Home Tips reisfotografie Wat zit er in mijn fototas?

Wat zit er in mijn fototas?

Door Karlijn

Fotografie is voor mij heel belangrijk op reis. Ik vind fotograferen heerlijk en ik vind het een uitdaging om een plek zo mooi mogelijk vast te leggen. Het nadeel van deze hobby is dat ik op elke reis een zware tas vol fotografiespullen met me meesleep. Het leek me leuk om te laten zien wat er allemaal in mijn fototas zit. Bij deze!

Soms vraag ik me af of ik mijn spiegelreflexcamera niet aan de wilgen moet hangen en gewoon een kleine, praktische camera moet kopen. Al dat gesleep met die camera, dat gewissel van die lenzen…Maar feit is: ik vind een spiegelreflexcamera erg fijn en ik maak er veel betere foto’s mee dan met een ander soort camera. Daarom blijf ik ‘m trouw. En gaat ‘ie altijd met me mee op reis. Ook tijdens meerdaagse trekkings, als elke kilo bagage eigenlijk teveel is! Dit is mijn fototas:

Camera 2

Het is de Jetpack 1500 van Crumpler en ik vind dit een heel fijne tas. Hij draagt fijn, al mijn spullen passen er perfect in en ik kan  er ook mijn portemonnee, een klein reisgidsje en mijn telefoon in kwijt. Belangrijk, want ik wil geen extra tas hoeven te dragen. Dit is al erg genoeg ;) Ik heb bewust niet gekozen voor een rugzak, maar voor een schoudertas. Voor mij werkt het makkelijker als ik meteen mijn camera kan pakken als ik iets zie wat ik wil fotograferen. Ik hoef alleen de clips open te klikken en dan heb ik mijn camera al in mijn hand. De tas heeft een aantal handige opbergvakjes en ik kan er vijf lenzen in kwijt. De tas is qua formaat precies goed: een grotere tas wil ik echt niet dragen. Dat betekent ook dat ik geen extra apparatuur meer mag kopen, want dan heb ik meer ruimte nodig. In de praktijk ziet de tas er zo uit:

Karlijn camera

Vooral de linkerfoto is nogal suf, maar ik kon geen andere foto’s vinden van mezelf met fototas. Wel van mezelf met camera voor mijn neus. Daar kan ik een serie van maken ;)

Dit zit er in mijn fototas

Camerafoto

Een korte toelichting

 1. Mijn camera. Het is een Sony A77, een digitale spiegelreflexcamera. De meeste fotografen zweren bij Canon of Nikon, maar ik ben fan van mijn Sony. Hij ligt perfect in mijn hand en ik ben erg blij met de elektronische zoeker. Dat betekent dat ik door de zoeker precies zie welk effect het heeft als ik instellingen verander. Ideaal!
 2. De Sigma 10-20 mm 4-5.6. Dit is een ultragroothoeklens en ik vind hem geweldig. Ik gebruik deze lens vooral vaak in steden of binnen. Met zo’n brede hoek krijg je niet alleen veel op je foto, wat extra diepte geeft, je kunt er ook gave effecten mee creëren (gebouwen die om lijken te vallen bijvoorbeeld).
 3. De Sony 70-300 mm, 4.5-5.6. Ik gebruik mijn telelens vrij weinig, maar hij mag niet ontbreken in mijn tas. Deze lens is vooral ideaal voor dieren, in Zuid-Afrika heb ik er mooie close-ups mee kunnen maken.
 4. De Sony 16-50 mm, 2.8. Dit is de lens die standaard op mijn camera zit. Hij is snel, lichtsterk en superscherp. Ik heb hem nog niet zo lang, maar ik wil ‘m niet meer kwijt.
 5. De Sony 85 mm, 2.8. Een goedkoop, lichtsterk objectief, ideaal om portretfoto’s mee te maken. Dit is een lens met een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt zoomen. Tijdens het carnaval in Venetië heeft deze lens overuren gemaakt.
 6. De Sony 35 mm, 1.8. Ik gebruik dit lensje niet zo vaak, maar daar wil ik verandering in brengen. Want wat is deze lens scherp en  lichtsterk. Perfect voor straatfotografie.
 7. Een extra batterij en geheugenkaartje.
 8. Een polarisatiefilter. Deze filter kan ik niet missen en is echt een must voor elke fotograaf. Een polarisatiefilter draai je op je lens. De filter verwijdert reflecties en vooral: het maakt kleuren intenser. Ik gebruik de filter vrijwel alleen voor landschappen en dat is echt de moeite waard. De lucht wordt veel blauwer (soms zelf donkerblauw), de wolken witter, het groen intenser…het kan echt het verschil maken tussen een prima foto en een fantastische foto.
 9. Een doekje en een borsteltje om mijn lenzen mee schoon te maken.
 10. Een klein statiefje van Canon. Ik gebruik eigenlijk nooit een statief. Ik heb er wel eens eentje meegenomen op reis, maar ik vond het echt teveel gedoe. Dit statiefje komt af en toe goed van pas en het weegt bijna niets.
 11. Een blaasbalgje. Al dat wisselen van lenzen zorgt regelmatig voor stof in mijn camera en met dit ding kan ik het er (grotendeels) uitblazen.
 12. Een afstandsbediening. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die niet vaak gebruik, maar het kan toch handig zijn. Bijvoorbeeld bij zonsondergangen, als ik zeker wil weten dat mijn camera stil blijft staan bij het afdrukken.

Samen weegt het, inclusief tas, 3,5 kilo.

Camera 3

Wat niet op de foto staat zijn onze back-ups. We nemen op langere reizen altijd een externe harde schijf en een laptop mee, om de foto’s dubbel op te kunnen slaan. Met alleen geheugenkaartjes kom ik er helaas niet!

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt: zou jij met zo’n tas vol spullen willen slepen, of zou je er nooit aan beginnen?

 

Ook leuk om te lezen

35 Reacties

Linda | Meisje van de Wereld 4 maart 2015 - 15:20

Aan de ene kant vind ik het altijd een gesjouw, maar zonder camera op pad is ook geen optie! Al heb ik lang niet zoveel als jij bij me. Ik wil er wel een extra lens bij kopen en misschien een nieuwe camera, want degene die ik nu heb is al een oudje. Dus dan moet er wel een nieuwe tas komen. Misschien loop ik er over een paar jaar ook zo bij;-)

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 09:54

Hoi Linda, het is inderdaad een gesjouw! Ik vind het zelf nog steeds de moeite waard, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen het gewoon bij 1 camera houden. Een stuk makkelijker! Leuk dat je er een extra lens bij wilt kopen, kun je weer wat meer variëren!

Antwoord
Jenny 4 maart 2015 - 15:30

Als ik ga backpacken in bv Indonesie zit mijn fototas rond de 12 kilogram. Dat is inclusief mijn onderwatercamera en flitsers en minilaptop. Wat mijn tas tijden een stedentrip weegt heb ik nooit gewogen. Beslist meer dan 3,5 kg…

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 09:55

Hoi Jenny, ik had al zo’n gevoel dat jij nog veel meer apparatuur meeneemt dan ik! Twaalf kilo is wel echt veel, maar goed: je moet iets overhebben voor jouw prachtige foto’s :)

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 4 maart 2015 - 15:47

Ik heb vaak overwogen een spiegelreflexcamera aan te schaffen, maar ben ook steeds weer afgehaakt. Het gesjouw met kilo’s is niks voor mij. Ik heb zelf een Panasonic TZ40, een compactcamera met 20x optische zoom en 18.1 megapixels. De kwaliteit van mijn foto’s is ongetwijfeld minder dan met een spiegelreflexcamera, maar al met al ben ik best tevreden.. :-)

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 09:57

Hoi Sieds, groot gelijk dat je het bij je huidige camera houdt! Je moet echt zin hebben in dat gesleep. En het soort camera zegt helemaal niets over de kwaliteit van je foto’s. Er zijn mensen die met een iPhone betere foto’s maken dan ik met de duurste camera zou kunnen. Het is toch de fotograaf die de kwaliteit bepaalt :)

Antwoord
Tikva - Gezin op Reis 4 maart 2015 - 16:40

Ik ben vaak wel een beetje jaloers op die mooie foto’s van je maar nu ik zie wat je meeneemt. Nee dat zou ik toch niet doen. Polarisatiefilter die moet ik ook eens gaan aanschaffen, goede tip! Wij zijn ook fan van sony maar hebben een A-55 een 70-300 lens en laatst een 17-55 lens 2.8 erbij gekocht (daarvoor hadden we 18-70 3.5-5.6). Die nieuwe lens is wel echt de moeite!. De zoomlens nemen we eigenlijk alleen mee voor lange vakanties.

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 09:59

Hoi Tikva, ik moet natuurlijk wel wat overhebben voor die foto’s ;) In mijn geval een beurse schouder! Jullie set klinkt ook goed, zo’n 17-55 2.8 lens is geweldig! Prima bereik, lichtsterk, heel fijn. Wat betreft de polarisatiefilter: dat is mijn gouden tip. Daar krijg je echt geen spijt van!

Antwoord
Robert | Traveljunks 4 maart 2015 - 17:01

Ik heb een Canon spiegelreflex met de standaard 35-70 en een 70-300, maar wissel niet graag. Ik overweeg een superzoom, maar vrees dat ik dan helemaal niet meer snel wissel..

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:02

Hoi Robert, met een superzoom hoef je inderdaad niet meer te wisselen. Zo’n lens is wel heel handig en het scheelt veel gesjouw! Het wisselen van lenzen vind ik zelf ook vrij irritant. Ik schakel altijd Ward z’n hulp in, anders ben ik bang dat het te langzaam gaat en er allemaal stof in mijn camera waait. Het is echt ontzettend leuk om met mij op reis te zijn, dat begrijp je wel ;)

Antwoord
Annelies 4 maart 2015 - 17:29

Ik sjouw me ook helemaal suf aan cameraspullen :-) Met een Canon 5DM3, een 24-70 f2.8 en een 70-200 2.8 en minstens een reportageflitser heb ik een behoorlijk aantal kilo’s bij me. En een iets grotere tas, want dat past bij mij echt niet in zo’n handzaam tasje. Jaloers!
Maar het is voor mij geen optie om iets thuis te laten…

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:04

Hoi Annelies, nu ben ik jaloers! Ik mag dan fan zijn van mijn Sony, de Canon 5DM3 is mijn absolute droomcamera. Ik zou er met liefde en plezier mijn hele set voor inwisselen, maar ik kan de prijs niet echt verantwoorden voor mezelf ;) Ik fotografeer alleen op reis en dan is het een beetje een te grote investering. Ik kan me helemaal voorstellen dat je niets thuislaat en gewoon alles meeneemt. Wat een fantastische foto-uitrusting!

Antwoord
Eva - eighty7 4 maart 2015 - 19:17

Wauw, wat neem je veel mee; maar goed, dan heb je ook wat :D ik ben zelf om sinds ik een systeemcamera heb, mijn spiegelreflex camera vangt nu stof helaas…

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:06

Hoi Eva, zo’n systeemcamera is super! Dezelfde kwaliteit als een spiegelreflexcamera, maar ongeveer een kwart van de omvang. Ik heb er vaak over getwijfeld, maar ik ben toch teveel gehecht aan mijn monster. Hopelijk gaat het gezonde verstand het ooit nog winnen bij mij ;)

Antwoord
Marlies 4 maart 2015 - 23:30

Wat een leuke blog is dit toch Karlijn! Ik verheug me al op het meebeleven van jullie wereldreis! Wb foto’ s: ik ben ook zeer tevreden met mijn – zie ook Sieds – panasonic TZ 60 . Grote voordeel van 60: heeft optische zoeker, dus voor lens- en leesbrildragers zoals ik ideaal! En in broekzak te stoppen… En alleen de portretfoto’s die mijn man met zijn SRF maakt zijn – meestal – :) beter dan die van mij. En die met de polarisatiefilter. En die… Vind ik :) :)

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:19

Dank je Marlies, dat is leuk om te horen! Fijn dat jij ook blij bent met je camera, ik kan me voorstellen dat het fijn is om zo’n handzaam ding bij je te hebben! Zeker als de camera ook nog eens zulke goede foto’s maakt. En voor de portretfoto’s is je man er als back-up. Ook handig ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 5 maart 2015 - 08:19

Ik heb een hekel aan lenzen wisselen. Ik ben altijd bang dat ik een mooi moment mis omdat ik mijn lens moet wisselen. Daarom neem ik op reis alleen mijn spiegelreflex en standaardlens mee. Ik heb een Canon 60D en gebruik een 17-85 objectief. Tot nu toe heb ik een andere lens nooit gemist.

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:10

Hoi Stéphanie, lenzen wisselen is ook een gedoe, helemaal mee eens. Fijn dat jij het prima redt met je uitrusting, het klinkt als een hele mooie set! En je maakt er fantastische foto’s mee, dus ik kan me voorstellen dat je een extra lens nooit gemist hebt :)

Antwoord
Alfons 5 maart 2015 - 09:00

Leuk om te zien wat jij allemaal meesleept :) Zo’n schoudertas is wel handig als ik dit zo lees. Ik heb mijn DSLR (ook een Canon 60D met 17-85mm lens) altijd in mijn ‘dagrugzak’ bij me, maar moet deze toch altijd eerst even neerzetten om mijn camera te pakken. Alleen een rugzak lijkt me toch wat prettiger om mee te lopen of hiken. 5 lenzen is wel veel trouwens! Ik heb meestal nog een 50mm f/1.8 lens bij me en neem alleen mijn telelens mee als ik die denk nodig te hebben. Verder heb ik altijd een GoPro en compact camera bij me, maar die laatste gebruik ik zelden meer omdat een foto met m’n telefoon in zulke gevallen ook volstaat. Zo’n mini-statief zit ook in mijn tas, maar meestal loop ik ook nog met een groot statief te zeulen, om video’s of timelapses te schieten.

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:16

Hoi Alfons, voor mij werkt zo’n schoudertas prima. Maar een rugzak is inderdaad fijner om mee te hiken, dan is zo’n tas op je heup vaak best onhandig. Keuzes, keuzes ;) Het lijkt me trouwens wel een uitdaging voor jou om te moeten fotograferen én filmen! Ik denk niet dat dat mij zou lukken. En dan ook nog een groot statief meenemen…goed bezig! Ik herken wat je zegt over een compactcamera. Vroeger namen we die wel mee, maar nu volstaat de telefoon inderdaad voor dat soort foto’s. We hebben ook een onderwaterhuis voor de compactcamera, maar nu filmen we onder water ook met de GoPro. Scheelt weer iets aan gesjouw. Want wat we tegenwoordig allemaal meenemen aan elektronica, dat is ongelofelijk!

Antwoord
Alfons 5 maart 2015 - 23:41

Hoi Karlijn, ja dat is ook best een uitdaging en ik moet me er ook wel toe zetten soms. Het vraagt vaak wat meer voorbereiding, maar filmpjes maken is ook leuk werk :) Mijn compact camera is waterproof, dus alleen voor het snorkelen is deze nog wel leuk, aangezien ik geen scherm op mijn GoPro heb. En hij is compact, dus die kan er ook nog wel bij ;)

Antwoord
Karlijn 6 maart 2015 - 09:55

Hoi Alfons, filmpjes maken lijkt me inderdaad leuk, maar zelf kom ik er nooit toe. Terwijl er een prima videofunctie op mijn camera zit. Gelukkig is mijn vriend wel van het filmen. Kunnen we de workload een beetje spreiden ;)

Antwoord
Carpe Diem 5 maart 2015 - 12:16

Dat is een mooie inhoud van een foto tas. :)
Mijn fotorugtas weegt zo’n 6,5 kilo. Best zwaar, en meestal aan het eind van een vakantie ben ik ‘m ook helemaal beu, haha. Maar het eindresultaat van de foto’s is dan wel echt super!

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 17:15

Hoi Lonneke, ik kan me voorstellen dat je ‘m zat bent na een vakantie! 6,5 kilo is ook best wat. Maar zolang het eindresultaat nog de moeite waard is, blijf ik net als jij, ook vrolijk met mijn zware tas slepen ;)

Antwoord
Tessa | 52druppels.nl 5 maart 2015 - 21:22

Jarenlang met een giga rugzak met apparatuur rond gereisd, maar tegenwoordig alleen nog maar een (hele goede) compactcamera mee. Heerlijk!

Antwoord
Karlijn 6 maart 2015 - 09:53

Hoi Tessa, dat lijkt me soms toch ook wel fijn! Geen grote tas, geen lenzen hoeven te wisselen…wie weet ga ik ooit nog om!

Antwoord
WeAreTravellers 6 maart 2015 - 00:55

Waaah echt veel. Kom ik aan met mijn inimini Lumix die ik heb uitgekozen omdat die zo klein mogelijk is maar wel groot genoeg qua kwaliteit ;)

Antwoord
Karlijn 6 maart 2015 - 09:56

Hoi Roell, juist relaxed toch? Scheelt je een hoop sjouwen met extra tassen en als de kwaliteit van de camera ook nog goed is: helemaal prima!

Antwoord
Anouk 6 maart 2015 - 08:49

Heel interessant artikel!! Leuk dus juist al die fotografie blogjes ;-). Vind het leuk te zien wat er allemaal meegaat in je cameratas. Herkenbaar en man soms kun je dat ding wel weggooien zo zwaar , haha. En naja, sleep hem dus wel altijd mee ;-)!

Antwoord
Karlijn 6 maart 2015 - 09:58

Dank je Anouk :) ! Ik kan die tas soms inderdaad wel schieten. Zeker bij lange wandelingen waarbij je ook moet klimmen. Dan denk ik wel eens: waarom doe ik dit? Maar ja, uiteindelijk vind ik het toch altijd de moeite waard. Leuk dat jij je camera ook altijd meeneemt ;)

Antwoord
Gitta 6 maart 2015 - 11:14

Leuk om eens in iemands anders tas te kijken.
Ik heb een aantal jaar geleden toen ik begon met fotografie gekozen voor een Panasonic systeem camera. (de beste die er op dat moment te koop was) Ideaal om mee te reizen, lichtgewicht, niet al te groot en met losse objectieven. Ik houd van mijn camera, maar als ik morgen de jackpot win zou ik nu toch een full-frame camera kopen, dan maar wat meer sjouwen ;-)

Antwoord
Karlijn 6 maart 2015 - 11:44

Dank je voor je reactie Gitta! Zo’n systeemcamera lijkt me ook erg fijn, scheelt een hoop in gewicht en omvang. Maar ik ben het met je eens: als ik geld over zou hebben, zou ik ook een full-framecamera kopen. Een Canon 5D Mark 3 om precies te zijn ;) Jammer dat die dingen zo duur zijn!

Antwoord
linda 13 maart 2015 - 18:02

Heel herkenbaar. Een prachtige verre reis is voor mij niet compleet zonder een goede camera uitrusting. Ik twijfel altijd of ik alles moet meenemen maar weet dan toch wel dat ik het wel doe.. Zo heb ik recentelijk een mooie sigma 600mm lens mogen overnemen. Het ding weegt een vermogen maar in Argentinië kon ik toch mooi die ene koningspinguin in de kolonie fotograferen.

Antwoord
Karlijn 14 maart 2015 - 12:41

Hoi Linda, zo’n 600 mm-lens lijkt me geweldig! En ik ben jaloers op die koningspinguïn, die zou ik heel graag willen zien ;) Ik verklaar mezelf soms wel voor gek, met al dat gesleep, maar zonder camera-uitrusting kan ik niet op reis!

Antwoord
Packing list: wat neem ik mee op wereldreis? - Karlijn Travels 15 april 2015 - 12:34

[…] is alleen mijn rugzak, maar er gaat natuurlijk meer mee. Ik liet eerder al zien wat er allemaal in mijn cameratas zit en we nemen ook nog een aparte dagrugzak mee. Die draagt Ward Daarin zitten onder andere een […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.