Home Afrika Heimwee naar…Kaapstad en omgeving

Heimwee naar…Kaapstad en omgeving

Door Karlijn

Vorige week vertelde een lezeres als reactie op mijn ‘Heimwee naar’-rubriek dat ze Kaapstad en omgeving zo miste. Vervolgens zag ik de hele week jaloersmakende social media-updates van een blogger die nu in Kaapstad zit. Daardoor laaide mijn eigen heimwee naar de stad in volle hevigheid op. De zon, de kleurrijke straten, de prachtige natuur en de wijntjes…ik wil terug!

Kaapstad_1

In 2011 reden we in vier weken van Johannesburg naar Kaapstad. Het was onze eerste kennismaking met Afrika en het was een prachtige reis. We zagen spelende jonge leeuwen, bewonderden kuddes giraffen en spotten een jagende luipaard. We werden achterna gezeten door een woeste olifant, wat op het moment zelf iets minder grappig was. We waren erg onder de indruk van de gevarieerde landschappen, van de ruige Drakensbergen tot de vlakke savannes van Kruger National Park. We dachten dat het niet veel mooier kon worden en toen reden we Kaapstad binnen. 

Kaapstad_2

Chapman’s Peak Drive

Alleen de ligging van Kaapstad is al indrukwekkend. De enorme Tafelberg die boven de stad uittorent, de hoge kliffen die de stad omringen, de schilderachtige baaien met knalblauw water, de witte stranden…wat wil je nog meer? Dan heb je de stad zelf, met de kleurrijke huizen van de wijk Bo-Kaap, de leuke cafés, de hipste restaurants en het heerlijke eten. En tot slot is er de schitterende natuur niet ver van de stad, zoals Kaap de Goede Hoop, Simon’s Town met haar kolonie pinguïns en vele stranden. Vergeet vooral niet om de spectaculaire Chapman’s Peak Drive te rijden, één van de mooiste kustroutes ter wereld. Tip voor fotografen: rijd deze route in het uur voor zonsondergang, voor het mooiste licht.

Kaapstad_3

Wijngebied Stellenbosch

Wij brachten ook een paar dagen door in het wijngebied van Stellenbosch, nog geen uur rijden van Kaapstad. Het hoogtepunt van ons verblijf was een wijnhuizentour met de hop on/hop off-bus. Je kunt hier ook een fietstocht maken, maar wij waren blij dat we voor de busvariant hadden gekozen. Samen met een Amerikaans stel bezochten we een stuk of vijf wijnhuizen, de één nog mooier gelegen dan de andere. Bij elk huis proefden we vijf tot tien wijnen, dus de fiets was aan het einde van de dag niet meer zo’n geschikt vervoersmiddel geweest.

Kaapstad_4

Voltreffer

Onze geweldige buschauffeur stelde na de tour voor om ons als extraatje nog naar één wijnhuis te brengen, een nieuwe waar hij zelf erg enthousiast over was. Dat bleek een voltreffer: we zaten in een prachtige tuin op relaxte loungebanken, met uitzicht over de wijngaarden. De zon zakte langzaam achter de bergen, de witte wijn smaakte nog steeds geweldig en we wisselden reisverhalen uit met onze nieuwe Amerikaanse vrienden. Beter wordt het niet.

Ben jij weleens in Kaapstad geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond!

Ook leuk om te lezen

29 Reacties

Eva - eighty7 24 januari 2016 - 14:17

Nog nooit geweest maar na deze lovende woorden wil ik er zeker naartoe. Dat zou dan ook mijn eerste kennismaking met Afrika worden 🙂

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 13:29

Haha, bij jullie ligt de focus ook iets meer op Azië, toch? En dit jaar Zuid-Amerika, super! Ik vond Zuid-Afrika geweldig en wil zeker meer zien van het continent, maar mijn grote liefde blijft toch altijd Azië 😉

Antwoord
Eva - eighty7 25 januari 2016 - 18:14

Klopt, al ben ik nu wel op het punt dat ik denk; ‘Azië heel even laten voor wat het is en de andere continenten ontdekken’. Al snap jij ook dat dat volgende maand weer anders kan zijn, haha! En inderdaad, dit jaar Zuid-Amerika <3

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 januari 2016 - 15:40

Ik ken Afrika alleen van dat ene eiland, maar dat mag volgens de bewoners niet Afrika heten. Ik ben wel benieuwd naar de wildlife, maar verder trekt he me op de e.o.a. manier niet echt.

Zuid-Afrika trekt me wel qua prachtige wegen voor de motor. De uitzendingen van de motorreizen van Henry Cole lieten me al veel moois zien.

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 13:31

Motorrijden in Zuid-Afrika moet echt geweldig zijn! Ik vond het een schitterend land en ik wil graag meer van Afrika zien, maar op de een of andere manier kiezen we toch steeds weer voor Azië of Centraal/Zuid-Amerika. Hoog tijd om terug te gaan naar Afrika, en dan staat dat ene eiland erg hoog op de wensenlijst. Al mag het dan geen Afrika heten 😉

Antwoord
Dennis 24 januari 2016 - 15:44

Over 2 maanden vertrekken wij naar Zuid Afrika. Na het lezen van dit verhaal heb ik er nog meer zin in.

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 13:27

Wat een geweldig vooruitzicht Dennis! Ik wens jullie een prachtige reis 🙂

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 24 januari 2016 - 20:29

Prachtige foto’s weer! Ik ben dol op Afrika, maar ben vooralsnog vooral in het onderontwikkelde westen en oosten geweest. Nog nooit in Zuid-Afrika, en ik ben bang dat ik het wat te westers vind… Maar Kaapstad trekt me wel erg! En goede wijn ook, hahaha 🙂

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 13:27

Ik heb nog steeds veel te weinig van Afrika gezien, alleen Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland. En Marokko, maar dat telt niet echt als Afrika. Hoog tijd om het oosten te gaan ontdekken! Ik kan me wel voorstellen dat jij Zuid-Afrika iets te westers zou vinden, maar het is wel een enorm relaxed land! En die wijn…heerlijk 😉

Antwoord
Sabine 24 januari 2016 - 20:30

Wat mooi zeg! Ben nooit in Zuid-Afrika geweest maar staat zeker op de lijst voor ooit 😉

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 13:25

Hoi Sabine, Zuid-Afrika is een prachtig land! Heel relaxed en afwisselend, mooie natuur, goed eten, wilde dieren…geweldig!

Antwoord
karlien 25 januari 2016 - 00:05

Aaaahhhggg was dat mijn comment? Ik heb nu nog meer heimwee naar Kaapstad. Eens kijken of ik man zover kan krijgen dat hij weer een flink stuk wil vliegen met de kids.

Prachtig!

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 13:24

Hoi Karlien, het was inderdaad jouw comment waardoor mijn heimwee weer aangewakkerd werd 😉 Ik hoop dat je je man meekrijgt, dat zou geweldig zijn!

Antwoord
Kelly | Dutchie on the Road 25 januari 2016 - 19:17

Heel herkenbaar! Ben inmiddels twee keer in Kaapstad geweest. Wat een geweldige stad!

Antwoord
Karlijn 25 januari 2016 - 19:20

Helemaal mee eens 🙂 !

Antwoord
patricia 27 januari 2016 - 13:18

Ik ben er nog nooit geweest, maar het staat wel op mijn verlanglijstje

Antwoord
Karlijn 27 januari 2016 - 13:40

Ik kan het me voorstellen! Het is er prachtig 🙂

Antwoord
Linda 28 januari 2016 - 19:14

Kaapstad is geweldig, ik zou er ook graag eens terug gaan. Gave foto’s inderdaad met dat mooie licht. 🙂

Antwoord
Karlijn 28 januari 2016 - 20:58

Dank je Linda 🙂 !

Antwoord
Marcella 29 januari 2016 - 17:48

Klinkt echt zo geweldig Karlijn! En wat een geweldige foto’s! Ik moet zeker genoeg tijd voor Kaapstad uittrekken begrijp ik. Mijn ouders zijn 20 jaar geleden naar Kaapstad & omgeving op vakantie geweest. De tante van mijn vader is er jaren geleden naartoe verhuisd, en zij heeft hen rondgeleid. Ze kwamen vol verhalen terug. Ik ben dus ook al jarenlang erg benieuwd naar Zuid-Afrika. Maar gewoon eens naartoe gaan dus!

Antwoord
Karlijn 30 januari 2016 - 11:59

Ik denk dat jullie Zuid-Afrika prachtig zouden vinden Marcella! Echt een land voor natuurliefhebbers. En Kaapstad is een geweldige aanvulling op al dat natuurgeweld 🙂

Antwoord
Angela 30 januari 2016 - 14:24

Weer een bestemming waar je me over na laat denken, Karlijn! De bestemming trok me nooit omdat ik eigenlijk alleen maar negatieve verhalen heb gehoord tot nu toe (op een enkele na). Vanwege de veiligheid daar enzo. Maar nu ik een goede indruk van de natuur heb gekregen door jou, heb ik besloten Kaapstad en omgeving niet gelijk al af te vallen. Het zal er voorlopig niet van komen, maar ooit ga ik er naartoe!

Antwoord
Karlijn 1 februari 2016 - 10:10

Hoi Angela, met de onveiligheid valt het allemaal wel mee gelukkig! Wij hadden ook allerlei horrorverhalen gehoord, maar ter plekke bleek het geen probleem te zijn. Al moet je wel je gezonde verstand gebruiken en bijvoorbeeld niet opzichtig met je waardevolle spullen lopen te zwaaien. Het is gewoon iets meer opletten dan in Azië, maar wij hebben niets vervelends meegemaakt. Zuid-Afrika is een schitterend land en een perfect eerste kennismaking met Afrika 🙂

Antwoord
Elianne Jessen 29 maart 2016 - 10:59

Ik ga 18 april met djoser wandelen in zuidafrika en heb er heel veel zin in zeker na jouw enthousiaste verhalen en prachtige foto’s. Zal op IG zeker wat foto’s posten

Antwoord
Karlijn 29 maart 2016 - 22:14

Hoi Elianne, dat wordt een prachtige reis! Ik ben benieuwd naar je foto’s straks, geniet er enorm van!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 17 augustus 2016 - 08:58

Mooie post over Kaapstad! Over 2,5 week ga ik zelf naar Kaapstad met een groepsreis en we brengen er dan 2 volle dagen door. Het is de bedoeling om één dag naar Kaap de Goede Hoop te gaan en de andere dag is dus Kaapstad. Zelf ben ik in 2011 al bij Kaap de Goede Hoop geweest, maar van Kaapstad heb ik toen weinig gezien omdat we onze vlucht hadden gemist vanuit Londen. Zelf heb ik straks dus 2 volle dagen Kaapstad. Wat moet ik naast Bo-Kaap en de Tafelberg echt gaan zien? Ben je ook op Robbeneiland geweest? Ik hoor wisselende verhalen over een bezoek aan dit eiland.

Antwoord
Karlijn 17 augustus 2016 - 18:38

Hoi Sieds, dat wordt een hele gave reis! Ik wilde je de Bo-Kaap aanraden naast de Tafelberg, maar die had je zelf al in beeld. Je schijnt in de Bo-Kaap ook leuke kookcursussen bij mensen thuis te kunnen doen. Wij zijn naar het Apartheidsmuseum geweest, dat vond ik indrukwekkend. Het strand bij Camps Bay is heel relaxed en als je Chapmans’ Peak Drive nog niet hebt gereden, is dat een enorme aanrader. Robbeneiland is eigenlijk wel een must see, maar om heel eerlijk te zijn: ik voelde het niet zo. Misschien omdat het zo strak georganiseerd was, ik weet het niet. Maar ik ken ook mensen die er heel anders over dachten, dus misschien lag het aan mij. Wat je ook gaat doen: heel veel plezier!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 18 augustus 2016 - 11:06

Bedankt voor je uitgebreide antwoord Karlijn! 🙂 Ah een kookcursus is wel heel leuk. Apartheidsmuseum lijkt mij ook wel heel interessant. Wat je zegt, Robbeneiland lijkt in mijn ogen ook een must see, maar als het zo tegenvalt is het Apartheidsmuseum misschien een beter alternatief.

Antwoord
Karlijn 18 augustus 2016 - 16:40

Ik denk niet dat je spijt krijgt van Robbeneiland hoor! Maar ik vond het museum ook indrukwekkend. Wat je ook kiest: geniet van Kaapstad! Zo’n gave stad 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.