Home Azië II Heimwee naar…Tibet

Heimwee naar…Tibet

Door Karlijn

Als het om Tibet gaat, kom ik woorden tekort. De hoogte, de ruige landschappen, de oude tempels en de indrukwekkende Boeddhistische devotie van de Tibetanen zorgen ervoor dat je je als reiziger in Tibet heel klein voelt. Het is een land waar je helemaal in opgaat en waar je even vergeet dat de rest van de wereld ook nog bestaat.

Tibet_1

We reisden door Tibet tijdens onze wereldreis in 2010 en het is één van de meest bijzondere landen die we ooit bezochten. We vlogen vanuit Kathmandu naar Lhasa en reden vervolgens in een week terug naar de Nepalese hoofdstad via de Friendship Highway en Mount Everest Basecamp.

Tibet_2

Bejaarde pelgrims

Tijdens onze eerste middag in Lhasa hadden we het gevoel dat we midden in de National Geographic waren beland. We liepen samen met honderden bejaarde pelgrims de kora rond de Jokhang-tempel. De traditioneel geklede oudjes zwaaiden fanatiek met hun gebedsmolens, terwijl ze ons vrolijk toelachten en soms zelfs hun tong uitstaken, de oude Tibetaanse manier van ‘hallo’ zeggen. ‘Tashi delek’, begroetten ze ons, terwijl ze gelukzalig verder schuifelden richting de ingang van de tempel. Velen van hen hadden er een lange reis vanuit de verre binnenlanden van Tibet opzitten (vaak te voet) en hun bezoek aan Lhasa was één van de hoogtepunten in hun leven. Het voelde als een voorrecht om daar getuige van te mogen zijn.

Tibet_4

Discussiërende monniken

Tibet is overrompelend. Overal wapperen gekleurde gebedsvlaggen in de lucht. Pelgrims prostreren zich languit voor de heiligste tempels en in winkeltjes en marktkramen vind je producten die je nergens anders ter wereld ziet. De lucht is ijl vanwege de grote hoogte. De hoge bergen steken donker af tegen de heldere lucht en zijn bedekt met gletsjers en sneeuw. Tijdens onze rit van Lhasa naar Kathmandu reden we langs enorme, drukbezochte kloosters. We bekeken hoe de monniken van Shigatse eindeloos met elkaar discussieerden, begeleid door heftige, karate-achtige bewegingen. We zagen traditioneel geklede Tibetanen, sliepen in een tent aan de voet van Mount Everest en reden over de meest verlaten bergpassen. We passeerden yaks, probeerden yakboterthee (geen aanrader) en sliepen in ijskoude guesthouses. Niet de meest comfortabele reis, maar wel de meest spectaculaire.

Tibet_3

Hard leven

De hoogte van Tibet zorgt dat er weinig te verbouwen valt. Het leven is er keihard en dat zie je aan de arme dorpjes, de beperkte voorzieningen en de verweerde gezichten van de Tibetanen. De overduidelijke aanwezigheid van de Chinezen in Lhasa (vroeger en nu) is ongelofelijk heftig. Maar ondanks dat is Tibet magisch voor reizigers. Is het de hoogte? Het rotsvaste geloof van de Tibetanen in het boeddhisme? Dat je je in een compleet afgelegen deel van de wereld bevindt, waar het leven in alle opzichten anders is dan thuis? Ik weet het niet. Maar feit is dat Tibet een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt.

Spreekt Tibet je aan als reisbestemming? Ik ben benieuwd!

Ook leuk om te lezen

30 Reacties

Jenny - ikreis.net 28 februari 2016 - 09:00

Die jakboterthee! Zo niet lekker.

Tibet is echter prachtig. De landschappen, de mensen. De stroom pelgrims in Lhasa. Een van de vele plekken waar ik naar terug wil keren.

Antwoord
Karlijn 29 februari 2016 - 16:15

Helemaal mee eens! Zo’n prachtig land :)

Antwoord
Rowan 28 februari 2016 - 09:25

Wat een prachtige foto’s weer! Die mensen en die vlaggetjes. Ik zou heel graag naar Tibet willen. Het lijkt mij echt heel bijzonder!

Antwoord
Karlijn 29 februari 2016 - 16:16

Is het ook echt! Ik hoop dat je de kans krijgt om te gaan :)

Antwoord
Serge Van Cauwenbergh 28 februari 2016 - 11:04

Jouw heimwee is herkenbaar. Ik was er zelf twee weken in 2012 en vier weken in 2013. Dat waren erg mooie en boeiende reizen. Anderzijds is het wel jammer dat het authentieke Tibet steeds meer verdwijnt en door de Chinezen overspoeld/overgenomen wordt.

Antwoord
Karlijn 29 februari 2016 - 19:13

Helemaal mee eens! Tibet is schitterend, maar de Chinezen nemen het inderdaad helemaal over. Vooral in Lhasa, rond de Jokhang-tempel, was dat overduidelijk zichtbaar…moeilijk om te zien :(

Antwoord
Kelly | Dutchie on the Road 28 februari 2016 - 11:40

Zeker spreekt Tibet mij aan. Ik was al eens op het Tibetaanse plateau in China en dat vond ik zo geweldig. Ik nam me voor om Tibet ook zeker eens te bezoeken. Lijkt me zo bijzonder! Die thee is inderdaad zo niet lekker….en dat wil wat zeggen want ik ben een enorme theeleut ;)

Antwoord
Karlijn 29 februari 2016 - 19:11

Haha! Yakboterthee is toch andere koek dan Pickwick ;) Ik hoop dat je Tibet nog een keer gaat zien, het is inderdaad heel speciaal!

Antwoord
Robert | Traveljunks 29 februari 2016 - 08:11

Tibet spreekt mij enorm aan. Ook een beetje door het boek “Een hotel op het dak van de wereld” :-) Ook de foto’s zijn weer prachtig. Ik kan me voorstellen dat je je er niet kunt stoppen met fotograferen. Mijn squash-maat vond de thee naar eigen zeggen best te pruimen..

Antwoord
Karlijn 29 februari 2016 - 16:14

Dat boek is zo hilarisch, echt geweldig! Knap van je vriend dat hij de thee wel te drinken vond, ik vond het niet te doen ;)

Antwoord
Malou 29 februari 2016 - 20:20

Tibet lijkt me een hele belevenis!

Antwoord
Karlijn 29 februari 2016 - 20:23

Klopt! Een heel bijzonder land :)

Antwoord
Sabine 1 maart 2016 - 17:42

Lijkt me zo bijzonder! Zou er heel graag heen gaan!

Antwoord
Karlijn 1 maart 2016 - 20:02

Is het ook echt :) !

Antwoord
Jessica 11 maart 2016 - 18:28

Ik snap dat Tibet zo’n indruk op je heeft gemaakt, prachtig zeg. Het staat ook nog steeds hoog op mijn lijstje! Toen ik in China was wilde ik eigenlijk al naar Tibet, maar dan zouden we in de problemen komen met het Chinese visum dat tegen die tijd zou verlopen. Voor nu houd ik het maar even bij films als 7 years in Tibet en mooie blogs zoals deze ;p

Antwoord
Karlijn 11 maart 2016 - 19:05

Tibet is inderdaad heel speciaal, het heeft veel indruk op ons gemaakt. Hopelijk krijg je de kans om het ook met eigen ogen te gaan zien!

Antwoord
Marjon 11 maart 2016 - 23:48

Hoi Karlijn,
Mijn vriend en ik gaan vanaf augustus bijna 5 maanden reizen oa Mongolie en Tibet. Ik word helemaal enthousiast van je verhaal over Tibet en de route die je hebt gedaan van Lhasa – Kathmandu. Heb je wellicht tips en info voor mij over hoe jullie het hebben geregeld?
hoor graag.

Antwoord
Karlijn 13 maart 2016 - 15:05

Hoi Marjon, gaaf dat jullie vijf maanden gaan reizen! Wij zijn in 2010 in Tibet en Nepal geweest en ik weet niet in hoeverre de regels voor reizen door Tibet in de afgelopen jaren zijn veranderd. Wij moesten toen per se in een ‘groep’ reizen (een groep telde al vanaf twee personen) en je moest een pakketreis boeken. Dat betekende dat de route en de hotels vastlagen en dat we met een gids, chauffeur en eigen auto reisden. We hebben die trip geregeld bij een kantoortje in Kathmandu, dat ook de ‘visa’ regelde. Wij hadden toen geen Chinees visum nodig, maar wel allerlei permits voor de hele trip. Vanuit Kathmandu vlogen we naar Lhasa en na een paar dagen reden we in een week terug naar de Nepalese hoofdstad. Je kunt deze trip ook vanuit Chengdu, China regelen (als China tenminste in je planning zit), dat schijnt ook best soepel te kunnen. Ik ben helaas de naam van ons reisbureautje kwijt, maar in Kathmandu zitten er meerdere die het voor je kunnen regelen. Het is misschien ook handig om eens op de Thorn Tree (het forum van Lonely Planet) te vragen naar een goede partner, dan heb je ook actuele informatie. Ik hoop dat de Chinezen het reizen naar Tibet inmiddels niet nog moeilijker hebben gemaakt. Veel succes en vooral: heel veel plezier!

Antwoord
Angela 12 maart 2016 - 08:30

wauw wat een mooie foto’s heb je daar gemaakt zeg! Prachtig. Vooral die van dat kleine meisje met dat geitje. :-)
Ik had nog echt nooit van mijn leven bedacht om naar Tibet te gaan, maar vanaf vandaag wel. Wat is het daar mooi! En ik wil wel eens een dagje de tong kunnen uitsteken naar iedereen, haha. ;)

Antwoord
Karlijn 13 maart 2016 - 14:51

Haha! Tibet is echt heel bijzonder. Wel moeilijk om te zien hoe de Chinezen het daar steeds meer overnemen (laat staan wat er in het verleden is gebeurd), maar toch: qua cultuur en natuur overweldigend mooi!

Antwoord
Ellen 22 maart 2016 - 00:19

Ja, Tibet is bijzonder en dat zijn de Tibetanen ook. Ik blijf er aldoor weer naar terug gaan. En yakboterthee vind ik inmiddels lekker, evenals sweet tea. Het verwarmt je lichaam bovendien ook goed, zeker in de koude winterperiode.

Antwoord
Karlijn 22 maart 2016 - 20:44

Hoi Ellen, bijzonder dat je al meerdere keren in Tibet bent geweest! Als je yakboterthee inmiddels lekker vindt, dan mag je jezelf wel een Tibet-veteraan noemen ;)

Antwoord
Ellen 22 maart 2016 - 21:02

Ja, na tot nu toe al 10 keer in Tibet (in de zin van TAR) geweest te zijn en 3 keer in Tibetaans gebied in Chinese provincies klopt dat ook wel.

Antwoord
Karlijn 22 maart 2016 - 21:07

Jee, wat gaaf! Ben je van plan om er nog eens naartoe te gaan?

Antwoord
Ellen 22 maart 2016 - 21:21

Ja, ben net in januari weer in Tibet geweest en ga in oktober in Amdo (Tibetaans gebied in Chinese provincies) reizen. Ik maak ook veel foto’s en heb ook een fotowebsite over Tibet http://www.ellenebens.nl.

Karlijn 22 maart 2016 - 21:32

Heel gaaf, wat een prachtige foto’s! Ik ga even uitgebreid kijken :)

isabelle waeyaert 24 september 2018 - 15:50

Wij willen in mei naar tibet ,maar ik ben alles aan het uitzoeken voor een fantastische reis te hebben .Ik kijk er echt naar uit.

Antwoord
Karlijn 24 september 2018 - 17:11

Dat snap ik, het is een geweldige bestemming! Succes met het uitzoekwerk :)

Antwoord
Ellen 24 september 2018 - 17:26

Ja, Tibet is en blijft een geweldige en bijzondere bestemming Isabelle. Ik reis ieder jaar in Tibet en heb daar al heel veel gezien. Ik blijf het daar fantastisch vinden. Dit ondanks alle regels die er gelden voor het reizen en het feit dat je er niet ongeorganiseerd kunt rondreizen. Als je vragen hebt, stel ze me gerust. Dat kan via mijn website. Succes met het plannen van jullie Tibet reis!

Antwoord
Reizen naar Bhutan: een reis door het land van de donderende draak - Karlijn Travels 17 mei 2020 - 12:33

[…] naar Bhutan stond al jaren op mijn verlanglijst. We zijn in Nepal geweest en reisden door Tibet, en we waren enorm nieuwsgierig naar het kleine koninkrijk. Want Bhutan is in vele opzichten uniek. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.