is altijd maar moeilijk vast te houden. Punten 2,3 en 5 komen me heel bekend voor!

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 17:55

Hoi Tessa, fijn dat het herkenbaar is! Het klopt dat het reisgevoel altijd maar moeilijk vast te houden is. Dat is bij mij ook altijd na een dag alweer verdwenen, maar het Nederlandse ritme ligt me gek genoeg ook nog helemaal niet ;)

Antwoord
Ria 17 oktober 2016 - 01:18

Hmmm… ik ben juist negatiever over NL, had idd ook moeite met het ritme (nu niet meer), die gezonde levensstijl vind ik ook belachelijk lastig om vast te houden (wáárom toch??), ik wil vraag nog een keer lang (of zelfs voortdurend) zolang het maar met De Mr. is en zolang dat niet is wil ik vooral váák op reis :-) Leuke post! xx

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2016 - 17:53

Thanks! Ik snap ook best dat je juist negatiever bent over Nederland, dat had ik ook altijd na een reis. Maar de Zijderoute heeft mijn eigen land op een of andere manier echt in een ander licht gezet. En wat betreft die gezonde levensstijl: inderdaad, waarom is dat zo lastig?!

Antwoord
Nynke 17 oktober 2016 - 22:14

Interessant om te lezen! Mn nr 4 lijkt me een belangrijke ontdekking, die in combi met nr 5 vast tot een fijne balans gaat leiden. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n lange reis je op allerlei manieren verandert (permanent of tijdelijk).
Ik ben nog nooit langer weg geweest dan vijf weken (Afrika). Die reis en de indrukken zaten daarna nog heel lang in mijn systeem (ook letterlijk: fijn bacterietje meegesmokkeld naar NL ?) en daarna keek ik echt even een tijdje anders naar Nederland en de keuzes die we allen (kunnen en mogen) maken. Ik vind dat ook echt een van de grootste verrijkingen van reizen, om andere leefwijzes en perspectieven op de wereld te leren kennen. De realiteit van alledag neemt het (bij mij) alleen soms te vlot weer over ?.
Grappig trouwens dat ik qua gezonder leven een andere logica heb dan jij: ik eet thuis best heel bewust en gezond, maar beweeg idd beetje te weinig, terwijl ik op reis heel veel beweeg maar ook vaak slechter eet (of sneller ga voor gemak)… gek toch dat die gewoontes blijkbaar toch afhangen van je omgeving, of ritme, of mindset…
(Zo, lange reactie, je hebt me aan het denken gezet ?)

Antwoord
Karlijn 18 oktober 2016 - 09:06

Het klopt helemaal dat je je nieuwe inzichten thuis alweer snel kwijt dreigt te raken. Ik had dat ook sterk met mijn kleren: ik schrok thuis bijna van de enorme hoeveelheid kleding in mijn kast. Zoveel spullen, terwijl ik met mijn paar setjes op reis dik tevreden was. Niet veel later kocht ik toch weer wat nieuws. Stom, want nodig was het echt niet. En inderdaad gek dat je eet- en beweeggewoontes zo afhangen van de omgeving! Had ik mijn reismindset thuis ook maar ;)

Antwoord
Silke 19 oktober 2016 - 12:50

Heel herkenbaar allemaal :) ! Wij zijn net 1 jaar terug thuis en begrijp helemaal hoe je je voelt.

Antwoord
Karlijn 19 oktober 2016 - 13:08

Hoi Silke, gelukkig dat het herkenbaar is! Vooral het aanpassen aan het ritme thuis blijft een lastige, ik hoop echt dat dat nog bijtrekt…

Antwoord
Angela 19 oktober 2016 - 12:51

Interessante post heb je geschreven Karlijn! Ik heb hem gisteren gelezen maar ik moest het nog even laten bezinken voordat ik een reactie kon geven.
Ik heb (nog) geen wereldreis gemaakt, maar ik ben ook heel dankbaar dat ik in NL ben geboren. Ik ben niet altijd blij met NL maar zo slecht hebben we het niet. Zelfs het klimaat vind ik fijn vanwege de afwisseling. Altijd en eeuwig maar die zon: dat gaat je op een gegeven moment toch ook tegenstaan zou je zeggen?!
Het ritme hier vind ik sowieso erg hoog liggen in NL, of ik nu net van vakantie terugkom of niet. ;-)
Dat gezonde leven heb ik dan net andersom: in NL leef ik veeeeel gezonder dan op vakantie. Maar dat gezonde doe ik met oog op “gezond en fit op vakantie gaan” (zodat ik het daar weer naar de gallemiezen kan helpen haha ;-) )

Antwoord
Karlijn 19 oktober 2016 - 13:10

Hmmm, of elke dag zon me tegen zou gaan staan weet ik niet, haha! Als ik vandaag zo naar buiten kijk, dan teken ik voor een zonnig klimaatje ;) Maar wie weet gaat dat inderdaad vervelen op een gegeven moment! Volgens mij ben jij heel goed bezig met gezond leven in Nederland, als ik je Instagram zo zie. Ik moet echt eens een voorbeeld aan je nemen, want die fitheidsinspiratie kan ik goed gebruiken!

Antwoord
Angela 20 oktober 2016 - 12:43

Ja, op dit moment teken ik ook graag voor een zonnetje ;-) maar toen in september die drie weken 30 graden vond ik echt helemaal niks. Die hitte kreeg ik het huis niet uit en strijken kwam er ook maar niet van.. (hoewel ik van dat laatste nu ook last heb hoor ;-) )
haha bedankt, ik ben idd aardig sportief bezig de laatste tijd. Als ik weer eens geen zin heb, denk ik aan de toekomstige vakantiefoto’s. Dat is voor mij meestal motiverend genoeg om te gaan. Succes!

Antwoord
Marcella 21 oktober 2016 - 15:53

Leuk artikel Karlijn! Ik kan me zo voorstellen dat het lastig is om na jullie grote project je draai weer te vinden. Het Nederlandse ritme vol afspraken, daar heb ik ook wel moeite mee. Ben toch ook meer op zoek naar rust. Goed dat je minder bent gaan werken!

Antwoord
Karlijn 21 oktober 2016 - 16:06

Dank je Marcella! Ik doe mijn best om minder te werken, al blijft het soms nog lastig. Ik hoop dat dat een beetje bijdraagt aan iets meer rust!

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 23 oktober 2016 - 16:55

Ik heb nog nooit een lange reis gemaakt, maar wij gaan na onze studies voor onbepaalde tijd weg. Afgelopen zomer ging ik voor het eerst ver en was ik 6 weken weg (op zich ook best lang), en sindsdien is mijn reisdrang alleen maar groter geworden en kan ik dus echt niet wachten om lang weg te gaan. Leuk om te lezen dit, ik waardeer Nederland na een reisje ook altijd net even wat meer, heel veel dingen zijn hier toch wel goed geregeld :p

Antwoord
Karlijn 24 oktober 2016 - 09:44

Reizen is ook zo verslavend! Heel gaaf dat jullie voor onbepaalde tijd op pad gaan :) En het klopt dat je na een reis Nederland meestal weer wat meer waardeert. Ik had het na onze wereldreis bijvoorbeeld heel sterk met de tandarts. Op reis heb ik twee keer een probleem met een kies gehad en ik had nog geluk dat dat op Bali en aan de Mexicaanse kust was. Daar waren ook Westerse klinieken. Maar als ik dat in Tajikistan had gehad…brrr! Thuis was ik erg blij dat ik weer naar mijn eigen vertrouwde tandarts kon gaan ;)

Antwoord
Terugblik: October favorites - Karlijn Travels 1 november 2016 - 07:00

[…] post die in oktober het meeste gelezen werd, was ‘Persoonlijk: ben ik veranderd na mijn wereldreis?’. Persoonlijke posts zijn altijd spannend om te plaatsen, dus ik ben extra blij als die goed gelezen […]

Antwoord
Laura 3 november 2016 - 11:00

Leuk artikel! Ik ga in januari voor onbepaalde tijd naar Azie en Oceanie (mijn vriend is Australiër). Ben heel erg benieuwd hoe ik het ga vinden om continu op reis te zijn. In Nederland leef ik altijd naar mijn volgende reis toe en als ik terug ben plan ik gelijk weer iets nieuws. We zullen het zien!

Antwoord
Karlijn 3 november 2016 - 14:31

Hoi Laura, wat gaaf dat je voor lange tijd op reis gaat! Dat gaat vast heel goed bevallen ;) Ik herken het helemaal, dat toeleven na een volgende reis. Ik heb zelf ook het liefst alweer iets in het vooruitzicht zodra ik voet op Schiphol zet na een reis!

Antwoord
Vereycken 2 januari 2019 - 13:03

Ondertussen reeds 24 jaar geleden , maar nog steeds een onvergetelijke ervaring , mijn reis naar Nepal. De eerste keer was een levensveranderende reis. Wij zijn naar het Anapurna basecamp geweest en de trekking er naar toe hebben mij geleerd 100% innerlijke rust te ervaren….. heb dit later nooit meer ervaren maar ik ken wel het gelukzalig gevoel…… en heb toen beseft dat geluk niet zit in materialen maar in ervaringen en relaties. Ben nog meerdere keren naar Nepal terug geweest want voor mij is het mijn zielleland……

Antwoord
Karlijn 2 januari 2019 - 16:08

Wat een mooie ervaring! Ik kan me goed voorstellen dat Nepal dit met je doet :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.