Home Tips reisfotografie Explore the Elements – fotoserie

Explore the Elements – fotoserie

Door Karlijn

Ik had ‘m al langs zien komen bij verschillende internationale reisbloggers: de fotowedstrijd ‘Explore the Elements’ van reisorganisatie Thomas Cook. Het doel was om op je blog vier foto’s te laten zien die de vier elementen het beste vertegenwoordigen. Collega-reisblogger Sarah van Travelcake.net tagde me deze week om ook mee te doen aan de wedstrijd. En hoewel de competitie inmiddels afgelopen is, vind ik het thema zo leuk dat ik toch mijn vier keuzes wilde showen. Bij deze! 

Earth

SONY DSC

Bij het element ‘aarde’ moest ik meteen aan deze foto denken, die ik maakte in Lesotho. Ik vind die rode, vruchtbare aarde prachtig. Vanwege het contrast met al het groen en vanwege het typische Afrika-gevoel dat het bij mij oproept. Al kan Australië er ook wat van, als het om rode aarde gaat. Maar deze foto geeft voor mij ook ‘aarde’ weer vanwege de locatie. Ik was in een klein dorpje, waar alleen de absolute basisvoorzieningen aanwezig waren. Kleine huisjes, een mini-winkeltje en verder vooral een sterke gemeenschapszin. Weer back to basic, met twee voeten op aarde.

Water

SONY DSC

Ik had een foto van een helderblauwe zee kunnen laten zien, ergens op een tropische locatie midden in de oceaan. De Malediven of de Cook Islands bijvoorbeeld. Maar ik ben nog nooit zo onder de indruk geweest van water als tijdens mijn bezoek aan de Iguazu Falls op de grens van Argentinië en Brazilië. Zoveel geweld, zoveel kracht en zo onvoorstelbaar omvangrijk: dit is water in haar krachtigste vorm.

Fire

SONY DSC

Het rauwe en ruige van vulkaangebieden vind ik fantastisch. Het zijn misschien wel mijn favoriete landschappen. Ook omdat het zo ‘hard’ is: vulkanen kunnen zomaar weer uitbarsten, soms zonder enige waarschuwing. En als dat gebeurt laten ze een spoor van vernieling achter. Bij het element ‘vuur’ dacht ik meteen aan de actieve Bromo-vulkaan op het Indonesische eiland Java. In juni stonden we nog op de kraterrand en keken we vol ontzag naar de enorme rookwolken die uit de diepte opstegen. En een paar maanden later barstte de Bromo uit en lag de hele regio onder een dikke laag as. Niets zo onvoorspelbaar (en gevaarlijk) als een actieve vulkaan…

Air

SONY DSC

De wapperende gebedsvlaggen in de Himalaya behoren tot mijn favoriete foto-onderwerpen en deze foto vind ik goed passen bij het element lucht. Volgens het Boeddhisme verspreiden de vlaggen vrede, kracht en wijsheid en sturen ze gebeden naar de goden terwijl ze wapperen in de wind. Prachtig toch? De kleuren staan voor de elementen hemel, wind, vuur, water en aarde. Toepasselijk voor deze serie! Deze foto maakte ik op een hoge bergpas in Tibet, waar de lucht bijzonder ijl was. Zelf kwam ik wat adem tekort, maar de vlaggen waaiden vrolijk in de wind en staken prachtig af tegen de knalblauwe lucht. Eén van mijn lievelingsfoto’s 🙂

Ook leuk om te lezen

28 Reacties

Sieds | siedsmytravels.nl 18 maart 2015 - 10:11

Wederom mooie foto’s en leuk om te lezen hoe je per element bij de foto’s bent gekomen, ze passen er perfect bij, nice!! 🙂 Die gebedsvlaggen blijven fotogeniek, heerlijk!

Antwoord
Karlijn 18 maart 2015 - 11:03

Dank je Sieds! En die gebedsvlaggen zijn inderdaad zo fotogeniek, ik kan er inmiddels een heel fotoboek mee vullen 😉 Onze gids in Bhutan zei nog: na een week kun je geen gebedsvlag meer zien. Jawel hoor! En ik bleef ze fotograferen 😉

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 18 maart 2015 - 12:09

Na Nepal kan ik er ook een aardig fotoboek mee vullen haha.. 😉 Eerlijk gezegd kon ik ook geen genoeg krijgen van de gebedsvlaggen. Ik vond het altijd weer een mooi gezicht als ik bij een tempel weer tig gebedsvlaggen zag wapperen! 😉

Antwoord
Karlijn 18 maart 2015 - 14:56

Ik ook! Hoe meer vlaggen, hoe beter 🙂

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 18 maart 2015 - 12:03

Mooie invulling van deze tag! Vooral water en lucht vind ik prachtig. Je hebt echt jaloersmakende reizen gemaakt :D!

Antwoord
Karlijn 18 maart 2015 - 14:56

Dank je Stéphanie! Lucht is ook mijn favoriet 🙂

Antwoord
Robert | Traveljunks 18 maart 2015 - 12:39

Mooie post weer. Iguacu heeft op mij ook zo’n indruk gemaakt. Ik heb zelden zo’n oergeweld meegemaakt. Ik zou er graag nog een naar terug gaan. Ik krijg weer een licht “Mada” gevoel bij de foto van Lesotho. Waanzinnig mooi. Echt!

Antwoord
Karlijn 18 maart 2015 - 14:55

Dank je! En ja, Madagascar blijft maar terugkomen 😉 Niet voor niets natuurlijk!

Antwoord
Debby 18 maart 2015 - 15:39

Wauw, die laatste is ook echt adembenemend!

Antwoord
Karlijn 18 maart 2015 - 17:59

Dank je Debby!

Antwoord
Tessa | 52druppels.nl 18 maart 2015 - 17:38

Ohhh die laatste foto! Ik waan me meteen weer terug in overdonderende Tibet! Bromo daarentegen vond ik behoorlijk teleurstellend… De ietsje minder bekende Ijen op Java heeft op mij meer indruk achter gelaten.

Antwoord
Karlijn 18 maart 2015 - 18:00

Hoi Tessa, Ijen vond ik ook prachtig! Weer op een hele andere manier, vooral vanwege de manier waarop die mannen daar moeten werken…Inderdaad indrukwekkender dan Bromo, maar die vond ik toch ook niet verkeerd 😉

Antwoord
Chantal 18 maart 2015 - 19:16

Schitterend weer!

Antwoord
Karlijn 19 maart 2015 - 09:30

Dank je 🙂 !

Antwoord
Eva - eighty7 18 maart 2015 - 20:15

Jee Karlijn, zulke gave foto’s weer. ‘Earth’ en ‘Air’ vind ik echt WAUW!

Antwoord
Karlijn 19 maart 2015 - 09:29

Dank je Eva 🙂 ! Air is ook een van mijn favorieten. Ik word elke keer blij van al die kleuren!

Antwoord
Simone | Paper Travels 18 maart 2015 - 20:28

Wat een prachtige foto’s! En die waterval! Dat ziet er echt fantastisch uit…

Antwoord
Karlijn 19 maart 2015 - 09:27

Dank je Simone! En die waterval is ook echt geweldig. Qua watervallen kan ik me niets mooiers voorstellen 🙂 !

Antwoord
Ester 19 maart 2015 - 16:15

Mooie foto’s, heel bijzondere plekken 🙂

Antwoord
Karlijn 19 maart 2015 - 16:17

Dank je Ester 🙂 !

Antwoord
Sarah 20 maart 2015 - 03:08

Heel mooie foto’s uitgekozen Karlijn! Mijn favoriet zijn de gebedsvlaggen… Dat blauwe van die lucht is gewoon ZO hypnotiserend… Ook water vind ik een mooie! Je ziet de Iguazu watervallen meestal uit min of meer dezelfde hoek getrokken, deze is anders. Origineel en indrukwekkend!

Antwoord
Karlijn 20 maart 2015 - 10:54

Dank je Sarah! De gebedsvlaggen zijn ook mijn eigen favoriet. Zo mooi, met al die kleuren! Dank je voor het nomineren, ik vond het echt heel leuk om deze serie uit te zoeken!

Antwoord
Monique 20 maart 2015 - 11:50

Heel gaaf je foto’s! De ‘Air’ foto is echt prachtig, de vlaggen zijn natuurlijk al enorm fotogeniek maar ik vind jouw angle echt heel mooi.

Antwoord
Karlijn 20 maart 2015 - 13:14

Dank je Monique, dat is leuk om te horen 🙂 !

Antwoord
Linda 22 maart 2015 - 09:41

Mooie beelden en wat heb je het mooi verwoord. Toffe keuze!

Antwoord
Karlijn 22 maart 2015 - 11:56

Dank je Linda 🙂 !

Antwoord
Marcella 24 maart 2015 - 08:02

Wat een onwijs mooie foto’s Karlijn, prachtig! Leuk om je foto’s per element uit te kiezen. Het is je ontzettend goed gelukt!

Antwoord
Karlijn 24 maart 2015 - 09:36

Dank je! Ik vond het ook heel leuk om de foto’s te selecteren 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.