Home Argentinië Het donderende geweld van Iguazu Falls

Het donderende geweld van Iguazu Falls

Door Karlijn

Lang voordat ik het watergeweld zie, hoor ik het al. Een regen van fijne druppels verfrist mijn bezwete gezicht en ik begin onwillekeurig harder te lopen. Ik kan niet wachten om oog in oog te staan met misschien wel de meest overweldigende watervallen ter wereld: Iguazu Falls, op de grens van Argentinië en Brazilië.

Ruim 250 watervallen, in totaal 2,7 kilometer breed. De hoogste meet 82 meter en de waterval waarvan het water met het meeste geweld naar beneden dondert, is de Devil’s Throat. De cijfers van Iguazu Falls zijn indrukwekkend, maar je kunt je er eigenlijk geen voorstelling van maken totdat je er zelf (kletsnat) middenin staat.

Iguazu-Falls

Argentinië en Brazilië

Wij bezochten de Iguazu Falls toen we in 2010 op wereldreis waren. We namen de nachtbus van Buenos Aires naar Puerto Iguazu, een ritje van zeventien uur. Gelukkig zijn de Argentijnse bussen erg luxe. De steward kwam ons ’s nachts zelfs vragen of we champagne of whisky wilden! De Iguazu Falls liggen deels op Braziliaans en deels op Argentijns grondgebied. Het is leuk om ze vanuit beide landen te bekijken, omdat het een heel ander beeld geeft. In Brazilië zie je het overzicht goed, terwijl je er aan Argentijnse kant middenin staat. Ik zou je aanraden om eerst naar Brazilië te gaan voor het overzicht, en de volgende dag het Argentijnse deel te bezoeken.

Iguazu Falls

Helikoptervlucht

Onze eerste stop is het helikopterplatform aan Braziliaanse kant. Je kunt een helikoptertocht boven de watervallen maken en dat lijkt ons erg gaaf. Dat is het ook. Al van verre zien we een soort enorme rookpluim boven het land opstijgen. Als we dichterbij komen, zien we dat dat de nevel van de Devil’s Throat is, de grootste waterval van de Iguazu Falls. De piloot gaat schuin hangen om ons een optimaal zicht te geven. Vanuit de lucht zie je pas echt hoe groot de watervallen zijn, een enorme scheur in de aarde waar aan alle kanten water in gutst.

Iguazu Falls

Vlinders

Dan is het tijd voor een bezoek aan land. De watervallen liggen midden in een regenwoud en overal vliegen grote kleurrijke vlinders. Het is warm en vochtig en in de verte klinkt het geraas van het water. Dan staan we oog in oog met de kilometers lange watervallen. Het is regenseizoen, dus de watervallen zijn op z’n mooist. De zon zorgt voor een perfecte regenboog in de nevel van het water en ik houd even mijn adem in. We blijven maar staren naar al dat water, maar lopen uiteindelijk toch verder richting Devil’s Throat. Aan de Braziliaanse kant is een loopbrug gebouwd en aan het einde kun je vanaf grondniveau zien waar het water de rivier in stort. Zoveel kracht, zoveel water. Onvoorstelbaar gaaf.

Iguazu Falls

Volop dieren

We kunnen ons niet voorstellen dat de Argentijnse kant nog mooier is. Maar dat is toch zo. Aan de Argentijnse kant kun je heel dicht bij de verschillende watervallen komen, met zicht van onder- en bovenaf. Bovendien zien we hier volop dieren: nog meer grote vlinders, aapjes, brutale wasberen en zelfs een toekan. Devil’s Throat kunnen we deze keer van bovenaf bekijken. We lopen over een lange brug over een rivier en aan niets is te zien dat we bijna bij die enorme waterval zijn. Het water kabbelt rustig voort, totdat het we aan het eind van de brug aankomen. Opeens stort het over de rand en binnen een seconde zijn we doornat. Overal waar we kijken dondert het water tientallen meters naar beneden, we zien regenbogen en horen het donderende geraas van het kolkende water om ons heen. We proberen foto’s te maken, genieten van het uitzicht en van het frisse water. Wat ontzettend gaaf!

Iguazu Falls

Mooiste natuurwonder

De Iguazu Falls behoren tot de mooiste natuurwonderen die we ooit hebben gezien. Eén nadeel: het bezoeken van elke andere waterval is voortaan een teleurstelling ;) .

Iguazu Falls

BewarenBewaren

Ook leuk om te lezen

26 Reacties

Kirsten | Travelaar.nl 20 februari 2015 - 12:13

Wauw, wauw wauw! Wat ontzettend indrukwekkend! Ziet er echt geweldig uit. En hoe gaaf dat jullie een helikoptervlucht hebben gedaan. Dat staat echt erg hoog op mijn wishlist. Lijkt me fantastisch! En al die beesten die je daar tegen bent gekomen. Dat had ik niet verwacht. Wat mooi!

Antwoord
Karlijn 20 februari 2015 - 15:00

Dank voor je reactie Kirsten! Een helikoptertocht is inderdaad supergaaf. Zo’n apart gevoel en het uitzicht is fantastisch! Het waren echt geweldige dagen bij Iguazu :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 20 februari 2015 - 12:55

Wij vonden het ook waanzinnig indrukwekkend. We hebben ook eerst de Braziliaanse zijde bezocht (we waren ook in Foz) en de dag erna de Argentijnse. Wij waren er toevallig ook in 2010. Dat met het geluid van het vallende water beschrijf je zeer beeldend, Ik kan me dat ook nog goed herinneren. Jammer dat we die helicoptervlucht niet hebben gemaakt.

Antwoord
Karlijn 20 februari 2015 - 15:03

Grappig dat we er in hetzelfde jaar zijn geweest! Ik denk dat de volgorde Brazilië-Argentinië inderdaad het beste is, als je de keuze hebt. De helikoptervlucht was supergaaf, maar ook zonder dat is Iguazu onvergetelijk!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 20 februari 2015 - 13:04

Lijkt me bizar indrukwekkend, deze watervallen. Stiekem een beetje spijt dat ik ze niet heb gezien toen ik in Brazilie was..

Antwoord
Karlijn 20 februari 2015 - 14:58

Ze liggen ook wel een beetje in een uithoek ;) Wij moesten er ook zeventien uur voor in de bus zitten. Heen én terug! Misschien komt het er nog een keer van als je naar Argentinië gaat. Of staat dat land niet op je wensenlijst?

Antwoord
Daphne 20 februari 2015 - 14:01

GAAAAAF!

Antwoord
Karlijn 22 februari 2015 - 21:45

Was het ook echt :) !

Antwoord
Lizette 20 februari 2015 - 16:27

Ohh ik krijg er weer heimwee naar als ik je bericht zo lees. Zo indrukwekkend! Je hebt bet mooi en levendig beschreven. En die helicoptervlucht,… jeetje toch wel een beetje spijt dat ik die niet gedaan heb. Misschien toch ooit nog.

Antwoord
Karlijn 20 februari 2015 - 17:10

Dank je Lizette :) ! En gelukkig zijn de Iguazu Falls ook zonder helikoptervlucht fantastisch!

Antwoord
Annika 20 februari 2015 - 17:56

Oh wat gaaf dat jullie de helicoptervlucht gedaan hebben!! Als wat het zo ook al heel erg indrukwekkend. ;) Mooie foto;s!

Antwoord
Karlijn 21 februari 2015 - 11:15

Dank je Annika! De helikoptervlucht was heel gaaf, maar inderdaad: ook zonder dat was het helemaal geweldig!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 20 februari 2015 - 19:19

Ik twijfel nog steeds of ik wel of niet naar de watervallen wil… Maar je foto’s zijn weer erg mooi en je verhaal lekker enthousiast.

Moeilijk hoor, zo’n luxeprobleem ;)

Antwoord
Karlijn 21 februari 2015 - 11:15

Luxeproblemen zijn ook problemen ;) Als je de kans krijgt zou ik wel proberen om naar de watervallen te gaan. Als het een beetje logisch te combineren is. Het was veel gaver dan dat we ons voor hadden gesteld, echt spectaculair. Maar Argentinië heeft ook genoeg andere mooie dingen hoor, dus ook zonder watervallen wordt het een gave reis!

Antwoord
Eva - eighty7 21 februari 2015 - 10:09

Wat lijkt me dit ontzettend bijzonder om te zien. Wauw, wauw, wauw!

Antwoord
Karlijn 21 februari 2015 - 11:13

Dat was het ook Eva! Echt super :)

Antwoord
Tikva - Gezin op Reis 21 februari 2015 - 15:42

Gaaf hoor, en je hebt me weer wat leuke foto ideeën gegeven. Knap hoor hoe je zo’n afwisselende rapportage hebt gemaakt over wat in feite een waterval is.

Antwoord
Karlijn 22 februari 2015 - 11:14

Dank je Tikva! Leuk om te horen :)

Antwoord
Marcella 23 februari 2015 - 19:35

Ik las er laatst bij Daphne over en toen stond het eigenlijk al vast: ik wil daar heul graag naartoe! Na jouw blog weet ik dat helemaal zeker. Wauwwie, wat een bijzonder mooi natuurgeweld!

Antwoord
Karlijn 23 februari 2015 - 20:27

Dit is er inderdaad eentje voor op de bucketlist! Zo mooi!

Antwoord
Linda 23 februari 2015 - 20:21

Wauw, wat een praaachtige plek! En die beesten, ook zo gaaf!

Antwoord
Karlijn 23 februari 2015 - 20:28

Hoi Linda, Iguazu Falls is zo geweldig! De dieren maken het extra leuk. Zeker de toekan was een verrassing, daar hadden we niet op durven hopen :)

Antwoord
Sabine 1 april 2015 - 05:44

Hoi Karlijn, leuke website heb je! :) Ik ben een aantal jaren geleden ook bij de Iguazu Falls geweest, wat ik echt één van de mooiste en indrukwekkendste natuurverschijnselen vond. Heel bijzonder om daar te zijn. Vergeet niet ook nog een bezoek te brengen aan Colombia als je weer op reis gaat! ;)

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 11:44

Hoi Sabine, dank je voor je reactie! Ik vond Iguazu Falls ook zo geweldig! Op het gebied van watervallen kan ik niets mooiers bedenken :) En Colombia…dat is helaas na veel wikken en wegen afgevallen voor onze wereldreis. Ik wil er heel graag heen, maar dan het liefst voor vier weken. We hadden er nog drie beschikbaar, dus is Mexico het afsluitende land geworden. Maar Colombia staat zo’n beetje bovenaan de wensenlijst, dus hopelijk komt het er binnen afzienbare tijd van om daar naartoe te gaan! Lijkt me een geweldig land :)

Antwoord
RUBEN 17 december 2019 - 00:23

Een jaartje geleden staan ik aan de Victoria Falls in Zimbabwe (ondertussen met nog héél wat minder debiet) én ik vond er niks aan. Iguazu heeft mijn waterval-eisen op een dergelijk hoog niveau gelegd dat enkel Iguazu in het regenseizoen ze nog kan overtreffen. Staat op het wensenlijstje voor een 5e keer Zuid-Amerika :)

Antwoord
Karlijn 17 december 2019 - 09:54

Dat snap ik! Het is wel erg bij de Victoria Falls nu. Volgens mij is er niks meer van over…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.