Home Weekverslagen Behind the scenes #3: een half jaar op wereldreis

Behind the scenes #3: een half jaar op wereldreis

Door Karlijn

Vandaag hebben we iets te vieren: we zijn namelijk precies een half jaar op reis! De eerste vier maanden waren heel avontuurlijk, maar de afgelopen weken lag de nadruk meer op relaxen. We hingen aan het strand, sliepen in mooie hotels, doken in Indonesië, maakten een roadtrip over Flores en cruisten rond Bora Bora. In deze post blik ik terug op de twee maanden die achter ons liggen en waarin we Bali, Sulawesi, Singapore, Japan en drie eilanden in Frans-Polynesië bezochten.

 • Aantal vluchten: 14, waarvan vijf binnenlandse in Frans-Polynesië.
 • Kortste vlucht: twintig minuten, van Bora Bora naar Huahine in Frans-Polynesië.
 • Aantal landen bezocht: Indonesië, Singapore, Japan en Frans-Polynesië.
 • Indrukwekkendste land: lastig, maar ik denk toch Japan. Ik heb het al honderd keer gezegd, maar ik vind Japan zo’n briljant reisland. Ik heb de hele week van elke seconde genoten. De cultuur en de sfeer in Japan zijn zo bijzonder, ik raak er niet over uitgepraat.
 • Grootste verrassing: het Indonesische eiland Flores. Wat is dat een geweldige plek! Zo mooi, zo veelzijdig, zoveel cultuur…echt een aanrader voor Indonesië-fans.

Terugblik_1

 • Vriendelijkste mensen: Indonesiërs. Al zijn de mensen in Frans-Polynesië ook heel aardig. En relaxed!
 • Geen vrienden met: de muggen op Frans-Polynesië. Dat vertelt niemand je over het paradijs: je wordt lek gestoken waar je bij staat.
 • Gezwommen met aantal haaien: in anderhalve week Frans-Polynesië hebben we zoveel haaien gezien, dat we elkaar er niet eens meer op wijzen als er eentje langszwemt.
 • Lievelingsdier: de schildpadden in Bunaken, Indonesië. De aanblik van zo’n prachtige schildpad maakt al mijn duikstress helemaal goed.
 • Mooiste natuur: vulkanen, rijstvelden, kratermeren, stranden: Flores heeft het allemaal.
 • Mooiste strand: PK 9 in Fakarava, Frans-Polynesië. Ik kan nog steeds niet geloven dat dit perfecte strand helemaal verlaten was. Wit strand, wuivende palmbomen, het helderste water…paradijs!
 • Gaafste stad: Singapore is geweldig, ik houd van Kyoto, maar there’s something about Tokyo. Zoveel energie, zoveel gekkigheid, zulk goed eten, de gaafste wijken, bizarre outfits…briljant.

Terugblik_2

 • Meest bizarre plek: de markt van Tomohon, Sulawesi. Je hebt leuk bizar en verschrikkelijk bizar en de markt van Tomohon valt in de laatste categorie. Ik ben geen zeikerd, maar zien hoe honden worden doodgeknuppeld is niet mijn hobby. Ik ben er letterlijk weggerend.
 • Indrukwekkendste culturele bezienswaardigheid: de tempels van Arashiyama, Kyoto. We brachten een geweldige dag door in deze westelijke wijk van Kyoto en we bezochten prachtige tempels en Zen-tuinen. Een post volgt snel!
 • Jammer: dat Mount Fuji zich niet liet zien. Volgende keer beter!
 • Moment van lichte doodsangst: onze doorstart in Singapore. En gek genoeg niet eens de doorstart zelf (toen was ik kalm), maar het uur wat er aan vooraf ging. Het weer was zo slecht en het was zo turbulent, dat ik al aan het panieken was voordat er echt iets aan de hand was.

Terugblik_3

 • Plek waar ik zou kunnen wonen: Canggu, Bali. Rustig maar, familie: ik wil niet emigreren. Maar een paar maanden per jaar verkassen naar Canggu lijkt me wel wat. Fijn strand, surfsfeertje, goede restaurants en cafés, gemixt met Balinese tempels en rijstvelden…wat doen we nog in Veldhoven (of all places)?
 • Mooiste hotel: Sal Secret Spot in Uluwatu, Bali. Mede dankzij het filmsterrenzwembad.
 • Fijnste bed: Wanderlust Hotel in Singapore is niet alleen één van de leukste hotels waar we ooit sliepen, het bed is ook fantastisch. Het beddengoed is zo zacht en donzig en op je matras ligt nog een extra laag dekbed. Ik leg het niet helemaal goed uit, maar het is alsof je tussen twee lagen wolken slaapt. Hemels!
 • Slechtste overnachting: alles was wel ok. Al moest ik wel doen alsof ik niet hoorde dat de ratten over het dak liepen van ons huisje in Tomohon…
 • Zo blij: dat het zonnig was tijdens onze lagooncruise op Bora Bora! Ik was bang dat het zou blijven regenen op een van de mooiste (en duurste) plekken ter wereld, maar het was prachtig weer. Paradijs!
 • Trots op: dat ik toch steeds weer ben gaan duiken, ook als de duik daarvoor niet zo goed verliep.
 • Niet trots op: dat ik in paniek raakte tijdens mijn laatste duik. De stroming was fors en ik wilde echt niet verder. Samen met de divemaster ben ik naar boven gegaan. Achteraf schaamde ik me wel, maar aan de andere kant: het maakte ook duidelijk dat duiken niet helemaal mijn ding is.
 • Lekkerste eten: we hebben het er nog wekelijks over: de tonijnsteak met sesamkorst bij Deux es Machines in Canggu, Bali. Zo. Lekker. Al was het eten in onze ryokan in Hakone, Japan, ook fantastisch.
 • Aantal kilo’s kwijt: we hadden een weegschaal in de ryokan in Japan. Ik vertrouw helemaal op de nauwkeurigheid van de Japanners, dus ik kan hierbij melden dat ik acht kilo kwijt ben!
 • Staat van mijn uitrusting: beter! Ik heb wel wat nieuwe dingen gekocht op Bali en in Singapore, omdat sommige kledingstukken van mijn kont afzakten. Ah, zo fijn! Eens een keer shoppen voor kleinere maten in plaats van andersom ;)

Terugblik_5

 • Aantal keer ruzie: geen. We hebben zeer vreedzame maanden achter de rug.
 • Nieuwste verworven vaardigheid: de kunst van het nietsdoen. We hebben zelden op zoveel relaxte plekken gezeten en we wisselen actieve dagen af met heerlijk niksen aan het strand. Zo fijn!
 • Stand van zaken qua budget: wat zal ik er eens van zeggen? We hebben het voor elkaar gekregen om mijn zeer ruime budget voor Indonesië te overschrijden. Ik geef de Zijderoute de schuld. Ik snakte daar zo naar luxe dat ik vanuit Kirgizië allemaal veel te fijne hotels op Bali heb geboekt. Japan was budgettechnisch redelijk en ook in Frans-Polynesië doen we het vrij goed. Dat is overigens wel relatief, want de prijzen zijn hier krankzinnig hoog. En dan voor alles, van boodschappen tot activiteiten. Maar blijkbaar had ik dat van tevoren ook zo ingeschat ;) .

Terugblik_4

Wat staat er nu op de planning?

De afgelopen twee maanden waren erg relaxed en dat willen we eigenlijk nog even volhouden. Vandaag zijn we van Bora Bora naar het eiland Huahine gevlogen. We hebben nog zo’n anderhalve week in Frans-Polynesië en dan gaan we naar Hawaii. Daarna via San Francisco naar Mexico (alleen Yucatan). Over negen weken moeten we zo’n beetje thuis zijn, dus dat wordt nog even flink genieten. Allemaal enorm bedankt voor het meelezen de afgelopen maanden, daar ben ik zo blij mee!

Ook leuk om te lezen

51 Reacties

Tikva 21 oktober 2015 - 07:11

Ik wou dat ik 9 weken op reis kon maar in jullie reis in 9 weken nog maar een klein beetje. Wat heb je 2 fijne maanden achter de rug en dat de komende 2 net zo ontspannen mogen zijn!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:40

Dat hoop ik ook Tikva! Gek he, 9 weken is voor een vakantie ontzettend lang, maar binnen een wereldreis heb je het gevoel dat het er bijna op zit. Nog maar even genieten dus ;)

Antwoord
Rosanne 21 oktober 2015 - 07:40

ZO vreselijk gaaf Karlijn! Echt, geniet samen. En dat van dat duiken herken ik wel. Ik heb het nooit gedaan, maar durf het ook niet zo goed. Lijkt me zo benauwend onder water, terwijl ik verder nooit dat benauwende gevoel heb eigenlijk. Gek!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:43

Hoi Rosanne, duiken is ook wel een beetje benauwend als je er over nadenkt. Ik ben zelf redelijk claustrofobisch aangelegd en ik kan paniekerig worden als ik het gevoel heb dat ik ergens niet weg kan. Dat heb ik zelfs op kleine eilanden, heel raar. Bij het duiken heb ik daar niet zo’n last van, maar stroming vind ik echt eng. Ik zag mezelf in Sulawesi al afdrijven naar de Filipijnen…Ik zal niet meer snel gaan duiken, denk ik!

Antwoord
Eva - eighty7 21 oktober 2015 - 07:43

Wat een heerlijk overzicht; mooi om even terug te blikken en stil te staan bij de geweldige dingen die jullie hebben gezien! En brr.. ratten over het dak. Ik zou niet kunnen slapen, haha!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:44

Dank je Eva! Bij die ratten dacht ik maar steeds: het is een kat, het is een kat, het is een kat…En checkte ik even of er geen gaten in het plafond zaten, haha ;)

Antwoord
Saskia 21 oktober 2015 - 08:02

Hi Karlijn,
Super leuk om te lezen en wat een fijne reis. Tijd vliegt voorbij zo te lezen.

Geniet ervan!

Groet Saskia

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:44

Dank je Saskia! De tijd vliegt inderdaad, ongelofelijk hoe snel het gaat!

Antwoord
Robert | Traveljunks 21 oktober 2015 - 08:08

Wow, een half jaar al..?! Wat vliegt de tijd. Wat hebben jullie geweldig mooie plekken gezien. Ennuh.., nemen jullie de tonijnsteak, dan neem ik graag die zilvergrijze café racer ;-)

Vergeet Edzná niet te bezoeken vanuit Campeche. Een plek waar je de tempels vroeg in de ochtend nog helemaal voor je alleen kunt hebben :-)

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:48

Hoi Robert, jij mag die café racer hebben hoor! Zolang ik mijn tonijnsteakje heb, vind ik alles goed ;) Dank voor de tip over Edzná. Dit complex stond al op mijn lijst, maar nu weet ik zeker dat we het gaan bezoeken :)

Antwoord
Mirjam 21 oktober 2015 - 08:16

Wat een leuk artikel zo. En prachtige foto’s weer. En dat fluffy bed in Singapore lijkt me wel wat :-D

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:46

Dank je Mirjam! En dat bed…nog beter dan mijn eigen bed thuis ;)

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 21 oktober 2015 - 09:10

De tijd vliegt wel zeg. Ik ben met duiken ook zo vaak omhoog gegaan, al had het meer met m’n oren te maken. Inmiddels durf ik niet echt meer, omdat het steeds zo’n pijn doet dus houd het maar bij snorkelen. Al vind ik duiken wel veel gaver. Geniet nog van de laatste 9 weken, voordat je het weet ben je weer thuis!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:46

Dank je Linda, dat komt goed! Als je oren pijn doen, houdt het snel op met duiken. Dat vind ik toch een betere reden dan onnodige paniek vanwege een beetje stroming ;) Ik vind duiken op zich ook gaver, maar bij snorkelen voel ik me toch beter op mijn gemak!

Antwoord
Marijke 21 oktober 2015 - 09:34

Ooh, haha, wij zijn ook in de zen-tuinen geweest! Geweldig hé?! Tokyo beviel ons echt veel meer dan Kyoto ;-) Wij hadden zoveel geluk met de Mt Fuji, in juli was hij maar enkele dagen zichtbaar en net dan waren wij er ;-) Haha dat van die muggen zeggen ze er meestal niet bij, inderdaad ;-) Geweldig om jullie reis zo te volgen! Blijf genieten!!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:39

Wat fijn dat jullie Mt Fuji wel gezien hebben! Wij hebben ‘m in 2012 gezien vanuit het vliegtuig en vanuit de trein, maar deze keer had ‘ie geen zin. Jammer maar helaas! Ik vind Kyoto wel echt een heerlijke stad, maar Tokyo is toch favoriet. Geen zen-tuinen, wel geweldige wijken met elk een eigen sfeer :)

Antwoord
Anita - Reisvlinder.nl 21 oktober 2015 - 11:38

Leuke terugblik, wat een mooie paradijsjes hebben jullie bezocht en wat een jaloersmakende foto’s. Geniet van de laatste 9 weken, voordat je het weet is het voorbij en ben je weer in (het koude) Nederland.

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:37

Hoi Anita, wat zullen wij het koud krijgen in Nederland! We hebben sinds half mei elke dag 25-45 graden gehad. Wat dat betreft is december geen handige tijd om weer te moeten integreren ;)

Antwoord
Jessica 21 oktober 2015 - 12:02

Blij dat jij blij wordt dat wij lezen. Ik geniet van jullie verhalen!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:36

Dat is fijn om te horen :) !

Antwoord
Sanne Brons 21 oktober 2015 - 13:51

Heel onwerkelijk die foto’s en berichten van je, als je dat vergelijkt met het saaie en grijze Nederland! Super mooi joh, genieten geblazen!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:36

Dank voor je reactie Sanne! We blijven nog even lekker genieten :)

Antwoord
Kimber - Reisgenie 21 oktober 2015 - 14:23

Ik heb genoten van je verslag! Wat een mooie maanden liggen er al achter jullie en wat gaat de tijd toch snel zeg. Geniet van die laatste 9 weken!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:34

Dank je Kimber, dat ga ik zeker doen! Voor we het weten zijn ook de komende twee maanden voorbij…

Antwoord
Yvon 21 oktober 2015 - 14:58

Kom hier graag lezen, blij dat jij er blij van wordt.
Een half jaar al weer! Wat ontzettend snel gaat de tijd, nog maar even goed genieten!

Ben trouwens wel benieuwd of er nog filmpjes gaan verschijnen, of komen die na terugkomst?

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:35

Fijn om te horen Yvon! Ik heb even geïnformeerd bij de filmmaker en hij gaat er snel weer mee aan de slag. Alleen China bewaart hij tot thuis. We hebben daar zoveel materiaal van, dat ‘ie het nog niet kan opbrengen om daar een selectie uit te maken ;)

Antwoord
Yvon 26 oktober 2015 - 14:30

Ah, Ward is de filmmaker! Dat wist ik niet. En doe maar rustig aan hoor, ik was gewoon benieuwd :)
Zou het ook lekker voor na terugkomst bewaren, kan je lekker lang nagenieten :)

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2015 - 04:02

Ward is inderdaad van de filmpjes, ik heb het al druk genoeg met fotograferen ;) Hij is inmiddels begonnen aan Indonesië, dus hopelijk komt er snel weer een filmpje online! China bewaart hij in elk geval tot na thuiskomst, daar heeft ‘ie veel te veel materiaal van :)

Antwoord
Sabine 21 oktober 2015 - 15:13

Leuk overzicht! Jullie zien echt zoveel! Al 6 maanden weg… dat idee had ik ook helemaal niet. En 8 kilo kwijt is echt veel! Super! Veel plezier nog!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:33

Dank je Sabine! Ik ben helemaal blij met mijn acht kilo. Thuis moet ik daar zoveel voor doen en laten, terwijl het er op reis afvliegt. Alhoewel…as we speak zit ik aan de wijn met Dorito’s, dus een beetje opletten is wel weer wenselijk ;)

Antwoord
Ester 21 oktober 2015 - 16:04

Smullen :-) Zo leuk om al je feitjes te lezen!
Ook al heb ik nog lang niet zoveel landen bezocht als jullie, Japan was voor mij ook het meest bijzondere land. Alles is er bijzonder.

Fijne reis verder, ik ben benieuwd naar de komende updates :-)

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:32

Japan is echt bijzonder he! Ik mis het land nu alweer. Al valt er de komende maanden nog volop ander moois te ontdekken, hoop ik :)

Antwoord
Malou 21 oktober 2015 - 21:02

Waaaatt? Al een half jaar onderweg? Wow wat gaat dat snel joh! Ik geniet wel volop van je verhalen en foto’s. Superleuke post dit ook weer.

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:30

Ah, dank je Malou! Ja, een half jaar alweer! De tijd ging de eerste maanden heel langzaam, maar nu begint ‘ie echt te vliegen. Nog even extra genieten maar!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 21 oktober 2015 - 21:48

Leuk zo’n overzichtje! En wat hebben jullie al bizar veel gezien. Lijkt me lastig keuzes maken ;).

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 04:29

Is ook lastig, haha! Ik moet soms echt even nadenken over waar we allemaal zijn geweest en wat we daar deden ;)

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 22 oktober 2015 - 13:15

wauw, al zes maanden seg! De tijd vliegt… Prachtige bestemmingen weeral, maar wel typisch dat ze die muggen even nuet vermelden in de brochures van Bora Bora ? Geniet er nog van en in tussentijd reizen wij al lezend lekker mee!

Antwoord
Karlijn 22 oktober 2015 - 20:41

Stom he, van die muggen! Je wordt er stapelgek van, ik heb nu zo’n 35 beten geloof ik. En dan spray ik mezelf een paar keer per dag vol Deet. Geen wonder dat ze dat niet vermelden, haha! Maar met het genieten komt het wel goed gelukkig, muggen of niet :)

Antwoord
Angela 23 oktober 2015 - 20:32

Wauw wat ontzettend gaaf om te lezen! Ik had een wereldreis nooit op mijn bucket list staan, al was het alleen al vanwege praktische bezwaren. Maar je maakt me nu wel licht aan het twijfelen met je fijne verslag en waanzinnige foto’s! Ik zou alle landen die je hebt aangedaan wel willen bezoeken, maar dan kun je denk ik niet echt om een wereldreis heen… ?

Antwoord
Karlijn 23 oktober 2015 - 21:00

Een wereldreis is echt een aanrader Angela! Er zijn inderdaad genoeg praktische bezwaren, maar zo’n langere reis is heel bijzonder. Zo’n lange tijd geen verplichtingen, alleen maar genieten van al het moois wat je tegenkomt. Al is een wereldreis op zich natuurlijk geen must, je kunt je al die landen ook los bezoeken :)

Antwoord
Maria 24 oktober 2015 - 01:57

Hee Karlijn,
Wat een prachtig verhaal weer, heb al je verslagen gelezen,je kan zo mooi schrijven en die foto’s super. Net of ik er een beetje bij ben…
Geniet nog van de laatste 9 weken !!!
Gr. Maria

Antwoord
Karlijn 25 oktober 2015 - 02:43

Dank je Maria, wat leuk om te horen! Met het genieten komt het wel goed, dank je wel!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 25 oktober 2015 - 20:26

Veel plezier nog de komende 9 weken! Je komt dus net voor de jaarwisseling thuis?

Je foto’s van de verlaten eilanden zijn geweldig. Ik vraag me af of ik zou genieten of me zou gaan vervelen :) Maar ‘gelukkig’ ga ik niet die kant op.

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2015 - 04:10

Hoi Jenny, als het goed is komen we 22 december weer aan in Nederland. Net voor de kerst dus, wat een timing! Kunnen we al onze verloren kilo’s er meteen weer aan eten ;) Wat betreft de eilanden: ik kan me best voorstellen dat sommige mensen zich hier na een tijdje gaan vervelen. Zelf hebben we daar geen last van, al moet de zon wel snel gaan doorkomen. Tropische paradijzen in de regen zijn gewoon niets aan ;)

Antwoord
Marcella 26 oktober 2015 - 16:59

Wat een heerlijkheid om te lezen aan ’t einde van mijn werkdag! Zo fijn dat jullie nu vooral genieten van relaxen. En er komt nog veel moois aan in die 9 weken. Geniet volop en maak ons lekker jaloers met al jullie prachtige avonturen :-D

(Tof trouwens die min 8 kilo!)

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2015 - 04:01

Gaan we doen, dank je! Mooi meegenomen he, die verloren kilo’s! Nu hopen dat ik het vast kan houden ;)

Antwoord
Linda 28 oktober 2015 - 10:14

Sjeetje wat gaaf. Wat heb je het leuk samengevat, zal best een klus zijn geweest, maar lijkt me ook leuk om zo bewust bezig te zijn met wat je ziet en meemaakt. Onwijs mooie ervaring. In the pocket!

Antwoord
Karlijn 30 oktober 2015 - 04:33

Dank je Linda! Het is zo leuk om deze overzichten te maken, daardoor beleef ik de reis nog eens opnieuw :) Ongelofelijk wat we de afgelopen maanden hebben gezien en meegemaakt!

Antwoord
Esmeralda 28 oktober 2015 - 21:22

Wow wat een leuke (en overzichtelijke!) post zeg! Leuk om zo te lezen over jullie reis! En wat zijn jullie op prachtige plekken geweest. Ik voeg weer wat bestemmingen toe aan mijn bucketlist haha :-)

Antwoord
Karlijn 30 oktober 2015 - 04:37

Dank je Esmeralda! We hebben inderdaad al zoveel moois gezien deze reis, echt 100% genieten!

Antwoord
De reisblogs van de week - #37 - Reis Blog 12 november 2015 - 09:46

[…] Wereldreis: een tussenstandje Karlijn van Karlijn travels is al een halfjaar op wereldreis. De eerste vier maanden van haar reis stonden in het teken van avontuur, maar de afgelopen twee maanden werd er ook veel gerelaxt. Op de prachtige stranden van Frans-Polynesië bijvoorbeeld. Ben je benieuwd naar het aantal vluchten dat Karlijn gemaakt heeft, de grootste verrassing, of de gaafste stad de ze bezocht heeft? Je leest het in haar blog! […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.