Home Azië II Verheugen op Istanbul: een voorproefje in foto’s

Verheugen op Istanbul: een voorproefje in foto’s

Door Karlijn

Morgen start onze wereldreis en de eerste stop is een oude bekende: Istanbul! Ons eerste bezoek in 2003 was geen hoogtepunt, maar in 2012 leerde ik de stad beter kennen. En vanaf dat moment was ik fan. Istanbul is druk en chaotisch, maar barst van de geschiedenis, cultuur en markten en haar wijken hebben allemaal een uniek karakter. Ik kan niet wachten tot we er zijn!

In 2003 vlogen we voor het eerst naar Istanbul. We gingen in november en vlucht en hotel waren spotgoedkoop. Bij aankomst snapten we waarom: november is regenachtig en koud en in de vier dagen dat wij er waren was het geen moment droog. We wilden het niet echt toegeven, maar we vonden Istanbul niet zo’n succes. In 2012 vloog ik in mijn eentje naar Istanbul, om deel te nemen aan een workshop van het Britse reistijdschrift Wanderlust. Samen met een groep Engelsen ging ik ‘on assignment’: onder leiding van de hoofdredacteur en een reisfotograaf maakten we samen een reportage van twaalf pagina’s, die in het blad is gepubliceerd. Vijf dagen genoot ik van een zonnig Istanbul, was ik alleen maar bezig met fotografie en leerde ik enorm veel. Bovendien kon ik opnieuw kennismaken met Istanbul en het bleek al snel dat we ons in 2003 vergist hadden. Istanbul is fantastisch en ik verheug me enorm op een nieuw bezoek. Hieronder lees je waarom!

1. Genieten van het straatleven

Het is een cliché, maar Istanbul is echt een mengeling van Oost en West. Je kunt hier uren op een bankje zitten en alleen maar genieten van wat je langs ziet komen. Traditioneel geklede vrouwen en hippe dames, verkopers die hun stalletjes voortduwen, de bellende tram die overal doorheen schiet…Istanbul verveelt geen seconde.

Istanbul straatleven

2. Zoveel geschiedenis en cultuur

Istanbul heeft ongelofelijk veel bezienswaardigheden. Niet zo gek, in zo’n oude stad. Natuurlijk mag je de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia niet missen, maar er zijn ook talloze kleinere moskeeën die een bezoek waard zijn.

Istanbul cultuur

3. Heerlijk eten Istanbul

Ook een fout die we in 2003 maakten: denken dat de Turkse keuken alleen uit kebab en pitabrood bestaat. Helemaal fout! Want wat kun je heerlijk eten in Turkije. Ik verheug me nu al op de mezzes, kleine warme en koude salades die je eet met vers brood.

Istanbul eten

4. Shoppen in de bazaars

Ik mag natuurlijk niets kopen, want mijn rugzak zit al bomvol. Maar ook met koopverbod is het heerlijk om te dwalen door de Grand Bazaar, met al haar kleuren, drukte en gezellige verkopers. We gaan zeker ook terug naar de Spice Bazaar, om alle kleurrijke kruiden, theesoorten en Turks fruit te bewonderen.

Markten Istanbul

5. Vriendelijke mensen

Ik vond de mensen in Istanbul ontzettend aardig. Op de markten mocht ik overal van proeven zonder dat ik iets hoefde te kopen, ik dronk thee met verkopers in de Grand Bazaar en ook op de foto gaan was geen enkel probleem. Ook als ik alleen door Istanbul zwierf, voelde ik me helemaal op mijn gemak.

Istanbul mensen

6. Ontdekken van nieuwe wijken

De verschillende wijken van Istanbul zijn compleet anders van karakter. Sultanahmet is het historische centrum, Taksim en Beyoglu zijn hip en aan de Aziatische kant vind je het relaxtere Istanbul. Tijdens mijn vorige bezoek ging ik ook naar de wijk Eyüp. De moskee in deze wijk is een heilige plek voor moslims en met een kabelbaantje ga je naar het Pierre Loti Café, waar je een geweldig uitzicht hebt over de Gouden Hoorn. Deze keer wil ik de Aziatische kant van de stad wat beter verkennen, net als de gezellige wijk Ortaköy.

Istanbul wijken

7. Tegen zonsondergang naar de Galatabrug

Eén van mijn favoriete plekken in Istanbul is de Galatabrug, die het historische deel van Istanbul verbindt met de modernere wijken. Elke dag zijn hier tientallen vissers bezig hun vangst binnen te halen en onder de brug kun je verse broodjes vis eten. Op de boulevard langs het water is het tegen zonsondergang enorm druk. Families maken er een wandeling, de geuren afkomstig van eetstalletjes dringen je neus binnen en de laagstaande zon werpt lange schaduwen vooruit. Over het water schieten talloze boten voorbij en over de brug zelf raast de tram. Druk en chaotisch, maar toch een heerlijke plek om even bij te komen.

Istanbul Galata

8. Eten met uitzicht

In Sultanahmet vind je volop restaurants met dakterras, die een geweldig uitzicht bieden over de oude stad. In het nieuwe deel van de stad heb je onder andere de 360 Bar, met een 360 graden-uitzicht over Istanbul en de verre omgeving. Heerlijk om daar een cocktail te drinken. Ik kan niet wachten!

Istanbul eten met uitzicht

Ook leuk om te lezen

37 Reacties

antonette - we12travel 19 april 2015 - 12:27

Heel veel plezier op jullie wereldreis Karlijn!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:16

Dank je Anto, dat gaat lukken!

Antwoord
Monique 19 april 2015 - 12:30

Leuke post 🙂 Als liefhebber van markten lijkt mij de spice bazaar ontzettend leuk. Al die kleuren en geuren zijn echt verslavend. Veel plezier op je wereldreis!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:16

Dank je Monique! Ik ben ook een grote fan van markten en de Spice Bazaar vond ik inderdaad geweldig! En heel fotogeniek natuurlijk 🙂

Antwoord
natasja 19 april 2015 - 12:31

Veel plezier de komende reis Karlijn! Geniet er van!!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:17

Dank je Natas, dat gaat zeker lukken!

Antwoord
Robert | Traveljunks 19 april 2015 - 12:32

De Hagia Sophia, één van die gebouwen op de wereld die je gezien moet hebben. Ik moet er snel eens heen zie ik. Was twee keer in Turkije, maar nog niet in Istanbul.

Spannend zeg, de laatste dag thuis. Ik wens jullie veel plezier met de reis en ga jullie op de voet volgen 🙂

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:17

Dank je Robert! Het is inderdaad wel spannend, maar ik ben er ook klaar voor. Laat maar komen, die reis!

Antwoord
Yvon 19 april 2015 - 13:23

Heel veel plezier gewenst Karlijn (en Ward natuurlijk ook :)). Ik kijk uit naar jullie verhalen!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:18

Dank je Yvon! Ik ga mijn best doen om de blog goed bij te houden 🙂

Antwoord
Anita - Reisvlinder.nl 19 april 2015 - 13:26

Ik ben nog nooit in Instanbul geweest, maar staat (uiteraard) wel op m’n lijstje. Ziet er kleurrijk uit. Heel veel plezier en een goede reis gewenst!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:18

Dank je Anita! Istanbul is echt een mooie, kleurrijke stad. Echt een aanrader!

Antwoord
Esther 19 april 2015 - 13:34

Jaa, Istanbul is zo leuk! Ik wil er graag nog een keer naar terug, en dan met zon. Wij waren er in januari, erg guur en regenachtig.

Ik wens je veel plezier op je wereldreis! Ik kijk uit naar de Instagram-foto’s!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 14:24

Hoi Esther, ik denk dat Istanbul in januari zo’n beetje hetzelfde was als bij ons in november. Drie graden en regen 😉 Istanbul in de zon is toch een heel stuk fijner! Ik ga mijn best doen om regelmatig te Instagrammen 😉

Antwoord
Sandra 19 april 2015 - 15:04

Jouw foto’s… <3! Die blijven prachtig! En stom is dat soms hè, dat een bezoek aan een plek soms zo kan tegenvallen en dan jaren later eigenlijk heel erg meevalt? Misschien is het ook het idee dat je had van Istanbul en inderdaad in combinatie met het weer. Ik vind zonnige bestemmingen vaak ook leuker dan regenachtige bestemmingen, jammer eigenlijk.

Ik wil jullie alvast heel veel plezier wensen op jullie wereldreis, maar dat gaat vast wel goedkomen! Ik ga je op de voet volgen en spam maar een heleboel fantastische foto's en blogs, oké?

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:30

Dank je Sandra 🙂 Het klopt wel dat het weer vaak bepalend is. Ik had het bij Istanbul en ook een beetje bij Berlijn. Wel jammer, maar gelukkig hebben we een herkansing gekregen. Ik ga mijn best doen om veel te bloggen en iedereen goed op de hoogte te houden, leuk dat je me gaat volgen!

Antwoord
Tikva 19 april 2015 - 17:46

Oh wat heerlijk Istanboel is zo leuk. Het lijkt me ook enorm fijn om je reis op een vertrouwde plek te beginnen. Waar je nog helemaal niks hoeft want de bekende plekken ben je al geweest. Gewoon even in het ritme komen, tijd voor elkaar, vertrouwde plekjes weer zien. Het is je van harte gegund, veel plezier!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:27

Dank je Tikva! Helemaal mee eens dat het zo een relaxte start is! We hoeven niet zoveel, maar kunnen gewoon op ons gemak beginnen. En inderdaad in het ritme komen, zoals je zegt. Ik heb er zoveel zin in!

Antwoord
Eva 19 april 2015 - 19:29

Wat! Morgen al weg? Veel plezier, goede reis. Geniet!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:25

Dank je Eva! De tijd is supersnel gegaan, ik kan bijna niet geloven dat het morgen echt zover is!

Antwoord
Saskia | KidsErOpUit 19 april 2015 - 19:35

Heel veel plezier tijdens jullie prachtige wereldreis! Ik ga alles op de voet volgen.

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:25

Dank je Saskia! En super dat je me gaat volgen, bedankt!

Antwoord
Kimber - Reisgenie 19 april 2015 - 20:32

Morgen!!! Ik wens je een geweldig mooie start van je wereldreis en zo te zien kan deze niet beter beginnen dan in het prachtige Istanbul. Goede reis!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:24

Dank je Kimber! Nog 1 nachtje slapen 😉 Istanbul is in elk geval een goede start, zo’n fijne stad!

Antwoord
daniel soute 19 april 2015 - 22:58

He karlijn heel veel plezier de komende maanden. Geniet er samen van en tot snel. Groeten Daniel en Linda

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:24

Dank je wel! We gaan er een mooie reis van maken 🙂 !

Antwoord
Nan 20 april 2015 - 09:57

sinds een paar maanden volg ik je blog, wat een heerlijke verhalen en prachtige foto’s. En vaak herkenbaar: bv in New York, Cuba en Istanbul waren wij ook: Pierre Loti cafe voor een appelthee, ik zie ons er meteen weer zitten.
Heel veel plezier aldaar en ook de komende maanden!

Antwoord
Karlijn 20 april 2015 - 10:26

Hoi Nan, super leuk dat je me volgt! En wat leuk dat het zo herkenbaar is. Pierre Loti cafe is echt een leuke plek, zo’n gaaf uitzicht ook! Ik ga proberen volop te bloggen tijdens de reis, om iedereen goed op de hoogte te houden 🙂

Antwoord
Marjolein 20 april 2015 - 10:10

Yeahhhh vandaag is het zover! Ik kan niet wachten op je verhalen en foto’s. Istanbul lijkt me trouwens ook geweldig, zou er graag eens een keer naartoe gaan. Goede reis en heel veel plezier!

Antwoord
Karlijn 20 april 2015 - 10:23

Dank je Marjolein, ik kan bijna niet geloven dat het zover is! Istanbul is in elk geval een fijn startpunt, zo’n gave stad!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 20 april 2015 - 11:06

Spannend! Leuk dat jullie in Istanbul beginnen, ik ga volgende maand en kan na het lezen van deze enthousiaste post nauwelijks wachten ;)!

Antwoord
Karlijn 20 april 2015 - 12:43

Hoi Stephanie, zo leuk dat je naar Istanbul gaat! Je vindt het vast een prachtige stad. Alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Ester 20 april 2015 - 17:42

Ja, ik wil al jaren naar Istanbul maar toch komt het er op 1 of andere manier niet van. Misschien dit najaar maar plannen 🙂

Volgens mij heb ik je al meerdere keren een goede reis gewenst, maar dat maakt me nu niets meer uit. Veel plezier!!!

Antwoord
Karlijn 21 april 2015 - 20:42

Dank je Ester 🙂 ! Istanbul is echt een aanrader, zeker in het najaar. In september had ik prachtig weer!

Antwoord
Elianne 22 april 2015 - 10:51

Ik wens jullie een fantastische reis, ik blijf je volgen en dit was al heel inspirerend! Istanbul ook een keer bezoekenu en beleven!

Antwoord
Karlijn 22 april 2015 - 19:13

Hoi Elianne, Istanbul is echt een aanrader, een hele mooie stad! En natuurlijk heel leuk dat je me blijft volgen 🙂

Antwoord
Tips voor stedentrip Istanbul: eten, drinken en slapen - Karlijn Travels 27 september 2018 - 14:13

[…] aan de Bosporus, een skyline van moskeeën en minaretten, drukke markten en heerlijk eten: een stedentrip Istanbul is altijd een goed idee. Ben je op zoek naar leuke tips voor eten en drinken in Istanbul? In deze […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.