Home Azië I Heimwee naar…Luang Prabang, Laos

Heimwee naar…Luang Prabang, Laos

Door Karlijn

Na een half jaar reizen kwamen we in mei 2010 aan in Luang Prabang, Laos. Ik wierp één blik op de schattige pandjes, de gouden tempels en de omringende groene heuvels en ik wist: hier gaan we voorlopig niet meer weg. We bleven een week hangen in het sfeervolle Luang Prabang, één van de meest fotogenieke plekken van heel Zuidoost-Azië.

Luang Prabang_1

Luang Prabang is zo’n plek waarvan veel reizigers zeggen dat het niet het ‘echte Laos’ is. Het is er toeristisch (en ik kan me voorstellen dat dat de afgelopen zes jaar alleen maar erger is geworden) en je vindt er volop Westers georiënteerde restaurants, spa’s en cafés. Allemaal waar en als je door Laos reist, vergeet dan ook vooral niet om ook de afgelegen plekken te bezoeken, waar het Laotiaanse plattelandsleven traag aan je voorbij trekt. Maar je mag Luang Prabang ook niet overslaan. De koloniale Franse pandjes, de kleurrijke straten, de tientallen rijk versierde tempels en de vele monniken zorgen voor een unieke sfeer, die mij meteen pakte.

Luang Prabang_2

Almronde monniken Luang Prabang

Voor mij was Luang Prabang puur genieten. We waren er aan het begin van het regenseizoen, het was snikheet en daardoor ook niet zo druk. We trokken ons niets aan van de hitte en zwierven de hele dag langs de vele gouden tempels, maakten praatjes met jonge monniken en stonden om vijf uur ’s ochtends op om de drukke ochtendmarkt te bezoeken. Natuurlijk zagen we ook hoe de monniken ’s ochtends hun almronde maakten. We kozen een rustige plek in een achterafstraat uit, want deze oude traditie is inmiddels een toeristenkermis geworden en het schijnt dat veel toeristen zich behoorlijk misdragen in hun pogingen de beste foto’s te maken.

Luang Prabang_4

Nachtmarkt Luang Prabang

We brachten een bezoek aan de Kuang Si Falls, een prachtige waterval met turquoise waterpoelen waar je heerlijk in kunt zwemmen. We huurden een bootje om de Pak Ou Caves te kunnen bekijken, grotten bij de Mekong-rivier die honderden Boeddhabeelden herbergen. ’s Avonds slenterden we over de nachtmarkt en beklommen we Phu Si Hill in het centrum van Luang Prabang, om daar de knaloranje zonsondergang te bewonderen. Daarna zochten we een leuk restaurantje uit en plakte ik er vaak nog een massage in één van de vele fijne spa’s aan vast. Luang Prabang was precies wat we nodig hadden na zes maanden reizen en het kostte ons moeite om een buskaartje te kopen en te vertrekken. Met pijn in het hart…

Luang Prabang_3 Luang Prabang_5

Staat Luang Prabang op je bucketlist, of ben je er al eens geweest? Ik ben benieuwd!

Ook leuk om te lezen

28 Reacties

Ellen 8 mei 2016 - 12:34

Ik vond Luang Prabang ook helemaal geweldig. En heel relaxt. En wel echt Laos. Maar ja, ik was er dan ook in 2001. En toen waren er nog nauwelijks toeristen en was er nog helemaal geen toeristen kermis.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:37

Ik vind de uitdrukking ‘niet het echte…’ sowieso onzin hoor, want Luang Prabang is voor mij net zo goed Laos als al die kleine dorpjes in het noorden. Leuk dat jij het ook zo’n geweldige plek vond!

Antwoord
Myrthe 8 mei 2016 - 18:39

Ik zou er heel graag eens heengaan! En als het goed is gaat dat eind dit jaar gebeuren, ergens in november 🙂 Dan wil ik het combineren met de rest van Laos, ik kan niet wachten!

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:38

Hoi Myrthe, hopelijk gaat het lukken om er dit jaar heen te gaan, wat gaaf! Laos is een fantastisch land. Ik heb alleen het noorden gezien, maar ik ga zeker nog eens terug voor het zuiden! Alvast veel plezier gewenst met de voorpret!

Antwoord
Robert | Traveljunks 8 mei 2016 - 19:22

Het is bijna alsof ik naar mijn eigen foto’s kijk. Zo herkenbaar 🙂 Ben het jaar erna bijna een week in Luang Prabang geweest en had er graag nog een aantal dagen willen blijven. Blijft één van de mooiste (en sfeervolste) stadjes die ik ooit heb bezocht!

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:39

Helemaal mee eens! Ik had er ook zo willen blijven, ik vond het zo’n heerlijke plek. Ik was stiekem al aan het kijken naar leuke pandjes voor een Ik Vertrek-je, maar toen besloot Ward dat het hoog tijd was om naar de volgende bestemming af te reizen 😉

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 8 mei 2016 - 20:56

Tof! Ik twijfel nog over een verre bestemming voor komende herfst, en Laos staat onder andere op de nominatie. Had al goede verhalen gehoord over Luang Prabang, leuk om jouw enthousiaste verhaal te lezen! Wel jammer dat die aalmoezen-ceremonie zo’n kermis is geworden 🙁

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:43

Hoi Stéphanie, Laos lijkt me een perfecte bestemming voor eind dit jaar! Zo’n heerlijk land. Als je daar niet tot rust komt, weet ik het ook niet meer 😉 Het is inderdaad jammer van die almronde. Bij ons viel het nog wel mee, maar ik heb daarna veel blogs gelezen van mensen die zeiden dat het er regelmatig heel respectloos aan toegaat 🙁

Antwoord
Yvon 8 mei 2016 - 21:08

Luang Prabang is geweldig! Ik was er in 2011 en vind het nog altijd jammer dat ik er niet langer gebleven ben. Zo’n leuk stadje en een heel mooie omgeving, zo groen. Zou er graag eens naar terug willen, maar net zoals jij ben ik ook wel bang voor de drukte.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:44

Hoi Yvonne, leuk dat jij Luang Prabang ook zo mooi vond! Ik heb zelf het zuiden van Laos nog op mijn verlanglijstje staan en dan doe ik zeker Luang Prabang weer aan. En dan hopen dat het meevalt met de drukte…

Antwoord
Rowan 8 mei 2016 - 21:13

Luang Prabang zou ik zeker eens willen bezoeken, wat een prachtige plek, inderdaad heel fotogeniek! Prachtige, sfeervolle foto’s heb je gemaakt!

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:44

Dank je wel Rowan! Het is niet moeilijk om mooie foto’s te maken in Luang Prabang. De sfeer spat ervan af 🙂 !

Antwoord
Sabine 8 mei 2016 - 23:04

Prachtige foto’s weer! Ik heb nog nooit van deze plek gehoord, maar ben ook maar één keer in Azië geweest 🙂 Ziet er geweldig uit, zou er zeker heen willen als ik in de buurt ben. Wel jammer van die misdragende toeristen…

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:46

Dank je Sabine! Luang Prabang is een enorme aanrader, zeker gaan als je in de buurt bent! En dan hopen dat iedereen zich netjes gedraagt bij de almronde van de monniken…

Antwoord
Anita - Reisvlinder.nl 9 mei 2016 - 11:31

Jaaa, ik heb ook heimwee naar Luang Prabang! Wat een heerlijke plek. Ik ben er in januari geweest en het veel wel mee met de drukte..vooral aan de andere kant van de Mekong was bijna geen toerist te bekennen. Maar..die aalmoesceremonie was inderdaad een toeristenkermis, net als Mount Phousi rond zonsondergang..

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 13:47

Hoi Anita, fijn om te horen dat Luang Prabang nog steeds even prachtig is! Ik had niet anders verwacht 🙂 Wel heel jammer van die almronde en Mount Phou Si…zo zonde dat dat soort dingen een complete kermis wordt 🙁

Antwoord
Puck 9 mei 2016 - 14:52

Krijg meteen heimwee bij het zien van deze foto’s. Ik wil terug!!! Het is daar zo mooi.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2016 - 18:48

Ja he! Sorry dat ik je heb aangestoken met mijn heimwee 😉

Antwoord
Erwin - trippingaroundtheworld.nl 10 mei 2016 - 17:06

Jullie zijn echt in veel landen geweest ?! Vooral de aalmoesceremonie lijkt me een interessante belevenis (jammer dat niet elke toerist zich gepast gedraagt)

Antwoord
Karlijn 10 mei 2016 - 17:53

Hoi Erwin, het klopt dat de ceremonie een mooie ervaring is, mits iedereen zich gedraagt 😉 We hebben deze ceremonies ook in dorpjes in Myanmar gezien, waar helemaal geen toeristen bij waren. Het blijft een magisch gezicht, die lange rij monniken in hun rode of oranje gewaden, die in volledige stilte elke dag een oud ritueel uitvoeren. Heel bijzonder!

Antwoord
R&R 10 mei 2016 - 21:57

Schitterende foto’s! Luang Prabang staat inderdaad nog op de bucketlist 🙂

Antwoord
Karlijn 10 mei 2016 - 22:05

Dank je 🙂 ! Hopelijk krijg je snel de kans om Luang Prabang van je lijst te strepen!

Antwoord
Angela 15 mei 2016 - 12:40

Jij weet het ook zo mooi te vertellen he, Karlijn. Laos stond (stónd) niet op mijn bucketlist maar nu je er zo prachtig over hebt verteld en er de mooiste foto’s bij hebt gezet…. zucht… 😉
Ik heb hem op de bucketlist gezet! 😀

Antwoord
Karlijn 15 mei 2016 - 13:29

Haha! Luang Prabang hoort er echt op hoor, prachtig stadje! En Laos is helemaal geweldig 🙂

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 21 mei 2016 - 14:38

Ooooh, heerlijk! 10 punten erbij voor Laos op de bucketlist. Hij stond al hoog hoor 😉 Ik vrees alleen dat het hele land nooit fatsoenlijk in een drieweekse vakantie past! Er is veel te veel moois te zien en ik haat haasten. Keuzes, keuzes…

Antwoord
Karlijn 22 mei 2016 - 09:19

Laos in drie weken is inderdaad een behoorlijke uitdaging! Wij zijn in twee weken van de Thaise grens naar Vientiane gereisd en toen hebben we zelfs nog een paar dingen over moeten slaan. Voor het zuiden hadden we echt geen tijd meer. Dat deel van het land staat nog steeds op mijn verlanglijst, ik vond Laos een heerlijk reisland. Misschien kun je je voor drie weken het beste beperken tot het noorden. Dat is zo mooi 🙂

Antwoord
Annet 29 maart 2017 - 15:38

hoi Karlijn, via een reisvriendin op jouw blog terechtgekomen, superleuk. Wij bezochten Laos drie jaar geleden 4 weken en vonden Luang Prabang ook heerlijk. Je kunt ook zelf iets aan de monniken geven bij de almronde. Lokaal hebben wij iets van 50 zakjes noodles gekocht (aanrader van ons hostel) en die heb ik in de vroege ochtend weggegeven, er waren alleen monniken. Was mooi en bijzonder.
We vertrekken overigens in mei naar Iran, ben zeer benieuwd.

Antwoord
Karlijn 29 maart 2017 - 22:22

Hallo Annet, leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Dank voor de tip over het geven aan de monniken, dat lijkt me op die manier een heel mooie ervaring. Heel veel plezier in Iran, dat is zo’n geweldig reisland! Eén van de meest bijzondere bestemmingen die we ooit hebben bezocht. Geniet ervan!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.