Home Bolivia De surrealistische landschappen van Bolivia

De surrealistische landschappen van Bolivia

Door Karlijn

In 2006 reisden we door Peru, Bolivia en Noord-Chili. En dat is nog steeds één van onze meest spectaculaire reizen ooit. We hadden het ene hoogtepunt nog niet gehad, of het andere stond alweer voor de deur: de Inca-cultuur, de kleurrijke steden en natuurlijk de landschappen waren allemaal ongelofelijk. Het meest indrukwekkende deel van onze reis was de driedaagse trip door de Andes, van San Pedro de Atacama in Chili tot Uyuni in Bolivia.

Uyuni 1

Deze drie dagen reis je over de Altiplano, de hoogvlakte van Bolivia. Het is de op één na grootste hoogvlakte ter wereld, alleen het Tibetaans Plateau is groter. De Altiplano strekt zich uit van Chili tot Bolivia en Peru en hoogteziekte is een risico: je rijdt over hoogtes van 3300 meter en hoger. In het zuiden van de Boliviaanse Altiplano ligt de grootste zoutvlakte ter wereld, de Salar de Uyuni. Dat is meteen de eindbestemming van je trip en de zonsopgang boven de witte vlakte is de kou en het vroege opstaan meer dan waard.

Uyuni 2

Spectaculaire landschappen

Toen we in de Toyata Landcruiser stapten die ons in drie dagen naar Uyuni zou brengen, wisten we al dat ons een speciale tocht te wachten stond. Maar dat het zo spectaculair zou zijn, hadden we niet verwacht. Turquoise, rode en witte lagoons. Flamingo’s. Alpacas. Vicuna’s. Een eiland vol enorme cactussen, Isla Incahuasi in het midden van de Salar. Een treinkerkhof. Actieve, rokende vulkanen. Geisers. Het maken van grappige foto’s op de zoutvlakte. Het hield niet op en we waren diep, diep onder de indruk. Wat een fantastische tocht. Natuurlijk was het geen comfortabel toertje. We reden lange dagen over onverharde wegen. We sliepen in basic slaapzaaltjes, zonder verwarming (en met kapotte ramen) bij temperaturen van min 10. Maar dat was allemaal deel van het avontuur en we genoten van elke seconde. Ik denk dat de foto’s voor zich spreken. En krijg je de kans, stap dan in zo’n Landcruiser en geniet van de geweldigste landschappen ter wereld!

Uyuni 3

Uyuni 4

Uyuni 5

Uyuni 6

Uyuni 9

Uyuni 7

Uyuni 8

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Lisette | Travellust.nl 11 mei 2014 - 18:57

Bolivia staat bij mij bovenaan m’n bucketlist! Ik zou zó graag in januari/februari 2015 gaan, maar ik weet dat dat niet de beste reistijd is… in welke maand was jij er?

Antwoord
Karlijn 27 juni 2014 - 15:15

Hoi Lisette,

Sorry, ik zie je reactie nu pas! Bolivia is inderdaad prachtig. Wij waren er eind juni. Prachtig weer, maar wel heel koud ’s nachts! -15 graden is geen uitzondering op de Altiplano 🙂

Groetjes, Karlijn

Antwoord
Chantal 5 juli 2014 - 11:21

Wow!

Antwoord
Karlijn 5 juli 2014 - 11:45

🙂 Bolivia is echt zooo spectaculair mooi!

Antwoord
Alida Elgeti Patino 8 september 2014 - 00:20

Het meer Titicaca is ook geweldig, Cochabamba en Santa Cruz zijn ook de moeite van bezoeken waard. Wij waren er in Maart niet koud maar wel nat.

Antwoord
Karlijn 14 september 2014 - 14:29

Hoi Alida, bedankt voor je reactie! Wij vonden het meer van Titicaca ook erg de moeite waard. Cochabamba en Santa Cruz zijn we zelf niet geweest, maar klinken goed. Bolivia is echt een fantastisch land, een prachtige mix van natuur en cultuur!

Antwoord
Marieke 10 mei 2015 - 14:01

Hoi Karlijn,

Via vriendin Antonette kreeg ik de link van je stuk over de W-trekking. Ben al jaren verknocht aan Chili en Argentinië en ga hopelijk voor 3 maanden terug begin volgend jaar met een andere vriendin. Er zijn natuurlijk nog stukken die ik niet gezien heb, heb veel extra nieuwe wensen en dingen die ik ga doen dit keer.

Zo mooi om jouw blogs te lezen over deze bestemmingen! Salar de Uyuni stond ook al op de planning, Iguacu “moet” ik ook nog. Hoop natuurlijk de toekans en apen te zien. Bedankt voor deze leuke blogs!

Groetjes Marieke

Antwoord
Karlijn 10 mei 2015 - 15:11

Hoi Marieke, wat gaaf dat je drie maanden op reis gaat! Chili en Argentinië zijn ook zulke gave bestemmingen, ik kan me goed voorstellen dat je terug wilt. Ik heb vooral voor Argentinië nog een flinke to do-lijst! Iguazu is echt fantastisch en de jeeptocht van San Pedro de Atacama naar Uyuni is nog steeds een van de gaafste dingen die ik ooit gedaan heb. Geniet alvast van de voorbereidingen, wat een heerlijk vooruitzicht!

Antwoord
Elisa 26 oktober 2016 - 19:55

Hey Karlijn,
Je hebt ons al fantastisch geholpen met vele tips! Nu twijfelen we tussen Japan of Bolivia voor een trip in juli/augustus. Japan is relatief makkelijk in elkaar te steken vind ik. Maar Bolivia is voor ons ‘onbekend’ terrein…en ook een andere manier van reizen…
Wat was jullie route en hoe hebben jullie zich meestal verplaatst? Waren jullie met z’n 2tjes of in groep? En bij welke organisatie hebben jullie de tour naar Uyuni geboekt? Kortom, ik heb nog veel praktische tips nodig om een eerste beeld te krijgen… Indien je me kan helpen, zou dat heel fijn zijn :)!

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2016 - 09:11

Hoi Elisa, bedankt voor je bericht! Japan is inderdaad makkelijk zelf te regelen en het is een fantastisch land. Juli/augustus is alleen niet de beste tijd om te gaan, vanwege de regen en de benauwdheid dan. Bolivia is qua weer beter in die periode. Helaas kan ik je niet van veel praktische tips voorzien. Het is alweer tien jaar geleden dat we daar waren en we waren toen met een groepsreis van Koningaap. Dat zouden we nu nooit meer doen, maar toen was het voor ons een fijne optie. We hebben een maand door Peru, Noord-Chili en Bolivia gereisd, wel alles met het openbaar vervoer. We zijn vanuit Atacama in Chili naar Uyuni gereisd, tijdens een driedaagse jeeptour over de Altiplano. Eén van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Daarna zijn we naar Potosí, Sucre en La Paz gegaan, met vanuit Sucre en La Paz een aantal dagtrips. Van Sucre naar La Paz zijn we gevlogen en vanuit La Paz gingen we naar Lake Titicaca. Ik denk dat Edith van de blog travelcreaterepeat.nl je beter kan helpen. Zij heeft gebackpacked in Bolivia, woonde een tijdje in Sucre en heeft veel praktische tips op haar blog staan. Ook over de jeeptocht naar Uyuni! Heel veel succes en plezier met de voorbereidingen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.