Home Persoonlijke blogs Persoonlijk: mijn guilty pleasures tijdens een lange reis

Persoonlijk: mijn guilty pleasures tijdens een lange reis

Door Karlijn

Op reis kan ik prima een beetje afzien. Basic homestays in Tadzjikistan, enge nachtelijke busritten in Turkije, ondefinieerbaar eten in Oezbekistan: ik heb het er allemaal graag voor over. Maar tijdens een lange reis moet ik af en toe ook toegeven aan een aantal van mijn favoriete guilty pleasures.

1. Af en toe een bezoek aan de gele M

Ik vind het gênant om te zeggen, maar na drie maanden reizen op de Zijderoute keek ik enorm uit naar de Chinese stad Xi’an. Niet om het wereldberoemde Terracottaleger te zien, maar omdat Xi’an de eerste McDonald’s op onze route had. Het eten in Centraal-Azië was over het algemeen niet best en het water liep me al weken in de mond als ik aan een Big Mac dacht. De McDonald’s was dan ook onze eerste stop toen we in Xi’an de trein uitstapten. En wat bleek: daar hadden ze nog maar één Big Mac. Only in China ;) Gelukkig mocht ik hem hebben van Ward. Thuis ga ik nooit naar de Mac, maar op reis smaakt een Big Mac me af toe geweldig.

Sorry voor de slechte foto, ik had geen tijd om ‘m opnieuw te laten maken ;)

2. Mijn kleren fris laten wassen

Acht maanden met dezelfde drie setjes kleren doen vind ik geen probleem. We laten onderweg regelmatig onze was doen, maar het resultaat is niet altijd even goed. Als we een wat luxer hotel hebben, laat ik mijn kleren daarom graag daar wassen. Zo fijn als je kleren weer heerlijk naar wasmiddel ruiken, bijna alsof je nieuwe kleren bij je hebt.

 3. Af en toe een veel te dure cocktail drinken

Een wereldreis maken betekent op je budget letten en op reis drink ik eigenlijk bijna nooit. Ik houd niet van bier, lekkere wijn is soms lastig te vinden en de cocktails zijn vaak erg aan de prijs. Maar soms gun ik mezelf wel zo’n dure mojito of Margarita en daar kan ik dan enorm van genieten. Moet kunnen, ook tijdens een wereldreis.

4. Massages nemen bij de spa

Dit is vooral een tip voor Aziatische landen, want daar is een bezoekje aan de spa prima te betalen. Vooral in Bali en Thailand is het mijn favoriete guilty pleasure om zoveel mogelijk spa’s te testen. Niets relaxter dan een fijne massage nemen. Ik geloof dat ik in Ubud wel vijf spa’s heb getest.

 5. Toegeven aan mijn internetverslaving

Ik ben verslaafd aan internet, maar tijdens onze maanden op de Zijderoute was internet geblokkeerd of was de wifi belabberd. Toen we op Bali aankwamen, was ik dan ook dolblij met goed werkende wifi. Op mijn telefoon keek ik alle afleveringen van Expeditie Robinson die ik gemist had en las ik urenlang alle blogs bij die ik nog niet had kunnen lezen. Niet bepaald cultureel verantwoord, maar zo fijn!

6. Een paar dagen helemaal niets doen

Ik ben gek op actieve reizen en ik wil zeker geen weken op een stand liggen. Ik wil zoveel mogelijk zien en ik voel me zelfs een beetje schuldig als ik in een ver land veel tijd op het strand doorbreng. Maar de laatste jaren laat ik dat steeds meer los en plan ik altijd een aantal dagen relaxtijd in. Dagen waarop we niets hoeven te zien of doen, maar gewoon een boek kunnen lezen, lekker kunnen eten en eigenlijk alle bovengenoemde guilty pleasures (behalve dan de Mac) in de praktijk kunnen brengen. Heerlijk!

Zijn mijn guilty pleasures herkenbaar? En heb je ze zelf ook? Ik ben benieuwd!

Ook leuk om te lezen

36 Reacties

Robert | Traveljunks 10 februari 2017 - 09:29

Haha, nummertje 5 herken ik wel. Afgelopen jaar in de Outback was vaak verschrikkelijk. Ik kreeg spontaan ontwenningsverschijnselen ;-) Met die laatste heb ik wat moeite. Een dagje of 2 lezen kan nog wel, maar wel het liefst met een bar met bbq en een klein plaatsje in de buurt.

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:52

De Outback is inderdaad geen internethub, haha! Wat betreft het niets doen: als je daar geen behoefte aan hebt, is het natuurlijk ook prima. Ik sta op reis eigenlijk continu in de actief-stand en ik verlang dan ook niet naar nietsdoen. Totdat ik eenmaal ergens aan een strand lig, dan is er opeens geen beweging meer in me te krijgen ;)

Antwoord
Marjolein 10 februari 2017 - 10:22

Leuk om je guilty pleasures te lezen. Zelf merk ik ook dat op reis af en toe even helemaal niets moeten goed is. Anders kom je alsnog vermoeid thuis. Een guilty pleasure van mij is ook internet. Hoewel, als ik wat langer weg ben, ik minder de behoefte heb om alles te volgen.

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:50

Dat is ergens ook wel herkenbaar! Op reis volg ik bijvoorbeeld weinig nieuws, waar ik thuis niet zonder kan. Maar na weken slecht internet kan ik er zo van genieten als de wifi dan weer eens goed werkt. Ik moet me echt zorgen gaan maken over deze verslaving ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 10 februari 2017 - 10:56

Hahaha de Mac is ook mijn guilty pleasure! Soms weet ik het gewoon echt even niet, en heb ik zo enorm veel trek in gewoon een simpele burger dat ik stiekem de Mac in ren. De Mac in India is één van mijn favoriete omdat ze daar een heerlijke Paneer burger hebben! Yum!

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:48

Grappig hé, hoeveel zin je soms kunt hebben in iets simpels en bekends ;) Ik ga die Paneerburger onthouden. Ik weet nog goed dat we na vier weken India in Mumbai aankwamen en daar meteen een Mac indoken. Waar ze uiteraard geen hamburgers hadden vanwege de heilige koeien. Helemaal vergeten! Een Chickenburger is dan totaal niet hetzelfde ;)

Antwoord
Yvon 10 februari 2017 - 12:12

Ik doe mee met 3, 4, 5 & 6. Ik drink nu al een tijdje geen alcohol, maar krijg spontaan zin in een mojito nu!
Net als in een massage trouwens. :)

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:45

Ik ook! Ik zou echt willen dat die hier ook een beetje betaalbaar waren, dan zou ik regelmatig een massage laten doen ;)

Antwoord
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 10 februari 2017 - 12:39

Haha, herkenbaar, bijna allemaal! Ernstig he, zo’n internetverslaving… toch lijkt me ergens ook wel heerlijk als er op een plek helemaal geen internet is :)

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:44

Dat klopt! Een tijdje geen internet is helemaal niet erg, lekker rustig juist. Maar na een paar weken vond ik het mooi geweest met die niet-bestaande verbindingen ;)

Antwoord
Co 10 februari 2017 - 13:31

Heel herkenbaar! Ook het bezoek aan de grote gele M, dat doe ik bijna iedere reis wel een keertje haha! Ik vin het ook altijd leuk om alle rare snoepjes uit te proberen op reis (vooral de USA is een walhalla), terwijl ik in NL zelden snoep.

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:43

Snoepjes uitproberen is inderdaad ook een leuke! Sowieso supermarkten in het buitenland, altijd leuk om te kijken wat ze daar allemaal hebben :)

Antwoord
Evelyn 10 februari 2017 - 14:13

Haha ja heel herkenbaar, vooral de Mac en even niets doen en met wifi even series bijkijken XD

Antwoord
Karlijn 10 februari 2017 - 14:43

Ik ben dus niet de enige ;) Gelukkig!

Antwoord
Marjolein 10 februari 2017 - 15:07

Superleuke post Karlijn! Ik ben nog nooit zo lang op reis geweest dus dat is wel anders denk ik. Wel vind ik het altijd leuk om (zoals hierboven ook al genoemd) op jacht te gaan naar rare producten in de supermarkt en stiekem zwicht ik ook wel eens voor een Starbucks (terwijl ik dat thuis vermijd als de pest, haha!).

Antwoord
Karlijn 12 februari 2017 - 14:16

Haha! Starbucks is ook wel een beetje een guilty pleasure van mij, zelfs in Nederland nog. Ik vind de chai tea latte daar zo lekker, echt een rustgevend drankje. De supermarkt in het buitenland vind ik ook leuk. In Japanse steden zocht ik die speciaal op, ik kende daar de helft van de producten niet. Zo leuk! En het is altijd leuk om je te verbazen over de prijzen die ze daar rekenen voor fruit. Heel normaal, acht euro voor een appel ;)

Antwoord
Sabine 10 februari 2017 - 16:10

Leuk om te lezen! Even lachen om de Mac :D Ik ga echt nooit naar de Mac of andere gelijksoortige tenten, maar als ik lang op reis ben waar het eten heel eentonig is dan kan ik er echt enorm naar hunkeren. In Ghana voor 3 maanden bijvoorbeeld, kwam de rijst me op een gegeven moment echt mijn neus uit. Daar was toen geen Mac, maar wel pizzeria’s haha. Cola is nog zoiets. Ik drinkt echt nooit Cola. Maar als ik ergens langer ben en ik voel me een beetje misselijk door de hitte, dan doet cola echt wonderen… Een dag niets doen vind ik trouwens ook heerlijk!

Antwoord
Jennifer 10 februari 2017 - 17:32

Hahahaha precies dit ja! Na drie weken elke dag rijst met tomatenstew kán ik niet meer, dan is een pizza méér dan welkom. En cola… Ook zoiets. Ik drink dat dus echt nooit, maar in Ghana drink ik superveel cola en fanta (dat vind ik in Nederland ook vies).

Antwoord
Karlijn 12 februari 2017 - 14:10

Dat kan ik me helemaal voorstellen! Zeker als je steeds hetzelfde eet, dan ben je af en toe gewoon toe aan iets heel anders en bekends. Ik heb het ook wel een beetje met Cola inderdaad. Drink ik thuis zelden, maar op reis in tropische oorden vind ik het heerlijk :)

Antwoord
Karlijn 12 februari 2017 - 14:13

Ik snap het helemaal, eentonig eten is gewoon heel saai. In Centraal-Azië raakte ik mijn eetlust echt een beetje kwijt, en dat heb ik nooit. Het smaakte me daar gewoon echt niet. Cola vind ik op reis trouwens ook erg lekker, zeker als het ergens superwarm is.

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 11 februari 2017 - 12:52

Bijna allemaal herkenbaar! Mijn grootste guilty pleasures is denk ik wel de mac, wat kan ik daar op reis soms aan toe zijn. En ik mis het Nederlandse eten altijd enorm

Antwoord
Karlijn 12 februari 2017 - 14:07

Haha! Toch grappig dat zoveel reizigers dat hebben met de Mac. Je hebt soms blijkbaar de behoefte om iets bekends te eten waar je verder niet over hoeft na te denken ;)

Antwoord
Marlies 13 februari 2017 - 18:18

Heerlijke guilty pleasures en ik geef je helemaal gelijk! Als ik een lange reis doe zorg ik er ook altijd voor dat ik een paar dagen niks doe en ja het internet he… haha.

Antwoord
Karlijn 14 februari 2017 - 18:10

Haha, herkenbaar dus ;)

Antwoord
Martin 16 februari 2017 - 22:26

De Mac…zeker 1 keer op een reis en in Nederland niet echt een fan. Ook een bak goede cappuccino!

Antwoord
Karlijn 18 februari 2017 - 16:12

Dat is inderdaad ook een goede: lekkere koffie! Hoort zeker in het rijtje thuis :)

Antwoord
Jenny - IkReis 26 februari 2017 - 00:24

Ik kan ook genieten van vers gewassen was oo reis! Natuurlijk kun je het met de hand doen – dat deden m’n grootouders ook – maar het voelt minder schoon wanneer ik het doe.

Op de een of andere manier mis ik de Mac nooit. Behalve voor een ijsje :)

Antwoord
Karlijn 26 februari 2017 - 13:09

Met de hand wordt je was inderdaad nooit zo schoon, tenminste niet als ik het doe ;) Een echt schone was vind ik zo heerlijk!

Antwoord
Marcella 26 februari 2017 - 19:05

Leuk om te lezen Karlijn! Dat relaxen, dat zou ik ook wel wat meer mogen doen. We sjeesen nog altijd een land door. Reizen zonder internet, dat vind ik intussen juist superfijn!

Antwoord
Karlijn 28 februari 2017 - 08:19

Ik vond relaxen ook altijd lastig, een beetje zonde van mijn tijd ofzo. Maar nu kan ik er erg van genieten!

Antwoord
Jessica 27 februari 2017 - 18:04

Haha op nummer 1 na zijn deze guilty pleasures zoooo herkenbaar! Een van de meest fijne momenten op reis is als mijn stinkende waszak weer heerlijk ruikt. Best feeling ever. Leuk artikel Karlijn :)

Antwoord
Karlijn 28 februari 2017 - 08:18

Dank je! En leuk dat het herkenbaar is :) Ik zit hier in Sri Lanka alweer op een schoon wasje te wachten!

Antwoord
Nynke 17 maart 2017 - 14:28

Wat superleuk om te lezen! Ik ben nog nooit langer dan een maand op reis geweest, dus hoe ik het zou doen op een hele lange reis weet ik niet precies. Maar ik wel een paar erg foute guilty pleasures: mijn haren willen fohnen na het wassen vind ik de ergste (heb een keer een stop door laten slaan in een hotelletje in Namibië, en nog steeds ben ik niet genezen…). En inderdaad is schone kleding (en nee, in een gootsteentje gewassen voelt niet echt super schoon) zo heerlijk… Ach, als het erger niet is ?

Antwoord
Karlijn 18 maart 2017 - 12:40

Haha, föhnen is inderdaad best een erge (maar ook wel een hele begrijpelijke) ! Zo hebben we allemaal onze typische dingen ;)

Antwoord
Angela 8 april 2017 - 19:43

Och, wat herken ik mijzelf toch in het puntje over internet! Ik heb me de afgelopen maanden gefocused op het boeken van hotels in Amerika en ik moet bekennen dat “gratis wifi” toch wel op mijn standaard eisen lijstje stond…! Oeps! Uiteindelijk in 2 hotels geen (gratis) internet, maar daar kan ik dan nog genoegen meenemen, wetende dat we maar een paar dagen offline zullen zijn voordat we in het volgende hotel weer fijn internet hebben.. Ik snap niet hoe ik dat vroeger heb gedaan… ;-)

Antwoord
Karlijn 10 april 2017 - 09:46

Erg he, hoe snel dat verslavend werkt! Maar een paar dagen geen internet is helemaal niet erg hoor, ergens ook wel fijn. En daarna heb je lekker weer wat in te halen ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.