Home citytrips Fotopost: een dagje fietsen in Berlijn

Fotopost: een dagje fietsen in Berlijn

Door Karlijn

Berlijn is groot en enorm uitgestrekt. Met het openbaar vervoer kom je overal, maar er is een leukere manier om veel van de stad te zien: een fiets huren! Ik had deze maand twee volle dagen in Berlijn (veel te weinig natuurlijk) en besloot één dag te gaan fietsen. In zes uur reed ik de halve stad door en kwam ik steeds de leukste plekken tegen. Dit is het fotoverslag van mijn dagje fietsen in Berlijn.

Mijn geweldige hotel 25Hours Hotel Bikini Berlin heeft gratis fietsen voor haar gasten en daar maak ik graag gebruik van. Om negen uur stap ik al op mijn comfortabele fiets, gewapend met een kaart met leuke fietsroutes. Natuurlijk heb ik ook het onmisbare Google Maps paraat, waarop ik een aantal plekken heb gemarkeerd die ik zeker wil zien. Omdat het prachtig weer is, fiets ik eerst langs de dierentuin richting Potsdamer Platz. Ik heb de bekende toeristische trekkers van Berlijn nog nooit bij mooi weer gezien en ik wil graag zonnige foto’s maken.

Fietsen Berlijn 1

De eerste stops: het Sony Center met haar futuristische overkapping, één van de metro-ingangen op Potsdamer Platz en het indrukwekkende Holocaust Monument.

Fietsen onder de Brandenburger Tor

Na het Holocaust Monument fiets ik door naar de Brandenburger Tor en de Reichstag. De volgende keer dat ik in Berlijn ben moet ik de Reichstag hoognodig eens van binnen bekijken. Die glazen koepel vind ik zo gaaf! Grotendeels langs Unter der Linden rijd ik door naar de Berliner Dom, met daarnaast een mooi zicht op de Fernsehturm.

Fietsen Berlijn 2

De Fernsehturm

Ik stop natuurlijk ook even bij deze tv-toren, alleen al om dit Berlijnse icoon met blauwe lucht vast te leggen.

Fietsen Berlijn 3

Op zoek naar ROA

ROA is mijn favoriete street artist en ik heb verschillende werken van hem gemarkeerd op mijn kaart. Dat heb ik alleen niet goed gedaan, want ik rijd de hele Schönhauser Allee af zonder zijn werk te spotten. Gelukkig heb ik tijdens een stadswandeling wel gave street art van hem gezien. Het maakt me niet zoveel uit dat ik het werk niet kan vinden, want het is een fijn fietstochtje. Het gezicht van Berlijn verandert continu. Ik rijd hele stukken door een woonwijk, maar ik fiets ook door parken en langs lange stukken rustige weg. Het gevoel dat je in een wereldstad bent is dan heel ver weg.

Fietsen Berlijn 4

Linksboven zie je een werk van ROA aan de Skalitzerstraße in Kreuzberg. 

Een bezoek aan RAW-Gelände

Voor ik het weet hobbel ik over de kinderkopjes van de fijne wijk Prenzlauerberg. Statige huizen, straten omzoomd door weelderige groene bomen, leuke eettentjes, gezellige cafés: Prenzlauerberg is mooi. Ik stop ergens om iets te drinken te kopen en dan fiets ik weer verder. Richting Friedrichshain, ook een heerlijke wijk. Friedrichshain is wat rauwer dan Prenzlauerberg en barst van de gave tentjes en mooie street art. Ik stop bij RAW-Gelände, een oud industrieel terrein dat dat nu een groot cultureel complex is. Het is echt een aanrader om hier een paar uurtjes rond te kijken. Je vindt er de meest geweldige street art, een klimmuur, een skatebaan, terrasjes, clubs, een openluchtmarkt en nog veel meer.

Fietsen Berlijn 5

De East Side Gallery

De volgende stop is de East Side Gallery, één van de laatst overgebleven delen van de Berlijnse Muur. De laatste keer dat ik hier was, in 2013, kon je de kunstwerken op de muur nog gewoon bekijken, maar deze keer staat er een hek voor. Veel bekende werken lijken weg te zijn en het is enorm druk. Ik stap daarom maar weer snel op mijn fietsje, want ik heb honger. Tijd om iets te eten op te zoeken.

Lunchen bij Roamers

Ik had gelezen dat Roamers aan de Pannierstraße 64 in Neukölln een aanrader was voor ontbijt en lunch en dat lag toevallig precies op mijn route. Dit mini-cafétje is blijkbaar enorm populair, want binnen en buiten is het stampvol en er zijn zelfs picknickkleden buiten gelegd om zoveel mogelijk mensen te kunnen bedienen. Ik kan in mijn eentje nog wel een plekje aan de bar krijgen, maar op het eten moet ik minstens een uur wachten. Gelukkig spot ik al een geweldige cheesecake en de smoothies zien er ook heerlijk uit, dus die alternatieve lunch gaat er ook prima in. Taart en smoothie zijn goddelijk!

Fietsen Berlijn 6

Fietsen over Tempelhof

Eén van de laatste stops is het oude vliegveld Tempelhof, dat is omgetoverd tot een immens groot park waar je alle ruimte hebt om te fietsen, wandelen, skaten, vliegeren en picknicken. Ik fietst vrolijk over de oude landingsbaan, blijft toch een leuk idee.

Fietsen Berlijn 7

Street art in de Bülowstrasse

Tegen de tijd dat ik Tempelhof afrijd, is het halverwege de middag en ben ik wel een beetje uitgefietst. Maar er staat nog één plek op het programma: de Bülowstraße in Schöneberg. Ik had zoveel gave street art voorbij zien komen op Instagram die allemaal in die straat te vinden was, dus dat wilde zelf zien. En het is de moeite waard, wat een mooie werken. Het prachtig beschilderde blauwe huis op de foto wordt omgebouwd tot street art-museum en gaat volgend jaar zomer open. Weer een mooie reden voor een nieuw bezoekje aan Berlijn. Na het street art-feestje fiets ik weer naar mijn hotel, langs de drukke winkelstraat Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche. Tijd om even bij te komen op een terras!

Fietsen Berlijn 8

Vind jij fietsen tijdens een citytrip ook zo leuk? Ik ben benieuwd!

 

Ook leuk om te lezen

30 Reacties

Eva 26 augustus 2016 - 13:16

Gaaf! Ik zag bulowstr ook al veelvuldig voorbijkomen op Instagram. Staat zeker ook op mijn lijstje voor volgende keer :) En je hebt een heerlijk stuk gefietst!

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:28

Ja he! Jullie ook, las ik in 1 van je Berlijn-verslagen :) Echt een fijne stad om per fiets te ontdekken!

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 26 augustus 2016 - 13:26

Wauw, knappe fietstocht! Ik heb Belgisch bloed dus ben minder van het fietsen maar je ziet natuurlijk wel een heel stuk meer op een dag dan te voet. Leuke foto’s, nu wil ik weer naar Berlijn. :D

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:28

Haha! Ik denk dat ik ook wat Belgisch bloed heb, want ik fiets in Nederland bijna nooit. Ik ga dan eerder lopen ;) Maar in het buitenland vind ik fietsen helemaal leuk, en Berlijn per fiets is echt handig!

Antwoord
Robert | Traveljunks 26 augustus 2016 - 15:37

Ik moet toch maar eens als toerist naar Berlijn, want het lijkt me echt een toffe stad. Ik ken het helaas alleen van twee keer werkbezoek..

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:27

Dan is het zeker een aanrader om een keer naar Berlijn te gaan! Londen blijft mijn favoriet in Europa, maar Berlijn is toch wel een goede tweede. Zoveel aparts en leuks te zien daar, en zo’n relaxte sfeer!

Antwoord
Sabine 26 augustus 2016 - 16:19

Oh wat leuk fietsen door Berlijn! Mooie plaatjes ook weer :) Ik fiets bijna nooit tijdens een citytrip moet ik toegeven. De laatste citytrips die ik heb gemaakt lenen zich ook niet voor fietsen. Behalve New York, maar met de temperaturen in februari is dat toch wat minder leuk dan in de lente of zomer denk ik..

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:26

Dat denk ik ook, in New York is het in de winter veel te koud om te fietsen! Het klopt dat niet alle steden er even geschikt voor zijn. Valencia vond ik dit jaar ook geweldig per fiets, maar in Lissabon, onze andere citytrip, heb je er weer helemaal niets aan. Alleen al vanwege al die heuvels ;)

Antwoord
Dominique 27 augustus 2016 - 09:51

Ik heb wel een aantal keer een fiets gepakt in het buitenland! In Sri Lanka in Tissa is een mooi meer waar je leuk omheen kan fietsen. In het hostel waar ik over twee weken zit in Seoul kan ik ook een fiets lenen, daar kijk ik wel echt naar uit!

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:24

Fietsen in Seoul lijkt me erg gaaf! En dank voor de tip voor Sri Lanka, daar hebben we net onze tickets voor binnen. Alle leuke tips zijn welkom!

Antwoord
Esther 27 augustus 2016 - 14:18

Er is zoveel street art te zien in deze stad, heerlijk! Ik was in Berlijn afgelopen winter. Fietsen zat er toen niet in, het was -3 graden overdag (en de gevoelstemperatuur lag nog veel lager!). Wellicht nog maar een keer een herkansing doen :)

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:23

Fietsen bij min 3 lijkt me inderdaad niet zo’n succes! Je vriest van je fiets af. Een mooi excuus om Berlijn een keer bij warmere temperaturen te bezoeken :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 27 augustus 2016 - 14:38

Leuke fietstocht!

Tijdens mijn laatste bezoek aan Berlijn ben ik eens met gids op pad geweest. Dat was super, omdat ik op plekken kwam die ik nog helemaal niet kende. Plekken met veelal een verhaal.

Antwoord
Karlijn 27 augustus 2016 - 16:20

Op de eerste dag heb ik inderdaad ook een stadswandeling gedaan met een gids! Het was een tour van Alternative Berlin en de tocht leidde door verschillende wijken. Ik vond het ook super om zo al die verhalen te horen en Berlijn wat beter te leren begrijpen :)

Antwoord
Jessica 28 augustus 2016 - 00:54

Wat tof dat je Berlijn ook op de fiets hebt verkend :) Ik heb me op veel manieren door de stad verplaatst, maar nog nooit per fiets. Idee voor de volgende keer! Ik heb trouwens wat meer over de murals van ROA opgezocht en ik zie dat hij ook in andere Europese steden kunstwerken heeft gemaakt.

Antwoord
Karlijn 28 augustus 2016 - 11:34

Fietsen door Berlijn is echt een aanrader! Het klopt dat ROA in veel andere steden kunstwerken heeft gemaakt, ook ver buiten Europa. Ik kijk voor een bezoek aan een stad altijd even of er iets van hem te vinden is. Zulke gave kunst!

Antwoord
Rowan 28 augustus 2016 - 13:19

Wat lijkt mij dit leuk: fietsen door Berlijn! Heerlijk! Gave foto’s heb je gemaakt!

Antwoord
Karlijn 29 augustus 2016 - 08:45

Dank je wel Rowan! Fietsen door Berlijn is een aanrader :)

Antwoord
Marcella 30 augustus 2016 - 08:48

Leuke fietstocht Karlijn! Ook wij hebben er gefietst in 2013, maar zijn toch op andere plekken beland. Berlijn is wel de ideale stad om te fietsen, omdat het best groot is. Zo zie je wat meer!

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:24

Helemaal mee eens, fietsen werkt in Berlijn supergoed! Ik had er best nog een dagje op de fiets aan vast willen plakken, het is me prima bevallen :)

Antwoord
Jonna@Burgertrutjes 30 augustus 2016 - 19:34

Super tof!! Ga over twee weken naar Berlijn, ga zeker een dag een fiets huren. Geweldig

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:14

Leuk dat je naar Berlijn gaat, zo’n gave stad! En fietsen is er echt heel leuk :) Heel veel plezier!

Antwoord
Terugblik: August favorites - Karlijn Travels 2 september 2016 - 07:01

[…] een stad om heel vaak naar terug te gaan. Ik maakte een wandeling met Alternative Berlin (leuk!), fietste de hele stad door en sliep in het geweldige 25hours Hotel Bikini Berlin. Een heel geslaagd […]

Antwoord
Angela 3 september 2016 - 18:51

Wat een leuk idee om te gaan fietsen! Je deed het natuurlijk ook al in Valencia, dus voor jou vrij logisch om te doen. Maar ik heb het nog nooit gedaan. Gewoon nooit over nagedacht dat dat ook kan. Ik wil heel graag eens naar Berlijn en de kans wordt heel groot dat ik dan in 25hours Hotel Bikini Berlin overnacht en ook eens fietsend een stad ga verkennen! ?

Antwoord
Karlijn 4 september 2016 - 11:58

Dat is goed om te horen Angela! Fietsen in een stad is echt heel leuk, maar de stad moet er wel een beetje voor ingericht zijn. Berlijn en Valencia zijn dat, maar in Londen zou ik bijvoorbeeld nooit de fiets pakken. Veel te onhandig ;) !

Antwoord
Nynke 5 september 2016 - 20:37

Gave plekjes heb je bezocht! Die Bulowstr ziet er heel tof uit, alleen dat spacey blauwe gebouw al. Fijne tips voor tripje nr zoveel naar Berlijn (volgend jaar gaat dat vast gebeuren) ?
Het is bijna not done om als Nederlander fietsen niet zo leuk te vinden, maar ik moet toegeven dat ik er zelf niet zo snel voor kies… Ik ben meer van het lopen (zowel thuis als in een ‘andere’ stad). Maar misschien moet ik het gewoon eens proberen, wie weet ga ik het in een andere stad wel heel leuk vinden…?

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 21:06

Haha! Ik ben ook helemaal geen fietsfan eigenlijk, maar in het buitenland vind ik het vaak wel leuk. Zeker in een stad die zo uitgestrekt is als Berlijn, en die zo goed op fietsers is ingericht. Maar als ik zou moeten kiezen, kies ik zeker voor lopen. Dan kan ik lekker op mijn gemak foto’s maken, details spotten en leuke tentjes binnen lopen ;)

Antwoord
Yvon 10 september 2016 - 16:27

Ben dol op fietsen! Afgelopen zomer had ik in Zagreb een fiets tot mijn beschikking en dat was ideaal.
Zou graag eens terug willen naar Berlijn, was er geloof ik zo’n 10 jaar geleden eens.

Antwoord
Karlijn 13 september 2016 - 19:46

Dan is het zeker erg de moeite waard! Berlijn verandert volgens mij waar je bij staat. Leuk dat je in Zagreb ook zo goed kunt fietsen, het is zo’n fijn vervoersmiddel in een stad!

Antwoord
Op verrassingsreis met srprs.me: stedentrip Trier - Karlijn Travels 22 februari 2020 - 20:54

[…] Fietsen in Berlijn: aanrader […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.